Το δάσος.

Αρχική / Γενικά / Το δάσος.

Δάσος!!

Το δάσος είναι ένα οικοσύστημα που παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Ο άνθρωπος  εκμεταλλεύεται και  αξιοποιεί πολύπλευρα αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο.

Όταν ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των καταστρεπτικών επεμβάσεων και την διατήρηση των δασών και γενικότερα των φυσικών πόρων.

Είναι σημαντικό τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες, να αναπτύξουν έναν υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Είναι απαραίτητο όλοι μας να επιτύχουμε αλλαγή συμπεριφοράς σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και να προωθήσουμε την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

ΣΤΟΧΟΙ
Να γνωρίσουν τα νήπια το δάσος σαν οικοσύστημα, να αντιληφθούν την τεράστια σημασία του αλλά και τους κινδύνους που το απειλούν.

Να συνειδητοποιήσουν το ρόλο του ανθρώπου στην καταστροφή αλλά και στην διατήρηση και την προστασία του δάσους.

Να αποκτήσουν στάσεις και δεξιότητες για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Να γνωρίσουν λογοτεχνικά κείμενα, τραγούδια, ποιήματα, αινίγματα, παροιμίες, παραμύθια, μύθους σχετικά με το δάσος

 

Χρησιμοποιώντας σαν ερέθισμα ένα καλάθι που περιείχε μέσα ένα μανιτάρι ,κουκουνάρια ,ξυλάκια και ένα σαλιγκάρι μιλήσαμε για το δάσος.Τα παιδιά μας διηγήθηκαν τις  εμπειρίες τους  από περιπάτους που έχουν κάνει σε δάση, μας περιέγραψαν τι βλέπουν, τι ακούνε και πως αισθάνονται στο δάσος και αναφερθήκαμε στους καρπούς ,στην χλωρίδα και την πανίδα του.

Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, βίντεο και παραμύθια γνωρίσαμε το δάσος ,τις ωφέλειες(μιλήσαμε για το ξύλο και την ξυλεία, τους ξυλοκόπους και το ρόλο του δασαρχείου, τις χρήσεις του ξύλου)  και τους κινδύνους.

Αναφερθήκαμε  στις πυρκαγιές, τις αιτίες και τις συνέπειές τους καθώς και στον ρόλο της πυροσβεστικής.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 2 ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ Σελίδα 3

 

IMG 20240411 094149 1IMG 20240411 095404IMG 20240411 094144 1