Μήνας: Ιανουάριος 2022
Ενημέρωση για Τετάρτη 26/1
25-01-22 Ανακοίνωση
….του ΓΓ Α΄θμιας, Β΄θμιας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αλ.Κόπτση για την τηλεκπαίδευση
Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:
• Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
• Για τη διενέργεια self-test στις περιοχές όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ενημέρωση για Τρίτη 25/1
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Συριγωνάκη παρατείνεται και την Τρίτη 25/1/2022, η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων .
Λογαριασμοί μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.)
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!
Παρακαλούνται όλοι οι μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 14/01/2022 μία φορά είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://e-me.edu.gr για να βεβαιωθούν ότι έχουν πρόσβαση σε αυτή. Από τις 10/1/2022 μέχρι 14/1/2022 θα γίνει έρευνα στο μάθημα Τ.Π.Ε. για τα ονόματα χρηστών των μαθητών στο Π.Σ.Δ.. Σκοπός είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει το Π.Σ.Δ.. Για τις μικρές τάξεις, η προσπάθεια εισόδου θα γίνει από τους γονείς για ευνόητους λόγους. Για τις μεγαλύτερες τάξεις, είναι καλό να είναι παρόντες οι γονείς, όπως προτείνεται γενικά για κάθε επίσκεψη παιδιών στο διαδίκτυο… Σε περίπτωση αδυναμίας εισόδου, να δουν τις οδηγίες. Οι μαθητές μπορούν να σημειώσουν σε ένα πρόχειρο τετράδιο τις απορίες τους και να τις λύσουμε την ώρα του μαθήματος Τ.Π.Ε.. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν μαθήματα ενημέρωσης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Eπιστροφή στο Σχολείο – Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Αγαπητοί γονείς, μαθητές /τριες, ελπίζουμε να είστε όλοι καλά στην υγεία σας και σας ευχόμαστε τα καλύτερα για το νέο έτος.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο στοχεύουν στην ενίσχυση και γενίκευση των ελέγχων. Έτσι, η επιστροφή στα Σχολεία μετά από την περίοδο των διακοπών θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 και οι οδηγίες για την επιστροφή έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
- Την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν 3 self test αντί για 2 από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και θα προσκομιστούν τη Δευτέρα (10/1), την Τρίτη (11/1) και την Παρασκευή (14/1). Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test . Κανένα παιδί τη Δευτέρα δε θα μπορέσει να μπει στο σχολείο χωρίς τη βεβαίωση αρνητικού self test.
- Τα δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
- Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα.Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self test, δηλαδή συνολικά τρία self test δωρεάν την εβδομάδα.
Συχνές ερωτήσεις:
Αλλάζει κάτι στα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες;
ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΛΑΤΙ
Λίγο πριν κλείσουμε για τα Χριστούγεννα, η κυρία Νίκη Πλουμίδου, γυμνάστρια των σχολείων μας, παρασκεύασε χρησιμοποιώντας αλάτι, αμυγδαέλαιο και αιθέρια έλαια με άρωμα πορτοκαλιού,
μια κρέμα απολέπισης, το γνωστό σε όλους μας scrub. Στόχος ήταν να δουν τα παιδιά μια διαφορετική χρήση του αλατιού και να κατανοήσουν ότι με απλά και φυσικά υλικά μπορούν να φτιάξουν μια κρέμα που αναζωογονεί και ανανεώνει το δέρμα. Αυτό μάλιστα, το ένιωσαν και τα ίδια τα απιδιά, αφού δοκίμασαν το προϊόν στα χέρια τους και ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν για να εκφράσουν την αίσθηση στα χέρια τους είναι οι ακόλουθες: μαλακά, ανακουφιστικά, χαλαρά, απαλά, τέλεια, ελαφριά, μωρουδίστικα. Τέλος, κάθε παιδί πήρε στο σπίτι του από ένα μικρό βαζάκι με κρέμα.
Να σημειώσουμε βέβαια, ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσεται στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS: Salt work in progress
Ευχαριστούμε την κυρία Νίκη!!
Δύο γενιές συναντιούνται…Το “χθες” έρχεται για να διδάξει στο “σήμερα”…
Στα πλαίσια του δεύτερου κύκλου των Δεξιοτήτων, στις 21 Δεκεμβρίου στην τάξη του Δ4 δεχτήκαμε την επίσκεψη 2 παππούδων. Το χθες με το σήμερα συναντήθηκε με έναν πολύ γλυκό και μοναδικό τρόπο. Δύο διαφορετικές γενιές, ο παππούς Ζαχαρίας με τον εγγονό και μαθητή Ζαχαρία και ο παππούς Γρηγόρης με τον εγγονό και μαθητή Γρηγόρη.
Μετά από χρόνια οι 2 παππούδες ξαναμπήκαν σε σχολική τάξη, αυτή τη φορά όχι όμως ως μαθητές, αλλά για να μας μιλήσουν για τη σπουδαιότητα της καλής και υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα του κρητικού δεκατιανού. Μας ταξίδεψαν μέσα από τις ιστορίες τους στα δικά τους παιδικά χρόνια, που παρά τις δυσκολίες της εποχής, μας τόνισαν ότι και πάλι τότε θα διάλεγαν να ζήσουν ως παιδιά!
Βροντοφώναξαν στα παιδιά:”Κρουασάν δε θα ξαναφάτε!”.
Οικογένεια και Σχολείο εν δράσει για ένα καλύτερο “αύριο” με πράσινη συνείδηση!
Στις 2 Δεκεμβρίου οι μαθητές του Δ3 και του Δ4 καλωσορίσαμε έναν γονέα του Δ4, τον κύριο Φραγκιαδάκη Μανώλη, γεωπόνο για να μας ενημερώσει για τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των βιολογικών προιόντων. Στη συνέχεια, οι μαθητές φόρεσαν τα γαντάκια κηπουρικής, πήραν τα σκαλιδάκια τους και μεταμορφώθηκαν σε μικρούς κηπουρούς. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του κυρίου Μανώλη φύτεψαν καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά βότανα στον κήπο του σχολείου μας. Ήταν μια μέρα που κατααπολαύσαμε μικροί και μεγάλοι!
Στοχος μας να εμπλέξουμε την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς-Δύο σημαντικές δράσεις από τη Δ΄τάξη
Οι μαθητές της Δ΄τάξης στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων πραγματοποίησαν επίσκεψη και ξενάγηση σε συνεργασία με τον ΟΑΚ ( Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) στο φράγμα Αποσελέμη καθώς και στο διυλιστήριο επεξεργασίας του νερού στα Αγριανά.
Αξίζει να αναφέρουμε μια ακόμη δράση, τη διαδικτυακή ενημέρωση που είχαν τα παιδιά μέσω webex από το ΚΠΕ Αρχανών για την υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου από το παρελθόν μέχρι σήμερα αλλά και τους τρόπους εξοικονόμησης νερού.
Συνέντευξη των μαθητών της Δ΄ τάξης από τον πρώην Δήμαρχο Χερσονήσου, κ.Δοξαστάκη για το φράγμα του Αποσελέμη
Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές της Δ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν διαδικτυακά με τον κύριο Δοξαστάκη, πρώην Δήμαρχο Χερσονήσου. Του έθεσαν καίρια ερωτήματα που αφορούσαν την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη και τη μετεγκατάσταση των κατοίκων από το χωριό Σφεντύλι. Ο κύριος Δοξαστάκης που είχε στα χρόνια της δημαρχίας του την ευθύνη εποπτείας ενός τόσο μεγάλου έργου απάντησε με περισσή προθυμία και πολλή ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των μικρών δημοσιογράφων αλλά και έθεσε τον δικό του προβληματισμό στο κατά πόσο ένα τέτοιο έργο μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί να ξεσπιτωθούν οι κάτοικοι του Σφενδυλίου. Οι μαθητές αποκόμισαν πολλά πράγματα από τη συνέντευξη αυτή, όπως το μέγεθος της ευθύνης αλλά και την ανθρώπινη πλευρά των υπευθύνων και των αρμόδιων φορέων της κοινωνίας που αναλαμβάνουν να εκπονήσουν έργα εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις όποιες όμως δυσκολίες το φράγμα Αποσελέμη κατάφερε να ξεδιψάσει τους χιλιάδες κατοίκους των δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Δοξαστάκη αλλά και μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μικρούς μας δημοσιογράφους. Τέλος να ευχαριστήσουμε τον μαθητή του Δ4, Ιωάννη Κουγιουμουτζή που με δική του πρωτοβουλία κατέγραψε εξ ακοής ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης το οποίο σας παραθέτουμε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ κ. ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
- Πώς νιώθετε που ένα τέτοιο έργο έγινε στα χρόνια της Δημαρχίας σας;
- Εγώ βίωσα από κοντά την απελπισία των κατοίκων του Σφενδυλίου, που έχασαν 7.000 στρέμματα. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα.