Αλκυονίδες ημέρες.

Αλκυονίδες μέρες, μετεωρολογικό φαινόμενο ή προϊόν μυθολογίας…
Όπως και να ‘χει οι αλκυονίδες μέρες μας προσφέρουν ηλιοφάνεια και καλοκαιρία μέσα στην καρδιά του χειμώνα.
 Ζέσταναν και την καρδιά μας αυτή την εβδομάδα γι’ αυτό κι εμείς αφιερώσαμε τις δράσεις μας σ’ αυτό το όμορφο πουλί που έδωσε το όνομά του στον μύθο.

Έχουμε συνηθίσει να λέμε « οι αλκυονίδες μέρες του Γενάρη» , ωστόσο οι μέρες αυτές τοποθετούνται μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Φεβρουαρίου .

 

Πώς προέκυψε όμως η ονομασία αυτή ; Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν μέσα στο καταχείμωνο ορισμένες ηλιόλουστες μέρες . Τις μέρες αυτές ένα πουλί , η αλκυόνα γεννά τα αυγά της .

Σύμφωνα με το μύθο , η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί , ήταν μια πεντάμορφη κοπέλα , κόρη του Αίολου , του θεού του ανέμου  και της Ενάρετης .

Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα κι ήταν τρισευτυχισμένη . Περνούσαν τόσο όμορφα , που άρχισαν να πιστεύουν σιγά – σιγά ότι δεν είναι κοινοί θνητοί , αλλά ισάξιοι με τους 12 Θεούς του Ολύμπου .

Ο Κύηκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη πίστευε πως ήταν ισάξια της Ήρας . Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των Θεών . Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία . Όταν το έμαθε θύμωσε τόσο πολύ , που έριξε έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα κι αυτός μη μπορώντας να παλέψει με τα μανιασμένα κύματα , πνίγηκε .

Η Αλκυόνη περίμενε τον άνδρα της στο ακρογιάλι και καθώς περνούσε η ώρα κι ο καιρός η αγωνία της  μεγάλωνε ακόμη περισσότερο . Μέσα από τη μανιασμένη θάλασσα το μόνο που μπορούσε πια να αντικρύσει ήταν κάποια ξύλα από το καράβι του Κύηκα . Άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα . Ημερόνυχτα θρηνούσε το χαμό του αγαπημένου της Κύηκα . Ο Δίας στο τέλος τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί , με λαμπερά γαλάζια φτερά  , την αλκυόνα  .

Η αλκυόνα ζει και αναπαράγεται κοντά σε ακτές , ποτάμια , λίμνες , υγροτόπους και σε παράκτιες λιμνοθάλασσες της Ελλάδας , της Κύπρου και της Ευρώπης γενικότερα . Μοιάζει σα να περιμένει να εμφανιστεί μέσα από τα κύματα ο αγαπημένος της Κύηκας .

Το μαρτύριο όμως της αλκυόνας δεν τελείωνε εδώ . Γεννούσε τα αυγά της μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε πάνω σε πέτρες και βράχια στις ακτές . Κάποιες φορές τα αγριεμένα κύματα όμως ορμούσαν με μανία πάνω στη φωλιά της κι αυτή καταστρεφόταν μαζί με τα αυγά της .Ο Δίας και πάλι έδειξε συμπόνια στην αλκυόνα κι έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα , οι άνεμοι κοπάζουν κι ο ήλιος λάμπει , βοηθώντας την αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της .

“Τούτο το όμορφο πουλάκι”: εικονόλεξο για ένα τραγούδι για την αλκυόνα και τις αλκυονίδες μέρες

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ 
 
Μάθαμε το ποίημα για την Αλκυόνη:
1 όμορφο πουλί
που χειμώνα δεν παγώνει
και το λένε Αλκυόνη.
1 έπιασε ψαράκι
μέσα σε 1 ποταμάκι
και το πήγε στα πουλάκια
τα μικρά αλκυονάκια

Γιορτάζουν τα σχολεία και οι μαθητές!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ. - ppt κατέβασμα

 

Picture

Picture

Picture

Picture

Μαθαίνουμε κάθε χρόνο και το παρακάτω ποίημα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Τα χεράκια μου σταυρώνω

 τη φωνούλα μου υψώνω

και σας παρακαλώ θερμά,

      Ιεράρχες ταπεινά!

Σεις που είστε οι φωστήρες

και του κόσμου οι σωτήρες,

  κάντε και μένα το μικρό,

 νά ‘μαι πρώτο στο σχολειό!

 

 

Μαθαίνω να μετρώ με τους πιγκουίνους…

ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥΣ!

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ζώο του χειμώνα στο νηπιαγωγείο είναι ο Πιγκουίνος. Ζει στους πάγους και είναι χαρακτηριστικό ζώο για δραστηριότητες τους χειμωνιάτικους μήνες. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή, την τροφή,την αναπαραγωγή και τα είδη των πιγκουίνων, καθώς και  εποπτικό υλικό για να δείξετε στα παιδιά.

indexΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η λέξη πιγκουίνος μπορεί να προέρχεται από: τα Ισπανικά/ Πορτογαλικά και να σημαίνει «παχύς» ή από την Ουαλική λέξη «pen gwyn», που σημαίνει «λευκό κεφάλι» ή από ην Λατινική λέξη «pinguis» που σημαίνει «παχύς» ή από την παράφραση της λέξης ‘pin-wing’ (pinioned wings) που σημαίνει δεμένα φτερά.
  • Οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια πουλιά. Έχουν άσπρο και μαύρο χρώμα και αστείο περπάτημα με μικρά βηματάκια.
  • Οι πιγκουίνοι μπορεί να είναι πουλιά, όμως αντίθετα με τα περισσότερα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν.
  • Οι πιγκουίνοι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους (περίπου 75%) κάτω από το νερό ψάχνοντας για τροφή μέσα στα παγωμένα νερά των ωκεανών. Όταν μπαίνουν στο νερό χτυπάνε τα φτερά τους και μοιάζουν σαν να πετάνε…
  • Οι πιγκουίνοι μοιάζουν στο σχήμα με τορπίλη. Είναι έτσι φτιαγμένοι, ώστε να μπορούν να κολυμπάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάλιστα η ταχύτητά τους φτάνει τα 15 μίλια την ώρα.
  • Η μόνη ώρα που οι πιγκουίνοι «πετάνε» είναι όταν κάνουν άλματα έξω από το νερό. Οι πιγκουίνοι το κάνουν αυτό για να πάρουν μια ανάσα πριν ξαναβουτήξουν στο νερό και συνεχίσουν το ψάρεμα. Επίσης, κάνουν αλματάκια για να βγουν από το νερό πάλι στη στεριά σε περίπτωση που υπάρχουν βράχοι ή μικροί λόφοι από πάγο.
  • Οι πιγκουίνοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν κάτω από το νερό αν και είναι σε θέση να κρατήσουν την αναπνοή τους για πολλή ώρα.
  • Οι πιγκουίνοι περνάνε πολύ από τον χρόνο τους προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που ζουν στους πάγους η μέση θερμοκρασία τους είναι ίδια με του ανθρώπινου σώματος. Έτσι πρέπει να βρουν τρόπους να μείνουν ζωντανοί στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες ζουν.
  • Όπως και οι φάλαινες έτσι και οι πιγκουίνοι κάτω από το δέρμα τους έχουν ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους. Πάνω από αυτό το στρώμα έχουν ένα στρώμα από χνουδωτά φτερά και από πάνω έχουν άλλο ένα στρώμα φτερών, που βοηθάει να σφραγίζεται μέσα στο σώμα τους η ζέστη.
  • Οι πιγκουίνοι διαθέτουν και ένα «λάδι» που παράγεται από έναν αδένα τους, το οποίο διαχέεται στο σώμα τους και τους βοηθάει να μένουν «αδιάβροχοι» και «αντιανεμικοί».
  • Παρόλα αυτά, πολλές φορές οι πιγκουίνοι χρειάζεται να βρίσκουν και άλλους τρόπους, ώστε να παραμένουν ζεστοί. Έτσι συγκεντρώνονται πολλοί μαζί και φτιάχνουν μεγάλες ομάδες (μπορεί και 5000 πιγκουίνοι), όπου στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και με αυτόν τον τρόπο κρατιούνται ζεστοί.

animals penguin with fishΤΡΟΦΗ:

  • Οι πιγκουίνοι τρώνε θαλασσινά. Η κύρια τροφή τους είναι τα ψάρια, αλλά τρώνε και καλαμάρια, σουπιές και ένα είδος γαρίδας που ονομάζεται «κριλ».
  • Αν προσέξουμε το ράμφος τους θα δούμε ότι στην άκρη του έχει κάτι σαν αγκίστρι που διευκολύνει το να πιάνουν την τροφή τους. Επίσης, έχουν σκληρές τρίχες στη γλώσσα τους που είναι τοποθετημένες ανάποδα και τους βοηθάνε στο να μην γλιστράνε από το στόμα τους τα θαλασσινά.
  • Οι πιγκουίνοι εκεί που ζουν δεν έχουν πόσιμο νερό. Κι αν υπάρχει πόσιμο νερό αυτό είναι παγωμένο. Για το λόγο αυτό έχουν έναν αδένα στο σώμα τους που ξεχωρίζει το αλάτι από το νερό που πίνουν και το οδηγεί στο ράμφος τους ώστε να βγει έξω από το σώμα τους. Έχουν δηλαδή, το δικό τους σύστημα φιλτραρίσματος!

rbp080314clboΖΕΥΓΑΡΩΜΑ:

  • Την εποχή του ζευγαρώματος οι πιγκουίνοι κατευθύνονται σε ειδικές περιοχές κοντά στις ακτές. Εκεί οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν, φτιάχνουν φωλιές και μεγαλώνουν τα μικρά τους.
  • Όταν οι πιγκουίνοι είναι έτοιμοι να ζευγαρώσουν το αρσενικό στέκεται με ίσια την πλάτη και τα φτερά του τεντωμένα. Βγάζει ένα δυνατό κάλεσμα και περπατάει καμαρωτά για να προσελκύσει το θηλυκό.
  • Όταν οι πιγκουίνοι βρουν το ταίρι τους, δένονται μεταξύ τους ακουμπώντας το λαιμό ο ένας του άλλου και χτυπώντας τα πτερύγια ο ένας στην πλάτη του άλλου. Επίσης, τραγουδάνε στο ταίρι τους έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τις φωνές ο ένας του άλλου.
  • Όταν οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν, συνήθως μένουν μαζί για χρόνια, για όσο χρονικό διάστημα μπορούν να κάνουν πιγκουινάκια.

penguin2ΦΩΛΙΕΣ:

  • Οι πιγκουίνοι δε ζουν σε περιοχές με πολλά υλικά για να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Οπότε πρέπει να μπορέσουν να τα καταφέρουν με ό,τι βρίσκουν εύκαιρο.
  • Κάποια είδη πιγκουίνων χτίζουν τις φωλιές τους σε βραχώδεις περιοχές. Για να φτάσουν εκεί πηδάνε από βράχο σε βράχο με τα πόδια ενωμένα. Άλλα είδη πιγκουίνων χτίζουν τις φωλιές τους υπόγεια και μάλιστα φτιάχνουν ολόκληρες «πόλεις» που θυμίζουν μυρμηγκοφωλιές.
  • Άλλα είδη, χτίζουν τις φωλιές τους με πέτρες και μάλιστα η τέλεια πέτρα είναι πολύ σημαντική γι αυτούς τους πιγκουίνους. Για το λόγο αυτό πολλές φορές μαλώνουν μεταξύ τους για μια πέτρα ή κλέβουν ο ένας την πέτρα του άλλου.

little baby emperorΠΙΓΚΟΥΙΝΑΚΙΑ

  • Με το που γεννάει το αβγό το θηλυκό, το αφήνει στο αρσενικό να το προσέχει και το θηλυκό φεύγει για να βρει τροφή. Κάθε πιγκουίνος γεννάει 1 το πολύ 2 αβγά τη φορά.
  • Όταν το θηλυκό γυρίσει από την αναζήτηση τροφής (που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες), είναι η σειρά του αρσενικού να αναζητήσει τροφή και μένει το θηλυκό να προσέχει τη φωλιά και το αβγό.
  • Με το που βγαίνει από το αβγό το πιγκουινάκι αρχίζει αμέσως και φωνάζει έτσι ώστε οι γονείς του να μάθουν τη φωνή του και να την αναγνωρίζουν.
  • Όταν το πιγκουινάκι δυναμώσει αρκετά και οι δυο γονείς φεύγουν ταυτόχρονα για να βρουν τροφή στον ωκεανό. Τα πιγκουινάκια τα αφήνουν μόνα τους σε ομάδες. Όταν γυρίζουν οι γονείς με το φαγητό αναγνωρίζουν ποιο είναι το παιδί τους από τη φωνή και το ταΐζουν.

penguin 4 20120503ΚΙΝΔΥΝΟΙ

  • Οι πιγκουίνοι αποτελούν τροφή για διάφορα θαλάσσια θηλαστικά και ειδικά για κάποια είδη φαλαινών, οι οποίες κρύβονται κάτω από κομμάτια πάγου και περιμένουν τους πιγκουίνους να εμφανιστούν για να τους επιτεθούν.
  • Για να προστατευτούν οι πιγκουίνοι έχουν το άσπρο χρώμα στην κοιλιά τους το οποίο γίνεται ένα με το χιόνι και κάνει δύσκολο για κάποιον να δει τον πιγκουίνο.
  • Οι πιγκουίνοι αποτελούν τροφή και για κάποια πουλιά όπως για τον αυστραλιανό θαλάσσιο αετό. Η μαύρη πλάτη των πιγκουίνων όμως γίνεται ένα με τα σκούρα νερά του ωκεανού και δυσκολεύει πολύ κάποιον να δει από πάνω τον πιγκουίνο.
  • Επίσης, οι πιγκουίνοι έχουν και επίγειους εχθρούς όπως: κουνάβια, γάτες, φίδια, αλεπούδες και αρουραίους.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • Εκτός από το να προσπαθούν να παραμείνουν ζεστοί, να μεγαλώσουν τα μικρά τους να βρουν φαγητό και να αποφύγουν τους κινδύνους, οι πιγκουίνοι περνάνε και πολύ καλά και η ζωή τους έχει πλάκα! Μάλιστα πολλά από τα παιχνίδια τους μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων.
  • Γλιστράνε στο χιόνι! Οι πιγκουίνοι ξαπλώνουν στο χιόνι με την κοιλιά και γλιστράνε σαν να κάνουν έλκηθρο! Αυτό πέρα από παιχνίδι τους βοηθάει να κινούνται πολύ γρήγορα.
  • Ένα άλλο παιχνίδι που παίζουν είναι να κάνουν σερφινγκ στον ωκεανό!

