Στην πλημμύρα κι αν τρομάζεις… θυμήσου τι μπορείς να κάνεις!!!

Ημέρα φυσικών καταστροφών η 13η Οκτωβρίου και με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, δε θα μπορούσαμε παρά να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, το οποίο και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά.
Σκοπός της ενασχόλησης μας, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών και να εκτιμούν την αξία της πρόληψης για την αποτροπή τους.
Ξεκινήσαμε καταγράφοντας σε ιστόγραμμα όσα γνωρίζουν τα παιδιά για τις πλημμύρες τα οποία και ήταν πολύ εξοικειωμένα με το θέμα, ενώ ερωτήσεις και απαντήσεις, ιδέες έπεφταν βροχή!!!

Συνεχίσαμε παρακολουθώντας ένα βίντεο από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Ζαγορά.
https://www.youtube.com/watch?v=gfbfwO46WOc

Αναγνωρίσαμε τον τόπο μας, εκφράσαμε εμπειρίες, συναισθήματα. Ένιωσα φόβο,τρόμαξα ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις. Αποτυπώσαμε τα βιώματά μας σε ζωγραφιές.

Αναρωτηθήκαμε για τις αιτίες και τις επιπτώσεις των πλημμυρών και την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και σε βιβλία γνώσεων για πληροφορίες και σχετικές εικόνες σε μικρές ομάδες. Τα παιδιά είχαν ήδη λόγω της επικαιρότητας και των πρόσφατων πυρκαγιών του καλοκαιριού.Συνειδητοποιήσαμε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. αποψίλωση δασών) μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο κλίμα.
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο στα αγγλικά και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε μέσω των εικόνων τις πληροφορίες που μας δίνονταν.
https://youtu.be/udRNUBHbE0o

Προσδιορίσαμε και διαχωρίσαμε αιτίες και συνέπειες των πλημμυρών και τις καταγράψαμε σε λίστα.Μάθαμε ότι η πλημμύρα αποτελεί ένα από τα φυσικά φαινόμενα όπως ο σεισμός.

Συνειδητοποιήσαμε πως οι πλημμύρες αφορούν όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές. Εντοπίσαμε στο στο χάρτη την Αμερική, η οποία πλήττεται συχνά από πλημμύρες και μετρήσαμε την απόσταση από την Ελλάδα με διάφορους τρόπους.

Ασχοληθήκαμε με παιχνίδια online στην ιστοσελίδα Δευκαλίων

http://deucalion.edu.gr/objects.php?flood

Αναζητήσαμε πληροφορίες για τον Δευκαλίωνα και παρακολουθήσαμε την ψηφιακή αφήγηση του μύθου του Δευκαλίωνα και της γυναίκας του Πύρρας.
https://youtu.be/nESIq5vkECY

   

Φτιάξαμε τη δική μας κιβωτό και αποφασίσαμε τι σημαντικό θα προσθέταμε σε αυτή. Ρούχα, φάρμακα,ζεστές κουβέρτες αλλά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους,ζώα και φυτά και φυσικά την αγάπη ,τα όνειρα,τις ελπίδες και τα χαμόγελά μας.

Αναγνωρίσαμε τον σημαντικό ρόλο της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας και με αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ατομικής ευθύνης.
Περιηγηθήκαμε στις ιστοσελίδες τους ώστε να καταλάβουμε την συνδρομή τους.

https://www.fireservice.gr/el

https://www.civilprotection.gr/e

Διερευνήσαμε τρόπους κατά με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε μέσα από τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ.
https://www.civilprotection.gr/el/psifiako-difyllo-gia-plimmyres

Γνωρίσαμε τα χρήσιμα τηλέφωνα ανάγκης και τα χρήσιμα τηλέφωνα για άμεση επικοινωνία.

Φτιάξαμε τη δική μας αφίσα αναλαμβάνοντας να ενημερώσουμε για αν ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς μας, την τοπική κοινωνία, το Δήμο σχετικά με ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες και να παραμένουμε ασφαλείς.

Με ένα πείραμα διαπιστώσαμε πως τα δάση μας προστατεύουν από τις πλημμύρες και ειδικότερα πως ένα καμένο δάσος και ένα δάσος με δέντρα αντιδρούν και συγκρατούν το νερό της βροχής.
Σε δυο γλάστρες τοποθετήσαμε χώμα. Η μια από αυτές έχει σκέτο χώμα (υποθέτουμε ότι είναι το καμένο δάσος) και το άλλο έχει ένα λουλούδι (υποθέσουμε ότι είναι ένα υγιές δάσος.)
Ρίξαμε ίση ποσότητα νερού στα δυο χώματα. Το σκέτο χώμα αμέσως έβγαλε το νερό του, ενώ το εκείνο με το λουλούδι το συγκράτησε.
Διαπιστώσαμε έτσι τι συμβαίνει με τις βροχές με τα καμένα δάση και αντίστοιχα όταν τα δάση έχουν δέντρα να συγκρατούν το νερό της βροχής.

.

Φτιάξαμε το δικό με τραγουδάκι με οδηγίες προστασίας από τις πλημμύρες,συνοψίζοντας τα όσα μάθαμε. Και έπειτα το λεξικό του τραγουδιού και με βάση αυτό ασχοληθήκαμε με πολλά γλωσσικά και φωνολογικά παιχνίδια..

Δημιουργήσαμε και μερικά ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με το θέμα μας.

Και με αυτόν τον τρόπο νιώσαμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα περιστατικά πλημμυρών με περισσότερη σιγουριά και λιγότερο φόβο!!!