Φρούτα και Λαχανικά

Γράφει η κ. Κυρέζη Μαρία, φοιτήτρια του Τμ. Διαιτολογίας του ΔΙΠΑΕ

Η θρεπτική αξία των λαχανικών και των φρούτων είναι σημαντική, καθώς αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και δεν προσφέρουν πολύ ενέργεια και πρωτείνες. Ωστόσο είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Βρίσκονται στην βάση της διατροφικής πυραμίδας, γι΄αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι καθημερινή, σε ποσότητα 2-3 μερίδες/ ημέρα. Καλό είναι να καταναλώνονται στην ωμή τους μορφή, γιατί κάθε επεξεργασία υποβαθμίζει την θρεπτική τους αξία.

Τι σημαίνει το χρώμα τους:

  • Πράσινο: βιταμίνη Κ, Α και φυλλικό οξύ (πχ σπανάκι, ακτινίδιο)
  • Κίτρινο- κόκκινο- πορτοκαλί: βιταμίνες, Α, C, B (πχ κίτρινες πιπεριές, φράουλες)
  • Μωβ: φυλλικό οξύ, βιταμίνη C (το κόκκινο λάχανο έχει έως και 8 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το άσπρο)

Tip: Προτιμήστε να φτιάξετε ένα πολύχρωμο πιάτο με διάφορους συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών (πιο ελκυστικό για το παιδί και πρόσληψη ποικιλίας βιταμινών). Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά συνδυάζονται πολύ καλά μεταξύ τους σε smoothies- πχ σπανάκι με μπανάνα και αχλάδι.

Εποχικότητα:

Παρόλο που πλέον μπορούμε να βρούμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχή του χρόνου, τα εποχιακά είναι πάντα καλύτερα, τόσο στην γεύση όσο και στην θρεπτική αξία. Συνήθως η εμφάνισή τους δεν είναι τόσο ελκυστική, συγκριτικά με αυτά του θερμοκηπίου, κάτι που δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθόλου γιατί υπερτερούν στην νοστιμιά.

1655232089138

1655232089146

Θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσουμε την κ. Κυρέζη Μαρία για την άψογη συνεργασία μας και τις πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές που πρόσφερε για την διατροφή των παιδιών μας μέσα από την σταθερή στήλη της όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά και ευελπιστούμε και σε μία συνεργασία το επόμενο σχολικό έτος. 

Ρ.Γ.