Σεισμός !!!

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ…

Πριν έρθει και μας τρομοκρατήσει, είπαμε να τον γνωρίσουμε. Ταξιδέψαμε στην Αρχαία Ελλάδα και μιλήσαμε για τον Εγκέλαδο, τον αρχηγό των γιγάντων και το τέλος του.
Μύθοι απ’ όλο τον κόσμο, όταν οι άνθρωποι, μέσα από τη φαντασία προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του σεισμού( οι χελώνες που κρατούσαν τη γη από τη Νότια Καλιφόρνια, ο βάτραχος που κοάζει από τη Κίνα, οι ψύλλοι που τσιμπούσαν τους σκύλους από την Ρωσία κλπ)
Γιατί άραγε αυτές οι χώρες και όχι άλλες έπλασαν τους μύθους για τους σεισμούς;
Η θεά Αθηνά νίκησε τον Εγκέλαδο και του πέταξε ένα νησί, ίσως τη Σικελία και τον σταμάτησε. Τα παιδιά-κάτοικοι όμως έχτισαν σπίτια πάνω σ’ αυτό το νησί, αλλά ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά ποτέ.(αναπαράσταση του μύθου)

Έναν μύθο θα σας πω…

«Ο φυλακισμένος γίγαντας “

Τον παλιό καιρό τότε που οι θεοί ορίζανε τη γη από τον Όλυμπο, οι γίγαντες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να πάρουν αυτοί την εξουσία. Τότε οι θεοί φοβήθηκαν, γιατί οι γίγαντες ήταν δυνατοί και τεράστιοι, απαίσιοι, με ουρά δράκοντα και κοφτερά δόντια. Είχαν τέτοια δύναμη που όταν πολεμούσαν πέταγαν -αντί για πέτρες- βουνά ολόκληρα. Για ακόντια είχαν πελώριους κορμούς δέντρων και για ασπίδες νησιά, που τα ξερίζωναν από το πέλαγος και τα κρατούσαν στα χέρια. Το χειρότερο από όλα ήταν ότι κάθε φορά που κάποιος γίγαντας έπεφτε πάνω στη γη, η μάνα του η Γαία ανανέωνε τις δυνάμεις του και αυτός γινόταν ακόμη πιο τρομερός! Πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι θεοί με τέτοια θεριά; Έτσι αποφάσισαν να καλέσουν τον Ηρακλή που κάτι ήξερε παραπάνω, γιατί είχε νικήσει κάποτε τον γίγαντα Ανταίο… Να τους σηκώνετε ψηλά!, είπε αυτός. Να τους σηκώνετε ψηλά και να τους χτυπάτε στον αέρα, για να μην προλαβαίνουν να ανανεώνουν τις δυνάμεις τους όταν ακουμπάνε στη Γη. Έπειτα να τους ρίχνετε στα Τάρταρα.Έτσι έκαναν οι θεοί και σε λίγο κατάφεραν και πέταξαν όλους τους γίγαντες στα Τάρταρα, εκτός από έναν, τον Εγκέλαδο που πολεμούσε ακόμη την Αθηνά πάνω σε ένα νησί τής Μεσογείου που το λένε Σικελία. Οι δυο τους πάλευαν πολλές μέρες μέχρι που η Αθηνά σκέφτηκε να νικήσει τον Εγκέλαδο με τα δικά του όπλα. Σήκωσε τότε ένα βουνό που το έλεγαν Αίτνα και το έριξε πάνω του. Ο Εγκέλαδος προσπάθησε να το αποφύγει αλλά δεν τα κατάφερε… Τον πλάκωσε λοιπόν το βουνό και έμεινε ο άμοιρος από κάτω να παλεύει να το σηκώσει. Από τότε, όποτε κινείται ο Εγκέλαδος κάτω από την Αίτνα και προσπαθεί να ελευθερωθεί, γίνεται σεισμός στη Γη.(από το βιβλίο Η Γη χορεύει – Μύθοι και αλήθειες απ΄ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς)

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι σεισμός…. Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται….. Τότε γίνεται σεισμός…. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα…..Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά αντικείμενα, μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο.

Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί.

Τα παιδιά έμαθαν για τη δομή της γης, για τις τεκτονικές πλάκες που συνθέτουν ένα γιγάντιο παζλ και προκαλούν σεισμούς.

 Είπαμε για τούς σεισμογράφους, τα όργανα που μετράνε τους σεισμούς.
20150212_120337

γνωρίσαμε τη κλίμακα ρίχτερ και κάναμε και εμείς το δικό μας φύλλο που έδειχνε την ένταση του χθεσινού (ψεύτικου σεισμού)

Aναπαραστήσαμε  τον σεισμό. Δείχναμε αριθμούς  από το 1 έως το  9 και τα νήπια κινούνταν ανάλογα σιγά ή  δυνατά.

Γίνεται σεισμός …..τι πρέπει να κάνω.

 • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι μέσα στο σπίτι, το σχολείο τη δουλειά μπαίνω κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο και κρατάω το πόδι του.
 • Όταν δεν υπάρχει κοντά μου τραπέζι ή γραφείο πηγαίνω στη μέση του δωματίου που βρίσκομαι γονατίζω και βάζω τα χέρια πάνω από το κεφάλι μου.
 • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι έξω μένω μακριά από τα κτίρια, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Τι πρέπει να πάρω μαζί μου όταν γίνει σεισμός……

Συζητήσαμε για το τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας όταν γίνει σεισμός………..και ετοιμάσαμε το βαλιτσάκι μας.

 φύλλο εργασίας 

Αντικείμενα που χρειάζονται άμεσα σε περίπτωση σεισμού…

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Μάθαμε τους τριψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Δεν ξεχνώ τα τρία βήματα του σεισμού.

 • Παραμένω στο χώρο, σκύβω καλύπτω με τα χέρια μου τον αυχένα.
 • Καλύπτομαι κάτω από το τραπέζι και πιάνω το πόδι του.
 • Βγαίνω στο χώρο συνάντησης
 •  Εικόνες προβληματισμού από την αφίσα μας…
 • ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ
 • Έτσι λοιπόν όταν άκουσαν την λέξη « ΣΕΙΣΜΟΣ» μπήκαν κάτω από τα τραπεζάκια του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά, ακολουθώντας τις οδηγίες των νηπιαγωγών επέδειξαν συνεργασία και φάνηκαν πραγματικά έτοιμα! Όταν δόθηκε το σύνθημα, ότι ο σεισμός τελείωσε, μπήκαν όλοι σε μια γραμμή για να βγούμε με ασφάλεια από το Νηπιαγωγείο μας και να πάμε στο σημείο καταφυγής που έχουμε ορίσει και είναι αρχικά η αυλή του σχολείου κοντά στην εξωτερική πόρτα του σχολείου.

  Ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό θα πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επειδή όλοι συμμετείχαν χωρίς πανικό και με μεγάλη προσοχή, πήραν και βραβείο για την συμμετοχή τους στην  Αντισεισμική άσκηση, το οποίο δανειστήκαμε από το Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο.

  ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ

  Οι αλλαγές τις συμπεριφοράς των ζώων όταν έρχεται
  σεισμός, παρατηρούνται λίγα λεπτά πριν από τον σεισμό
  (από 2 έως και 5 λεπτά νωρίτερα) με εξαίρεση τα…
  κουνούπια και τα έντομα που μπορεί να παρατηρηθεί
  η αλλαγή πολλές ώρες νωρίτερα.
  – Τα Τζιτζίκια (όταν είναι καλοκαίρι) σταματούν ξαφνικά
  να τραγουδούν.
  – Τα Κουνούπια (όταν είναι καλοκαίρι) δεν τσιμπούν.
  – Όλα τα έντομα που ζουν κάτω από την γη καθώς και τα φίδια, βγαίνουν ξαφνικά και
  ξέφρενα στην επιφάνεια της γης.
  – Η Γάτα τινάζεται ξαφνικά από την θέση της και τρέχει αλαφιασμένη να κρυφτεί.
  – Οι Σκύλοι ουρλιάζουν όλοι μαζί και ξαφνικά.
  – Τα Πουλιά τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί από εκεί που κάθονται και πετούν ψηλά αλαφιασμένα
  αλλά χωρίς θόρυβο.
  – Τα Ψάρια κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια και μερικά πηδούν συνέχεια πάνω από αυτή.
  – Μέλισσες & Σφήκες βγαίνουν ξαφνικά όλες μαζί έξω από την φωλιά τους.
  Σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους
   ή μέσα στις κρυψώνες τους.
  Οι Σκύλοι και οι γάτες, αν τύχει και βγουν από τις κρυψώνες τους
  (πράγμα μάλλον απίθανο) τότε περπατούν αργά, προσεχτικά και σχεδόν «έρπουν».