“Με τον Αιμίλιο το μήλο φροντίζουμε το περιβάλλον, ανακυκλώνοντας!”(Εργαστήριο 2ο)
Στο δεύτερο εργαστήριό μας ξεκινήσαμε με ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων που παρακολουθήσαμε όλοι με προσοχή!
Παρατηρήσαμε, συγκρίναμε και διαχειριστήκαμε κριτικά τις πληροφορίες που πήραμε, φτάνοντας σε συμπεράσματα σχετικά με τη δική μας κατάσταση!
Αλήθεια πως θα ήταν ο τόπος μας με σωστή αλλά και με λάθος διαχέιριση,πως θα έμοιαζε το χωριό μας με κάδους αλλά και χωρίς αυτούς;
Αφού καταθέσαμε όλοι τις απόψεις μας, τα παιδιά αποτύπωσαν τις εικόνες που φαντάστηκαν σε ένα φύλλο εργασίας.Κι έπειτα συγκεντωθήκαμε στην παρεούλα μας για να περιγράψουμε τις ζωγραφιές μας.
Επιπλέον δημιουργήσαμε με πινέλο φτιάχνοντας μια ομαδική εργασία. Σας παρουσιάζουμε το έργο μας!
“Το βρωμοχώρι και το καθαροχώρι”
Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε το βιβλίο “Σκουπίδια και Ανακύκλωση”.Αφού προβληματιστήκαμε και απαντήσαμε σε απορίες,έγινε η εισαγωγή μας στην έννοια της ανακύκλωσης.Μάθαμε να γράφουμε τη λέξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και να αποτυπώνουμε το σήμα της.
Η ώρα για παιχνίδι έιχε φτάσει!Εικόνες διάφορων προιόντων, αντικειμένων, υλικών..δύο στεφάνια κι ένα ζάρι και είμαστε έτοιμοι να τα χωρίσουμε σε οργανικά και ανακυκλώσιμα!
Σειρά είχε ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων ανά είδος – υλικό.
ΧΑΡΤΙ – ΠΛΑΣΤΙΚΟ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ – ΓΥΑΛΙ
Κι ένα φύλλο εργασίας για εμπέδωση!
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικα βίντεο με τον ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σχετικά με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση,τον μπλε κάδο και φτιάξαμε τους δικούς μας μπλε κάδους που πήραμε στο σπίτι μας.
Παρατηρώντας πίνακες αναφοράς με όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά τα παιδιά αναρωτήθηκαν ποια διαδικασία ακολουθείται για να έρθουν στα χέρια μας;Ποιο είναι λοιπόν το ταξίδι τους απο την πρωτογενή τους μορφή μέχρι τη στιγμή που μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο;
Έτσι για να λύσουμε αυτήν την απορία μας συζητήσαμε, με τη βοήθεια εικόνων, για τον κύκλο που κάνουν τα υλικά κι έπειτα με κάρτες σειροθέτησης εμπεδώσαμε τη νέα γνώση.
Κλείσαμε το εργαστήριο ακούγοντας και χορεύοντας το τραγούδι της Ανακύκλωσης.