Ο Αιμίλιος βοηθός..στην καλή διατροφή οδηγός!(Εργαστήριο 3ο)

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε και ο φίλος των παιδιών Αιμίλιος , πιστός στο ραντεβού του , βρέθηκε στην τάξη μας για να μοιραστεί μαζί μας νέες γνώσεις , να μας αναθέσει αποστολές , αλλά και να περάσει όμορφα με τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού!

Αφού λοιπόν τον καλωσορίσαμε όπως πάντα με το αγαπημένο τραγούδι της Φρουτοπίας , συζητήσαμε μαζί του και κάναμε μια μικρή ανακεφαλαίωση των όσων είχαμε μάθει την προηγούμενη εβδομάδα περί διατροφικών συνηθειών.

Δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές..τα παιδιά αντέγραψαν τις λέξεις και κόλλησαν τις εικόνες για τη δημιουργία του χάρτη  μας.

Και ο  εννοιολογικός μας χάρτης είναι έτοιμος..

 

Θέλοντας να αξιολογήσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε, το κάθε παιδί σκέφτηκε και μοιράστηκε μαζί μας ένα μήνυμα που σχετίζεται με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή,όλα τα μηνύματα καταγράφηκαν σε χαρτάκια post it , και συγκεντρώθηκαν σε έναν πίνακα..

Ο Αιμίλιος ενθουσιάστηκε με τα μηνύματα των παιδιών κι έτσι μας έμαθε ένα τραγούδι “Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της διατροφής”! Καρφιτσώσαμε το τραγούδι στον πίνακά μας και όλοι μαζί τραγουδήσαμε και χορέψαμε!

Στην παρέα μας προστέθηκε και ο Τάκης Ρομποτάκης και μας έμαθε ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι..

Γίναμε όλοι ρομπότ και κινούμασταν ελεύθερα στο χώρο της τάξης ακολουθώντας τον ρυθμό του ντεφιού..

Ο Τάκης κάθε φορά έλεγε δυνατά το όνομα μιας τροφής..αν αυτήν ήταν υγιεινή, η ενέργειά μας ανέβαινε και χορεύαμε έντονα..

αν η τροφή ήταν ανθυγιεινή, τα ρομποτάκια έχαναν την ενέργεια τους και οι κινήσεις τους γίνονταν αργές..μέχρι που έπεφταν στο πάτωμα πολύ πολύ κουρασμένα..!

 

Και τι καλύτερο και πιο υγιεινό για να ανεβάσουμε την ενέργειά μας από ένα μήλο..άλλωστε τα παιδιά γνωρίζουν πως “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”..θυμηθήκαμε λοιπόν αυτήν την παροιμία και μέσα από ένα παιχνιδοτράγουδο μάθαμε τι μπορεί να μας προσφέρει το μήλο κάθε μέρα της εβδομάδας!

 

Έφτασε η ώρα για παραμύθι..

“Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα..”

Το γλυκό αυτό ζωάκι της ζούγκλας που ήθελε να πάρει μέρος σε αγώνες..μα διόλου δε γνώριζε τους κανόνες της σωστής διατροφής και το μόνο που έτρωγε ήταν μπανάνες..έτσι το σώμα της δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις προπονήσεις..!Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα ένα καλός και ενημερωμένος φίλος μπορεί να μας συμβουλέψει σωστά..στην περίπτωση της Κολοτούμπας αυτός ο φίλος ήταν ο Πάνω-Κάτω..!Της έμαθε λοιπόν για τις ομάδες των τροφών και τη σημαντικότητα του να τρώει λίγο από όλα, με έμφαση στις πιο υγιεινές τροφές φυσικά.

Αλήθεια εμείς γνωρίζουμε για τις ομάδες των τροφών;

Ακούγοντας το παραμύθι μάθαμε για τα σπιτάκια των τροφών και φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε και τα δικά μας σπιτάκια..

Οι τροφές είναι έτοιμες να μπουν στα σωστά σπιτάκια.

 

Ένα φύλλο εργασίας για εμπέδωση..

 

Και το τρίτο μας εργαστήριο κλείνει με την ακρόαση ενός ακόμη παραμυθιού..

 

 

 

 

 

Πλατφόρμα edupass. gov.gr

Αγαπητοί γονείς σας υπενθυμίζουμε πως από τη Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, στην οποία και θα γίνεται θα γίνεται η δήλωση παρουσίας και συμμετοχής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε δημόσιες δομές.

Για τη δήλωση θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • το ΑΜΚΑ σας ή το ΑΜΚΑ του παιδιού σας αν είστε γονεάς ανήλικου μαθητή

https://edupass.gov.gr/

Διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.minedu.gov.gr/news/50530-26-10-21-i-leitourgia-tou-edupass-gov-gr-epekteinetai-stis-sxolikes-monades-tis-dimosias-protovathmias-defterovathmias-ekpaidefsis-kai-eidikis-agogis

Στην πλημμύρα κι αν τρομάζεις… θυμήσου τι μπορείς να κάνεις!!!

Ημέρα φυσικών καταστροφών η 13η Οκτωβρίου και με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, δε θα μπορούσαμε παρά να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, το οποίο και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά.
Σκοπός της ενασχόλησης μας, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών και να εκτιμούν την αξία της πρόληψης για την αποτροπή τους.
Ξεκινήσαμε καταγράφοντας σε ιστόγραμμα όσα γνωρίζουν τα παιδιά για τις πλημμύρες τα οποία και ήταν πολύ εξοικειωμένα με το θέμα, ενώ ερωτήσεις και απαντήσεις, ιδέες έπεφταν βροχή!!!

Συνεχίσαμε παρακολουθώντας ένα βίντεο από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Ζαγορά.
https://www.youtube.com/watch?v=gfbfwO46WOc

Αναγνωρίσαμε τον τόπο μας, εκφράσαμε εμπειρίες, συναισθήματα. Ένιωσα φόβο,τρόμαξα ήταν οι πιο συχνές απαντήσεις. Αποτυπώσαμε τα βιώματά μας σε ζωγραφιές.

Αναρωτηθήκαμε για τις αιτίες και τις επιπτώσεις των πλημμυρών και την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και σε βιβλία γνώσεων για πληροφορίες και σχετικές εικόνες σε μικρές ομάδες. Τα παιδιά είχαν ήδη λόγω της επικαιρότητας και των πρόσφατων πυρκαγιών του καλοκαιριού.Συνειδητοποιήσαμε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. αποψίλωση δασών) μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο κλίμα.
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο στα αγγλικά και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε μέσω των εικόνων τις πληροφορίες που μας δίνονταν.
https://youtu.be/udRNUBHbE0o

Προσδιορίσαμε και διαχωρίσαμε αιτίες και συνέπειες των πλημμυρών και τις καταγράψαμε σε λίστα.Μάθαμε ότι η πλημμύρα αποτελεί ένα από τα φυσικά φαινόμενα όπως ο σεισμός.

Συνειδητοποιήσαμε πως οι πλημμύρες αφορούν όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές. Εντοπίσαμε στο στο χάρτη την Αμερική, η οποία πλήττεται συχνά από πλημμύρες και μετρήσαμε την απόσταση από την Ελλάδα με διάφορους τρόπους.

Ασχοληθήκαμε με παιχνίδια online στην ιστοσελίδα Δευκαλίων

http://deucalion.edu.gr/objects.php?flood

Αναζητήσαμε πληροφορίες για τον Δευκαλίωνα και παρακολουθήσαμε την ψηφιακή αφήγηση του μύθου του Δευκαλίωνα και της γυναίκας του Πύρρας.
https://youtu.be/nESIq5vkECY

   

Φτιάξαμε τη δική μας κιβωτό και αποφασίσαμε τι σημαντικό θα προσθέταμε σε αυτή. Ρούχα, φάρμακα,ζεστές κουβέρτες αλλά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους,ζώα και φυτά και φυσικά την αγάπη ,τα όνειρα,τις ελπίδες και τα χαμόγελά μας.

Αναγνωρίσαμε τον σημαντικό ρόλο της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας και με αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ατομικής ευθύνης.
Περιηγηθήκαμε στις ιστοσελίδες τους ώστε να καταλάβουμε την συνδρομή τους.

https://www.fireservice.gr/el

https://www.civilprotection.gr/e

Διερευνήσαμε τρόπους κατά με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε μέσα από τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ.
https://www.civilprotection.gr/el/psifiako-difyllo-gia-plimmyres

Γνωρίσαμε τα χρήσιμα τηλέφωνα ανάγκης και τα χρήσιμα τηλέφωνα για άμεση επικοινωνία.

Φτιάξαμε τη δική μας αφίσα αναλαμβάνοντας να ενημερώσουμε για αν ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς μας, την τοπική κοινωνία, το Δήμο σχετικά με ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες και να παραμένουμε ασφαλείς.

Με ένα πείραμα διαπιστώσαμε πως τα δάση μας προστατεύουν από τις πλημμύρες και ειδικότερα πως ένα καμένο δάσος και ένα δάσος με δέντρα αντιδρούν και συγκρατούν το νερό της βροχής.
Σε δυο γλάστρες τοποθετήσαμε χώμα. Η μια από αυτές έχει σκέτο χώμα (υποθέτουμε ότι είναι το καμένο δάσος) και το άλλο έχει ένα λουλούδι (υποθέσουμε ότι είναι ένα υγιές δάσος.)
Ρίξαμε ίση ποσότητα νερού στα δυο χώματα. Το σκέτο χώμα αμέσως έβγαλε το νερό του, ενώ το εκείνο με το λουλούδι το συγκράτησε.
Διαπιστώσαμε έτσι τι συμβαίνει με τις βροχές με τα καμένα δάση και αντίστοιχα όταν τα δάση έχουν δέντρα να συγκρατούν το νερό της βροχής.

.

Φτιάξαμε το δικό με τραγουδάκι με οδηγίες προστασίας από τις πλημμύρες,συνοψίζοντας τα όσα μάθαμε. Και έπειτα το λεξικό του τραγουδιού και με βάση αυτό ασχοληθήκαμε με πολλά γλωσσικά και φωνολογικά παιχνίδια..

Δημιουργήσαμε και μερικά ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με το θέμα μας.

Και με αυτόν τον τρόπο νιώσαμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα περιστατικά πλημμυρών με περισσότερη σιγουριά και λιγότερο φόβο!!!

Ο Αιμίλιος το μήλο συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο της διατροφής(Εργαστήριο 2ο)

Δεύτερη εβδομάδα των εργαστηρίων δεξιοτήτων και ο Αιμίλιος ετοίμασε για εμάς όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη εβδομάδα την ενασχόλησή μας με την Υγιεινή διατροφή, μαζευτήκαμε στην παρεούλα μας και φτιάξαμε ένα φανάρι διαφορετικό από τα συνηθισμένα!Το ονομάσαμε το φανάρι της Υγιεινής διατροφής!Οι τροφές πήραν τη θέση τους στο σωστό χρώμα και θα βρίσκονται εκεί για να μας θυμίζουν ποιες τροφές μπορούμε να τρώμε συχνά, ποιες σπάνια , και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε!

 

Έπειτα, ο Αιμίλιος έφερε στην ομάδα υλικά για να φτιάξουμε ο καθένας μας από μια τσαντούλα με το κατάλληλο πρωϊνό.Από ένα σύνολο εικόνων με υγιεινές επιλογές, το κάθε παιδί διάλεξε αυτές που επιθυμεί να βάλει στη δική του τσαντούλα.

Κόψαμε..κολλήσαμε και έτοιμα τα τσαντάκια για το σχολείο μας!

Συνεχίσαμε, φέρνοντας στην παρέα μας την Κυρά Διατροφή και διαβάζοντας την ιστορία της.

Το παραμύθι αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να μάθουμε για τα γεύματα που μπορούμε να τρώμε μέσα στην ημέρα, βασικά και ενδιάμεσα.Έτσι ετοιμάσαμε μια ομαδική εργασία, η οποία πήρε τη θέση της στη γωνιά της διατροφής που ετοιμάζουμε και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο μας βοήθησε να εμπεδώσουμε τη γνώση που μόλις είχε αποκτηθεί.

 

Επιπλέον ακούσαμε και το τραγούδι της Κυράς διατροφής.

 

 

Ο Αιμίλιος ήταν παρών σε όλες αυτές τις δράσεις και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος..ήταν όμως και πολύ περίεργος να μάθει ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών.Έτσι κι εμείς το ζωγραφίσαμε και το παρουσιάσαμε στην τάξη.

Όλα ωραία και νόστιμα φαγητά…αλλά από που προέρχονται;;;

Ο Αιμίλιος ήθελε πολύ να μάθει!!!

Κι εμείς δεν τον αφήσαμε παραπονεμένο!

Ομαδοποιήσαμε τις τροφές ανάλογα με την προέλευσή τους..

Η δεύτερη εβδομάδα μας έκλεισε με πολύ χορό καθώς η ενέργειά μας ήταν μεγάλη, εξαιτίας των υγιεινών επιλογών που έκαναν τα περισσότερα παιδιά καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας!

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων “Ταξιδεύοντας στους Θησαυρούς της Μεσογειακής Διατροφής με τον Αιμίλιο το μήλο”

Την εβδομάδα που πέρασε, ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα με τη θεματική που τιτλοφορήσαμε “Ταξιδεύοντας στους θησαυρούς της Μεσογειακής διατροφής με τον Αιμίλιο το μήλο” από την υποενότητα “Διατροφή” του πρώτου θεματικού κύκλου ¨Ζω καλύτερα – Ευ Ζην”.

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής ,  με την υϊοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών που συνδέονται με τη Μεσογειακή διατροφή.

Το πρώτο εργαστήριό μας ξεκίνησε με μία νέα γνωριμία!Ο Αιμίλιος το μήλο μας επισκέφτηκε από τη μακρινή Φρουτοπία και έγινε πολύ γρήγορα μέλος της ομάδας μας!

Μας μίλησε για τη χώρα του και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα παιδιά με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να τον βοηθήσουν!

Αγαπημένα μου παιδιά τι κάνετε; ήρθα να σας βρω επειδή χρειάζομαι τη βοήθειά σας .Έρχομαι από μια μακρινή και όμορφη χώρα τη Φρουτοπία .Εκεί όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα της χώρας μου ζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Ζούσαμε αρμονικά και ειρηνικά μέχρι πριν από λίγο καιρό. Μέχρι που τα πατατάκια τα κρουασάν και άλλες τέτοιες ανθυγιεινές τροφές ήρθαν στη χώρα μας και φόβισαν τους κατοίκους με τη συμπεριφορά τους. Έτσι οι φίλοι μου έφυγαν και κρύφτηκαν φοβούμενοι τις ανθυγιεινές τροφές και τα παιδιά φυσικά όπως κι εσείς χωρίς φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους αρχισαν να κουράζονται περισσότερο να μη τρέχουν τόσο γρήγορα,να αρρωσταίνουν πιο συχνά και τα δοντάκια τους να πονάνε…

Μίλησα με τις δασκάλες σας και μου είπαν πως σε αυτό το χωριό έχετε άφθονα φρούτα κυρίως , λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές και μπορείτε να με βοηθήσετε  να βρω ξανά τους φίλους μου και να σκεφτούμε τι να κάνουμε με την κατάσταση που επικρατεί στη φρουτοπία.

Οι φίλοι μου είναι φοβισμένοι και έχουν κρυφτεί στην τάξη σας .θέλετε να ψάξουμε να τους βρούμε να τους καθησυχάσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε;”

Μετά τα λόγια του Αιμίλιου , τα παιδιά έψαξαν μέσα στην τάξη να βρουν τους φίλους του Αιμίλιου, έχοντας ως βοήθεια τα αινίγματα που είχε ετοιμάσει γι’αυτά ο καινούριος τους φίλος…

 

1)Aν θέλεις να με βρεις

ψάξε εκείπου τα χρώματα έχουν γιορτή

Αχ πόσο θα θελα λίγο λάδι

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

 

2)Aν θέλεις να με βρεις,

ψάξε εκεί που παραμυθάς θα γίνεις

ιστορίες πολλές για να ανακαλύψεις

Απ έξω είμαι καφετί και

έχω πολλά γενάκια,

μα μέσα είμαι πράσινο

με χίλια δυο σποράκια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

 

3)Aν θέλεις να με βρεις,

ψάξε εκεί που πάνω στο τραπεζάκι

παίζει ένα ποντικάκι

Είμαι χρυσαφί και ζουμερό

Εχω σχήμα στρόγγυλό

Το κρέας μου να τρώτε

Το δέρμα να πετάτε

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

 

4)Aν θέλεις να με βρεις ,

είμαι καλά κρυμμένος

σε φρούτα και λαχανικά

πρέπει να με αναζητήσεις.

Είμαι τόπι κόκκινο

αν με καθαρίσεις

άσπρο νόστιμο καρπό

αμέσως θα αντικρίσεις.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

 

5)Aν θέλεις να με βρεις,

εκεί που χτίζεις πύργους

και ψηλά σπιτάκια θα με βρεις

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;

Αφού λοιπόν τα παιδιά ανακάλυψαν τους φίλους του Αιμίλιου..είχε έρθει η στιγμή όλοι μαζί να ακούσουμε το τραγούδι της Φρουτοπίας και να μάθουμε λίγα ακόμη πράγματα γι’αυτή τη χώρα!

Είδαμε σε εικόνες πώς μοιάζουν οι ήρωές της και συζητήσαμε…

Άραγε πως φανταζόμαστε εμείς τη Φρουτοπία;

Τι κάνουν οι κάτοικοί της για να ζουν χαρούμενοι;

Που βρίσκεται στο χάρτη;

Με ποιες χώρες συνορεύει;

Αφού απαντήσαμε σε αυτές τις ερωτήσεις..είχε έρθει η στιγμή να συνάψουμε κι ένα συμβόλαιο με τους κανόνες που θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε στο ταξίδι της γνώσης που μόλις είχε ξεκινήσει!

Ο Αιμίλιος μας επισκέφτηκε ξανά έπειτα από δύο μέρες για να φέρει μαζί του και δύο ακόμη φίλους του..

Τον κύριο Υγιεινό και τον Κύριο Βλαβερό!

Η αποστολή που μας ανέθεσε ήταν απλή..έπρεπε να γίνουμε ντετέκτιβ τροφών και να ψάξουμε μέσα στην τάξη να βρούμε εικόνες με διάφορες τροφές,σε συγκεκριμένο χρόνο!Ο κύριος Υγιεινός και ο κύριος Βλαβερός μας περίμεναν στην παρεούλα , να γεμίσουμε τις κοιλίτσες τους με αυτές τις τροφές!!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Ο κύριος Υγιεινός τρέφεται μόνο με υγιεινές τροφές ενώ ο κύριος Βλαβερός με ανθυγιεινές!Ετσι τα παιδιά έπρεπε να ταξινομήσουν τις τροφές και να φτιάξουν δυο ομάδες.Ποιες τροφές μας κάνουν καλό;Ποιες κακό;Αφού λοιπόν τις βρήκαμε , τις ονομάσαμε και τις βάλαμε στη σωστή ομάδα!

