Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού  που πραγματοποιήθηκε από τις  8-23 Οκτωβρίου 2022.

Οι Μαθητές της Έ και ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής συμμετείχαν στην ακόλουθη δραστηριότητα προγραμματίζοντας, δημιουργώντας ένα έργο στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι ένα κίνημα βάσης που προωθεί τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσω του προγραμματισμού και άλλων δραστηριοτήτων του τομέα της τεχνολογίας.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Δείτε το έργο εδώ:

https://scratch.mit.edu/projects/511352125/editor/

 

1

 

Ας δημιουργήσουμε ένα έργο στο βυθό της θάλασσας!!! Μπορούμε να εισάγουμε τρεις μορφές της επιλογής μας, οι οποίες θα κινούνται συνεχώς, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια μέσα στο νερό.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μία εντολή ελέγχου, όταν τα θαλάσσια ζώα συναντιούνται, θα συνομιλούν. Ένα σύννεφο κειμένου θα εμφανίζετε για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα θα χάνεται.

 

τίτλο1

 

 

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Γ τάξη / υποθεματική: Οικονομικός Γραμματισμός

Τίτλος : Στην τσέπη … χαρτζιλίκι!

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Αντιμετώπιση προβλημάτων, συνεργατικότητα, επικοινωνία, υπευθυνότητα, εξοικείωση με εφαρμογή κανόνων, έκφραση,

              δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, προσαρμοστικότητα,

              προγραμματισμός, επίλυση προβλημάτων, μελέτη περιπτώσεων,

              δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα

              (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον), δεξιότητες της κοινωνικής ζωής,

              Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης,
              πλάγια σκέψη, Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός.

Σ’ αυτή τη θεματική ενότητα τα παιδιά κατανόησαν την έννοια του εισοδήματος και της πηγές του.

Απλές οικονομικές έννοιες και η διαφοροποίηση ανάμεσα στις έννοιες «χρειάζομαι» και «έχω ανάγκη» αναλύθηκαν και έγιναν κατανοητές.

pixiz 11 06 2023 10 07 09

Σχεδιάσαμε εννοιολογικό χάρτη με τις έννοιες εισόδημα – τρόποι πληρωμής.

pixiz 11 06 2023 10 09 27

Τα παιδιά κατέγραψαν τα έσοδα- έξοδα μιας εβδομάδας και διαπίστωσαν πως ο οικονομικός προϋπολογισμός είναι απαραίτητος για τη διαχείριση των «εσόδων τους (χαρτζιλίκι)»

pixiz 11 06 2023 10 13 37

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Στ τάξη / υποθεματική: Επιχειρηματικότητα (Οικονομία και Ηθική) – αγωγή Σταδιοδρομίας –Γνωριμία  με επαγγέλματα

Τίτλος: Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

              Δεξιότητες μάθησης: επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργασία, δημιουργικότητα

              Δεξιότητες ζωής: κοινωνικές δεξιότητες, πρωτοβουλία, οργανωτική ικανότητα, προγραμματισμός,                                        παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα

              Δεξιότητες του νου: μελέτη περιπτώσεων, επίλυση προβλημάτων

Στο Δ΄ Θεματικό κύκλο  με κεντρικό τίτλο: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ η ΣΤ΄τάξη επέλεξε ν΄ασχοληθεί με την ενότητα: Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός.

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης μέσα από τον κύκλο των εργαστηρίων πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τα προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:

·      Να έρθουν σε επαφή με μηνύματα και αξίες ζωής, όπως το ότι τα χρήματα δεν εξασφαλίζουν τη χαρά, ότι η ουσιαστική ικανοποίηση ζωής δεν επιτυγχάνεται με τον καταναλωτισμό, ότι πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει περισσότερα αλλά αυτός που μπορεί να νιώθει και να ζει καλά με λιγότερα.

  • ·      Να μάθουν να αποφεύγουν την σπατάλη που συνήθως εμπεριέχει μη εκτίμηση της πραγματικής αξίας των αγαθών και μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου.
  • ·      Να υιοθετήσουν την εργατικότητα, την προσπάθεια, τη συμμετοχή και τη δημιουργία ως προϋποθέσεις για την επιτυχία.
  • ·      Να αναπτύξουν την αλληλεγγύη και τη ανθρωπιά,
  • ·      Να γίνουν μελλοντικά υπεύθυνοι πολίτες και πρεσβευτές των Παγκόσμιων Στόχων στην τοπική κοινωνία.

