ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ΄2 ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-TWINNING

Τη σχολική χρονιά 2015-16 η Δ΄2 τάξη του σχολείου μας με το δάσκαλό της Φάνη Καψωμάνη συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning. Η προσπάθειά τους αυτή βραβεύθηκε από την Ελληνική Επιτροπή eTwinning με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

Το eTwinning είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων, μια ελεύθερη και ασφαλής πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και σχολεία, για να συνδεθούν, να αναπτύξουν συνεργατικά έργα και να μοιραστούν ιδέες με συναδέλφους τους και μαθητές από όλη την Ευρώπη. Η δράση eTwinning δημιουργήθηκε (το 2005) για να δώσει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες, ενώ προωθεί ταυτόχρονα τη συνείδηση του ευρωπαϊκού πολυγλωσσικού και πολυπολιτισμικού κοινωνικού μοντέλου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές διαφορετικών σχολείων της Ευρώπης συνεργάζονται και πραγματοποιούν εργασίες πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο στόχος του είναι η επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της φιλίας πέρα από τα σύνορα, η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής διάστασης στα σχολεία. Επιπλέον, ενισχύεται η χρήση των Νέων Τεχνολογιών και οι μαθητές μαθαίνουν τόσο να εργάζονται με υπολογιστές όσο και να επικοινωνούν μέσα από αυτούς.

Το ετήσιο πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχε το Δ΄2 είχε τον τίτλο Free of Nature και αναφέρεται στη φύση ως το συνολικό περιβάλλον που ο άνθρωπος ζει. Αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το περιβάλλον των πόλεών μας. Αναφέρεται στον άνθρωπο ως δημιούργημα της γης, που επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και επηρεάζεται απ’ αυτό, που δημιουργεί ένα περιβάλλον για να κατοικήσει, το επηρεάζει ως δημιουργός, αλλά και επηρεάζεται απ’ αυτό. Έτσι, θέμα του είναι ο άνθρωπος, και βασικά οι μαθητές, ως κάτοικοι της γης, ως κάτοικοι των πόλεων, ως μέλη των κοινωνιών μας, ως πολίτες των χωρών μας και ως μέλη της ΕΕ. Οι μαθητές, μέσα από τις συνεργατικές δραστηριότητές τους, χρειάζεται να κατανοήσουν όλους τους κοινωνικούς τους ρόλους, να σέβονται τη φύση, να είναι δημοκρατικοί πολίτες, να σέβονται και να βοηθούν άλλους ανθρώπους, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κ.λπ.

Οι 22 μαθητές-τριες του τμήματος χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και, παρακινημένοι από την πρωτοτυπία του θέματος και εργαζόμενοι με τη μέθοδο πρότζεκτ, ερευνούσαν κάθε φορά σε βιβλία και στο διαδίκτυο για τα επιμέρους υποκεφάλαια της εργασίας. Μοιράστηκαν μόνοι τα υποθέματα, συγκέντρωσαν πληροφορίες, τις ανέλυσαν, τις επεξεργάστηκαν, έλυσαν τα παρουσιαζόμενα προβλήματα και οδηγήθηκαν στην παραγωγή του υλικού τους, το οποίο μετά σύγκριναν και ξαναεπεξεργάστηκαν, για να καταλήξουν στην τελική του μορφή, την οποία και παρουσίαζαν στους συνεργάτες από τις άλλες χώρες, ενώ είδαν με πολύ ενδιαφέρον και τις εργασίες εκείνων, κάνοντας δημιουργικά κριτικά σχόλια και παρατηρήσεις. Τα παιδιά βρέθηκαν έτσι στο επίκεντρο της όλης εργασίας, κάνοντας επιλογές, δείχνοντας δημιουργικότητα, υπευθυνότητα, συνεργατικότητα και αυτονομία. Οι εργασίες, που χαρακτηρίζονταν από διαθεματικότητα και ποικιλία, ενίοτε ήταν κοινές για τα διαφορετικά σχολεία, άλλες φορές όμως ήταν ομαδοσυνεργατικές μεταξύ χωρών. Έτσι, τα παιδιά οδηγήθηκαν ανακαλυπτικά στη γνώση και ασκήθηκαν στη συνεργασία και στην ευγενή άμιλλα.

Οι Δεξιότητες που επιδιώχθηκε να αναπτύξουν οι μαθητές είναι της έρευνας πληροφοριών για δοσμένο θέμα και της επιλογής χρήσης τους (κριτική ικανότητα), της παραγωγής πληροφοριακών κειμένων, της ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων, της χρήσης ΤΠΕ, της αισθητικής καλλιέργειας.

Συνεργάτες μας ήταν δύο σχολεία από την Ιταλία, ένα από την Ισπανία, ένα από την Τουρκία και άλλα δύο από την Ελλάδα. Τα παιδιά έβλεπαν τα παραγόμενα από τα παιδιά των άλλων σχολείων έργα σε τακτά διαστήματα, μάθαιναν, μοίραζαν το σχεδιαζόμενο έργο, αντάλλασαν πληροφορίες και έκαναν συγκρίσεις. Τα Χριστούγεννα αντάλλαξαν κάρτες, έστειλαν στους συνεργάτες εργασία τους για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και ταινία με θέμα τους καλλικάντζαρους και έκαναν βιντεοσυνάντηση με σχολείο της Ιταλίας. Αρκετά παιδιά, μετά την παρουσίαση του εαυτού τους, είχαν επικοινωνία με παιδιά από την Ιταλία και την Ισπανία μέσω του twinspace. Την περίοδο της Αποκριάς έστειλαν εργασία τους για το ελληνικό καρναβάλι, ζωγραφιές τους με τις στολές τους και βίντεο με ομαδική μεταμφίεση, και αφού μελέτησαν σχετική εργασία της Ιταλίας απάντησαν σε σχετικό ιταλικό quiz. Συνεχώς ανέβαιναν από όλους τους συνεργάτες φωτογραφίες κατά τη δημιουργία των εργασιών. Διοργανώθηκε ψηφοφορία για το λογότυπο του πρότζεκτ. Προχωρήσαμε (με δική μας πρωτοβουλία) στη συγγραφή ιστορίας με πρωταγωνιστές τα παιδιά, με κάθε σχολείο να γράφει από ένα κεφάλαιο. Τα παιδιά ένιωθαν ότι επιτεύχθηκε για αυτά ουσιαστική επικοινωνία με τους συνεργάτες τους. Τα παιδιά με υπερβολική προθυμία εργάστηκαν για την παραγωγή του έργου τους, ενώ περίμεναν πάντα με ανυπομονησία να δουν στο twinspace τις εργασίες των συνεργατών, να μάθουν από αυτές και να τις συγκρίνουν με τις δικές τους˙ ταυτόχρονα ώθησαν τους συνεργάτες τους να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτό που ορίσαμε ως «κοινωνική» μόλυνση. Συνεργάστηκαν ιδιαίτερα στη συγγραφή εικονογραφημένης ιστορίας 7 κεφαλαίων με αυτά ως πρωταγωνιστές, στη δημιουργία και επιλογή του λογότυπου και στο σχεδιασμό δράσεων ανακύκλωσης στα σχολεία μας. Δείγματα των εργασιών τους μπορείτε να δείτε στο blog μας.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για την επικοινωνία μεταξύ των συνεργατών, για διαδικτυακή έρευνα από τα παιδιά, παραγωγή από τα παιδιά παρουσιάσεων σε ppt, moviemaker, movly και βίντεο, χρήση από μέρους τους (με καθοδήγηση) διαδικτυακών εργαλείων όπως voicethread (παρουσίαση τάξης), popplet (προγραμματισμός καθηκόντων και χρονικών ορίων), zeemap (εντοπισμός θέσεων συνεργατών), webly, smore (συγγραφή εικονογραφημένης συνεργατικής ιστορίας), skype (συναντήσεις συμμαθητών), padlet (πλάνο εργασίας), tricider (ψηφοφορία για λογότυπο), google tools (ερωτηματολόγιο), δημιουργία και ανάρτηση ταινιών στο youtube. Τα διαδικτυακά εργαλεία αποτέλεσαν αρωγό στην  επιτυχία των παιδαγωγικών μεθόδων. Δόθηκε μέριμνα ώστε οι μαθητές να είναι όλοι συμμέτοχοι και να συνεργάζονται στη δημιουργική και έξυπνη χρήση των εργαλείων. Τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο λαμβάνονταν φυσικά πάντα υπόψη.

Τα παιδιά γνώρισαν μαθητές, σχολεία και τρόπους εργασίας σε άλλες χώρες, αλλά και έμαθαν, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, για την καθημερινή ζωή και τις αντιλήψεις άλλων ευρωπαϊκών λαών και των παιδιών της ηλικίας τους εκεί, νιώθοντας έτσι πολίτες όχι μόνο της χώρας τους, αλλά και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας λαών, κάτι που είναι και το πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα του έργου.

Φωτογραφία0509 Φωτογραφία0510 Φωτογραφία0511 Φωτογραφία0512 Φωτογραφία0513 Φωτογραφία0514

Black Mockingbird and White Seagull

APOKRIES-CARNIVAL-IN-GREECE

THE 7 MONSTERS OF POLLUTION

ερωτηματολόγιο 23ου δημ.σχ. Θεσ.

 

Φωτογραφία0433