Έτοιμοι οι δύο καινούριοι μας φίλοι, ποζάρουν με καμάρι..μαζί τους και ο Αιμίλιος που μας έδωσε ένα μεγάλο Μπράβο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την αποστολή!

Έπειτα μας ζήτησε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία που θα μείνει στην τάξη  μας να μας θυμίζει ποιες τροφές πρέπει να προτιμούμε και ποιες να αποφεύγουμε!

Αφού ολοκληρώσαμε και αυτό το μέρος, μας επεφύλασσε μια έκπληξη..ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την υγιεινή διατροφή, που όλοι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον.

Αλλά και ένα τραγούδι που τραγουδήσαμε και χορέψαμε!

 

Το φύλλο εργασίας για εμπέδωση αλλά και κάποια ελεύθερα φύλλα που μόνα τους τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν έπειτα από την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, έκλεισαν την πρώτη εβδομάδα μας στον κόσμο της διατροφής!

Το ταξίδι συνεχίζεται….

 

 

Το όνομά μου..το όνομά σου..το όνομά μας!

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στο όνομά μας , αυτήν την τόσο σημαντική  λέξη που αποτελεί την ταυτότητά μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε!

Το κίνητρό μας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων είναι η συναισθηματική σχέση που έχει το κάθε παιδί με το όνομά του , κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην κατάκτηση , από μέρους των παιδιών, της γραφής.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι καθημερινές μας δραστηριότητες , όπως το παρουσιολόγιο , η υπογραφή των εργασιών τους και  η τακτοποίηση στα συρτάρια τους, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν με το όνομά τους αλλά και τα ονόματα των φίλων τους.

Μετά από την πρώτη επαφή του ξεκινήματός μας, και την καθημερινή τριβή.. την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες πιο οργανωμένες με σαφή επικοινωνιακό στόχο αλλά και νόημα.

Ξεκινήσαμε με τη συζήτηση στην παρεούλα..ποιο είναι το όνομά μας, από που προήλθε, ποιος μας το έδωσε , τι είναι η βάφτιση..και πολλά ακόμη ερωτήματα που απαντήθηκαν από το κάθε παιδί

Αναγνωρίσαμε το όνομά μας ανάμεσα στις καρτέλες γραφής και κάναμε αντιστοίχιση με τα ονόματα των σούπερ ηρώων του παρουσιολόγιού μας.

Παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια..όπου το κάθε παιδί έπρεπε να μπει στο στεφάνι με το όνομά του.

Συλλαβίσαμε το όνομά μας,χτυπώντας παλαμάκια..από πόσες συλλαβές αποτελείται το κάθε όνομα άραγε;

Το ανακαλύψαμε μέσω ενός κινητικού παιχνιδιού..

Σε ποιο στεφάνι μπήκαν τα περισσότερα ονόματα;

 

Σειρά είχαν οι αρχηγοί των ονομάτων μας..τα αρχικά μας!

Από ποιο γράμμα ξεκινά το όνομά μου;;

Το κάθε παιδί το αναγνώρισε και τοποθέτησε την καρτέλα του..

Μια χειροτεχνία μας βοήθησε να το εμπεδώσουμε..

Και αφού ο καιρός μας επιφύλασσε βροχή..είπαμε κι εμείς να φέρουμε στην παρέα μας το συννεφάκι που βρέχει ονόματα..και έβρεξε πολλά και τα παιδιά δεν κράτησαν ομπρέλα και τα βρήκαν αμέσως!

Ένα παραμύθι ήρθε για να κλείσει ευχάριστα αυτή η εβδομάδα..ο γλυκός Τραλαρί-λαρά-γιουχού που με την διασκεδαστική ιστορία του μας έδειξε πόσο μοναδικοί είμαστε..όσο περίεργο,σπάνιο,μεγάλο, μικρό είναι το όνομά μας!

 

Συνεχίζεται……

 

Οι δραστηριότητες για το όνομα μας συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Συνδυάσαμε γλώσσα και μαθηματικά, εξασκώντας την λεπτή μας κινητικότητα!

Χτυπώντας παλαμάκια συλλαβίσαμε το όνομά μας και έπειτα ο καθένας μας έχτισε το δικό του ονοματοσπιτάκι , βάζοντας τόσα τουβλάκια όσες και οι συλλαβές του ονόματός μας!

Στο τέλος είδαμε ποιο σπιτάκι είναι το πιο ψηλό!

Ζωγραφίσαμε τον αρχηγό του ονόματός μας και το μεταμορφώσαμε σε δρόμο , όπου και οδηγήσαμε το αυτοκινητάκι με το αρχικό μας!

 

Τέλος ετοιμάσαμε κάποια φύλλα εργασίας με τα οποία δημιουργήσαμε το βιβλίο του ονόματος μας!

 

 

4 Οκτωβρίου “Παγκόσμια ημέρα ζώων”

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα κι εμείς την τιμήσαμε με τραγούδια , παραμύθια , παιχνίδια και απλές κατασκευές!
Στην παρεούλα μας , ο γνωστός σε όλους μας Τάκης Μοσχαράκης, αφού δέχτηκε τις ευχές των παιδιών για τη σημερινή μέρα , μας γνώρισε έναν πολύ καλό του φίλο…τον Ξουτ!Το αδέσποτο αυτό σκυλάκι που περιπλανιόταν στους δρόμους και άλλαζε συνεχώς οικογένειες μέχρι που βρήκε την πραγματική αγάπη στην αγκαλιά ενός τυφλού νέου!


Με αφορμή το υπέροχο αυτό παραμύθι , ξεκινήσαμε την κουβέντα μας για τα ζώα , τα δικαιώματά τους αλλά και για το πως πρέπει εμείς οι άνθρωποι να φερόμαστε στους τετράποδους φίλους μας!Όλοι μαζί συμφωνήσαμε πως τα ζώα δικαιούνται να έχουν ένα σπίτι , νερό , τροφή , παιχνίδι , και πολλή πολλή αγάπη και φροντίδα!

Ακολούθησε ζωγραφική , όπου το κάθε παιδί αποτύπωσε το δικό του αγαπημένο ζωάκι!

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικό με τα αδέσποτα ζωάκια ήρθε για να μας θυμήσει όλα όσα είχαμε συζητήσει νωρίτερα!

 

Ο Ξουτ πήρε μορφή από τα μικρά μας χεράκια..μια κατασκευή που χάρηκαν πολύ τα παιδιά!

 

Κλείσαμε τη μέρα μας με τραγούδια, μουσικοκινητική και μιμήσεις ζώων!

 

 

   Χρόνια πολλά στα αγαπημένα μας ζώα!

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως «Διεθνής ημέρα για την Τρίτη ηλικία» . Την ημέρα αυτή είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους παππούδες και τις γιαγιάδες , τα τόσο σημαντικά αυτά πρόσωπα στη ζωή των παιδιών, και όχι μόνο!
Με τη χρήση του κατάλληλου εποπτικού υλικού(πίνακες ζωγραφικής , εικονόλεξα κ.α) , ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τα παιδιά!
Κάθε ένα από αυτά μοιράστηκε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις αλλά και δραστηριότητες που κάνει με τα αγαπημένα αυτά πρόσωπα!
Στόχος μας ήταν , μιλώντας για τον παππού και τη γιαγιά , τα παιδιά να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας , που αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας.

Διαβάσαμε ποιήματα…

Ημέρα-Τρίτης-Ηλικίας-Ποιήματα

 

και ακούσαμε τραγούδια…

 

 

 

…ζωγραφίσαμε για τον παππού και τη γιαγιά μας!

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα μικρά μας δωράκια , φτιαγμένα με αγάπη από μικρά χεράκια!

Η μέρα μας έκλεισε με την ακρόαση ενός όμορφου παραμυθιού!

  Χρόνια πολλά σε κάθε γιαγιά και κάθε παππού του κόσμου!