Επιστροφή σε Comenius 2011 – 2013

2. Das zweite Treffen in Deutschland

Κάντε κλικ  εδώ και θα βρείτε τα νέα σε σχέση με τη δεύτερη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius 2011 – 2013.

Το θέμα αυτής της συνάντησης είναι ο εορτασμός της Αποκριάς σε  κάθε χώρα και  σχετικά έθιμα.

Τα μέλη της  αντιπροσωπείας του σχολείου μας  για το πρόγραμμα Comenius, δηλαδή ο Διόνυσος, ο Πάνας και πέντε Μαινάδες,  θα βρίσκονται στο Weiterstadt στην περιοχή της Φρανκφούρτης από 13 ως 20 Φεβρουαρίου!

Η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει “Το ελληνικό καρναβάλι”. Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από την ομάδα Comenius, υπεύθυνη κ.  Πίσχινα.


Δελτίο Τύπου – 2η Συνάντηση προγράμματος Comenius

“Χελαου και Αχοϊ” – Καρναβάλι στην Γερμανία

Από τον Όλυμπο στο αποκριάτικο τρακτέρ του σχολείου Hessenwaldschule επιβιβάσθηκαν δυο ελληνίδες Θεές έγραψε στο άρθρο του το γερμανικό σχολείο.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας με τίτλο « Η Ευρώπη συναναπτύσσεται – στη διαμόρφωση των εορταστικών ηθών και εθίμων» ταξίδεψαν 5 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, οι Κουζούλογλου Γιώργος, Χαλίλης Ιωάννης, Γκούνη Ελισσάβετ, Κούρνη Ματίνα, Αναγνώστου Αναστασία μαζί με την υπεύθυνη του Προγράμματος και υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Πίσχινα Κατερίνα και την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Αργύρη Γιώτα στη Weiterstadt  της Γερμανίας (περιοχή Φρανκφούρτης) από 13 έως 20 Φεβρουαρίου για να γιορτάσουν μαζί με άλλα 4 σχολεία, από τη Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Σλοβακία τη γιορτή της αποκριάς.

Ήδη το 2ο Γυμνάσιο είχε ταξιδέψει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας τα Χριστούγεννα, για να παρουσιάσει τα  ελληνικά  χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα και φυσικά να γνωρίσει τα ήθη και έθιμα των άλλων χωρών, όπως και να επισκεφθεί την όμορφη Μπρατισλάβα.

Η δεύτερη συνάντηση στο γερμανικό σχολείο Hessenwaldschule είχε θέμα τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα των συμμετεχόντων χωρών.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Γερμανών συμμαθητών και συμμαθητριών τους  και γνώρισαν από πολύ κοντά τον τρόπο ζωής των Γερμανών. Η φιλοξενία ήταν ιδιαιτέρως εγκάρδια και οι μαθητές  ενθουσιάστηκαν  από  την ζεστασιά που ένοιωσαν στις φιλοξενούμενες οικογένειες και υποσχέθηκαν να ανταποδώσουν την ζεστή φιλοξενία στην τέταρτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 30 Οκτωβρίου στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.

Η αντιπροσωπεία του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας  παρασκεύασε στο σχολείο Hessenwaldschule μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες αποκριάτικα γερμανικά γλυκά (Kreppel), κατασκεύασε αποκριάτικες μάσκες,  παρουσίασε τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της Ελλάδας μαζί με φωτογραφική έκθεση καρναβαλιού από την Χαλκίδα, Σκύρο και άλλα μέρη της Ελλάδας, έκοψε γραβάτες ανδρών σύμφωνα με το γερμανικό αποκριάτικο έθιμο, ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη του Προγράμματος  και διευθύντρια κ. Στίλλερ Πέτρα στις πόλεις Φρανκφούρτη και Ντάρμστατ, επισκέφτηκε το δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος κ. Ρόρμπαχ υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες προσφέροντας Κρέπελ (παραδοσιακό γλυκό) και καφέ και τις  προετοίμασε μαθαίνοντάς τους τις αποκριάτικες ορολογίες «Χελαου» και την τοπική «Αχοϊ» για την επικείμενη αποκριάτικη παρέλαση της Κυριακής, και τέλος στόλισε το τρακτέρ της αποκριάτικης παρέλασης, στην οποία το γερμανικό σχολείο μαζί με τις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων χωρών θα συμμετείχε φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες.

Το αποκριάτικο τρακτέρ στολίστηκε με κατασκευές των ίδιων των παιδιών και σύμβολα των συμμετεχόντων χωρών. Τα ελληνικά σημαιάκια κυμάτισαν  και ο Θεός Διόνυσος μαθητής Κουζούλογλου Γιώργος, ο Θεός Πάνας Χαλίλης Ιωάννης, μαζί με τις Μαινάδες Γκούνη Ελισσάβετ, Κούρνη Ματίνα, Αναγνώστου Αναστασία, κ. Πίσχινα και κ. Αργύρη, παρέλασαν κρατώντας σταφύλια, μέσα στα στενά, γεμάτα από κόσμο δρομάκια της  πόλης  Weiterstadt, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με την διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius: προσωπικές συναντήσεις και αμοιβαίες γνωριμίες Πολιτισμών οδηγούν στην διαπίστωση ότι πέρα από τις όποιες διαφορές, υπάρχουν και πάρα πολλά κοινά ευρωπαϊκά πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης. Αυτή είναι η γνώση που αποκόμισαν τόσο οι μαθητές/μαθήτριες όσο και οι καθηγήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαΐου στην πόλη Σιαουλιάι της Λιθουανίας. Θέμα: πανηγύρια και παραδοσιακοί χοροί.


Ηλεκτρονική Αφίσα: Comenius – Projekt Karneval in Deutschland

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το Glogster από το καρναβάλι στη Γερμανία (2η επίσκεψη Comenius)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση