Οι Υπερασπιστές της Γης

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, υλοποιήσαμε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Οι Υπερασπιστές της Γης». Σκοπός μας ήταν να συνειδητοποήσουμε τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα, που συνδέονται με αυτό και να συμβάλλουμε στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, η ενίσχυση της υπευθυνότητας, η υιοθέτηση θετικών πρακτικών και η δημιουργία ενεργών πολιτών, μέσα από την καλλιέργεια της ικανότητας κατανόησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, λήψης των κατάλληλων αποφάσεων καθώς και ανάληψης δράσης, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

1

Μέσα από τη συνεργασία, την ενεργή μας συμμετοχή, τη δημιουργική δράση, την έρευνα, τον πειραματισμό, τη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, τον προβληματισμό, την ελεύθερη δημιουργική έκφραση, τα παιχνίδια προσομοίωσης, τα παιχνίδια ρόλων και τη δραματοποίηση, καταφέραμε την οικοδόμηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση κώδικα αξιών, στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στον εαυτό μας, την ομάδα και το περιβάλλον.

Τα επιτεύγματά μας θέλετε, σίγουρα, να τα μάθετε!! Αλλά, αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι ότι προωθήσα,ε την πρακτική της ανακύκλωσης απορριμμάτων και παράλληλα, μοιραστήκαμε στιγμές δημιουργίας και διασκέδασης!!

Χωριστήκαμε αρχικά σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με το υλικό ανακύκλωσης και δώσαμε αντίστοιχα ονόματα : χαρτομινέξ-αλουμινέξ-γυαλέξ-πλαστικονέξ. Ζωγραφίσαμε τις κούτες, που θα φιλοξενούσαν το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό και η δράση ξεκίνησε!

Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο.  Έτσι, κατασκευάσαμε τη «Κυρά του Φθινοπώρου», χρησιμοποιώντας και φυσικά υλικά, που συλλέξαμε από τον κήπο του νηπιαγωγείου. Πάτησε πάνω στην εικόνα, για να δεις τη σχετική ανάρτηση

4

φτιάξαμε τη «συννεφούλα», όταν άρχισαν τα πρωτοβρόχια, επαναχρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες, ενώ η επίσκεψή μας στο πατητήρι μας έδωσε το έναυσμα, να χρησιμοποιήσουμε τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, για να φτιάξουμε τα δικά μας «ανακυκλώσιμα σταφύλια».

«Οχι στον Πόλεμο-Ναι στην Ειρήνη» βροντοφωνάξαμε με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και αργότερα, τη 17η Νοέμβρη και το δηλώσαμε, φτιάχνοντας «το κανόνι της ειρήνης» αλλά……

και τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης, που αντιστάθηκαν με απαράμιλλο σθένος στον Λαδένιο! Απλά υλικά, όπως κεσεδάκια από γιαούρτι, κουτιά γάλακτος(χάρτινα και αλουμινένια) κουτιά του καφέ και αναψυκτικών μεταμορφώθηκαν στη στιγμή!

7

Φυσικά, δε γινόταν να ξεχάσουμε την Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης!

Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του. Αν και φέτος δε χιόνισε, εμείς φροντίσαμε γι’ αυτό, και φτιάξαμε το δικό μας χιονάνθρωπο, το χιονισμένο δέντρο μας και ετοιμαστήκαμε για σκι στις χιονισμένες βουνοπλαγιές!

Δραστηριοποιηθήκαμε και στο Διάστημα. Γνωρίσαμε το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους παρατηρήσαμε με το αυτοσχέδιο τηλεσκόπιό μας. Φτιάξαμε και πυραύλους και απογειωθήκαμε!!

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε τα έθιμα και την παράδοσή μας, τα οποία συνδυάσαμε με την ανακύκλωση. Αναβιώσαμε, λοιπόν, το «έθιμο του Λαζάρου» πριν το Πάσχα, το έθιμο της Περπερούνας και τα «χελιδονίσματα-τα κάλαντα της Άνοιξης». Πάτησε πάνω στην εικόνα, για να δεις τη σχετική ανάρτηση.

10-4 009

Η Άνοιξη βρίσκεται στο απόγειό της και εμείς, κατασκευάζοντας το «ανακυκλώσιμο λουλούδι» μιλήσαμε για τα μέρη του, ανατρέξαμε στη μυθολογία και δραματοποιήσαμε το μύθο του τριαντάφυλλου και του υάκινθου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στολίσαμε την τάξη, με ατομικά και ομαδικά στεφάνια από παλιά cd και πανέμορφες πεταλούδες, από συσκευασία κρουασάν.

«Το καλοκαίρι ξεκινά, η ανακύκλωση δεν σταματά».

17

Κατασκευάσαμε το σκηνικό της γιορτής μας, από ανακυκλώσιμα υλικά και κάναμε ιδιαίτερο αφιέρωμα στη χελώνα caretta-caretta

Γιορτάσαμε, φυσικά,  την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, αποτυπώνοντας τις πράσινες σκέψεις μας, για ένα πράσινο πλανήτ绨, σε χάρτινα μπαλόνια, που στόλισαν με τις ευχές μας, τα δέντρα της αυλής! Πάτησε, πάνω στην εικόνα,  για να δεις τη δράση μας.

20α

Μέσα από τη δράση αυτή, που κράτησε μια ολόκληρη χρονιά, μάθαμε πολλά και χρήσιμα, που θα μας συντροφεύουν για πάντα. Πάνω απ’ όλα όμως, περάσαμε υπεροχες δημιουργικές στιγμές, εργαστήκαμε ομαδικά, έχοντας ένα κοινό στόχο : να παρασταθούμε καθημερινά, να φροντίζουμε το περιβάλλον μας, ώστε η ζωή όλων μας να είναι καλύτερη!

(Το άρθρο γράφτηκε από τη φίλη και συνάδελφο του ολοήμερου τμήματος, Χριστίνα Παυλάκη)

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Αφήστε μια απάντηση