ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΑ

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα Αλφαβητάρια – Δράση της Α’ Τάξης στο μάθημα της Γλώσσας

Στο πλαίσιο της ενότητας «To Αλφαβητάρι με τον Ήλιο» στο μάθημα της Γλώσσας, οι μικροί μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση με άρωμα άλλων εποχών. Με ενθουσιασμό και περιέργεια, φέραμε στην τάξη παλιά αλφαβητάρια — πολύτιμα ενθύμια από τη σχολική ζωή των γονιών και των παππούδων. Κάποια βιβλία είχαν κιτρινισμένες σελίδες, άλλα ζωγραφισμένα εξώφυλλα, όλα όμως κουβαλούσαν μια μοναδική ιστορία.

Οι μαθητές ξεφύλλισαν τα παλιά σχολικά βιβλία, παρατήρησαν τις εικόνες, τα γράμματα, το λεξιλόγιο και το ύφος γραφής. Εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια καθώς και τη διαφορά στο σύστημα τονισμού. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι, αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, η μαγεία της γλώσσας και το ταξίδι στην ανάγνωση παραμένουν σταθερές αξίες.

Οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν συγκινητικές:
«Το παλιό αλφαβητάρι είχε λίγες εικόνες, αλλά μου άρεσε γιατί έμοιαζε με παραμύθι», είπε μια μαθήτρια.
«Μου έκανε εντύπωση που τα γράμματα και οι τόνοι ήταν διαφορετικά. Μου άρεσε να το διαβάζω σαν ντετέκτιβ!», πρόσθεσε ένας συμμαθητής της.

Η δράση αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για γλωσσική καλλιέργεια, αλλά και ένα αληθινό ταξίδι στη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσα από την επαφή με τα παλιά αλφαβητάρια, τα παιδιά ένιωσαν ότι ανήκουν σε μια αλυσίδα γνώσης που ξεκινά από το παρελθόν και συνεχίζεται στο μέλλον – με οδηγό τη δύναμη του λόγου και της παιδείας.

unnamed 1 unnamed

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2025

Οι μαθητές της Α’ τάξης δημιουργούν το δικό τους ebook για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας ανέλαβαν δράση και δημιούργησαν το δικό τους ebook με τίτλο “Προστατέψτε τη γη”.
Μέσα από τη ζωγραφικη τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το περιβάλλον και ανέδειξαν τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη μας.
Η δημιουργία του ebook αποτέλεσε για τους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία:
Να κατανοήσουν τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας μέσα από βιωματική μάθηση.
Να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους σε ένα κοινό στόχο.
Να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από τον εικαστικό λόγο.
Να νιώσουν ότι η φωνή τους έχει δύναμη και μπορεί να ευαισθητοποιήσει και άλλους.
Το ebook είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας και σας προσκαλούμε να το διαβάσετε και να γίνετε κι εσείς μέρος της αλλαγής!
Συγχαρητήρια στους μικρούς δημιουργούς μας!

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2024-2025

CHoris titlo 2

Πραγματοποιήθηκε η φετινή γιορτή λήξης του σχολείου μας με τη συμμετοχή όλων των τάξεων και κεντρικό σημείο τον αποχαιρετισμό των μαθητών και των μαθητριών της ΣΤ’ τάξης. Τα συναισθήματα όλων μας περίσσευαν καθώς εκπαιδευτικοί και γονείς έβλεπαν τα παιδιά τους να αποχαιρετούν το χώρο όπου πέρασαν έξι από τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους. Αλλά και τα ίδια τα παιδιά αποχαιρέτησαν τους συμμαθητές τους με αγάπη και την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούν.

Εμείς από την πλευρά μας τους ευχόμαστε υγεία, πρόοδο και καλή αρχή στο Γυμνάσιο!

pixiz 17 06 2025 09 52 37 pixiz 17 06 2025 09 54 39 pixiz 17 06 2025 09 57 31 pixiz 17 06 2025 10 00 59 pixiz 17 06 2025 10 02 52 pixiz 17 06 2025 10 04 00 pixiz 17 06 2025 10 05 20

ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΕΝΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας  “Κλείταρχος και Βερενίκη” ο οποίος διεξήχθη στις 7 Απριλίου 2025 και στον οποίο πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων διακρίθηκαν οι εξής:

Φορλίδα Βιολέτα ΣΤ’ τάξη

Τσίρου Ολυμπία Ε’ τάξη

Σένα Τζούλια Ε’ τάξη

Γκιλομανάκης Γεώργιος Ε’ τάξη

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Στα πλαίσια της πρόληψης για τη σχολική βία και το σχολικό εκφοβισμό η υπεύθυνη διμερής επιτροπή προέβη σε δύο δράσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η πρώτη αφορούσε στις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις  κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανάγνωση του παραμυθιού ” Ο μονόκερος που έδιωχνε τη βία μακριά” της συγγραφέα Σταυρούλα Βενιέρη. Αφού έγινε η ανάγνωση του παραμυθιού ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τους ήρωες και τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων και συμπληρώθηκαν κάποια φύλλα εργασίας.

1748883242959

Η δεύτερη δράση αφορούσε στις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεις. Έγινε προβολή του βίντεο “Οι σκέψεις της Νεφέλης” από το Χαμόγελο του Παιδιού και ακολούθησε συζήτηση πάνω σε αυτό. Οι μαθητές μοιράστηκαν σκέψεις, συναισθήματα, ανησυχίες αλλά και εμπειρίες δικές τους ή γνωστών τους και προσπάθησαν να σκεφτούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα είτε ως θύματα είτε ως θεατές.

https://www.youtube.com/watch?v=B8dPtmaVDro&t=161s

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Την Πέμπτη 29-5-2025 το σχολείο μας επισκέφτηκε την Υπάτη Φθιώτιδας για την καλοκαιρινή του εκδρομή. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφτηκαν το Κακογιάννειο αστεροσχολείο όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους πλανήτες, τους αστερισμούς, τους γαλαξίες και να παρακολουθήσουν από τον θόλο τον ουρανό σε πραγματικό χρόνο στα διάφορα μέρη του πλανήτη. Κατόπιν περάσαμε πολύ όμορφα σε έναν χώρο όπου φάγαμε και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να περάσουν όμορφα.

pixiz 01 06 2025 11 10 34 pixiz 01 06 2025 11 12 33

Γιορτή λήξης του 13ου Νηπιαγωγείου Βόλου

Την Τετάρτη 28-5-2025 το 13ο Νηπιαγωγείο Βόλου πραγματοποίησε τη γιορτή λήξης για το σχολικό έτος 2024-2025 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας στα πλαίσια της σύμπραξης των σχολείων. Οι υπεύθυνες νηπιαγωγοί και οι μικροί μαθητές τους παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποίησαν την φετινή χρονιά με πολλή μεγάλη χαρά.

pixiz 01 06 2025 10 57 46