Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Στις 9 Φεβρουαρίου θα γιορταστεί για 13η συνεχή χρονιά η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, με φετινό μήνυμα το «Ανέλαβε κι εσύ δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Καθώς ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας, η ενασχόληση των παιδιών με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, είναι μια πραγματικότητα, που καλεί το σύγχρονο γονέα, αλλά και τον εκπαιδευτικό, να τα προετοιμάσει με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να είναι σε θέση να προστατευτούν.

Σκοπός της ανάρτησης αυτής, εκτός από την πληροφόρηση , είναι η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε υλικό που υπάρχει, σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών μας, στη χρήση ενός ασφαλέστερου διαδικτύου.

Το διαδραστικό παιχνίδι, Wildwebwoods, (πάτησε πάνω στη λέξη) αποτελεί μέρος του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης : «Χτίζοντας μια Ευρώπη για τα παιδιά και μαζί με τα παιδιά» και είναι μια καλή επιλογή.


Δημιουργός του παιχνιδού eSAFETYKIT (πάτησε πάνω στη λέξη) είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Επίσης, εκπαιδεύει και ταυτόχρονα, διασκεδάζει  τα παιδιά. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα : ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων.

Στην online πλατφόρμα του παιχνιδιού, τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Το CYBERKIDS (πάτησε πάνω στη λέξη) είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι, το οποίο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μαζί με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, απευθύνεται σε παιδιά, στη δική σου ηλικία, αλλά και μεγαλύτερα, ενώ το πολύ σημαντικό είναι ότι παράλληλα, ενημερώνει τους γονείς.

………………………….

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της χώρας,  δημιούργησε το http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/cartoons.htmlμε ιστορίες κινουμένων σχεδίων, των οποίων ο διδακτικός στόχος περιγράφεται σε κάθε ιστορία. Το υλικό είναι κατάλληλο, για τις μαθησιακές δυνατότητες παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών,  λειτουργεί ως εργαλείο πρόληψης και  εστιάζει στην ασφάλεια των παιδιών και των νέων, σε θέματα, που αφορούν το διαδίκτυο, τα κινητά και γενικά, τις νέες τεχνολογίες.

Βρίσκεις βιντεάκια, με χρήσιμες πληροφορίες, πατώντας το  http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/primary_video.html

Ξεφύλλισε ένα ηλεκτρονικό βιβλιαράκι με ιστορίες-παραδείγματα, διάφορων περιστατικών, που σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στο σύνδεσμο  http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/docs/ekpedeytiko_paketo/booklet.pdf

Και τέλος, τα μεγαλύτερα παιδιοά, μπορούν να μάθουν, παίζοντας με κάρτες ερωτήσεων-απαντήσεων, στο σύνδεσμο http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/primary_games.html

Ευχές για Καλές και Ασφαλείς Περιηγήσεις!!!!

Αφήστε μια απάντηση