Οι δραστηριότητές μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2025

codeweek logo

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2025 (CodeWeek 2025), οι μαθητές των σχολείων μας συμμετείχαν σε δραστηριότητες με τίτλο: “Το Ψηφιακό Ταξίδι μιας Σταγόνας Νερού!” που συνδύασαν την κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό με “το νερό”,  έναν πολύτιμο φυσικό πόρο για τη ζωή στον πλανήτη μας! (περισσότερα…)

Επίσκεψη της Δ΄ Τάξης στο χωριό Σμάρι

Η Δ΄ τάξη του 20ου και του 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το όμορφο χωριό Σμάρι. Οι μαθητές περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια του χωριού, το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό, με όλα τα σπίτια να χτίζονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που διατηρούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Στην έκθεση που παρακολούθησαν, τα παιδιά γνώSmari4ρισαν από κοντά τον κύκλο της αμπελουργίας: πώς καλλιεργείται το αμπέλι, πώς παράγονται οι σταφίδες, το κρασί και η παραδοσιακή ρακή.

(περισσότερα…)

Γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου απο τη Δ’ τάξη

     Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου έβαλαν την καρδιά τους σε μια ξεχωριστή γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με ποιήματα, θεατρικά δρώμενα κα17N2ι τραγούδια έδωσαν φωνή σε έννοιες που μας αγγίζουν όλους: ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη, ελπίδα. Η παράσταση έγινε μια ζεστή αγκαλιά μνήμης και τιμής, αλλά και μια γιορτή της παιδικής δημιουργικότητας που μας θύμισε πόσο δυνατά μπορούν να μιλήσουν οι ψυχές των παιδιών. Έτσι, το Πολυτεχνείο δεν μένει μόνο μια σελίδα της ιστορίας, αλλά γίνεται φλόγα που περνά από γενιά σε γενιά, φωτίζοντας το μέλλον μας με πίστη και όνειρα…

(περισσότερα…)

Μαθαίνοντας στους μικρούς μας φίλους την τρισδιάστατη σχεδίαση

IMG 20251106 102330 1Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Job Shadowing, αλλά και  της  δράσης “Υιοθεσία των μαθητών της Α΄ τάξης από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης”   οι μαθητές της έκτης έφεραν σε επαφή τους μικρούς της πρώτης με την τρισδιάστατη σχεδίαση μεσω του προγράμματος Tinkercart.  Οι μικροί μαθητές, με τη βοήθεια των μεγάλων ,  σχεδίασαν τρισδιάστατα ενα αναμνηστικό με τα ονόματα τους, τα οποία θα εκτυπωθούν  στον τρισδιαστατο εκτυπωτή και θα παραδοθούν σε μία επόμενη δράση.

(περισσότερα…)

Διαβάζοντας και ζωγραφίζοντας παρέα με τους μικρούς μας φίλους-Συμβόλαιο φιλίας

Στα πλαίσια της  δράσης “Υιοθεσία των μαθητών της Α΄ τάξης από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης”  οι μαθητές της έκτης υπέγραψαν με τους μαθητές της πρώτης συμβόλαιο φιλίας.

IMG 20251106 103335 IMG 20251106 103712

Στη συνέχεια οι μεγάλοι διάβασαν κάποια απο τα αγαπημένα τους παραμύθια στους μικρούς τους φίλους. Στο τέλος ζωγράφισαν μαζί εικόνες απο τις ιστορίες που διάβασαν.

(περισσότερα…)

Εκδρομή στην Κρήτη TV

Αναδημοσίευση απο την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας “ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ”

 ….απο το μαθητή του Στ2 , Σταύρο Κούρο

Στις 5 Νοεμβρίου, το τμήμα μας , το Στ2 μαζί με το Στ3 , πήγαμε εκδρομή στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV.Εκεί μας καλωσόρισε η παρουσιάστρια του “Έλα κοντά”, Αναστασία Μπιτζιλέου και μας μίλησε για τα επαγγέλματα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια εκπομπή.

 

Μετά πήγαμε στο στούντιο της εκπομπής “Καλό μεσημέρι” και εκεί ήταν ένας εικονολήπτης που μας μίλησε για τον εξοπλισμό και μας έδειξε την γέφυρα που είναι μια κάμερα που την κρατάει ένα μεγάλο σίδερο και αυτός που την χειρίζεται κρατάει ένα μηχάνημα και μπορεί να ελέγξει που θέλει να την πάει.

(περισσότερα…)

Συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ηρακλείου

Για άλλη μία σχολική χρονιά, έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ηρακλείου! Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του Δ4 τμήματος, στο μάθημα των Τ.Π.Ε. και στο εργαστήριο υπολογιστών, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα συνεργάζονται με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Ηρακλείου.

Στην πρώτη επίσκεψή των μαθητών στο σχολείο μας, έγινε η γνωριμία των μαθητών των δυο σχολείων και υλοποιήθηκε μια ζεστή και όμορφη υποδοχή, όπου όλοι οι μαθητές συνεργάστηκαν αξιοποιώντας τουβλάκια Lego για να χτίσουν “γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους”.

Όλοι οι μαθητές το απόλαυσαν και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική χρονιά, γεμάτη με δραστηριότητες και όμορφες εμπειρίες!

20 11 25

Συμμετοχή των σχολείων μας στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras

logo

Για μία ακόμη χρονιά, μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των σχολείων μας συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras.

bebras1 (περισσότερα…)

Podcast «The School Show» απο το Στ1

5ea4e8d9 d8ba 445b 9759 802753df8025

Φέτος η τάξη του Στ´1 του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου παρουσιάζει τη δική της σειρά podcast, το «The School Show»! Τα podcast είναι «ραδιοφωνικές» εκπομπές στο Internet, που μπορείτε να ακούσετε είτε σε υπολογιστή είτε σε φορητές συσκευές.
Στα επεισόδια της σειράς οι μαθητές του τμήματος παρουσιάζουν και αναλύουν διάφορα
ενδιαφέροντα θέματα και φιλοξενούν «επισκέπτες» παίρνοντας συνεντεύξεις. Αν θέλετε να τους ακούσετε, μπορείτε να μπείτε στη διεύθυνση http://users.sch.gr/corelfgard/wp/podcast/

ή μέσα  από την εφαρμογή Apple Podcasts πατώντας τις 3 τελείες πάνω αριστερά στη Βιβλιοθήκη, επιλέγοντας «Ακολούθηση εκπομπής μέσω URL…» και επικολλώντας τον σύνδεσμο  http://users.sch.gr/corelfgard/wp/feed/podcast/the-school-show . (περισσότερα…)

«Από την Κρήτη ως τη Μακεδονία, ένα ταξίδι γνώσης και φιλίας»

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δ3 άνοιξαν τα φτερά τους…
Πέταξαν πέρα από το νησί μας ως τη μακρινή Θεσσαλονίκη, στη γη της Μακεδονίας.

Snap 2025 11 09 at 09.45.03

Με οδηγό τη Μελέτη Περιβάλλοντος, γνωρίσαμε τα διαμερίσματα της Ελλάδας όχι μόνο μέσα από χάρτες και βιβλία, αλλά μέσα από την παράδοση.
Εμείς, φτιάξαμε το βιβλίο μας για την Κρήτη,γεμάτο φύση, ιστορία και έμπνευση και το στείλαμε μαζί με ένα μικρό «καλάθι αγάπης» με αρώματα, γεύσεις του τόπου μας.
Εκείνοι, οι φίλοι μας από το 22ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, μας αντάμειψαν με τον ίδιο τρόπο:
ένα βιβλίο για τη Μακεδονία, γεμάτο έθιμα, πύργους, ιστορίες, και ένα πακέτο που μύριζε Βορρά και φιλοξενία.
Έτσι, δύο σχολεία ,δύο άκρες της Ελλάδας, ενώθηκαν με ένα νήμα γνώσης, φιλίας και χαράς.Ένα ταξίδι χωρίς εισιτήριο, μα με προορισμό την καρδιά.
Snap 2025 11 09 at 09.48.43

Η Καλοσύνη ως Υπερδύναμη – Το Γ2 υποδέχεται την Ισπανία με τον Φαφούτη

g2 2Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Job Shadowing, το Γ2 υλοποίησε σήμερα μια ιδιαίτερα ζεστή και δημιουργική δράση φιλαναγνωσίας, βασισμένη στο παραμύθι «Ο Φαφούτης ο Καρχαρίας» του Ν.Σμυρνάκη. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε στους συναδέλφους που φιλοξενούμε από την Ισπανία πώς καλλιεργούμε στο σχολείο μας την ενσυναίσθηση, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Με τη βοήθεια της μεθόδου των Έξι Καπέλων της Σκέψης του Edward de Bono, οι μαθητές είδαν την ιστορία μέσα από έξι διαφορετικές οπτικές: γεγονότα, συναισθήματα, δυσκολίες, θετικά στοιχεία, δημιουργικότητα και αναστοχασμό. Συνεργάστηκαν σε ομάδες, εξέφρασαν ιδέες, ζωγράφισαν, συζήτησαν και αναγνώρισαν πως, όπως και ο Φαφούτης, έτσι και κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική δύναμη. (περισσότερα…)