Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που οργανώνεται από το σχολείο μας την Πέμπτη 13 Μαρτίου, θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για τη διαδικασία της αιμοδοσίας.
Διαδικασία Αιμοδοσίας
Η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς -αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες – θα φροντίσουν ώστε αυτή η 20λεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.
Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:
- Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
- Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
- Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία:
- Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
- Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
- Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
- Μετά, θα ελέγξουν την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό.
- Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
- Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!
- Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε κρακεράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία
- Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα).
- Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
- Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
- Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
- Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.
Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος
- Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρείς με τέσσερεις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.
Ακόμη να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην αιμοδοσία μαθητές/ τριες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους μέχρι εκείνη τη μέρα.
Επίσης, οι μαθητές/τριες την ημέρα της αιμοδοσίας θα προσέρχονται με:
- τη συναίνεση-υπεύθυνη δήλωση μέσω gov.gr ή ΚΕΠ (εάν είναι 17 ετών),
- με την ταυτότητά τους όλοι οι μαθητές/τριες (το ίδιο το έγγραφο, όχι από το κινητό)
- το ΑΜΚΑ τους σημειωμένο (όχι επίσημο έγγραφο, απλή σημείωση του αριθμού). Την υπεύθυνη δήλωση την υπογράφει ένας γονέας ή κηδεμόνας και αναγράφει πως: Συναινώ το τέκνο μου/κηδεμονευόμενος/η με ονοματεπώνυμο_______________ και αριθμό ταυτότητας _____, να συμμετάσχει στην εθελοντική αιμοδοσία στις 13/3/2025. Θα σας παρακαλούσαμε να μας προσκομίσετε την Υπεύθυνη Δήλωση μέχρι τη Δευτέρα, 10/3/2025 είτε σε έντυπη μορφή, είτε με αποστολή στα ακόλουθα mail : antsakiri@sch.gr και cchrysosto@sch.gr
Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεση σας