Ο διαδραστικός πίνακας (Interactive whiteboard) είναι ένα πολυμορφικό εργαλείο αφής που συναντάται ως μια αυτόνομη οθόνη με δικό της λειτουργικό σύστημα ή συνδέεται με έναν υπολογιστή. Η χρήση του γίνεται μέσω της αφής και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χρήστη αλληλεπιδρώντας με τα προβαλλόμενα αντικείμενα. (Πηγή: Wikipedia)
Η χρήση του διαδραστικού πίνακα στο Νηπιαγωγείο μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:
- Ως ψηφιακός πίνακας για τις καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας (ημερομηνία, καιρός, παρουσίες μαθητών)
- Για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο κατάλληλων παιδαγωγικά για την πλαισίωση της θεματικής επάνω στην οποία εργάζεται η ομάδα
- Για διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια
- Ως ψηφιακός καμβάς ζωγραφικής
- Ως ψηφιακό χαρτί για τη γραφή αριθμών και γραμμάτων
- Για δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών με τη χρήση εκπαιδευτικών εφαρμογών όπως αντιστοιχήσεις, χρονικές σειροθετήσεις, ομαδοποιήσεις, αναγνώριση γραμμάτων, κουίζ ερωτήσεων κλπ.
- Για την ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων
Ο εκπαιδευτικός γίνεται πιο δημιουργικός χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις δυνατότητες του διαδραστικού πίνακα και η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται ελκυστική και ενδιαφέρουσα. Παρατηρείται ότι ακόμη και «κλειστά» ή ανασφαλή παιδιά συμμετέχουν πιο ενεργά σε δραστηριότητες με χρήση διαδραστικού πίνακα μειώνοντας το άγχος τους.
Η συμμετοχή των μαθητών προσχολικής ηλικίας σε δραστηριότητες που γίνονται με τον διαδραστικό πίνακα είναι ενθουσιώδης. Ο πίνακας αυτός κερδίζει την προσοχή των παιδιών και θέλουν με χαρά να συμμετέχουν. Μάλιστα η χρήση της αφής κάνει τη χρήση πιο εύκολη ακόμη και για μαθητές που θα δυσκολεύονταν στη χρήση του ποντικιού στον τυπικό υπολογιστή της τάξης μας.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι ο διαδραστικός πίνακας ενδείκνυται για εργασίες σε ομάδες. Οι μαθητές δηλαδή εργάζονται στο ίδιο προβαλλόμενο αντικείμενο ανά ομάδες ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία, την επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ τους και μεταξύ της ομάδας τους και του διαδραστικού πίνακα.
Συμπερασματικά, ο διαδραστικός πίνκας σε μια τάξη Νηπιαγωγείου έχει ποικίλα θετικά οφέλη που εξαρτώνται από τη σωστή παιδαγωγική χρήση του. Είναι αφενός ένα επιπλέον εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς , αφετέρου ενισχύει τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στις Νέες Τεχνολογίες εκπαιδεύοντας τους στην ορθή χρήση τους.
Βιβλιογραφία
- Αναστασιάδης, Π., Μικρόπουλος Α., Σοφός, Α. & Φραγκάκη, Μ. (2010). Οδιαδραστικός πίνακας στη σχολική τάξη: Παιδαγωγικές προσεγγίσεις – διδακτικές εφαρμογές. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
- Κουτρομάνος, Γ., Νικολοπούλου, Κ. & Καράμηνας Ι. (2010). Εκπαίδευση μελλοντικών εκπαιδευτικών στη χρήση διαδραστικού/αλληλεπιδραστικού πίνακα. Επιστήμες της Αγωγής 4, 69-80.