ΕΙΔΗ

Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 17 με 19 είδη πιγκουίνων. Αν και όλα ζουν στο Νότιο ημισφαίριο δε ζουν όλα τα είδη σε παγωμένα κλίματα στην Ανταρκτική. Μάλιστα ένα είδος ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος κοντά στον Ισημερινό.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ) ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, ο ενήλικος φθάνει περίπου στα 1,1 μέτρα ύψος και ζυγίζει 35 κιλά η περισσότερο.
 
ΜΙΚΡΟΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Ο οποίος φθάνει γύρω στα 40 cm ύψος και ζυγίζει 1 κιλό.
 
ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΤΗΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Είναι το σπανιότερο είδος και είναι και το αρχαιότερο από όλα τα ζώντα είδη. Τα ενήλικα φθάνουν τα 65 cm ύψος ζυγίζουν γύρω στα 5-6 κιλά.
 
ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
Πήρε το όνομά του από το περίεργο τρίχωμα που έχει πάνω από τα μάτια και θυμίζει ένα χτένισμα που είχε αυτό το όνομα.

Ο πιγκουίνος      

ΣΤΙΧΟΙ Ο ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

Ένας πιγκουίνος όμορφος και φίνος
από την Ανταρκτική,
έχει ξεπαγιάσει κι έχει αγκαλιάσει
μια φώκια στρουμπουλή.
Μια φώκια ζαβολιάρα
που είναι κρυουλιάρα πολύ.Για να μην κρυώνουν σ’ ένα ιγκλού τρυπώνουν
βλέπουν ένα κυνηγό,
που είναι Εσκιμώος, είναι Υδροχόος
μ’ ωροσκόπο στο Ζυγό.

Γλυκά τους χαμογελά
κι αρχίζει να τραγουδά δυνατά.

Ο έρωτας δεν πεθαίνει
κι όταν ξεπαγιάζουμε μας ζεσταίνει
γι αυτό αγκαλιαστείτε σφιχτά, σφιχτά
και μη φοβάστε τη βαρυχειμωνιά.

Είναι η αγάπη κι ένα φιλί
αυτό που σου χρειάζεται πιο πολύ,
σε γιατρεύει αν σε πιάσει πονόδοντος
και κλείνει και την τρύπα του όζοντος.

Τώρα ο πιγκουίνος φίνος, θεατρίνος
την κοιτάζει τρυφερά,
είναι τρελαμένος, απογειωμένος
μέσα στην καλή χαρά.

Στη φωτιά χαμογελά
κι αρχίζει να τραγουδά δυνατά.

Ο έρωτας δεν πεθαίνει
κι όταν ξεπαγιάζουμε μας ζεσταίνει,
γι αυτό ν’ αγκαλιαστούμε σφιχτά, σφιχτά
να μη φοβόμαστε τη βαρυχειμωνιά.

Είναι η αγάπη κι ένα φιλί
αυτό που μας χρειάζεται πιο πολύ,
μας γιατρεύει αν μας πιάσει πονόδοντος
και κλείνει και την τρύπα του όζοντος.

 

Ποίημα για εσκιμώους!

Νανούκ, ο μικρός Εσκιμώος (ποίημα με μιμητικές κινήσεις)

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ζωή στους πάγους

Στον Βόρειο Πόλο μακριά

ζει ο μικρός Νανούκ παιδιά.

Ο μικρός Εσκιμώος όταν ξυπνάει,

τα ζεστά του ρούχα αμέσως φοράει.

Και πριν το γάλα του να πιει

δυο γύρους τρέχει να ζεσταθεί.

Το γάλα του γρήγορα ρουφάει

και έτοιμος είναι για ψάρεμα να πάει.

Με δύναμη ρίχνει το καλάμι

και ένα ψάρι αμέσως πιάνει.

Το ψάρι όμως είναι βαρύ,

ο Νανούκ πέφτει κάτω στην στιγμή

Το ψάρι ξέφυγε και πάει

και ο Νανούκ το κεφάλι του κουνάει.

Στο καγιάκ του μπαίνει και κουπί τραβάει,

το ψάρι όμως, γρήγορα κολυμπάει.

Ο Νανούκ απ ‘ το καγιάκ του βγαίνει

και στο χιονισμένο λόφο  ανεβαίνει.

Με τα κιάλια του βλέπει μακριά

η μαμά του τον φωνάζει και τον χαιρετά.

Είναι ώρα στο ιγκλού να γυρίσει

τρέχει γρήγορα πριν αργήσει.

Μια ζεστή ψαρόσουπα ρουφάει

και αμέσως για ύπνο πάει.

Σκέφτεται το ψάρι που δεν είχε πιάσει

«Ε, μικρό ήταν , δεν θα είχα χορτάσει…»

Σσσσς…. ήσυχα μην τα πόδια βροντάτε

ο μικρός Νανούκ  κοιμάται







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων

  • Οι Εσκιμώοι, ή καλύτερα  οι Ινουίτ, όπως προτιμούν να αποκαλούνται, είναι λαός που ζει στις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής, στη Γροιλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη βορειοανατολική Ασία.
  • Οι Ινουίτ είναι μικρόσωμοι αλλά γεροδεμένοι. Έχουν ωχρό χρώμα, σκιστά μάτια, μαύρα πυκνά μαλλιά και φαρδύ πρόσωπο.
  • Τα ρούχα τους είναι γούνινα ή φτιαγμένα από δέρμα ταράνδων.
  • Το χειμώνα ζουν σε καλύβες φτιαγμένες από χιόνι – τα ιγκλού – οι  οποίες στο εσωτερικό είναι επενδυμένες με σανίδια ή με δέρματα.Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν σκηνές από δέρμα.
  • nΚατασκευάζουν τόξα, βέλη και καμάκια και με αυτά κυνηγούν ή ψαρεύουν. Οι Iνουίτ ζουν με αρμονία και αλληλεξάρτηση με το φυσικό κόσμο και τους πόρους διαβίωσης. Η συγκομιδή και το κυνήγι είναι στην καρδιά του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους. Ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι των ταράνδων, των ελαφιών, της φώκιας, της χήνας και της πάπιας και με το ψάρεμα ψαριών, ειδικά φάλαινας.  
  • Χρησιμοποιούν το κρέας των ταράνδων ,των ελαφιών και των πουλιών τροφή.Επίσης τρώνε ψάρια.Πιστεύουν ότι οι τροφές που παίρνει κάποιος κατευθείαν από τη φύση,του χαρίζουν υγεία και μακροζωία.
  • Οι Ινουίτ φτιάχνουν βάρκες από δέρματα,που ονομάζονται καγιάκ.Στη στεριά μετακινούνται με έλκηθρα τα οποία σέρνουν σκύλοι.

  • Σήμερα πολλοί Εσκιμώοι έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής,ζουν σε οργανωμένα χωριά ή καταυλισμούς και χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.Παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα δεμένοι με την παράδοσή τους.

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού; 
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος.
Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει.
Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία. Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.
Το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και  προφυλάσσουν τους κατοίκους από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Η όμορφη γη μας έχει δύο πόλους τον βόρειο και τον νότιο.

Και στους δύο συναντάμε χιόνι, πάγο και πολύ κρύο. Έχουν και δεύτερη ονομασία ο Βόρειος πόλος ονομάζεται και Αρκτική ζώνη και ο Νότιος και Ανταρκτική ζώνη. Έχουν ομοιότητες μεταξύ τους με σημαντικότερες την ύπαρξη των πάγων και του πολικού ψύχους. Υπάρχουν και ορισμένες βασικές διαφορές  μεταξύ αυτών των δύο. Από τις βασικότερες διαφορές του Νότιου και του Βόρειου πόλου είναι το λιώσιμο των πάγων. Στην αρκτική περιοχή του Βόρειου πόλου ακολουθούν έναν περιοδικό κύκλο στην ανταρκτική του Νότιου πόλου οι πάγοι διατηρούνται όλο τον χρόνο. Το κρύο που επικρατεί  στο Νότιο πόλο και οι θερμοκρασίες είναι  κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές του Βόρειου. O Bόρειος πόλος κατοικείται (εσκιμώοι – ίνουικ) σε αντίθεση με τον Νότιο που  εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί δεν κατοικείται. Άλλα ζώα συναντάμε στον Βόρειο όπως η πολική αρκούδα ενώ τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο τον βρίσκουμε μόνο στον Νότιο πόλο.

https://www.youtube.com/watch?v=ImIF30jEryQ&t=33s

 

 

Σεισμός !!!

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ…

Πριν έρθει και μας τρομοκρατήσει, είπαμε να τον γνωρίσουμε. Ταξιδέψαμε στην Αρχαία Ελλάδα και μιλήσαμε για τον Εγκέλαδο, τον αρχηγό των γιγάντων και το τέλος του.
Μύθοι απ’ όλο τον κόσμο, όταν οι άνθρωποι, μέσα από τη φαντασία προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του σεισμού( οι χελώνες που κρατούσαν τη γη από τη Νότια Καλιφόρνια, ο βάτραχος που κοάζει από τη Κίνα, οι ψύλλοι που τσιμπούσαν τους σκύλους από την Ρωσία κλπ)
Γιατί άραγε αυτές οι χώρες και όχι άλλες έπλασαν τους μύθους για τους σεισμούς;
Η θεά Αθηνά νίκησε τον Εγκέλαδο και του πέταξε ένα νησί, ίσως τη Σικελία και τον σταμάτησε. Τα παιδιά-κάτοικοι όμως έχτισαν σπίτια πάνω σ’ αυτό το νησί, αλλά ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά ποτέ.(αναπαράσταση του μύθου)

Έναν μύθο θα σας πω…

«Ο φυλακισμένος γίγαντας “

Τον παλιό καιρό τότε που οι θεοί ορίζανε τη γη από τον Όλυμπο, οι γίγαντες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και να πάρουν αυτοί την εξουσία. Τότε οι θεοί φοβήθηκαν, γιατί οι γίγαντες ήταν δυνατοί και τεράστιοι, απαίσιοι, με ουρά δράκοντα και κοφτερά δόντια. Είχαν τέτοια δύναμη που όταν πολεμούσαν πέταγαν -αντί για πέτρες- βουνά ολόκληρα. Για ακόντια είχαν πελώριους κορμούς δέντρων και για ασπίδες νησιά, που τα ξερίζωναν από το πέλαγος και τα κρατούσαν στα χέρια. Το χειρότερο από όλα ήταν ότι κάθε φορά που κάποιος γίγαντας έπεφτε πάνω στη γη, η μάνα του η Γαία ανανέωνε τις δυνάμεις του και αυτός γινόταν ακόμη πιο τρομερός! Πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι θεοί με τέτοια θεριά; Έτσι αποφάσισαν να καλέσουν τον Ηρακλή που κάτι ήξερε παραπάνω, γιατί είχε νικήσει κάποτε τον γίγαντα Ανταίο… Να τους σηκώνετε ψηλά!, είπε αυτός. Να τους σηκώνετε ψηλά και να τους χτυπάτε στον αέρα, για να μην προλαβαίνουν να ανανεώνουν τις δυνάμεις τους όταν ακουμπάνε στη Γη. Έπειτα να τους ρίχνετε στα Τάρταρα.Έτσι έκαναν οι θεοί και σε λίγο κατάφεραν και πέταξαν όλους τους γίγαντες στα Τάρταρα, εκτός από έναν, τον Εγκέλαδο που πολεμούσε ακόμη την Αθηνά πάνω σε ένα νησί τής Μεσογείου που το λένε Σικελία. Οι δυο τους πάλευαν πολλές μέρες μέχρι που η Αθηνά σκέφτηκε να νικήσει τον Εγκέλαδο με τα δικά του όπλα. Σήκωσε τότε ένα βουνό που το έλεγαν Αίτνα και το έριξε πάνω του. Ο Εγκέλαδος προσπάθησε να το αποφύγει αλλά δεν τα κατάφερε… Τον πλάκωσε λοιπόν το βουνό και έμεινε ο άμοιρος από κάτω να παλεύει να το σηκώσει. Από τότε, όποτε κινείται ο Εγκέλαδος κάτω από την Αίτνα και προσπαθεί να ελευθερωθεί, γίνεται σεισμός στη Γη.(από το βιβλίο Η Γη χορεύει – Μύθοι και αλήθειες απ΄ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς)

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι σεισμός…. Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται….. Τότε γίνεται σεισμός…. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα…..Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά αντικείμενα, μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο.

Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί.

Τα παιδιά έμαθαν για τη δομή της γης, για τις τεκτονικές πλάκες που συνθέτουν ένα γιγάντιο παζλ και προκαλούν σεισμούς.

 Είπαμε για τούς σεισμογράφους, τα όργανα που μετράνε τους σεισμούς.
20150212_120337

γνωρίσαμε τη κλίμακα ρίχτερ και κάναμε και εμείς το δικό μας φύλλο που έδειχνε την ένταση του χθεσινού (ψεύτικου σεισμού)

Aναπαραστήσαμε  τον σεισμό. Δείχναμε αριθμούς  από το 1 έως το  9 και τα νήπια κινούνταν ανάλογα σιγά ή  δυνατά.

Γίνεται σεισμός …..τι πρέπει να κάνω.

  • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι μέσα στο σπίτι, το σχολείο τη δουλειά μπαίνω κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο και κρατάω το πόδι του.
  • Όταν δεν υπάρχει κοντά μου τραπέζι ή γραφείο πηγαίνω στη μέση του δωματίου που βρίσκομαι γονατίζω και βάζω τα χέρια πάνω από το κεφάλι μου.
  • Όταν γίνεται σεισμός και είμαι έξω μένω μακριά από τα κτίρια, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Τι πρέπει να πάρω μαζί μου όταν γίνει σεισμός……

Συζητήσαμε για το τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας όταν γίνει σεισμός………..και ετοιμάσαμε το βαλιτσάκι μας.

 φύλλο εργασίας 

Αντικείμενα που χρειάζονται άμεσα σε περίπτωση σεισμού…

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Μάθαμε τους τριψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Δεν ξεχνώ τα τρία βήματα του σεισμού.

  • Παραμένω στο χώρο, σκύβω καλύπτω με τα χέρια μου τον αυχένα.
  • Καλύπτομαι κάτω από το τραπέζι και πιάνω το πόδι του.
  • Βγαίνω στο χώρο συνάντησης
  •  Εικόνες προβληματισμού από την αφίσα μας…
  • ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ
  • Έτσι λοιπόν όταν άκουσαν την λέξη « ΣΕΙΣΜΟΣ» μπήκαν κάτω από τα τραπεζάκια του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά, ακολουθώντας τις οδηγίες των νηπιαγωγών επέδειξαν συνεργασία και φάνηκαν πραγματικά έτοιμα! Όταν δόθηκε το σύνθημα, ότι ο σεισμός τελείωσε, μπήκαν όλοι σε μια γραμμή για να βγούμε με ασφάλεια από το Νηπιαγωγείο μας και να πάμε στο σημείο καταφυγής που έχουμε ορίσει και είναι αρχικά η αυλή του σχολείου κοντά στην εξωτερική πόρτα του σχολείου.

    Ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό θα πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επειδή όλοι συμμετείχαν χωρίς πανικό και με μεγάλη προσοχή, πήραν και βραβείο για την συμμετοχή τους στην  Αντισεισμική άσκηση, το οποίο δανειστήκαμε από το Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο.

    ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ

    Οι αλλαγές τις συμπεριφοράς των ζώων όταν έρχεται
    σεισμός, παρατηρούνται λίγα λεπτά πριν από τον σεισμό
    (από 2 έως και 5 λεπτά νωρίτερα) με εξαίρεση τα…
    κουνούπια και τα έντομα που μπορεί να παρατηρηθεί
    η αλλαγή πολλές ώρες νωρίτερα.
    – Τα Τζιτζίκια (όταν είναι καλοκαίρι) σταματούν ξαφνικά
    να τραγουδούν.
    – Τα Κουνούπια (όταν είναι καλοκαίρι) δεν τσιμπούν.
    – Όλα τα έντομα που ζουν κάτω από την γη καθώς και τα φίδια, βγαίνουν ξαφνικά και
    ξέφρενα στην επιφάνεια της γης.
    – Η Γάτα τινάζεται ξαφνικά από την θέση της και τρέχει αλαφιασμένη να κρυφτεί.
    – Οι Σκύλοι ουρλιάζουν όλοι μαζί και ξαφνικά.
    – Τα Πουλιά τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί από εκεί που κάθονται και πετούν ψηλά αλαφιασμένα
    αλλά χωρίς θόρυβο.
    – Τα Ψάρια κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια και μερικά πηδούν συνέχεια πάνω από αυτή.
    – Μέλισσες & Σφήκες βγαίνουν ξαφνικά όλες μαζί έξω από την φωλιά τους.
    Σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους
     ή μέσα στις κρυψώνες τους.
    Οι Σκύλοι και οι γάτες, αν τύχει και βγουν από τις κρυψώνες τους
    (πράγμα μάλλον απίθανο) τότε περπατούν αργά, προσεχτικά και σχεδόν «έρπουν».

Για γονείς….και παιδιά..

Καλές πρακτικές στους γονείς για ενίσχυση κριτικής σκέψης των νηπίων.

Πως να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενδυναμώσουν την κριτική τους σκέψη:

Με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου:

-Τι πιστεύεις για αυτό το θέμα;

-Έχουμε ένα πρόβλημα ,πως θα το λύσουμε;

Δίνουμε χρόνο στα παιδιά να σκεφτούν πριν να απαντήσουν(είναι χρονοβόρα διαδικασία και θέλει υπομονή για φανεί αργότερα το αποτέλεσμα)

Όταν παίζουν με τα παιχνίδια τους:

Παίξτε  μαζί τους ,πειραματιστείτε, δώστε ευκαιρία να μιλήσει μαζί σας π.χ.

-Πως μπορούμε να φτιάξουμε έναν πύργο;

-Με τα καλαμάκια αυτά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

– με αυτά τα σχήματα τι μπορούμε να ζωγραφίσουμε;

Διαβάζοντας ένα παραμύθι:

-Αν ο ήρωας δεν έκανε αυτό ,πως νομίζεις ότι θα τέλειωνε η ιστορία;

-Ποιο πιστέυεις ότι είναι το πρόβλημα στο παραμύθι;

-Εσύ τι λύση θα έδινες;

-Αν ήσουν στη θέση του ήρωα τι θα έκανες;

Βοηθήστε  να σκεφτούν ενα λλακτικές λύσεις

Για να δούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε μένοντας στο σπίτι;

Δεν συμφωνείς μαζί μου , ποιος είναι ο λόγος;

Μπορούμε να βρούμε μια λύση που να ικανοποιεί και τους δυό μας;

(π.χ. για μια διαφωνία σε παρακολούθηση ταινίας στην τηλεόραση ή κατά την επιλογή φαγητού)

Μερικές φορές καλό είναι να αναλύουμε την δική μας κριτική διαδικασία σκέψης για να μας παρατηρήσει το παιδί και να μάθει να σκέφτεται κριτικά(π.χ. σχολιάζοντας μια διαφήμιση στην τηλεόραση-ωραίο αυτό το προιόν αλλά είναι πολύ ακριβό,αν το αγοράσω δεν θα φτάσουν τα χρήματα για τις άλλες ανάγκες.Για να δώ αν μπορώ να πάρω κάτι άλλο εξίσου ικανοποιητικό, αλλά πιο φθηνό.)

Με τις τεχνικές αυτές βοηθήστε όχι να αποκτήσει  γνώση, αλλά να βρεί μόνο του τη λύση και να γίνει από παθητικός, ενεργά σκεφτόμενος πολίτης

Άς ακούσουμε ένα παραμύθι !

Τι έγινε στην αρχή ,τι έγινε μετά ,τι στο τέλος του παραμυθιού;

Περιέγραψε τον ήρωα ,τι ήθελε από τους γειτονές του, ήταν μοχθηρός;

Κι ένα παραμύθι για το χειμώνα.

