Επιστροφή σε Comenius 2011 – 2013

5. Das fuenfle Treffen in Ungarn

Από 18 ως 22 Μαρτίου, οι πέντε χώρες – Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ελλάδα – θα συναντηθούν για πέμπτη φορά στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με θέμα «Το Πάσχα».

Η Ουγγαρία φιλοξενεί την συνάντηση αυτή.  Κάθε αποστολή θα παρουσιάσει ήθη, έθιμα, εδέσματα, χορούς  και γενικά τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Με δρώμενα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα παρουσιάσουν τον εορτασμό, την σημασία, τις διαφορές και τα κοινά σημεία.

Το πρόγραμμα της συνάντησης έγινε γνωστό στις οικογένειες των μαθητών και μαθητριών  από την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πίσχινα και είναι το παρακάτω:

Πρόγραμμα 5ης συνάντησης του προγράμματος Comenius

Η πτήση μας είναι Δευτέρα, 18. Μαρτίου από Αθήνα με την Austrian AirlinesOS 802 στις 14.55, άφιξη στη Βιέννη 16.25 τοπική ώρα. Από το αεροδρόμιο της Βιέννης θα επιβιβασθούμε σε Λεωφορείο  (περίπου 1.30 ώρες). Στο Györ πόλη της Ουγγαρίας θα μας περιμένουν για να μας παραλάβουν γονείς, συμμαθητές/τριες και καθηγητές του σχολείου της Ουγγαρίας, ώστε να οδηγηθούμε όλοι στις οικογένειες που θα μας φιλοξενήσουν.

Τρίτη, 19. Μαρτίου 2013

7.20 Αναχώρηση με το σχολικό λεωφορείο από το  Györsag. Το μάθημα ξεκινά στις 07.50.

9.00 Υποδοχή των αντιπροσωπειών από τον διευθυντή Robert Ferenczi. Γνωριμία με τη χώρα μας. «Εθνικές Εορτές στην Ελλάδα» Η ταινία από την παραμονή μας στην Ελλάδα.

10.00 Πάσχα στην Ουγγαρία

10.15 Ήθη και Έθιμα στην Ουγγαρία. Διάφορες τεχνικές για βαφή αυγών.

12.00 Επιστροφή στο Györ. Μεσημεριανό φαγητό σε ένα εστιατόριο του Györ.

14.00 Γνωριμία με την πόλη Györ.

Τετάρτη, 20. Μαρτίου 2013

09.00 Το Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Ουγγαρία. Εργασίες Προγράμματος, Έκθεση φωτογραφίας με τα ήθη και έθιμα του Πάσχα.

10.00 Παρουσιάσεις των αντιπροσωπειών.

13.00 Φαγητό στο σχολείο.

14.00 Εργασίες Προγράμματος

16.00 Εκδρομή στην Pannonhalma: Μοναστήρι 1000 ετών που θεωρείται Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πέμπτη, 21. Μαρτίου 2013

8.00 Εκδρομή στη Βουδαπέστη.

18.00 Αξιολόγηση της συνάντησης τους Προγράμματος

Αποχαιρετιστήριο στο Πολιτιστικό κέντρο του χωριού

Παρασκευή, 22. Μαρτίου 2013

06.00 Αναχώρηση από το Györ.

Πτήση OS – 801  ώρα αναχώρησης από  Βιέννη 10.20 ώρα Αυστρίας.

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος ώρα 13.30 ώρα Ελλάδος.Το τρέχον σχολικό έτοςολικληρώνεται το πρόγραμμα Comenius με πλήθος δραστηριοτήτων και εορτών.

Οι παρουσιάσεις τους ακολουθούν:


 

Όλη η ομάδα στην Βούδα

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο « Η Ευρώπη συν – αναπτύσσεται – η διαμόρφωση των παραδοσιακών εορτών» ταξίδεψε το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας από 18 έως 22 Μαρτίου στην πόλη Györ (Γκιέρ) της Ουγγαρίας για να παρουσιάσει τα ελληνικά ήθη και έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα.

Στην αποστολή συμμετείχαν 4 μαθήτριες: Αναγνώστου Γεωργία, Χαϊνά Μαρία, Χατζηπροδρόμου Βάλη και Παύλου Αντωνία, 4 μαθητές: Μπάμπος Χρήστος, Βλαχογιώργος Στέλιος, Κουτρουλάρος Ηλίας και Βασιλείου Αργύρης, η διευθύντρια του σχολείου Ανέστη Σώνια και η υπεύθυνη του προγράμματος Πίσχινα Κατερίνα.

Οι μαθητές προετοίμασαν παρουσίαση η οποία αναβίωνε το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας, με βυζαντινούς ψαλμούς, την σταύρωση, την ταφή, την Ανάσταση του Κυρίου και κατέληγε σ΄ ένα πασχαλινό γλέντι. Οι μαθητές μοίρασαν σε όλους τους συμμετέχοντες λαμπριάτικες λαμπάδες, προσέφεραν το Άγιο Φως, έδωσαν το φιλί της αγάπης και τσούγκρισαν αυγά. Επίσης μετέφεραν στο χωριό Töstestava (Τελτέσταβα) όπου βρισκόταν το σχολείο για τις ανάγκες της παρουσίασης αυγά βαμμένα (παραδοσιακά με κρεμμύδια και αποτυπωμένα φύλλα), τσουρέκια και πασχαλιάτικα κουλούρια.

Στην συνάντηση συμμετείχαν όπως πάντα 5 σχολεία: Ουγγαρία, Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία και Σλοβακία. Όλες οι αποστολές παρουσίασαν τα ήθη και έθιμα του Πάσχα, το οποίο γιορτάζουν αυτή την χρονιά στις 31 Μαρτίου, καθώς και παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά.

Η ζεστή φιλοξενία των Ούγγρων εντυπωσίασε τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Όλο το χωριό, καθηγητές, διευθυντής, γονείς κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν στις 4 αποστολές ότι το αυθεντικότερο είχαν. Σαλάμια, γκούλας, παλαντσίνκεν με σοκολάτα (κρέπες) κλπ. Το ιδιαίτερο πασχαλινό τους έθιμο, να καταβρέχουν οι άντρες τις γυναίκες, οι οποίες μετά απ΄ αυτό τους προσφέρουν αυγά, ήταν εντυπωσιακό.

Παράλληλα με τις εργασίες του προγράμματος ξεναγήθηκαν οι μαθητές και καθηγητές στην baroque πόλη Györ (Γκυέρ) , στην πανέμορφη Βουδαπέστη, στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων Pannonhalma (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO) με την θαυμάσια βιβλιοθήκη του που αριθμεί 400.000 τίτλους.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη και όλοι υποσχέθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις φιλίες που ανέπτυξαν με του Ούγγρους και έτσι αλληλοπροσκλήθηκαν για το φετινό καλοκαίρι.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας αποκόμισαν πλήθος εμπειριών και γνώσεων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το 2013 – 2015 με θέμα «Εγώ και η Ευρώπη – εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα». Η έγκριση ωστόσο ενός νέου προγράμματος δεν φαίνεται να είναι άμεσα εύκολη.

Η ομάδα μπροστά στο σχολείο

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε κλικ στην εικόνα για να επισκεφτείτε την διαδραστική αφίσα, Glogster, που δημιούργησε η υπεύθυνη του προγράμματος Comenius Πίσχινα Κατερίνα, για την 5η συνάντηση στην Ουγγαρία. Στην αφίσα υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δείτε όλες τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων χωρών. Καλή διασκέδαση!

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση