Έπειτα από την ενασχόλησή μας με τα ζώα σε χειμέρια νάρκη και αφού παίξαμε, μάθαμε διασκεδάσαμε με το χιόνι γύρω μας, το ενδιαφέρον μας μονοπώλησε η παρατήρηση ενός παιδιού, πως υπάρχουν ζώα που ζουν σε παγωμένα μέρη και χρειάζονται το χιόνι για να ζήσουν .
Με αφορμή αυτή την παρατήρηση ξεκινήσαμε να διερευνούμε τις ιδέες και γνώσεις των παιδιών για τα πολικά ζώα.Υπάρχουν τέτοια ζώα ; Ποια είναι; Που ζουν; Καταγράψαμε τα όσα γνωρίζουμε και τις ερωτήσεις των παιδιών και ξεκινήσαμε τη έρευνά μας.
Ανατρέξαμε στον παγκόσμιο χάρτη και την υδρόγειο σφαίρα και με τη βοήθεια του διαδικτύου εντοπίσαμε το σπίτι τους στο Β.και Ν.Πόλο στη Αρκτική και Ανταρκτική στα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη μας. Ακόμη και από τη Ζαγορά πιο παγωμένα όπως μας είπαν τα παιδιά!!!
Προβληματιστήκαμε σχετικά με το όνομα της Αρκτική και βρήκαμε πως προέρχεται από τη αρχαία ελληνική λέξη ‘Άρκτος’ δηλαδή αρκούδα.
Συμπεράναμε έτσι πως μάλλον εκεί είναι και το σπίτι των αρκούδων. Αλλά ποιες αρκούδες μένουν εκεί;
Αποφασίσαμε επειδή οι απορίες, τα ερωτήματα και το ενδιαφέρον μας ήταν μεγάλο να χωριστούμε σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ενδιαφέρον μας (πολικές αρκούδες, πιγκουίνοι,θαλάσσιοι ίπποι) και με τη βοήθεια των γονιών μας στο σπίτι να συλλέξουμε πληροφορίες, εποπτικό υλικό, εικόνες, βιβλία γνώσεων, ιστορίες , παραμύθια ,ντοκιμαντέρ ,τραγούδια και ότι άλλο θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην αναζήτησή μας.
Εν συνεχεία να τα επεξεργαστούμε και να τα παρουσιάσουμε στις υπόλοιπες ομάδες.
Φτιάξαμε τα διακριτικά των ομάδων μας και ξεκινήσαμε.

Διαβάσαμε αρκετές ιστορίες ,ποικίλο ψηφιακό υλικό παίξαμε αρκετά κινητικά παιχνίδια (πιγκουινάκια με τα αβγουλάκια τους, ισορροπία στον πάγο, ψάρεμα με χέρια και πόδια), παιχνίδια oline, ενώ επίσης φτιάξαμε και το δικό μας παιχνίδι πιγκουινάκι το οποίο και παίζουμε με δυο τρόπους. Ταΐζοντας το με μπαλίτσες ,είτε παίζοντας με ζάρι όπου και προσπαθούμε να το ταΐσουμε τα ψαράκια μας,Νικητές βγαίνουμε όταν και οι δυο έχουμε καταφέρει να ταΐσουμε τα ψαράκια μας στο πιγκουίνο.

Αποτυπώσαμε το Β.πόλο σε μακέτα και κατασκευάσαμε ένα ‘παγωμένο’ κουκλοθέατρο για να φιλοξενεί τις ιστορίες μας . Χορέψαμε με την ψυχή μας το παιχνιδοτράγουδο της Λίας Μαντέσου. 10 πιγκουίνοι μικροί. Παίξαμε φωνολογικά παιχνίδια λέξεων βρίσκοντας ομοιοκατάληκτες λέξεις ,ταΐζοντας την αρκούδα με λέξεις που τελειώνουν σε -ούδα( βερμούδα,καλιακούδα, πεταλούδα, και τον πιγκουίνο με λέξεις που τελειώνουν σε ίνο (κλαρίνο, τραμπολίνο,Λονδίνο,Πεκίνο,καπελίνο).

Αναζητήσαμε πληροφορίες όμως και για τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στο Β.Πόλο τους Εσκιμώους. Εντοπίσαμε ομοιότητες, διαφορές. Πήραμε πληροφορίες από το διαδίκτυο και σχετικά βιβλία γνώσεων για τη ζωή και τις ασχολίες τους αποτυπώνοντας στη μακέτα μας επίσης.


Παρατηρήσαμε πως πολλά ζώα στέκονταν λυπημένα πάνω σε κομμάτια πάγου που επέπλεαν διάσπαρτα στη θάλασσα … Αυτό μας προβλημάτισε αρκετά.Τα ζώα δεν έμοιαζαν χαρούμενα.
Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Μα επειδή δεν έχει πολύ πάγο κυρία να πατάνε…
Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση αναφερθήκαμε και πάλι στο πολύ σημαντικό και παγκόσμιο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το οποίο επίσης μας είχε απασχολήσει ξανά με τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή μας .
Το λιώσιμο των πάγων διαπιστώσαμε πως οφείλεται και αυτό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου .
Παρακολουθήσαμε ψηφιακό υλικό και συνειδητοποιήσαμε πως η γη μας το παγκόσμιο σπίτι μας αρρωσταίνει, μαραζώνει όταν ανεβάζει θερμοκρασία και έτσι λιώνουν και οι πάγοι . Είναι σαν να υποφέρει από πυρετό…
Άραγε από τι προκαλείται και πως η ανθρώπινη δραστηριότητα συνδέεται με αυτό;
Η υπερσπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας για να ζεστάνουμε ή να ψύχουμε το σπίτι μας ,τα καυσαέρια των εργοστασίων,το διοξείδιο του άνθρακα που σκεπάζει τη γη και δεν την αφήνει να ανασάνει ,οι ρύποι των αυτοκινήτων,η αποψίλωση των δασών που στερεί το οξυγόνο,τα απορρίμματα είναι μερικές από αυτές .
Διαπιστώσαμε πως όλα αυτά κάνουν το κλίμα να αλλάζει πλημμύρες, ξηρασίες είναι αποτέλεσμα των παραπάνω και προκαλούνται από ανθρωπογενή αίτια κυρίως.
Κάναμε κάποια πειράματα για το πως ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών όταν λιώνουν οι πάγοι.Αφήνοντας παγάκια να λιώσουν σε ποτήρι. Πειραματιστήκαμε με κάποιες ιδιότητες του νερού (υγρό,στερεό), που λιώνει πιο γρήγορα σε χαμηλές η ψηλές θερμοκρασίες;στη αυλή ή στο καλοριφέρ και χρησιμοποιώντας αλάτι, ξύδι, οινόπνευμα, τέμπερες σε διαφορετικά δοχεία είδαμε πως διαβρώνεται και πως όχι ο πάγος.

Και τι να κάνουμε,να βοηθήσουμε τη γη μας ; Ήταν η επόμενη ερώτηση
Αναζητήσαμε λύσεις για να ξανακάνουμε τη γη μας χαρούμενη και υγιή!!!
Δείτε το παρακάτω thinglink εδώ
Συμφωνήσαμε έτσι όλοι μαζί να αναλάβουμε οι ίδιοι την πρωτοβουλία κάνοντας πράξη στη ζωή μας τις προτάσεις μας ενημερώνοντας και τους γύρω μας και έτσι το σύνθημα της τάξης μας να γίνει:
Μαζί για τη γη μας, τα ζώα τους ανθρώπους, τα φυτά,
να ζούμε αρμονικά,
να μην αρρωσταίνουμε
να’ μαστε όλοι καλά!!!