Θεματική Ενότητα: Φροντίζω το περιβάλλον
Υποθεματική: Οικολογία, παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά
Τίτλος: Αρωματικά φυτά, οι θησαυροί του τόπου μας
Σκοπός και στόχοι
Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών/τριών με τα αρωματικά φυτά και η κατανόηση της σημασίας τους για την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Στόχοι του προγράμματος:
- να διακρίνουν την ειδική κατηγορία των αρωματικών και να τη διαχωρίσουν από τις άλλες κατηγορίες φυτών
- να γνωρίσουν τα βασικότερα αρωματικά φυτά, να τα καταγράψουν και να τα διαχωρίσουν
- να μάθουν μύθους, παραδόσεις και τραγούδια
- να προσδιορίσουν τη σημασία τους στη μαγειρική, φαρμακευτική, καλλωπισμό, από παλιά έως σήμερα, καθώς και στην υγεία και στην ποιότητα ζωής
- να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση
1° Εργαστήρι: Τα αρωματικά βότανα στη ζωή μας
α. Στη γωνιά της φύσης που υπάρχει στο σχολείο οι μαθητές/τριες παρατηρούν και επεξεργάζονται τα βαζάκια με τα αρωματικά φυτά, που είχαν συλλεχθεί από το σχολικό κήπο και αποξηρανθεί με αφορμή τη συμμετοχή του νηπιαγωγείου στο Εθνικό Δίκτυο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας “Τα βότανα στη ζωή μας” τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018. Δημιουργία εννοιολογικών χαρτών στην εφαρμοφή MindMup.
δ. Παιγνίδι αντιστοίχισης και παιγνίδι μνήμης με κάρτες αρωματικών.
2° Εργαστήρι: Σπόρος, η αρχή
α. Αφήγηση του βιβλίου “Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό” του
Συζήτηση για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του φυτού. Υποθέσεις και αποτελέσματα. Αναζήτηση πληροφοριών, εικόνων στο διαδίκτυο.β. Παιγνίδι στην εφαρμογή wordwall.
γ. Σε φύλλο εφαρμογής οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ο σπόρος.
3° Εργαστήρι: Αρωματικά φυτά και μυθολογία
α. Αφήγηση μύθων για αρωματικά και παρακολούθηση βίντεο. Σχολιασμός έργων ζωγραφικής και γλυπτικής για τα μυθολογικά πρόσωπα.
β. Σε φύλλο εφαρμογής γίνεται αντιστοίχιση αρωματικών και μυθολογικών προσώπων.
4° Εργαστήρι: Αρωματικά φυτά και λογοτεχνία
α.Ανάγνωση του βιβλίου “Το τίλιο” της Ιρέν Ντεκελπέρ. Σχολιασμός του ποιήματος “Μαρίνα” του Οδυσσέα Ελύτη.
β. Σε φύλλο εφαρμογής ζωγραφίζουν το παραμύθι και συμπληρώνουν τις λέξεις στο ποίημα.
5° Εργαστήρι: Από τη φύση στο σπίτι μας
α. Επίσκεψη στην επιχείρηση Herbs and Oils στην Ξηρολίμνη Κοζάνης. Παρακολούθηση παρουσίασης από τον υπεύθυνο γεωπόνο της επιχείρησης κ. Νίκο Μαλίνη, πατέρα μαθητή για τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται και τη διαδικασία καλλιέργειας, αποθήκευσης, συσκευασίας και απόσταξης τους για παραγωγή αιθέριων ελαίων. Επίδειξη διαφόρων αρωματικών φυτών και δοκιμή αφεψημάτων.
β. Φύλλα εφαρμογής για τη διαδικασία επεξεργασίας των αρωματικών και τις εντυπώσεις από το αποστακτήριο.
Δείγματα φύλλων εφαρμογής από μαθητές/τριες.
Αξιολόγηση
Με την ολοκλήρωση του τρίτου θεματικού κύκλου “Φροντίζω το περιβάλλον” με τίτλο “Αρωματικά φυτά, οι θησαυροί του τόπου μας” διαπιστώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν.
Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τα βασικότερα αρωματικά φυτά και τα διαχώρισαν από τις υπόλοιπες κατηγορίες φυτών, πλούτισαν το λεξιλόγιό τους, καλλιέργησαν τον προφορικό λόγο με μύθους, παραμύθια, ποιήματα, τραγούδια και τη μαθηματική τους σκέψη με αντιστοιχίσεις και παιγνίδια μνήμης. Ήρθαν σε επαφή με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Εκφράστηκαν δημιουργικά με τη ζωγραφική και τις νέες τεχνολογίες.
Έμαθαν για τη χρήση τους και αντιλήφθηκαν την αξία τους για την υγεία, τη μαγειρική και τον καλλωπισμό και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τα αρωματικά φυτά και την προστασία τους.
Αρωματικά φυτά, οι θησαυροί του τόπου μας από 20ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.