Συζητάμε με τα παιδιά μας, για το παραμύθι κάνοντάς τους ερωτήσεις ή τους λέμε να μας το διηγηθούν. Είναι σίγουρο ότι θα τους βοηθήσει.

 

Μαθαίνω τους αριθμούς με τον Σνούφελ…

Στίχοι: Η δασκάλα με μαθαίνει

να παίζω με τα νούμερα

να μετράω δαχτυλάκια,

είναι καλύτερα!

Απ το ένα ως το δέκα

και πάλι απ την αρχή!

Τα νούμερα τραγούδι

κάνουμε μαζί!

Ένα , δύο, τρία στην αρχή

Τέσσερα, πέντε πάμε όλοι μαζί

! Έξι, επτά, το οκτώ και το εννιά!

Δέκα και καλά!

Λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα

Στο μυαλό μου τριγυρίζουν συνεχώς οι αριθμοί

Περπατάω και μετράω ζω την κάθε μου στιγμή

κάθε λέξη μία σκέψη όλα είναι νούμερα

κι όταν θα τα μάθω θα ‘μαι καλύτερα!

Ένα , δύο, τρία στην αρχή

Τέσσερα, πέντε πάμε όλοι μαζί!

Έξι, επτά, το οκτώ και το εννιά!

Δέκα και καλά!

Λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα λα

 

Και τώρα λίγη γυμναστική..

Τραγουδάμε και μαθαίνουμε τους αριθμούς…

Στίχοι: Ένα είναι το φεγγάρι εκεί ψηλά στον ουρανό,

ένας είναι και ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωινό,

δύο έχω εγώ αυτάκια, ποδαράκια και χεράκια,

δύο έχω εγώ όμορφα και γλυκά ματάκια

Τραγουδάμε για τους αριθμούς,

και μετράμε με τους αριθμούς,

τραγουδάμε τώρα και μετράμε,

όλοι για τους αριθμούς

Στο γνωστό το παραμύθι τρία είν’ τα γουρουνάκια,

και τα πιο πολλά ζωάκια τέσσερα έχουν ποδαράκια,

στο μικρό μου το χεράκι πέντε έχω δαχτυλάκια

κι η μικρή η μελισσούλα έξι έχει ποδαράκια

Και μαθαίνουμε τους αριθμούς,

και μετράμε ως το δέκα με αυτούς,

απ’το ένα μέχρι το δέκα μετράμε,

και τραγουδάμε για αυτούς

Επτά μέρες έχει πάντα η βδομάδα που θα’ρθει,

οκτώ πόδια το χταπόδι μες τη θάλασσα ζει,

στο διάστημα μακρυά οι πλανήτες είναι εννιά,

κι έτσι φτάσαμε στο δέκα πάμε απ’την αρχή ξανά

Τραγουδάμε για τους αριθμούς,

και μετράμε με τους αριθμούς,

τραγουδάμε τώρα και μετράμε,

όλοι για τους αριθμούς

Ένα είναι το φεγγάρι εκεί ψηλά στον ουρανό,

ένας είναι και ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωινό,

δύο έχω εγώ αυτάκια, ποδαράκια και χεράκια,

δύο έχω εγώ όμορφα και γλυκά ματάκια

Και μαθαίνουμε τους αριθμούς,

και μετράμε ως το δέκα με αυτούς,

απ’το ένα μέχρι το δέκα μετράμε,

και τραγουδάμε για αυτούς

Στο γνωστό το παραμύθι τρία είν’ τα γουρουνάκια,

και τα πιο πολλά ζωάκια τέσσερα έχουν ποδαράκια,

στο μικρό μου το χεράκι πέντε έχω δαχτυλάκια

κι η μικρή η μελισσούλα έξι έχει ποδαράκια.

Τραγουδάμε για τους αριθμούς,

και μετράμε με τους αριθμούς,

τραγουδάμε τώρα και μετράμε,

όλοι για τους αριθμούς

Επτά μέρες έχει πάντα η βδομάδα που θα’ρθει,

οκτώ πόδια το χταπόδι μες τη θάλασσα ζει,

στο διάστημα μακρυά οι πλανήτες είναι εννιά,

κι έτσι φτάσαμε στο δέκα και περάσαμε καλά

Τραγουδάμε για τους αριθμούς,

και μετράμε ως το δέκα με αυτούς,

απ’το ένα μέχρι το δέκα μετράμε,

και τραγουδάμε για αυτούς

Τραγουδάμε τώρα και μετράμε,

όλοι για τους αριθμούς.

Και τώρα πάρτε χαρτί και μολύβι…

Φύλλα εργασίας

Τα φύλλα εργασίας είναι ένα μέρος της εξοικείωσης με τους αριθμούς.

Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους αριθμούς ως σύμβολο και σε συνδυασμό με τις προγραφικές ασκήσεις, καταφέρνουν να ελέγξουν τη λεπτή κινητικότητα των άκρων τους και να τους σχηματίσουν.

Picture

Picture

Picture
Χρωμάτισε, γράψε και αναγνώρισε τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10. -  Kindergarten Stories