     Παρατίθενται φωτογραφίες από τις εργασίες  των παιδιών.

pixiz 31 03 2023 19 38 12
pixiz 31 03 2023 19 49 00

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Ε τάξη / υποθεματική: STEM – Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος: Ρομποτικά μοντέλα

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα: Στρατηγική σκέψη, οργανωσιακή σκέψη, μελέτη περιπτώσεων, επίλυση προβλημάτων – Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής – Δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας – Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης – Δεξιότητες σχεδιασμού και δημιουργίας δικών τους μοντέλων μηχανών – Ψηφιακές δεξιότητες: Ψηφιακός γραμματισμός, χρήση ψηφιακών μέσων

Στη διάρκεια της 4ης θεματικής ενότητας , στα πλαίσια των Ε.Δ. τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα ρομποτικά μοντέλα.

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής  Lego We Do, κατασκεύασαν ρομποτικά μοντέλα.

Η κα Λιανού υπεύθυνη εκπαιδευτικός του μαθήματος ΤΠΕ, μύησε τα παιδιά της Ε΄, με μια σειρά μαθημάτων στον κόσμο της ρομποτικής. Μεταξύ αυτών , εισαγωγή στην εκπαιδευτική ρομποτική, κατασκευή ρομπότ, ρομποτικοί αισθητήρες, γνωριμία με το πρόγραμμα Lego We Do 2.0, βασικές εντολές κίνησης.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ         ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Β τάξη / υποθεματική: Οικονομικός Γραμματισμός

Τίτλος : Στην τσέπη … χαρτζιλίκι!

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, Ζωής, Τεχνολογίας & Δεξιότητες του Νου:

Κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία, πρωτοβουλία, οργανωτική ικανότητα, προγραμματισμός, αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων, αναστοχασμός, παιχνίδια, χρήση νέων τεχνολογιών, κατασκευές και πλάγια σκέψη.

Βασικός στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του εισοδήματος και τις πηγές του.

Να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες που έχουν επιχειρήσεις κοντά στο σχολείο.

Να δημιουργήσουν μια εικονική επιχείρηση στην τάξη (προσομοίωση) μοιράζοντας ρόλους και καθήκοντα.

Η εκπαίδευση στον οικονομικό γραμματισμό θεωρείται ότι πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία, καθώς ο ρόλος του οικονομικού γραμματισμού στον αυτοέλεγχο και στη διαχείριση των ατομικών πόρων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός.
Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σε απλές οικονομικές έννοιες, τις οποίες συναντούν στην καθημερινότητά τους και κυρίως τη διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα στις έννοιες «χρειάζομαι» και «έχω ανάγκη», αλλά και να κατανοήσουν έννοιες όπως το εισόδημα, ξοδεύω με υπευθυνότητα και σχεδιάζω τον οικονομικό μου προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις εφαρμόσουν μέσα από απλές δραστηριότητες.
Έτσι, αρχικά ζητήσαμε από τους μαθητές να αναφέρουν τις μεθόδους πληρωμής που έχουν παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους και τις καταγράψαμε στον πίνακα.  Έπειτα,  αξιοποιώντας τις απαντήσεις των μαθητών, προχωρήσαμε στη δημιουργία εννοιολογικού χάρτη στον πίνακα. Οι μαθητές κατηγορΙοποίησαν  τις μεθόδους πληρωμής που ανέφεραν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: πληρωμή με μετρητά και ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής. Ακόμα ανέφεραν τους τρόπους με του οποίους κερδίζουν το εισόδημά τους, δηλαδή το χαρτζιλίκι τους (γιορτές, γενέθλια, δουλειές στο σπίτι κλπ.)και σημειώσαμε τις απαντήσεις τους στον πίνακα της τάξης. Συνδέσαμε τα εργαστήρια με το μάθημα των μαθηματικών, γνωρίσαμε την αξία των χρημάτων, κόψαμε νομίσματα και παίξαμε με αυτά.
Μοιράσαμε εικόνες στις ομάδες των μαθητών  για να τις κόψουν και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με το αν θεωρούν ότι τα εικονιζόμενα αντικείμενα είναι ανάγκες ή επιθυμίες. Κατόπιν, ο εκπρόσωπος της κάθε ομάδας κλήθηκε να τοποθετήσει τις επιλογές της ομάδας του στον πίνακα της τάξης και αιτιολόγησε την επιλογή τους. Αναφέραμε και συζητήσαμε μελέτες περίπτωσης για διαχείριση χρημάτων και κάλυψη αναγκών.
pixiz 21 04 2023 14 44 48
pixiz 24 04 2023 21 56 39
pixiz 24 04 2023 22 01 55

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 4 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Α τάξη / υποθεματική: STEM- Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος: Οι μικροί εξερευνητές

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

              Αντιμετώπιση προβλημάτων, συνεργατικότητα, επικοινωνία, υπευθυνότητα, εξοικείωση με εφαρμογή                                κανόνων, δημιουργικότητα, δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό                    περιβάλλον),
Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, δεξιότητες διαμεσολάβησης και 
κοινωνικής ενσυναίσθησης, πλάγια σκέψη,

              Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός

              Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης:

              Ρομποτική-επιστημονική/υπολογιστική σκέψη

              Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης

              Δεξιότητες του νου: Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός. Επίλυση προβλημάτων.

Oι μαθητές της  Α΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με τα κυριότερα μνημεία όχι μόνο του ελλαδικού αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου. Γνώρισαν διάφορες κατηγορίες  με κριτήρια παλαιότητας που προκύπτουν από την εμφάνισή τους. Κάνανε συγκρίσεις και εντόπισαν τις θέσεις τους πάνω σε χάρτες. Αποτύπωσαν και χρωμάτισαν μνημεία. Άκουσαν φωνητικά μηνύματα (voki) με γρίφους για την ανακάλυψη του κάθε ενός από αυτά. Προβληματίστηκαν για την κατασκευή τους εντοπίζοντας γεωμετρικά σχήματα. Παρακολούθησαν κατάλληλα βίντεο για το κάθε ένα 🙁  Παρθενώνας –Αθήνα, Βυζαντινά τείχη- Θεσσαλονίκη, Πύργος του Άιφελ- Παρίσι, Κολοσσαίο- Ρώμη, Ατόμιουμ –Βέλγιο , Σιμπέλιους-Ελσίνκι ) και έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια σχετικά με την κατασκευή τους. Η ενότητα αυτή έγινε κατά το μεγαλύτερο μέρος με την βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση μηχανών αναζήτησης.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ Α τάξη

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Στ τάξη / υποθεματική: Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός , διαφορετικότητα

Τίτλος : Σέβομαι το διαφορετικό. (Πρόγραμμα ΠΟΛΙΑΣ)

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

     Δεξιότητες μάθησης: επικοινωνία, κριτική σκέψη, συνεργασία

    Δεξιότητες ζωής: αυτομέριμνα, κοινωνικές δεξιότητες, πολιτειότητα,ενσυναίσθηση, ευαισθησία,                                           προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα, πρωτοβουλία

    Δεξιότητες του νου: μελέτη περιπτώσεων

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης μέσα από τον κύκλο των εργαστηρίων πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τα προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν έντονα την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση μέσω της μελέτης περιπτώσεων σχετικά με το διαφορετικό και το σεβασμό ως προς αυτό. Μπήκαν στη διαδικασία να μπουν στη θέση του άλλου, του διαφορετικού και να δουν απ’ τη δική του ματιά.
Ειδικά, στο τελευταίο εργαστήριο τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την πράσινη και την κίτρινη. Κάθε ομάδα είχε διαφορετικά δικαιώματα, καθώς η μία μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα και ν’ απολαμβάνει κάποια πλεονεκτήματα, ενώ η άλλη δεν μπορούσε να τα κάνει και δεν είχε τα προνόμια της πρώτης. Αυτό τους ώθησε να σκεφτούν πώς αισθάνθηκαν, ανάλογα στην ομάδα που ανήκαν και γιατί.
Επίσης, σε κάποιο από τα εργαστήρια παρακολούθησαν το βίντεο: “‘Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”. Πρόκειται για ένα βίντεο που δείχνει περιπτώσεις ατόμων που έχουν πετύχει να ξεχωρίζουν στον τομέα τους, παρά τη διαφορετικότητά τους κι απολαμβάνουν της αποδοχής των άλλων.
pixiz 30 11 2022 22 09 05
pixiz 30 11 2022 22 13 36
IMG 20221130 000951

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Ε τάξη / υποθεματική: Εθελοντισμός – Διαμεσολάβηση – Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τίτλος : Τα δικαιώματα των παιδιών

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 21ου ΑΙΩΝΑ:

Α1. Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα – Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Παραγωγική μάθηση

Α2. Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ:

Β1. Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής – Κοινωνικές δεξιότητες, Υπευθυνότητα

Β2. Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης – Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Ανθεκτικότητα

Β3. Δεξιότητες επιχειρηματικότητας – Πρωτοβουλία,

Οργανωτική ικανότητα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ:

Γ1. Επίλυση συγκρούσεων

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:

Δ1. Ψηφιακός γραμματισμός, χρήση ψηφιακών μέσων

Στη διάρκεια της 3ης θεματικής ενότητας , στα πλαίσια των Ε.Δ. τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα Δικαιώματα των παιδιών.

Γνωρίσαμε τα βασικότερα άρθρα της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, τα παρουσιάσαμε, έγινε σχολιασμός και συζήτηση πάνω σ’ αυτά, τα έκαναν παζλ, ζωγράφισαν και σχολίασαν τον «Κανόνα των πέντε». Παρακολούθησαν σχετικό βιντεάκι της UNICEF, “Bully Dance”, μετά το οποίο έγινε σχολιασμός και συζήτηση με αναφορά και σε προσωπικά τους βιώματα. Ακολούθησε ζωγραφική πάνω στους πρωταγωνιστές της μικρής ταινίας και  το εργαστήριο έκλεισε με κολλάζ του διαμαντιού των δικαιωμάτων του παιδιού.

pixiz 08 06 2023 22 19 47

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Γ τάξη / υποθεματική: Ανθρώπινα δικαιώματα

Τίτλος : Η οικογένεια δεν είναι αριθμητική, είναι απλώς μοναδική:

Δεξιότητες Μάθησης του 21ου αιώνα (4cs, Δημιουργικότητα – Συνεργασία – Κριτική σκέψη – Επικοινωνία).

 Δεξιότητες του νού: Μελέτη περιπτώσεων.

Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας.

Δεξιότητες Ζωής  (Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία).

Στην ενότητα αυτή συζητήσαμε για τις αντιλήψεις των παιδιών σχετικά με την οικογένεια και τι πιστεύουν για αυτή.

pixiz 21 05 2023 10 49 40

Είδαμε το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι  ‘’ Η μοναδική μου οικογένεια ‘’

Εικόνα4

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη οικογένειας.

Πυρηνική

Εικόνα5

Εκτεταμένη

Εικόνα6

Μονογονεϊκή

Εικόνα7

Θετή

Εικόνα8

Ορφανά παιδιά

Εικόνα9

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε την οικογένεια μας.

pixiz 21 05 2023 10 56 04

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Β τάξη / υποθεματική: Εθελοντισμός – Διαμεσολάβηση

Τίτλος :  Θέλω και μπορώ, νοιάζομαι και δρω!

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Α)Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα

            Κριτική σκέψη

            Επικοινωνία

            Συνεργασία

            Δημιουργικότητα

Β)Δεξιότητες Ζωής

            Ευαισθησία

            Υπευθυνότητα

            Ενσυναίσθηση

Γ)Δεξιότητες της τεχνολογίας

            Χρήση των νέων τεχνολογιών

Δ)Δεξιότητες του Νου

            Αντιμετώπιση προβλημάτων

            Κατασκευές, παιχνίδια

            Αναστοχασμός

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εθελοντικής δράσης για κοινωφελή σκοπό, η ενημέρωσή τους για τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικά θέματα-προβλήματα.

Οι μαθητές/τριες θα βρουν απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί να συμμετέχουμε»:

        Α. Για να αναλάβουμε ένα μέρος από την ευθύνη που έχουμε ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί ως κοινωνία, να νοιαζόμαστε και να δρούμε για να βελτιώνουμε τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας.

        Β. Για να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε, ειδικά όταν συνεργαζόμαστε με άλλους, να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

        Γ. Για να βιώσουμε το μοναδικό συναίσθημα πληρότητας που γεννιέται όταν προσφέρουμε με την καρδιά μας τον χρόνο και τον κόπο μας για να κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους ή το περιβάλλον.

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων δεξιοτήτων   με θέμα τον  Εθελοντισμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης  ασχολήθηκαν με την ερμηνεία του όρου “εθελοντισμός”, κάνοντας σαφή τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά  μια εθελοντικής δράσης:

1)Δεν είναι υποχρεωτικός ο εθελοντισμός
2)Δεν αμοίβεται
3)Είναι προσφορά
4)Δεν έχει περιορισμένη ή συγκεκριμένη χρονική διάρκεια
Είδαν παραδείγματα εθελοντικών δράσεων και είπαν και δικά τους από την καθημερινότητά τους.
Είδαν επίσης υλικό σε μορφή βίντεο με εθελοντές που μιλούσαν για την εμπειρία τους στον εθελοντισμό και τα οφέλη για τους ίδιους τους εθελοντές, όταν προσφέρουν εθελοντικά.
Συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, βάζοντας  λεζάντες σε εικόνες  εθελοντικών δράσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα ζώα, τους συνανθρώπους μας.
Μία από τις δραστηριότητες τούς ήθελε  να  αναλάβουν ρόλο  “οδηγού”  ή “τυφλού” και να οδηγήσουν το παιδί που είχε κλειστά μάτια σε μια μικρή διαδρομή ή να  δουν  πώς  είναι να έχουν την ανάγκη κάποιου να τα  οδηγήσει, έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Στο τέλος της δραστηριότητας συμπλήρωσαν 2 διαφορετικά φύλλα εργασίας για να περιγράψουν(λεκτικά και με εικόνα) τα συναισθήματά τους ως “οδηγοί” ή “τυφλοί”.
Στο τέλος συμπλήρωσε ο καθένας το δικό του ατομικό φύλλο αυτοαξιολόγησης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
pixiz 11 06 2023 10 56 28
pixiz 11 06 2023 10 32 51
pixiz 11 06 2023 10 37 58
ΤΥΦΛΟΣ 2

smart

pixiz 11 06 2023 10 58 24