Επιστροφή σε Comenius 2011 – 2013

3. Das dritte Treffen in Litauen

Κάντε κλικ  εδώ και θα βρείτε τα νέα σε σχέση με την τρίτη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius 2011 – 2013.

Το θέμα της συνάντησης αυτής είναι: “Πανηγύρια, παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και στολές” κάθε χώρας.

Η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει “Τα πανηγύρια της Ελλάδας”.  Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από την ομάδα Comenius, υπεύθυνη κ.  Πίσχινα.


Δελτίο Τύπου – 3η Συνάντηση προγράμματος Comenius: Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας χορεύει καβοντορίτικο στην Λιθουανία

Το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας χορεύει καβοντορίτικο στην Λιθουανία

Στο Siauliai (Σαουλί) της Λιθουανίας πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Θέμα: Πανηγύρια, δημοτικοί χοροί, δημοτικά τραγούδια, παραδοσιακές στολές. Συναντήθηκαν, χόρεψαν με παραδοσιακές στολές, τραγούδησαν και παρουσίασαν παραδοσιακά φαγητά 5 σχολεία της Ευρώπης – Λιθουανία, Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Γουρνή και Μαρίνα Χεκιμίδη. Ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου κ. Γράππας Κωνσταντίνος εκπροσώπησε το 2ο Γυμνάσιο μαζί με την υποδιευθύντρια και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πίσχινα Κατερίνα και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Τσουράπα Γιώργο.

Το τέλεια οργανωμένο Γυμνάσιο Siauliu Juliaus Janonio gimnazija μας υποδέχθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και ευγένεια. Μαθητές άνοιγαν τις πόρτες για να περάσουμε, σέρβιραν το φαγητό στο εστιατόριο του σχολείου, διάβαζαν κυριολεκτικά τις επιθυμίες μας πριν προλάβουμε να τις εκφράσουμε. Εντυπωσιαστήκαμε από τον τέλειο συλλογικό τρόπο εργασίας μαθητών και καθηγητών της ομάδας Comenius που οργάνωσε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Gitana Beleckiene. Μαζί με τον  διευθυντή του σχολείου κ. Rimas Budraitis   αποδείχτηκαν παραδειγματικοί οικοδεσπότες.

Η πόλη Σαουλί εντυπωσίασε με την υπέροχη ρυμοτομία, την καθαριότητα, τους τεράστιους δρόμους και  τα πεζοδρόμια και τα θαυμάσια ανακαινισμένα παλιά κτίρια.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με τις μαθήτριες σε παραδοσιακές στολές χόρεψε τον Καβοντορίτικο και το Χασαποσέρβικο «Έχε γεια, πάντα γεια». Στο τέλος της παρουσίασης χόρεψαν όλες οι αντιπροσωπείες συρτάκι, Gsardas (χορός από την Ουγγαρία), παραδοσιακούς λιθουανικούς χορούς και δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα από τις 5 χώρες. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσέφερε ντολμαδάκια, γίγαντες, ελιές, πάστα ελιάς, ελληνικό λάδι και ούζο.

Στo παραλιακό θέρετρο της Βαλτικής Palanga επισκεφθήκαμε το Μουσείο κεχριμπαριού που στεγάζεται σε ένα παλάτι και απολαύσαμε  κοσμήματα φτιαγμένα από κεχριμπάρι ηλικίας 40 εκατομμυρίων  χρόνων.  Το Pick – Nick  και τα αθλητικά παιχνίδια στην παραλία της Βαλτικής στην Palanga κατέληξαν σε καφετέρια, αφού έπιασε βροχή επιβεβαιώνοντας το όνομα της Λιθουανίας, που όπως μας εξήγησαν οι οικοδεσπότες περιέχει την ρίζα βροχή. Ωστόσο απολαύσαμε καταπληκτικές λιακάδες σχεδόν όλες τις ημέρες, πράσινο, δάση, λίμνες και τον λαμπερό ουρανό της Λιθουανίας.

Ο αποχαιρετισμός έφερε δάκρυα στα μάτια όλων των ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών, αλλά και καθηγητών αποδεικνύοντας πως οι λαοί της Ευρώπης θέλουν να συμβιώνουν, να ανταλλάσσουν τις σοφίες των λαών τους, να χαίρονται μαζί και να συνεργάζονται για την πρόοδο όλων.

Η επόμενη συνάντηση 25 με 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με θέμα: «Εθνικές γιορτές». Το σχολείο μας έχει αρχίσει να προετοιμάζεται ήδη για την υποδοχή των Ευρωπαίων μαθητών και μαθητριών.


Ηλεκτρονική Αφίσα

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ηλεκτρονική αφίσα στο Glogster από την 3η συνάντηση του προγράμματος Comenius στη Λιθουανία.

Σε αυτή μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλά βίντεο από τις εκδηλώσεις της συνάντησης όπου κάθε χώρα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακές φορεσιές κτλ.

Η ελληνική αποστολή παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας και στο τέλος της εκδήλωσης σήκωσε όλους τους παρεβρισκόμενους και χόρεψαν συρτάκι!


Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση