«Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»: 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και προσαρμόζεται ανά ηλικία στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα στους/ις μαθητές/τριες (συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία), αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία).

Για το πρώτο μας Εργαστήριο επιλέχτηκε από την ευρύτερη Θεματική Ενότητα του Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη το πρόγραμμα «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!». Η οικογένεια ως κοινωνικός θεσμός έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ανά το πέρασμα του χρόνου αποκτώντας διάφορες μορφές υπό την επίδραση κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών αλλαγών. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) αναδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή ενός παιδιού, καθώς διαμορφώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις του για τον «έξω» κόσμο. Το σχολείο μπορεί μέσω εκπαιδευτικών παρεμβάσεων ΝΑ συμβάλει στη διαχείριση της οικογενειακής διαφορετικότητας των μαθητών/τριών. Κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση στοχεύει στην κατανόηση της οικογενειακής πολυμορφίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον αποστιγματισμό του οικογενειακού πλαισίου.

Στη συνέχεια, επισυνάπτεται αρχείο με τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν βάσει των αναγκών της ομάδας.

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων_Οκτώβριος-Νοέμβριος