Τελετή βράβευσης του 2ου ΓΕΛ από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ομάδα TiS  (Thrace in Space) του σχολείου μας συμμετείχε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 στην τελετή βράβευσης των τριών ομάδων που διακρίθηκαν στον Εθνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) “Διαστημικές Αποστολές”. 

Οι μαθητές Θανάσης Προύντζος και Γιώργος Κοσμίδης της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία την πρόοδο του πειράματος της Νιτρικής Αναγωγάσης που θα “πετάξει” στο διάστημα στις αρχές του 2021, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ειδικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. H πρόταση που κατατέθηκε από την “TiS”, τη διαστημική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, διακρίθηκε κερδίζοντας με την αξία της την πρώτη θέση στο διαγωνισμό.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Negreponte Resort στην Ερέτρια κατά τη διάρκεια του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΦ και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της ΕΕΛΛΑΚ και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας SpaceEU (https://space-eu.org/). Οι παρουσιάσεις των μαθητών και η τελετή βράβευσης ήταν διαθέσιμες ζωντανά από την πλατφόρμα zoom και η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική!

 

 

Επίσης διακρίθηκαν με εξαιρετικές συμμετοχές το 9ο γυμνάσιο Βόλου και το 1ο γυμνάσιο Ξάνθης.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΦ εύχεται θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στους Θρακιώτες μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα εκπροσωπήσουν το 2021 την Ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα στην προσπάθεια κατάκτησης του Διαστήματος.

Η νιτρική αναγωγάση (NR) που επιλέχθηκε για το πείραμα είναι ένα ένζυμο που έχει τεράστια σημασία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς το άζωτο είναι από τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων, χημικών ενώσεων πάνω στις οποίες  στηρίζεται η δημιουργία και η εξέλιξη της ζωής.

Η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού προϋποθέτει τώρα την κατασκευή της όλης πειραματικής διάταξης και εν συνεχεία  τη διενέργεια στατικών, δομικών και χημικών ελέγχων, με σκοπό να καταστεί ασφαλής, προκειμένου να τοποθετηθεί στην ειδική κάψουλα του πυραύλου NEW SHEPARD της εταιρείας  BLUE ORIGIN. Εκεί θα οδηγηθεί μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις στη στρατόσφαιρα όπου και θα μείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, ώστε τελικά να επιστρέψει πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η όλη προσπάθεια αποτελεί  μια πρωτόγνωρη  εμπειρία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  Πρόκειται για μία μοναδική διαθεματική δράση που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών καθώς και η παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Επιστήμη & Τεχνολογία (π.χ. τομέας Ρομποτικής και Ηλεκτροκίνησης), τη Μηχανική και το Μηχανολογικό Σχεδιασμό και τα Μαθηματικά (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Για επικοινωνία με την ομάδα μας παρακαλώ στείλτε email: thraceinspace2020@gmail.com ή ακολουθήστε μας στους εξής συνδέσμους:

Ομάδα TiS (THRACE IN SPACE): FACEBOOK & INSTAGRAM

Συνεργάτες:

Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής &  Φαρμακογονιδιωματικής-Τοξικογονιδιωματικής- ΔΠΘ

Democritus racing team – ΔΠΘ

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ου ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