Δελτίο Τύπου: Επίσκεψη του σχολείου μας στη Λιθουανία με το ERASMUS+

Δελτίο Τύπου

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας επισκέφθηκε πρόσφατα (29/4 έως 5/5/2017) το σχολείο Juliaus Janonio gimnazija στο Siauliu της Λιθουανίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +, σχολική σύμπραξη ΚΑ2. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου των 5 σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα της Λιθουανίας με θέμα «ποιο είδος επαγγέλματος ταιριάζει στην προσωπικότητα σου;» προκειμένου να διερευνηθούν οι επαγγελματικές τάσεις των διαφορετικών σχολείων, να παρουσιασθούν επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν και επαγγέλματα που παρουσιάζουν άνθιση. Η ομάδα μας παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο σχολείο Juliaus Janonio gimnazija, απόλαυσε τη ζεστή φιλοξενία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του Γυμνασίου – Λυκείου του Siauliu και ξεναγήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Vilnius, στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας και σε τουριστικά μέρη της χώρας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας ως εταίρος αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό και έχει θέμα «Επαγγελματικός προσανατολισμός και σχεδιασμός ζωής σε μια κινούμενη πραγματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, επισκέφθηκαν το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ISM UNIVERSITY OF MANAGEMENT AND ECONOMICS στο Vilnius, ενημερώθηκαν για σπουδές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Επισκέφθηκαν τη Σοκολατοποιία RUTA στο Siauliu όπου είχαν την ευκαιρία πρακτικής σε εργαστήρι παρασκευής γλυκισμάτων σοκολάτας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος, παρασκεύασαν τα δικά τους σοκολατάκια με διαφορετικά υλικά και ξεναγήθηκαν στο μουσείο όπου παρακολούθησαν την πορεία του κακάο από το δέντρο μέχρι τη σοκολάτα αλλά και ιστορικά από τον τόπο παραγωγής του μέχρι την Ευρώπη.

Τέλος επισκέφθηκαν το Μουσείο κεχριμπαριού στην Palanga όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το κεχριμπάρι. Και εδώ είχαν την ευκαιρία πρακτικής σε εργαστήρι κατασκευής κοσμημάτων. Χρησιμοποίησαν κομμάτια από κεχριμπάρι μαζί με άλλα φυσικά υλικά και ετοίμασαν τις δικές τους συνθέσεις – κατασκευές.

Ήταν μοναδική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς με πλούσια συναισθήματα και γνώσεις. Για όλες τις επισκέψεις και την πρακτική οι μαθητές μας έλαβαν ονομαστικές βεβαιώσεις (Certifications) τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν στο Portfolio που θα δημιουργήσουν στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος. Θα ακολουθήσουν ανάλογα ταξίδια στη Γερμανία (Frankfurt), στην Τουρκία (Antalya) και στην Σλοβακία (Bratislava).

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://jjanonis.su.lt/erasmus/ μπορείτε να δείτε μερικές από τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται συνεχώς με νέα δεδομένα.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 3 μαθητές, ο Κουρούπης Επαμεινώνδας, ο Καπενής Ηρακλής και ο Μαρίνος Βασίλης και 2 εκπαιδευτικοί, η διευθύντρια Τζελφέ-Ανέστη Σωτηρία και η θεολόγος Ιωαννίδου-Κωνσταντινίδου Ιωάννα.

Μουσείο κεχριμπαριού

ISM UNIVERSITY OF MANAGEMENT AND     ECONOMICS
Εργαστήριο σοκολατοποιίας Εργαστήριο κοσμήματος

Παραδοσιακοί χοροί Λιθουανίας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση