Make–A–Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) 

Όπως είναι γνωστό, το Make–A–Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από μία πολύ σοβαρή ασθένεια.

Μέσω του προγράμματος Αστέρι της Ευχής, το οποίο υλοποιείται για 25η χρονιά με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή/τρια με ένα μικρό συμβολικό ποσό να αποκτήσει το δικό του Αστέρι της Ευχής και να βοηθήσει τα παιδιά που δοκιμάζονται και μάχονται για τη ζωή τους.

Φέτος, τα δύο συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία, 2ο και 13ο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες, που δέχτηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην όμορφη αυτή δράση!

kl

Ο Καραγκιόζης Οικολόγος

Το σχολείο μας μεταμορφώθηκε σε Θέατρο Σκιών. Φιλοξενήσαμε τον καραγκιοζοπαίχτη Στάθη Λαγκάδα που με την παράσταση του μας χάρισε άφθονο γέλιο. Η παράσταση οδήγησε κάποιους μικρούς φίλους να γίνουν μικροί καραγκιοζοπαίχτες που δημιούργησαν τις δικές τους φιγούρες και έδωσαν τη δική τους παράσταση. Καραγκιόζης, Κολλητήρι και Μπαρμπά  Γιώργος πρωταγωνιστές της παράστασης μας.

1 2 2 2

Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία – 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Πες μας, κούκε!» – Συζητάμε για τη θετή οικογένεια

Φυσικά μας έστειλε κι εκείνος με τη σειρά του μία κάρτα με χαιρετισμούς όπως όλοι οι προηγούμενοι ήρωες. 20230331 175244 0000 1024x694 1

Παρακολουθήσαμε το βίντεο (απόσπασμα από το βίντεο του BBC Earth με τίτλο “Cuckoo Hijacks Warbler Nest”, που παρουσιάζει τον θηλυκό κούκο να αφήνει το αυγό του σε ξένηφωλιά) όπως προτείνεται από την επιμελήτρια του σχεδίου δράσης, κυρία Ιωάννα Μανάφη. Ο κούκος μας αφηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας του. Μας είπε λοιπόν ότι ο θηλυκός κούκος αφήνει το αυγό του σε ξένη φωλιά. Μας εξέπληξε! Αυτό το γεγονός μας δημιούργησε ερωτηματικά αλλά και απορίες. Αναζητήσαμε πληροφορίες για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση μας οδήγησε στον ορισμό της θετής οικογένειας.

Μιλήσαμε για προβληματικές καταστάσεις που πιθανόν υπάρχουν σε μια οικογένεια που υιοθέτησε ένα παιδί και αναζητήσαμε λύσεις. Αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ομάδες και να κάνουμε «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρούμε λύσεις. Η συζήτηση όμως μας οδήγησε στο να ερευνήσουμε τη διαδικασία της υιοθεσίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ενα ζευγάρι. Μια ομάδα παιδιών μέσω του παιχνιδιού ρόλων μας παρουσίασε την μικρή τους ιστορία.

17 20231129 215354 0016 18 20231129 215354 0017 19 20231129 215354 0018

Τα αγαπημένα μας τραγουδάκια στα Αγγλικά

Τα Αγγλικά εισάγονται στο Νηπιαγωγείο με σκοπό τον εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος, τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων, την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

Φέτος έχουμε την χαρά να μας μαθαίνει Αγγλικά η κα. Ελένη!

Ο τρόπος προσέγγισης για τα παιδιά αυτής της ηλικίας γίνεται με δραστηριότητες επικοινωνιακού χαρακτήρα και μέσα από παιχνίδια, τραγουδάκια, ζωγραφική κ.ά.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια λίστα με τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια, η οποία θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι…

Η μέρα που η τάξη μας φόρεσε τα γιορτινά της έφτασε! Όχι ένα αλλά δύο δέντρα στολίστηκαν…! Πολύχρωμες μπάλες και φωτάκια, τραγούδια και γιορτινή διάθεση, έκαναν τα δέντρα μας απίθανα….!!!

20231127 235739 0000

Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία – 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Πες μας, λύκε! – Συζητάμε για την εκτεταμένη οικογένεια »

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο εστάλη μία κάρτα από την οικογένεια πιγκουίνων. Σας την παρουσιάζουμε! evergreen 2025158 1280

Για ακόμα μία φορά η κάρτα ήταν η αφορμή να ερευνήσουμε τον τύπο οικογένειας των λύκων. Παρακολουθήσαμε βίντεο με τίτλο «Λύκοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009).

Συζητήσαμε στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας των λύκων και τα χαρακτηριστικά της. Μάθαμε ότι οι λύκοι ζουν σε αγέλη και η συζήτηση μας οδήγησε στον ορισμό της εκτεταμένης οικογένειας.

Παιχνίδι εμπιστοσύνης της ομάδας: Καθίσαμε στη μοκέτα σε κύκλο και κάναμε κύμα με τα χέρια μας!

Χωριστήκαμε σε ομάδες των 6 τουλάχιστον μελών με γονείς, παιδιά και παππούδες σε όποια αναλογία επιθυμούσαμε, προσομοιώνοντας κάθε ομάδα μία εκτεμένη οικογένεια. Μοιράσαμε ρόλους στην ομάδα με τη συνεργασία και τη συμφωνία όλων. Συζητήσαμε προβληματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει μία εκτεμένη οικογένεια και απαιτούν λύσεις. Τα μέλη της οικογένειας κλήθηκαν σε οικογενειακό συμβούλιο στοχεύοντας στην επίλυση των προβληματικών καταστάσεων.

Οι ομάδες κατέληξαν στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία εκτεμένη οικογένεια και πρότειναν κάποιες λύσεις. Καταγράψαμε τις ιδέες των μαθητών σε έναν πίνακα!

16

Συζητήσαμε στην ολομέλεια για τις δυσκολίες (αρνητικές αναφορές) συναντά μια εκτεταμένη οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές (θετικές αναφορές) που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράψαμε τα όσα είπαμε σε έναν ψηφιακό λευκοπίνακα.

15

Το 3ο εργαστήριο τελείωσε με δημιουργία αφίσας όπου κάθε μαθητής ζωγράφισε ένα λύκο και ανέφερε στους συμμαθητές του «Πώς νιώθει ο λύκος στην οικογένειά του;»

13 14

Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα – Τίτλος: «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία»

Η δόμηση των επιμέρους εργαστηρίων έγινε με αξιοποίηση του σχεδίου δράσης με τίτλο «Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία» που δημιουργήθηκε από την κυρία Θεοδώρα Μαρινάτου και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ.

1ο Εργαστήριο: Ας γνωριστούμε παίζοντας – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Παίξαμε παιχνίδια ενεργοποίησης – δέσιμο της ομάδας όπου με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής τα παιδιά περπατούν στο χώρο, σφίγγουν το δεξί χέρι κάποιου άλλου παιδιού που συναντούν λέγοντας το όνομά τους και έπειτα κρατώντας το δεξί χέρι σφιγμένο, σφίγγουν με το αριστερό χέρι κάποιου άλλου και συστήνονται, με διάφορους τρόπους, σαν να φοράνε τακούνια, σιγοτραγουδώντας, σαν να είναι γέροι. Στέκονται όρθια κοντά το ένα παιδί στο άλλο. Δίνουν τα χέρια τους χωρίς συγκεκριμένη διάταξη και στη συνέχεια προσπαθούν να ξεμπερδευτούν για να φτιάξουν ένα κύκλο.
  • Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Τα παιδιά έφτιαξαν ένα λουλούδι με τη φωτογραφία και το όνομα τους στο κέντρο. Σχεδίασαν τα φύλλα του λουλουδιού και ζωγράφισαν μέσα σε αυτό το αγαπημένο τους παιχνίδι.

1 1

2ο Εργαστήριο: Όλοι έχουμε θέση σε αυτήν την τάξη του νηπιαγωγείου – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Παρουσιάστηκε στην τάξη μια κούκλα (κούκλα με προσωπικότητα/persona doll), ως μια ξεχωριστή φίλη που μας επισκέπτεται γιατί χρειάζεται τη βοήθεια μας. Μας αφηγήθηκε η νέα μας φίλη η Δώρα την ιστορία της και ζήτησε να της προτείνουμε λύσεις. (Η οικογένειά της μετακόμισε πρόσφατα στην πόλη και δεν έχει κανένα φίλο. Τα παιδιά στη γειτονιά την κοροϊδεύουν γιατί μιλάει ψευδά και τον αδερφό της γιατί δεν μπορεί να περπατήσει και κινείται με αναπηρικό καροτσάκι). Συζητήσαμε για τα συναισθήματα της νέας μας φίλης και το πώς αισθάνεται, τι θα κάναμε εμείς αν είμαστε στη θέση της, αν τα ίδια έχουμε αισθανθεί μόνα και διαφορετικά και προτείναμε λύσεις
  • Έγινε παρουσίαση κοινωνικής ιστορίας για τη διαχείριση των συναισθημάτων – παιχνίδι ρόλων. Δραματοποιήσαμε τις προτάσεις μας.  Αφηγηθήκαμε διάφορες καθημερινές καταστάσεις και τα παιδιά επέλεξαν τρόπους επίλυσης.

2 1

3ο Εργαστήριο: Εσύ και εγώ μαζί – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Ανάγνωση και επεξεργασία παραμυθιού – Αφήγηση του παραμυθιού «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια» , Pennart , 2000. (θίγονται θέματα όπως: Το ζήτημα της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού, της ένταξης σε ομάδες, το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης, της διαφορετικότητας)
  • «Συνεχίζω το παραμύθι»: Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία μέχρι ενός σημείου. Κλήθηκαν στις ομάδες τους να δώσουν τη δική τους συνέχεια, κατέγραψαν ή αναπαράστησαν με παγωμένες εικόνες τα πιθανά συναισθήματα που βιώνει η Σοφία μέσα από την ιστορία.
  • «Συμφωνώ, διαφωνώ» : Δημιουργία καταστάσεων επιχειρηματολογίας με βάση το παραμύθι για τη θέση που πήραν. Εσύ και εγώ μαζί – δημιουργία πύργου με τουβλάκια όσα και τα παιδιά της τάξης. Σε κάθε τουβλάκι κόλλησαν χαρτάκια με το αρχικό γράμμα κάθε συμμαθητή τους. Κλήθηκαν να αφαιρέσουν ένα τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να πέσει ο πύργος.

5

4ο Εργαστήριο: Ο εαυτός μου – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Ομαδικό παιχνίδι «Ο κατάσκοπος» – Δίνεται η οδηγία στα παιδιά: «Περπατάς σαν κατάσκοπος με την εφημερίδα, κρύβοντας το πρόσωπό σου, με στόχο να μην κοιτάς κανέναν/καμία και να μη σε βλέπει και κανείς/καμία». Με συνοδεία μουσικής τα παιδιά κινούνται στην τάξη. Στο σταμάτημα του ήχου, τα παιδιά σταματούν να κινούνται και καλούνται «κατασκοπικά» να παρατηρούν το/τη διπλανό/ή τους και εντοπίζουν ομοιότητες ως προς τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. – Συζήτηση με βάση τις παρατηρήσεις τους
  • «Ο εαυτός μου» – ζωγραφική Ο εαυτός μου», Οι φιγούρες, τοποθετούνται σε κύκλο σε εμφανές σημείο της τάξης «χέρι-χέρι». Προσπαθούν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομοιότητες με τους συμμαθητές τους – Δημιουργία κολλάζ με τις εικαστικές αποτυπώσεις των παιδιών.

4

5ο Εργαστήριο: Ο εαυτός μου και οι άλλοι. – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Προβολή video: «Η εχθρόπιτα» Συζήτηση, προφορική επεξεργασία – Σε ζευγάρια καταγράψαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε(εικονικά, συμβολικά), τις προτάσεις μας για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας με άλλα παιδιά. Τις παρουσιάσαμε  στην ολομέλεια.
  • Ομαδική κατασκευή: Η κουρτίνα της αγάπης. Τα παιδιά έφτιαξαν ατομικά καρδιές με μηνύματα αγάπης για τους φίλους τους, οι οποίες ενώνονται για να δημιουργήσουν την κουρτίνα της αγάπης. Δημιουργήσαμε αφίσα με τίτλο:« οι άλλοι είναι φίλοι μου»
  • «Η πίτα της φιλίας»: Σε μικρές ομάδες αποφασίσαμε τα συστατικά που θα περιέχει η συνταγή της πίτας της φιλίας. Στην ολομέλεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις από τις ομάδες και με ψηφοφορία συναποφασίσαμε για την πρόταση που υλοποίησε εθελόντρια γιαγιά και γεύτηκε  όλη η ομάδα.

3

6ο Εργαστήριο: «Η ταυτότητά μου» – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Αφήγηση του παραμυθιού «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» – συζήτηση , προβληματισμός – εικαστική δράση σε ζευγάρια (ζωγραφίσαμε από ένα κομμάτι του παζλ ελέφαντα και τα ενώσαμε σε ένα χαρτόνι που είχε προσχεδιασμένο το περίγραμμα του παρδαλού ελέφαντα )
  • «Όλοι είμαστε διαφορετικοί» -Μοιράστηκαν φωτογραφίες ανθρώπων από: α) διαφορετικές ηλιακές ομάδες, β) διαφορετικές εθνικές-φυλετικές ομάδες, γ) διαφορετική ενδυμασία, δ) διαφορετική εξωτερική εμφάνιση (μαλλιά, χρώμα μαλλιών, δέρματος). Ομαδοποιήσαμε τις φωτογραφίες με βάση το φύλο ή την ηλικία και συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
  • «Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» – Σε ζευγάρια αναζήτησαν στο διαδίκτυο σε επιλεγμένους ιστότοπους πληροφορίες για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα, δημιουργήσαμε τις δικές μας ταυτότητες σε καρτελάκια που πλαστικοποιήθηκαν. Παίξαμε ομαδικό παιχνίδι «Πες μου κάτι για σένα…» Καθίσαμε σε κύκλο και ένας φίλος μας άρχισε το παιχνίδι με τη φράση «θέλω να μάθω για σένα: ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι απευθυνόμενος στο παιδί που κάθεται δεξιά του. Πήραν το λόγο όλα τα παιδιά και το παιχνίδι συνεχίστηκε με παρόμοιες ερωτήσεις ( αγαπημένο φαγητό, φίλος/η, χρώμα κ.ά)

8

7ο Εργαστήριο: Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι – Ενδεικτικές δραστηρίοτητες:

  • Κουκλοθέατρο «Το Ζαμπντερφίλιο»( Zabderfilio). Ένα διαφορετικό ζώο που ψάχνει για φίλους, αλλά κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει παρέα γιατί είναι απλά παράξενο. -Συζήτηση και επεξεργασία -Τι θα συνέβαινε αν ένα Ζαμπντερφίλιο ζητούσε να γίνει φίλος μας
  • Καταγραφή των ιδεών των παιδιών σε ένα ψηφιακό νοητικό χάρτη – Δημιουργία αφίσας με τους κανόνες συμπεριφοράς στην τάξη -Τα παιδιά έπαιξαν κουκλοθέατρο. Παρουσίασαν την ιστορία του Ζαμπντερφίλιο.
  • Η οικογένειά μου – Παρουσιάσαμε την οικογένειά μας. Σε συνεργασία με την οικογένεια, επιλέχθηκαν από κάθε παιδί ενδεικτικές φωτογραφίες της οικογενείας του για τις ανάγκες της παρουσίασης. – Αποτύπωσαν εικαστικά την οικογένειά τους – Παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα την οικογένεια. Συζητήσαμε για τις ομοιότητες και διαφορές με τη δικής τους οικογένεια.

67

«Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»: 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και προσαρμόζεται ανά ηλικία στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα στους/ις μαθητές/τριες (συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και επικοινωνία), αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής (κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και ευαισθησία).

Για το πρώτο μας Εργαστήριο επιλέχτηκε από την ευρύτερη Θεματική Ενότητα του Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη το πρόγραμμα «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!». Η οικογένεια ως κοινωνικός θεσμός έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ανά το πέρασμα του χρόνου αποκτώντας διάφορες μορφές υπό την επίδραση κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών αλλαγών. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) αναδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή ενός παιδιού, καθώς διαμορφώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις του για τον «έξω» κόσμο. Το σχολείο μπορεί μέσω εκπαιδευτικών παρεμβάσεων ΝΑ συμβάλει στη διαχείριση της οικογενειακής διαφορετικότητας των μαθητών/τριών. Κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση στοχεύει στην κατανόηση της οικογενειακής πολυμορφίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον αποστιγματισμό του οικογενειακού πλαισίου.

Στη συνέχεια, επισυνάπτεται αρχείο με τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν βάσει των αναγκών της ομάδας.

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων_Οκτώβριος-Νοέμβριος

Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία – 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Πες μας, Πιγκουίνε! – Συζητάμε για την πυρηνική οικογένεια »

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο εστάλη μία κάρτα από την οικογένεια πιγκουίνων. Σας την παρουσιάζουμε! antarctic 161969 1280

Η κάρτα ήταν η αφορμή να ερευνήσουμε τον τύπο οικογένειας των πιγκουίνων. Παρακολουθήσαμε  βίντεο με τίτλο «Πιγκουίνοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009). Συζητήσαμε για τη δομή της οικογένειας του πιγκουίνου και τα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση μας οδήγησε στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.

Συζητήσαμε προβληματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει μία πυρηνική οικογένεια και απαιτούν λύσεις. Καταλήξαμε σε 3 προβληματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει μία οικογένεια. Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες προσομοιώνοντας κάθε ομάδα μία πυρηνική οικογένεια με δύο γονείς και παιδιά. Τα μέλη της οικογένειας κλήθηκαν σε οικογενειακό συμβούλιο στοχεύοντας στην επίλυση των προβληματικών καταστάσεων. Ένα μέλος κάθε οικογένειας ανέφερε τη λύση στους υπόλοιπους, μοίρασαν ρόλους με τη συνεργασία και τη συμφωνία όλων, παρουσίασαν τη λύση με μια μικρή κοινωνική ιστορία.

20231121 025444 0008 20231121 025444 0009 20231121 025444 0010

Τέλος δημιουργήσαμε ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει ο πιγκουίνος στην οικογένειά του;» επιλέγοντας μια από τις προτεινόμενες ιδέες της επιμελήτριας του σχεδίου δράσης (Ιωάννα Μανάφη). Η επιλογή μας ήταν δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα πιγκουίνου (εργαλείο WordArt).

12 20231124 223227 0011

Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη: «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία – 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Η μονα-δική μου οικογένεια»

Η οικογένεια, αναμφισβήτητα, αποτελεί τον πρωταρχικό και κύριο παράγοντα στην εξέλιξη του ανθρώπου. Με τη σημασία και την αξία της οικογένειας έχουν ασχοληθεί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι.

Η οικογένεια θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η οικογένεια παγκοσμίως φροντίζει για τις βασικές βιολογικές ανάγκες του παιδιού, τη συναισθηματική ισορροπία, τις πρώτες και κύριες γνωστικές ικανότητες και την κοινωνικοποίηση του.

Η δόμηση των επιμέρους εργαστηρίων έγινε με αξιοποίηση του σχεδίου δράσης με τίτλο «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» που δημιουργήθηκε από την κυρία Ιωάννα Μανάφη και αναρτήθηκε στο ΙΕΠ.

Αρχικά τα παιδιά κλήθηκαν να ολοκληρώσουν 2 αποστολές στο σπίτι σε συνεργασία με τους γονείς τους. Η 1η αποστολή ζήταγε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους και έπειτα να ψάξουν, να κολλήσουν, να ζωγραφίσουν πράγματα που τα κάνουν μοναδικά, το αγαπημένο τους φαγητό, χρώμα, δραστηριότητα κτλ. Στη 2η αποστολή έπρεπε να ζωγραφίσουν την οικογένεια τους.

1 2

Αναρτήθηκαν στην τάξη σπιτάκια με αριθμούς που αφορούσαν το πλήθος των μελών μιας οικογένειας (σπιτάκια με αριθμούς από το 2 έως το 8). Κάθε παιδί ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειας του τοποθετούσε την καρτέλα του στο αντίστοιχο σπιτάκι. Δημιουργήθηκαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάλογα με το πλήθος των μελών της οικογένειάς τους.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε με παιχνίδι αντιστοίχισης. Κάρτες οικογενειών με διαφορετικό αριθμό μελών. Μετρήσαμε τα μέλη της κάθε οικογένειας και το αντιστοιχίσαμε στο σπιτάκι με το σωστό αριθμό.

6

Η 3η αποστολή αφορούσε τη συμπλήρωση πάλι με τη βοήθεια των γονέων του οικογενειακού  –  γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας τους και ένα παιχνίδι με κάρτες που καλούσε να τοποθετήσουμε κάρτες στη σωστή σειρά. Το εργαστήριο τελείωσε με μία δραστηριότητα που έπρεπε να κόψουμε όσα πρόσωπα χρειαζόταν για να σχηματίσουμε την οικογένεια μας.

3 54

Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν  σε μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τις απόψεις των παιδιών.

Ο εαυτός μου 1

Tέλος παρακολουθήσαμε το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη (άδεια Creative Commons). Συζητήσαμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι και υλοποιήσαμε τις δραστηριότητες που το συνοδεύουν.

7

Π … όπως λέμε ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Με αφορμή τα γεγονότα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε μία καινούρια φωνούλα, το Π, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με τις δυνατότητες των νηπίων.

Πραγματοποιήθηκαν:

  • Δραστηριότητες φωνολογικής ενημερότητας – διάκρισης αρχικού φωνήματος και εύρεσης λέξεων (π.χ. παπί, παντόφλα, παπαγάλος)
  • Δραστηριότητα οπτικής διάκρισης
  • Δραστηριότητες σχηματισμού, ώστε να αντιληφθούν το σχήμα του γράμματος και να ενισχυθεί η λεπτή κινητικότητα
  • Δραστηριότητα γραφής

Η δραστηριότητα που ενθουσίασε περισσότερο τα νήπια ήταν ο σχηματισμός του φωνήματος με διάφορα αντικείμενα (όπως  κομμάτια παζλ, τουβλάκια, καπάκια μπουκαλιών, ρολά από χαρτί υγείας, μαρκαδόρους, πατουσάκια κ.ά.), τα οποία λειτούργησαν συνδυαστικά ως «αυθαίρετες μονάδες μέτρησης» δίνοντάς μας το βήμα για την απόκτηση προ-μαθηματικών εννοιών.

12

Ιατρείο και Φαρμακείο – Γωνιά / Κέντρο ενδιαφέροντος

Την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήσαμε δύο νέες γωνιές στην τάξης μας! Δύο κέντρα ενδιαφέροντος που λειτουργούν παράλληλα.

Συγκεντρώσαμε υλικά που θεωρήσαμε χρήσιμα και κατάλληλα όπως ιατρικά εργαλεία,  σχετικές εικόνες, ακτινογραφίες (ψεύτικες φυσικά), κουτιά από φάρμακα, λίστα ραντεβού ασθενών, μπλοκ συνταγογράφησης και γνωματεύσεων, αποδείξεων και διάφορα άλλα υλικά. Συμφωνήσαμε τους κανόνες για την σωστή λειτουργία των γωνιών.

Στην γωνιά του Ιατρείου υπάρχει γραμματεία για την υποδοχή όπου ο ασθενής δηλώνετε στη λίστα των ραντεβού περιμένοντας ήσυχα τη σειρά του και χώρος εξέτασης. Υπάρχει πίνακας με τις ειδικότητες των γιατρών και ασθενειών.

Στη γωνιά του φαρμακείου υπάρχουν κουτιά από διάφορα φάρμακα , ταμειακή μηχανή αλλά και μπλοκ αποδείξεων που συμπληρώνουν ο/η φαρμακοποιός και ο/η βοηθός του φαρμακείου.

20231120 200146 0000 20231120 200146 0001

Η Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού θεσπίστηκε το 1954 από τα Ηνωμένα Έθνη και γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους. Στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που επιτρέπουν την πλήρη άσκησή τους από τον φορέα τους. Τα παιδιά, ως μελλοντικοί πολίτες,  θα πρέπει να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματά τους.

Τα νήπια έχοντας ως υπόβαθρο από την περασμένη εβδομάδα τα οφέλη της Δημοκρατίας  μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να μάθουν τα δικαιώματά τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από την παρατήρηση εικόνων και βίντεο έγινε συζήτηση μέσα στην τάξη για τα δικαιώματα και τη σπουδαιότητα τους. Ο προβληματισμός σχετικά με τις διαφορετικές συνθήκες ζωής των παιδιών ανά τον κόσμο, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η δημοκρατία, η ειρήνη, η ελευθερία, ο σεβασμός, η αποδοχή και η ισότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για να είναι όλα τα παιδιά χαρούμενα και να απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων  τους. Ως κατακλείδα στη συζήτηση οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μια ομαδική εργασία, ζωγραφίζοντας με απλό τρόπο το δικαίωμα εκείνο που τους έκανε εντύπωση.399979165 656143989972327 5790514899979100115 n

20 Νοεμβρίου – Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959.

Με αφορμή την ημέρα αυτή διαβάσαμε το παραμύθι για τα δικαιώματα σε ηλεκτρονική επεξεργασία από την κα Τάνια Μάνεση “Η ζωή στη Λουλουδούπολη” και συζητήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Μετρήσαμε τις φωνούλες από τα δικαιώματα χρωματίζοντας τόσα κουτάκια όσα και οι φωνούλες. Παίξαμε έναν υπέροχο τροχό, τον τροχό των δικαιωμάτων!

Η θεματική μας τελείωσε με μια αφίσα γεμάτη χρώματα και συναισθήματα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και σας την παρουσιάζουμε!

20231120 175030 0000

Το Πολυτεχνείο και η κυρά Δημοκρατία στο σχολείο μας

Στη θεματική ενότητα του «Πολυτεχνείου» γνωρίσαμε τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Η εισαγωγή στο θέμα έγινε με το παραμύθι «Η κυρά Δημοκρατία» της Αρμενιάκου Κωνσταντίνας. Η Δημοκρατία ζει σε ένα μικρό χωριό και είναι πάντα χαμογελαστή και καλή με τους ανθρώπους και για αυτό ορίστηκε αρχηγός. Όμως, η πονηρή και κατσουφιασμένη Ρία η Δικτατορία ήθελε να είναι αυτή αρχηγός και κανένας άλλος. Και πράγματι  έγινε με τη βία. Οι παράλογες απαιτήσεις της εξόργισαν τους κατοίκους της Ντενεκεδούπολης, οι οποίοι με το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ» την έδιωξαν. Το παραμύθι μας προβλημάτισε και συζητήσαμε για το τι επιτρέπεται στη Δημοκρατία και τι απαγορεύεται στη Δικτατορία.400579155 661044272765198 7033441304464415410 n

Καταλήξαμε ότι η κυρά Δημοκρατία δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, αλλά μια ιδέα που υπάρχει παντού γύρω μας, ακόμα και στην τάξη μας. Οι συμπεριφορές μας πρέπει να είναι δημοκρατικές, πρέπει να επιτρέπουν στους γύρω μας να συμπεριφέρονται και να εκφράζονται ελεύθερα, πρέπει να μας σέβονται και να σεβόμαστε, να λειτουργούμε ομαδικά, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα.

Γνωρίσαμε τα γεγονότα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου και χρησιμοποιήσαμε κάποιοι για πρώτη φορά κηρομπογιές…a

Γίναμε και εμείς φοιτητές και φοιτήτριες και περάσαμε με επιτυχία διάφορα εμπόδια για να πάμε στο Πολυτεχνείο…d

Τραγουδήσαμε…b

Φτιάξαμε πανό μαζί με τους καλούς μας φίλους από το 2ο Νηπιαγωγείο….c

Φτιάξαμε ντουντούκες και φωνάξαμε και εμείς δυνατά συνθήματα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»…400045027 870506028138366 514333370535022586 n 1

Η θεματική μας έκλεισε με κουκλοθέατρο την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου. Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία φτιαγμένη με ντενεκεδάκια και εκεί ζουν οι:  Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ζούσαν όλα μαζί ευτυχισμένα, ώσπου εμφανίστηκε ξαφνικά ο Λαδένιος, που ήθελε να γίνει αρχηγός. Όλα τα ντενεκεδάκια συνεργάστηκαν για να τον διώξουν. Στη συνέχεια, τα παιδιά μας παρουσίασαν τις δικές τους ενδιαφέρουσες εκδοχές της ιστορίας.

m

 

Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δύναται να αποτελέσει αφορμή για αναφορά στο πολίτευμα της δημοκρατίας και τη σύγκρισή του με άλλα πολιτεύματα. Ακούσαμε το παραμύθι “Η Κυρά Δημοκρατία” (Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου) και συζητήσαμε συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά των δύο πολιτευμάτων (δικτατορία – δημοκρατία).

Είδαμε και διαβάσαμε την “Ντενεκεδούπολη” (Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου). Η ιστορία της Ντενεκεδούπολης όχι μόνο μας γοήτευσε αλλά μας έδωσε και μία καταπληκτική ιδέα…!!! Να δημιουργήσουμε τη δική μας Ντενεκεδούπολη…!!!  Μετά από ένα συμβούλιο λοιπόν αποφασίσαμε την πορεία της αποστολής μας…! Σηκώσαμε μανίκια και θαυμάστε το αποτέλεσμα…!!!! Τα ντενεκεδάκια έπαιξαν τη δική τους παράσταση κουκλοθεάτρου στην αυτοσχέδια σκηνή τους!

1 20231117 115817 0000

Δημιουργήσαμε μία αφίσα για να δείξουμε τις δύο όψεις! Εμείς προτιμάμε την χαρούμενη, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας! Εσείς;

5 20231117 115817 0004

Δημιουργήσαμε μικρές ατομικές χάρτινες μακέτες του Πολυτεχνείου, ψηφιδωτά πλακάτ με το συμβόλο της Ειρήνης και περιστέρια – συννεφόλεξα με όμορφες λέξεις.

Και φυσικά ήχησε δυνατά το σύνθημα “Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία”.

4 20231117 115817 00032 20231117 115817 00013 20231117 115817 0002

Διάκριση μεγεθών “Μικρό – Μεσαίο – Μεγάλο” – Μαθαίνω τον αριθμό 1

Βασικοί στόχοι των δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας ήταν η ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων, όπως είναι η πραγματοποίηση άμεσων και έμμεσων συγκρίσεων με την χρήση αυθαίρετων και συμβατικών μέσων, η πραγματοποίηση επικαλύψεων με αυθαίρετες μονάδες, η πραγματοποίηση σειροθέτησης αντικειμένων με άνισα μήκη, η άσκηση της παρατηρητικότητας τους, η απαρίθμηση δεδομένων, η υλοποίηση αντιστοιχίσεων.

20231114 165440 0001

Πειραματιστήκαμε με τον αριθμό 1 και δημιουργήσαμε το βιβλιαράκι του.

20231114 165440 0000 20231114 165440 0002

8 Nοεμβρίου – Ημέρα Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ένας μικρός μας φίλος είχε τη γιορτή του και αυτό ήταν το ερέθισμα να μιλήσουμε για τη Γιορτή Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ. Η συζήτηση μας οδήγησε στη γιορτή της πολεμικής αεροπορίας. Παρακολουθήσαμε animation που μας εντυπωσίασαν.

Ώρα να παίξουμε με τα γράμματα ξανά! Το αεροπλάνο και η αεροπορία αρχίζουν από το γράμμα Α α. Η αγαπημένη μας σειρά από βίντεο πρωταγωνίστησε ακόμα μία φορά, “Ένα γράμμα μια ιστορία – Γράμμα Α: Η αχτένιστη αγελάδα”. Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ τα “Συννεφόλεξα”!!!

20231110 210125 000020231110 210125 0002

Η θεματική τελείωσε με την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου η οποία οδήγησε σε συζητήσεις για τη Μυθολογία. Παίξαμε διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, παιχνίδια σειροθέτησης, μνήμης και γνώσεων. Ζωγραφίσαμε ότι μας εντυπωσίασε και περιγράψαμε τα έργα μας!!

20231110 210125 0001

Άσκηση Ετοιμότητας Σεισμού

Η 1η άσκηση ετοιμότητας σεισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα. Τα παιδιά τις προηγούμενες μέρες ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουμε πριν από το σεισμό. Συζητήσαμε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά την διάρκεια του σεισμού όταν είμαστε στην τάξη μας αλλά και όχι μόνο, όταν είμαστε στο σπίτι ή στο δρόμο και τι θα κάνουμε μετά από το σεισμό μέσα από εικόνες, αφίσες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Σήμερα λοιπόν κάναμε πράξη όλα όσα μάθαμε!!! Μόλις ακούστηκε η λέξη “Σεισμός” πέσαμε κάτω, καλύψαμε το κεφάλι μας και όταν δόθηκε το σύνθημα ότι ο σεισμός τελείωσε (σφυρίχτρα) μπήκαμε όλοι σε μια γραμμή ώστε να βγούμε ασφαλείς από την τάξη μας, στο χώρο συγκέντρωσης σύμφωνα με το σχέδιο διαφυγής.

20231108 144336 0000

Μάθαμε τα τηλέφωνα και το βαλιτσάκι Έκτακτης Ανάγκης! Ο καθένας δημιούργησε το δικό του βαλιτσάκι!

20231108 144336 0001

Γίναμε μικροί σεισμολόγοι. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για το εσωτερικό της Γης, τις τεκτονικές πλάκες και τις δονήσεις. Είδαμε πως λειτουργεί ο σεισμογράφος, πώς γίνεται η καταγραφή όλων των τύπων των σεισμικών κυμάτων και μάθαμε για την Κλίμακα Ρίχτερ. Τέλος δημιουργήσαμε μία μικρή μακέτα ώστε να έρθουμε σε επαφή με την κίνηση που δημιουργεί μία σεισμική δόνηση.

20231108 144336 0002