Το οδοιπορικό της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης   σε σχολεία  στην Ρουμανία

 

Το οδοιπορικό της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης   σε σχολεία  στην Ρουμανία

Την περίοδο 21-26/3/2019  μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, επισκέφθηκαν την Ρουμανία και συγκεκριμένα την πόλη της Oradea και το σχολείο Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea – Romania στα πλαίσια ενός etwinning project «Be informed about climate change, be prepared», που υλοποιείται από το σχολείο μας και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 20 σχολεία από Ελλάδα και Ευρώπη. Κατά την επίσκεψή μας εκεί είχαμε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε δράσεις σε συνεργασία με τους μαθητές του ρουμάνικου σχολείου. Οι δράσεις αφορούσαν επίσκεψη σε  Πυροσβεστικό Σταθμό της πόλης και εκπαίδευση – ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και την επίσκεψη στο  Μουσείο του Πυροσβεστικού Σταθμού, που λειτούργησε για πρώτη φορά και εμείς ήμασταν οι πρώτοι επισκέπτες. 

Από την άλλη πλευρά οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να  ενημερώσουν τους αντίστοιχους ρουμάνους μαθητές για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές μέσα από επιτραπέζια ή/και διαδραστικά παιχνίδια που σχεδιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές μας .

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Oradea (μια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία), είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Βουδαπέστη και να επισκεφθούμε ορισμένους από τους πολλούς και όμορφους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης. Επίσης, με την βοήθεια και ξενάγηση των ρουμάνων συναδέλφων επισκεφθήκαμε το σπήλαιο  Meziad Που είναι  ένα από τα πιο γνωστά σπήλαια στη Ρουμανία.

Η επίσκεψή μας στον ηλεκτρονικό τύπο της Oradea

Είναι ένας τουριστικός στόχος τόσο για τους σπηλαιολόγους όσο και για τους υπόλοιπους τουρίστες. Είναι ένας από τους παλαιότερους τουριστικούς προορισμούς στη Ρουμανία. Το σπήλαιο Meziad βρίσκεται σε υψόμετρο 435 μ. στη δεξιά πλευρά της κοιλάδας Pestera. Από τα 6292 μ του σπηλαίου, μόνο τα 1038 μ είναι επισκεέψιμα. Το εσωτερικό ύψος του σπηλαίου είναι 89 μ. Ο περιβάλλον χώρος του σπηλαίου έχει διαμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο και συχνά φιλοξενεί μουσικά συγκροτήματα. Μια ομάδα μαθητών μας, μας πρόσφερε μια μικρή μουσική παράσταση τραγουδώντας ελληνικά τραγούδια.

Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της  Oradea και σε μια Ημερίδα παρουσίασης ευρωπαικών προγραμμάτων κληθήκαμε να παρουσιάσουμε το etwinning project που υλοποιούμε.

Τέλος, κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε την πόλη Drobeta Turnu Severin και το σχολείο Colegiul National Pedagogic, “Stefan Odobleja” για λίγες ώρες. Η διευθύντρια και ορισμένοι καθηγητές του σχολείου μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου που φιλοξενεί πάνω από 1200 μαθητές όλων των βαθμίδων, μας πρόσφεραν γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και τους αποχαιρετήσαμε δίνοντας ραντεβού στην Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή που θα διοργανώσουμε στις 12 Μαίου 2019 στο Ωραιόκαστρο.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση