Σημεία, γραμμές και σχήματα…!!!

«Με ευθείες και καμπύλες γραμμές ζωγραφίζεις ό,τι θες!»

«Δύο τελίτσες, παύλα, γραμμή έτσι σχηματίζεται μια κεφαλή! Λαιμός κοντός, κοιλιά στρογγυλή έτσι σχηματίζεται ένα παιδί! Καπέλο φοράει, ομπρέλα κρατεί έτοιμος ο δρόμος περίπατο να βγει!»

Εβδομάδα γραμμών και γεωμετρικών σχημάτων…!!! Παρόλο που τα σχήματα τα επεξεργαζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ασχοληθήκαμε λίγο περισσότερο ,κυρίως με τα τέσσερα βασικά σχήματα…!!!

Ας παίξουμε λίγο με εφαρμογές, ασκήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ .

  • Διαδραστική δραστηριότητα που στοχεύει στην εξοικείωση με τη δημιουργία εικόνων με σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων και στην εξάσκηση στη χρήση του ποντικιού.

ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

  • Διαδραστική εφαρμογή που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση σχηματο-εικόνων για τη δημιουργία ζωγραφικής σύνθεσης. Οι μαθητές αποδομούν μια εικόνα που έχει δημιουργηθεί με σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων και παίρνουν έναυσμα για τη δημιουργία δικών τους σχηματο-εικόνων. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τους μαθητές να φανταστούν και να υλοποιήσουν τις δικές τους δημιουργίες.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΣΧΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι βασισμένο στην ιδέα του κινεζικού tangram (τάνγκραμ). Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξοικείωση των μαθητών με τα γεωμετρικά σχήματα, καθώς και η καλλιέργεια της χωρικής αντίληψης. Το παιχνίδι περιλαμβάνει δεκαοκτώ σχέδια σταδιακά αυξανόμενης δυσκολίας. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν τα σχέδια αυτά, χρησιμοποιώντας τα βασικά γεωμετρικά σχήματα. Οι μαθητές επιλέγουν την εικόνα που θα συμπληρώσουν και σέρνουν με το ποντίκι κάθε σχήμα πάνω από το αντίστοιχο τμήμα της εικόνας. Σε περίπτωση δυσκολίας, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη βοήθεια, η οποία παρέχει μία οπτική ένδειξη, όταν το σωστό σχήμα τοποθετηθεί πάνω από το αντίστοιχο τμήμα της εικόνας. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, καθώς και σε μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ TANGRAM