Εξαιρετική ήταν η άποψη της Ιταλίδας κριτικού για το βίντεο που παρουσιάστηκε απο την θεατρική ομάδα

 

Εξαιορετικά ήταν τα λόγια της κριτικού Loredana Perissinotto National President AGITA για το βίντεο του έργου “Επτά επι Θήβας” με τις πρόβες της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας.

Περιγράφοντας αυτά που είδε στο βίντεο αναφέρθηκε στην προσέγγιση του έργου που έγινε απο την ομάδα μας υπο τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας Εύης Σαρμή και των συνεργατών της, αλλά και στην δουλειά των εργαστηρίων θεατρολογίας απο τους εκπαιδευτικους του σχολείου.

 

“….Ανατολή, εάν  αυτό είναι το δείγμα (από τις πρόβες) θα ήθελα να δω τι θα προκύψει με την παρουσίαση του έργου.

Οι τεχνικές που εφαρμόσατε διδάσκοντας θέατρο στο σχολείο,  η φαντασία, η ψυχοσωματική ισορροπία, η συνεργασία, η ένταξη, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να δουλέψει ο μαθητής ως άτομο.

Είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα, δεν έχει σημασία που δεν ήταν μια παράσταση, που δεν είχατε τις μάσκες, αφού ήταν πρόβες πριν το lockdown.

Είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της μεθοδολογίας, της προετοιμασίας, της προσέγγισης του κειμένου, όπου εκτός του κειμένου, υπάρχει το σώμα, ο ρυθμός, όλο αυτό που δείχνει ότι μπαίνεις μέσα στο ρόλο, «κολυμπάς» μέσα στο κείμενο. Δεν είναι μια επιφανειακή προσέγγιση του κειμένου, αλλά μια προσέγγιση που περνά μέσα από το παιχνίδι, τον ρυθμό, την εμπειρία, τον αυτοσχεδιασμό, τις προτάσεις των νέων.

Τα λέω αυτά, γιατί είναι ένα βίντεο που θα μπορούσαμε να προβάλλουμε και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας ή  για τα μέλη της Agita Teatro, γιατί δείχνει τη σύμπτωση των (σκηνοθετικών) απόψεων με τους στόχους (του προγράμματος Εράσμους) που πρέπει να επιτευχθούν .

Θα μπορούσα να πω ότι όταν είδα το βίντεο «Επτά επι Θήβας» μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το κείμενο του Μπρεχτ «gli oraci e i curiaci», και παρ’ όλο που δεν έχει σχέση, το αναφέρω γιατί και εδώ υπάρχει αυτός ο αγώνας, αυτή η αντίθεση και ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργία με το αυτόματο όπλο, με τις βόμβες, με το καράτε, δεν είναι ένας πόλεμος με τα εργαλεία που είχαν εκείνη την περίοδο.

Είδα τους μαθητές να συμμετέχουν, να είναι δημιουργικοί μαζί με την σκηνοθέτη, μαζί με εσάς.

Δεν έχω να κάνω κάποια ερώτηση……”

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση