Δράσεις/Υλικό
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023 – 2024
ΣΤ΄ΤΑΞΗ: ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η ΣΤ τάξη του σχολείου μας συναντήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων με την ψυχολόγο κα Μαρία Τσιμάκου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις φυσικές καταστροφές και συζήτησαν μαζί της για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα παιδιά.
ΦΥΤΕΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ
Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 τα παιδιά της ΣΤ τάξης φύτεψαν σε γλαστράκια τους βασιλικούς τους. Πρώτα έβαλαν το χώμα στα γλαστράκια, στη συνέχεια φύτεψαν προσεκτικά τα φυτά των βασιλικών, τα οποία είχαν ήδη ριζοβολήσει και τέλος τα πότισαν. Τα γλαστράκια τα τοποθέτησαν στα περβάζια των τάξεών τους για να τις ομορφύνουν και να τις κάνουνε να μοσχοβολάνε. Φυσικά από εδώ και πέρα κάθε παιδί πρέπει να φροντίζει το φυτό του.
ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο σχολείο μας. Το σύνθημα των δράσεων ήταν: “Η κίνηση δίνει ζωή”.
Οι φωτογραφίες είναι από τις δράσεις της ΣΤ1 τάξης του σχολείου
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022 – 2023
Ε΄ ΤΑΞΗ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης επισκέφτηκαν την Πέμπτη 8 Ιουνίου το διπλανό στο σχολείο παρκάκι Ακαδημίας. Πρώτα περιηγήθηκαν στο πάρκο για να γνωρίσουν τα δέντρα και τους θάμνους που υπάρχουν σε αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε ομάδες συμπλήρωσαν τον χάρτη των φυτών του πάρκου και ένα σταυρόλεξο σχετικό και αυτό με τα δέντρα και τους θάμνους του πάρκου. Οι δράσεις έγιναν για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Διαγωνισμός ψηφιακής ιστορίας
Διαγωνισμός ψηφιακής ιστορίας
Στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας η εκπαιδευτικός Βασιλική Βαβούρη προσκάλεσε τους μαθητές του ΣΤ2 να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο Adobe Express για να δημιουργήσουν ομαδικές ψηφιακές ιστορίες με θέμα τον αγαπημένο τους υπερήρωα.
Στη συνέχεια οι ψηφιακές ιστορίες παρουσιάστηκαν στους μαθητές της τετάρτης τάξης αλλά και του άλλου τμήματος της έκτης και ακολούθησε ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης.
Οι ομάδες και οι ιστορίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν οι εξής:
Bad Boy – Scorpion
Marvel Kids – Iron Man
Power Team – Spiderman
Secret Girls- Wonder Woman
Supernatural Creators – Aquaman
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι μαθητές της τετάρτης τάξης τραγούδησαν την κλασσική επιτυχία Final Countdown των Europe, ενώ οι μαθητές της έκτης τάξης το διαχρονικό Lean on Me του Bill Withers.
Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ψηφοφορία ανέδειξαν ως καλύτερη την ιστορία Wonder Woman των Secret Girls.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
Καλό καλοκαίρι!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2023 ο διευθυντής του σχολείου κ. Αγγελιδάκης Γεώργιος, παρέδωσε τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα παιδιά του Ε΄1 τμήματος του σχολείο μας, τα οποία συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γλώσσας “Κλείταρχος” και δύο παιδιά του τμήματος βραβεύτηκαν. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος.
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Επίσκεψη του Δημήτρη Αντωνίου στο σχολείο μας.
Την Παρασκευή 26 Μαΐου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Δημήτρης Αντωνίου και μίλησε στους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων. Είναι συγγραφέας και ακτιβιστής και σε συνεργασία με την τροχαία Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια ενημερώνει μαθητές σχολείων για την οδική ασφάλεια. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το έκανε εκτός Θεσσαλονίκης.
Ο Δημήτρης Αντωνίου όταν ήταν μαθητής λυκείου είχε ένα ατύχημα. Ενώ βρίσκονταν έξω από το σχολείο του, στο πεζοδρόμιο με φίλους του, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο και τους χτύπησε. Το αποτέλεσμα ήταν ο Δημήτρης να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο και να χάσει επιπλέον το ένα του χέρι.
Παρόλα αυτά κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το τραγικό σοκ και να προσπαθήσει να δώσει στον εαυτό του τη χαμένη του ζωή. Σήμερα που είναι 32 ετών, κατάφερε να τελειώσει το Φυσικό Τμήμα που πάντα αγαπούσε, είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων και ασχολείται με το θέατρο που είναι η μεγάλη του αγάπη.
Από τον Δημήτρη Αντωνίου οι μαθητές μας πήραν το καλύτερο μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής και αισιοδοξίας.
Στο τέλος μοίρασε σε όλα τα παιδιά ένα κόμικ του με τίτλο: «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια»
23 Μαρτίου 2023. Λαογραφική έκθεση των μαθητων της Β΄τάξης.
6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως ¨ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ¨
Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμου, τα δύο τμήματα της ΣΤ τάξης συναντήθηκαν μουσικά. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας Αμαλίας Σαργιωτη και Βασιλικής Βαβούρη, οι μαθητές τραγούδησαν το Lean on me και εξέφρασαν την ανάγκη τους για πραγματικούς φίλους που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις δυσκολίες και εμπόδια! Μπορούμε να τους απολαύσουμε στο παρακάτω βίντεο.
“Ένα λουλούδι ανθίζει στην τάξη” Δραστηριότητα των μαθητών της Α΄2 τάξης
Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές της τάξης μας παρακολούθησαν ορισμένα βίντεο σχετικά το τι μπορεί να προκαλέσουν τα χέρια μας και γενικότερα οι πράξεις μας:
Έτσι αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας λουλούδι, φτιαγμένο από τις παλάμες μας, να μας θυμίζει όλα τα όμορφα πράγματα που μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί και βοηθώντας ο ένας τον άλλο.
Επίσης φτιάξαμε και βραχιολάκια, τα βραχιόλια της φιλίας. Έτσι, δίνοντας στον φίλο μας από ένα, δώσαμε και μια υπόσχεση πως θα τον προσέχουμε και θα τον νοιαζόμαστε.
Βιωματικό εργαστήριο της Ε΄ τάξης
«Σχολική βία: τεχνικές ευαισθητοποίησης μέσω του δράματος»
Βιωματικές δραστηριότητες (για μαθητές)
Σπάσιμο πάγου: Αρχίζοντας καθόμαστε σε έναν μεγάλο κύκλο. Η οδηγία είναι «Αλλάζουμε θέσεις όλοι όσοι … έχουμε κάτι κοινό», π.χ. φοράμε κάτι μαύρο, ασχολούμαστε με τον υπολογιστή πάνω από δύο ώρες κάθε μέρα, κλπ. Αρχικά, ο εμψυχωτής είναι αυτός που βρίσκεται στη μέση του κύκλου και διαλέγει τις φράσεις που θα ακουστούν και κατόπιν κάποιο άλλο μέλος της ομάδας, αυτό που μένει όρθιο κάθε φορά, αφού οι καρέκλες είναι μία λιγότερη από τα μέλη της ομάδας.
Ο ρόλος του θύτη στη σχολική βία-εμβάθυνση στη συμπεριφορά
Σενάριο-Χτύπημα-Σωματική βία (ως απάντηση στη λεκτική βία του θύματος):
Ένα αγόρι-τυπικός θύτης επιτέθηκε και χτύπησε άσχημα ένα συμμαθητή του, που τον έβρισε και τον είπε «ηλίθιο».
Ο εαυτός μου και οι άλλοι-Ρόλος στο πάτωμα:
Ο εμψυχωτής σχηματίζει σε χαρτί του μέτρου το περίγραμμα του σώματος ενός
εθελοντή, που αντιπροσωπεύει το θύτη. Όλοι οι συμμετέχοντες γράφουν, μέσα σε λίγα λεπτά, σε ένα φύλλο λέξεις ή φράσεις που εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα και χαρακτηρισμούς:
1) Του θύτη για τον εαυτό του. Στη συνέχεια διαβάζουν αυτά που έγραψαν και ο εμψυχωτής τα γράφει στο εσωτερικό του περιγράμματος του θύτη.
2) Σκέψεις που κάνουν οι άλλοι για αυτόν (φίλοι ή μη-παιδιά, γονείς,
δάσκαλοι). Στη συνέχεια διαβάζουν αυτά που έγραψαν και ο εμψυχωτής τα γράφει στο εξωτερικό του περιγράμματος του θύτη.
Ύστερα η ομάδα διαβάζει από μέσα της όσα γράφτηκαν και μετά ένας ένας διαβάζει φωναχτά τη φράση που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.
Κατόπιν, η ομάδα συζητάει την εικόνα του θύτη για τον εαυτό του και την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν. Πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν οι δύο εικόνες και σε τι ακριβώς διαφέρουν; Έχει ο θύτης αντιληφθεί τον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι;
Φαίνεται αυτό από τα σχόλια που κάνει ο ίδιος για τον εαυτό του; Αν όχι, τι
συμπεράσματα βγαίνουν από αυτό;
Γενικότερα, στην ανάλυση-συζήτηση με τα παιδιά τρεις είναι οι άξονες στους οποίους φροντίζουμε να αναφερόμαστε:
Αξίες που βασίζεται η συμπεριφορά, συναισθήματα των πρωταγωνιστών και συνέπειες των πράξεών τους.
Προτείνουμε να ακούσετε:
Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου Για σένα που λατρεύω – OFFICIAL VIDEO CLIP
Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι του Γιώργου Σακελλαρίδη, εκδόσεις POLARIS. Μια έμμετρη ιστορία για τη βία, το ρατσισμό και την απόρριψη.
Προτείνουμε να δείτε:
ΠΕΤΡΑ ΨΑΛΙΔΙ ΧΑΡΤΙ Μια ιστορία που τελειώνει με το σύνθημα “Δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι για να είμαστε μαζί“.
Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης. Μια διδακτική ιστορία για την αναγνώριση της διαφορετικότητας.
Νίκησε τον Νταή Χωρίς να τον Αγγίξεις Μια ταινία μικρού μήκους (animation) η οποία αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βιώνουν σχολικό εκφοβισμό, και προτείνει έξυπνους τρόπους, χωρίς χρήσης βίας, για να αντιμετωπίσουν τους ¨”νταήδες”.
Anti Bullying ταινία μικρού μήκους για τη βια και τον εκφοβισμό.
Anti Bullying Film. Gets shorter by sharing (ελληνικοί υπoτιτλοι). Ένα σκληρό αλλά χαρακτηριστικό φιλμ κινουμένων σχεδίων που περιγράφει με ακρίβεια τον ψυχικό κόσμο και τα αδιέξοδα ενός παιδιού που υφίσταται bullying. Μιλήστε ανοιχτά για τον παιδικό εκφοβισμό. Μιλήστε ανοιχτά για όσους δεν αντέχουν ακόμα να μιλήσουν για τον εαυτό τους…
Προτείνουμε να διαβάσετε:
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
5 ΗΜΕΡΕΣ ΣΙΩΠΗΣ της Ελένη Καζάρα, εκδόσεις Σαΐτα. Ένα ψηφιακό βιβλίο στο οποίο η ηρωίδα της ιστορίας πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Υποστηρικτής της γίνεται από ένα σημείο και μετά ο Φίλιππος, ένα αγόρι που στο παρελθόν είχε βιώσει και ο ίδιος κάτι αντίστοιχο.
Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους της Χρυσάνθη Κελεπούρη Τσιαμπαλή εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ένα βιβλίο το οποίο αναφέρετε στη λεκτική βία και τον εκφοβισμό που δέχεται ένας μαθητής στο σχολείο του από τους συμμαθητές του.
ΘΕΑΤΗΣ Η΄ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ; του Preller James ,εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία στην οποία ένας ανήλικος γνωρίζει τη βία και τον εκφοβισμό από μια παρέα ¨συμμορία¨ αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να μπει στην ομάδα τους.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΟΝΗΣΙ της ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ ,εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μια ιστορία στην οποία το θύμα εκφοβισμού μιας παρέας παιδιών εξαναγκάζεται να γίνει υποχείριό τους μετά τις αλλεπάλληλες απειλές που δέχεται.
¨Ζωή μπροστά¨ Ένα ποίημα του Γιώργου Κατσέλη.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Το τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας, έπειτα από πρόσκληση της Δ΄τάξης του σχολείου μας, ενημέρωσε τους μαθητές μας για την κυκλοφοριακή ασφάλεια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πρασκευή 3 Φεβρουαρίου.
Ευχαριστούμε θερμά την Υπαστυνόμο Κυπραίου Ελπίδα γαι την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.
ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ εργασία από τους μαθητές της Ε1 τάξης.
Επέτειος Ημέρας Ολοκαυτώματος από τους μαθητές της Ε1 τάξης.
Ενημέρωση μαθητών για θέματα διατροφής
Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 14ου Δημ. Σχ. Καρδίτσας, στο πλαίσιο δράσης του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας με θέμα «Παίζουμε με τη διατροφή» είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Βασιλική Βάρρα.
Η συγκεκριμένη δράση είχε ως κύριο στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα διατροφής.
Η κ. Βάρρα αναφέρθηκε σε κάποιες βασικές κινήσεις που θα πρέπει οι μαθητές να ακολουθήσουν προκειμένου να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιές σωματικό βάρος.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση που προβλήθηκε, διατύπωσαν απορίες και τέλος κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους.
Ευχαριστούμε θερμά τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Βασιλική Βάρρα και τον πρόεδρο του Συλλόγου των Τριτέκνων Καρδίτσας Γεώργιο Καπράνα για την αξιέπαινη προσπάθεια του συλλόγου.
δείτε το δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο…
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ2 ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ
ΤΡΙΚΑΛΑ: ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ – ΦΡΟΥΡΙΟ – ΒΑΡΟΥΣΙ – ΜΥΛΟΣ ΞΩΤΙΚΩΝ
Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές της πέμπτης τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την πόλη των Τρικάλων. Επισκέφτηκαν με τη σειρά το Κουρσούμ τζαμί, το Φρούριο και την παλιά συνοικία της πόλης, το Βαρούσι για να γνωρίσουν την ιστορία τους. Στο τέλος επισκέφτηκαν τον μύλο Ματσόπουλου που τις ημέρες αυτές μεταμορφώνεται και γίνεται το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας με το όνομα: Ο Μύλος των Ξωτικών.
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, οι μαθητές της Ε΄ τάξης περπάτησαν τους δρόμους γύρω από το σχολείο τους για να καταγράψουν αν αυτοί παρέχουν, σε κάποια έστω σημεία, πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Δυστυχώς διαπίστωσαν πως αν υπήρχε παιδί που κινούνταν με αμαξίδιο δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σχολείο μας.
Η ημέρα αυτή περιείχε και μία ακόμη δράση: Τα παιδιά της τάξης, αφού είχαν διαβάσει την προηγούμενη ημέρα το βιβλίο της Παναγιώτας Πλήση: «Δεν είμαι τέρας σου λέω», χωρίστηκαν σε ομάδες και επεξεργάστηκαν φύλλα εργασίας που η συγγραφέας του βιβλίου προτείνει. Η κάθε ομάδα παρουσίασε στο τέλος τα αποτελέσματα των εργασιών της.
Running Out of Time.
Τις προηγούμενες μέρες τα τμήματα Ε1 και Ε2 του σχολείου μας συμμετείχαν σε δράσεις στο πλαίσιο της μεγάλης σκυταλοδρομίας για το κλίμα Running Out of Time.
Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε 30 Σεπτεμβρίου στη Γλασκόβη της Σκωτίας και ολοκληρώθηκε 6 Νοεμβρίου φτάνοντας στην Αίγυπτο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα. Σκοπός των δρομέων ήταν να μεταφέρουν με τη σκυτάλη τους το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης για λήψη μέτρων σχετικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Τα περίπου 2000 σχολεία που συμμετείχαν τόνισαν την ανάγκη τους για μια ποιοτική κλιματική εκπαίδευση προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη μας!
Έτσι και οι μαθητές μας,αφού μελέτησαν σχετικό υλικό, εκφράστηκαν δημιουργικά και έγραψαν μηνύματα στην αγγλική γλώσσα ( γλώσσα εργασίας της συνόδου). Ένωσαν τις φωνές τους με χιλιάδες μαθητές άλλων χωρών για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, αλλά και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον!
9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2022-2023
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το σχολείο μας γιόρτασε την 9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Όλες οι τάξεις συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη μεγάλη αυτή γιορτή! Οι μαθητές, παρέα με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, ζωγράφισαν αθλήματα, δημιούργησαν κολλάζ με γενικά συνθήματα, παρακολούθησαν βίντεο με ορισμένα πρότυπα αθλητισμού και φυσικά κατασκεύασαν αφίσες με το μεγάλο σύνθημα της ημέρας: «Άθληση κάθε μέρα, υγεία μια ζωή» .
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021 – 2022
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤ1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Από τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος.
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 το ΣΤ΄1 τμήμα του σχολείου μας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις στο διπλανό στο σχολείο μας παρκάκι. Όπως είναι γνωστό η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους. Στο πάρκο επιλέχτηκε το ψηλότερο δέντρο και μετρώντας το βρέθηκε ότι το ύψος του είναι 18 μέτρα. Η μέτρηση γίνεται ως εξής:
Η εκτίμηση του ύψους του δέντρου γίνεται χρησιμοποιώντας ένα ραβδί. Το ραβδί αυτό αποτελείται από τρία τμήματα: Το κάτω μέρος του ξύλου που το χρησιμοποιούμε για να το κρατάμε (λαβή), το τμήμα ΑΒ (8 εκ.) και το τμήμα ΒΓ (72 εκ.), συνολικά δηλαδή το ραβδί από το Α έως το Γ είναι 80 εκ.
Κάθε παιδί που κρατάει το ραβδί το κρατάει έχοντας τεντωμένο το χέρι του στο ύψος του στήθους του. Μετακινείται και βρίσκει ένα σημείο από το οποίο βλέπει το δέντρο με τρόπο ώστε το σημείο Α του ραβδιού να βλέπει τη βάση του δέντρου, ενώ το σημείο Γ την κορυφή του. Ένα άλλο παιδί πηγαίνει στο δέντρο και σημειώνει στον κορμό του μία γραμμή που του υποδεικνύει το παιδί που κρατάει το ραβδί και η γραμμή αυτή αντιστοιχεί στο σημείο που βλέπει το σημείο Β.
Δύο παιδιά μετράνε με τη μετροταινία το ύψος από τη βάση του δέντρου ως τη γραμμή που αντιστοιχεί στο σημείο Β. Το ύψος αυτό αν το πολλαπλασιάσουν επί 10 θα βρουν το ύψος του δέντρου, δεδομένου ότι πάνω στο ραβδί η απόσταση ΑΓ είναι δεκαπλάσια του ΑΒ.
Μία άλλη δράση των παιδιών ήταν να μετρήσουν την ηλικία ενός δέντρου. Διάλεξαν έναν πλάτανο του πάρκου και βρήκαν την ηλικία του (πάντα κατά προσέγγιση) ως εξής:
Για να εκτιμήσουμε το πιο γέρικο δέντρο, παρατηρούμε τις διαμέτρους των κορμών των δέντρων που υπάρχουν και επιλέγουμε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη διάμετρο κορμού.
Στη συνέχεια μετρούμε την περιφέρεια του κορμού του δέντρου αυτού σε ύψος περίπου 1,5 μ. (όχι περισσότερο) από τη βάση του και αφού τη μετατρέψουμε σε εκατοστά τη διαιρούμε δια 2,5. Βρίσκουμε έτσι – κατά προσέγγιση – την ηλικία του δέντρου.
Μία άλλη δράση που έκαναν στο σχολείο ήταν η δημιουργία τροφικού πλέγματος συμπληρώνοντας για τον λόγο αυτό την παρακάτω εικόνα:
Υδραυλικός τηλέγραφος. Από τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος.
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο μάθημα της Φυσικής τα παιδιά του ΣΤ΄1 τμήματος του σχολείου μας απέδειξαν πειραματικά πώς στάλθηκαν τα πρώτα γραπτά μηνύματα στην αρχαία Ελλάδα.
Ο υδραυλικός τηλέγραφος ήταν εφεύρεση του Αινεία του Τακτικού. Χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων, σε μεγάλες αποστάσεις.
Στηριζόταν στη χρήση δύο πανομοιότυπων δοχείων νερού, μέσα στα οποία επέπλεε ειδικός πλωτήρας, με στέλεχος επί του οποίου υπήρχαν τοποθετημένες σε σταθερές θέσεις, ετικέτες με προσυνεννοημένα μηνύματα.
Αρκούσε να επιτευχθεί ταυτόχρονο άνοιγμα και κλείσιμο του κρουνού απορροής νερού, ώστε ο πλωτήρας να κατέβει στο ίδιο ακριβώς σημείο και στις δύο συσκευές και να φαίνεται έτσι στο χείλος του δοχείου η ίδια ετικέτα μηνύματος.
Ο συντονισμός γινόταν με τη χρήση φωτεινών σημάτων (επικοινωνιακός κώδικας). Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ταχεία μεταφορά μηνυμάτων στην αχανή αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020 – 2021
- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2021)
- 1 Ιουνίου 2021: Παγκόσμια ημέρα γάλακτος και Παγκόσμια ημέρα Γονέων
- 3 Δεκεμβρίου 2020 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
4 Ιουνίου 2021: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2021)
Λίγα λόγια για την ημέρα:
Το θέμα για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)».
Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:
- Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
- Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.
- Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.
- Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.
- Οι τυφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.
- Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/38
Δράσεις των μαθητών μας:
Τμήμα ολοημέρου: (Θετικές στάσεις και παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον )
Οι μαθητές παρακολούθησαν και συζήτησαν σχετικά βίντεο:
- EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – O ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Periβαλον Pollution
- Άνθρωπος και περιβάλλον
- Κάδος μπλέ-kados mple-παιδικό τραγούδι
- Κάνε κάτι για το περιβάλλον
- Ο Bozzetto για τον πλανήτη που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε!
Στη συνέχεια οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ανέλαβαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που θα μπορούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν στο σχολικό τους περιβάλλον με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την διασφάλιση των φυσικών πόρων.
Η ομάδα του νερού μας παρουσίασε τις ¨κακές¨ συνήθειες που έχουν πολλοί συμμαθητές τους να αφήνουν τη βρύση ανοιχτή μα αποτέλεσμα την σπατάλη πόσιμου νερού. Με μια ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του πόσιμου νερού οι μαθητές έστειλαν το μήνυμα ¨…για να μην πούμε το νερό νεράκι..¨
Η ομάδα της ενέργειας διέκρινε τη σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας που πολλές φορές γίνεται άσκοπα και μας συνέστησε να μην αφήνουμε σε χρήση ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν υπάρχει λόγος.
Η ομάδα της καθαριότητας μας θύμισε ότι ¨η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά¨ μιας και υπάρχει η παιδική ανεμελιά που απερίσκεπτα ρυπαίνει το περιβάλλον με κάθε λογής σκουπίδι.
Η ομάδα της ανακύκλωσης των μπαταριών μας έδειξε ότι στο σχολικό μας περιβάλλον υπάρχει ειδικό σημείο συλλογής μπαταριών για ανακύκλωση παρόλο που ο φορέας ανακύκλωσης μπαταριών δεν μας έχει προσφέρει ακόμη τον ειδικό κάδο.
- Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια
- Σβήνουμε τα φώτα την ημέρα
- Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε
- Η καθημερινή συμπεριφορά στο σχολείο…
- …το οποίο είναι το δεύτερο σπίτι μας…
- υπάρχει λόγος να το ρυπαίνουμε;
- Για τις παλιές μπαταρίες…
- …που συγκεντρώνουμε…
- …έχουμε σημείο όπου τις συλλέγουμε για ανακύκλωση
- Άσκοπο παιχνίδι με το νερό;
- Όχι! προσέχουμε για να έχουμε
- Για να μην πούμε το νερό νεράκι
Τμήματα Ε΄1-Ε΄2: (τοπικά οικοσυστήματα)
Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 οι Ε΄1 – Ε΄2 τάξεις του σχολείου τίμησαν τη σπουδαία αυτή ημέρα με περιβαλλοντικές δράσεις. Οι μαθητές των παραπάνω τάξεων αρχικά παρακολούθησαν βίντεο για την αξία της ύπαρξης του δασικού οικοσυστήματος και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας σχετικό με τη ανάπτυξη και την ωφέλεια των δέντρων. Στη συνέχεια γνώρισαν τα δέντρα που υπάρχουν στο πάρκο της πλατείας Ακαδημίας και συμπλήρωσαν το χάρτη των δέντρων του πάρκου. Οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά ζωγραφίζοντας από ένα δέντρο του πάρκου, ώστε να πραγματοποιήσουν μια έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο τους με θέμα: «Τα δέντρα του πάρκου Ακαδημίας».
Οι δράσεις έγιναν τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού covid-19
1 Ιουνίου 2021: Παγκόσμια ημέρα γάλακτος και Παγκόσμια ημέρα Γονέων
Εργασίες μαθητών ολοήμερου τμήματος
- Η αγελάδα δίνει γάλα και βόσκει στη λιακάδα
- Σαν την αγάπη των γονέων δεν υπάρχει άλλη
- Παγωτό μου γλυκό θα σε πάρω εγώ θα σε φάω και θα γλυκαθώ
- Όταν μια οικογένεια είναι καλή είναι και πολύ χαρούμενη όταν έρθει η ώρα η ώρα για ύπνο δεν έχει καθόλου θόρυβο
3 Δεκεμβρίου 2020 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Εργασία των μαθητών της Ε2 τάξης
“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μουδώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία…
“Το 1992,η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3ηΔεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δελαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία,πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δεζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.
Πηγές:Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, UnitedNation, HumanRightsandDisabledPersons.
Πανεπιστήμιο Κύπρου – Υπηρεσία Ανθρωπίνου Δυναμικού – Τομέας Ασφάλειας και υγείας.
Σταύρη ΖήνωνοςΝοσηλευτική Λειτουργός Τομέας Ασφάλειας και Υγείας, ΥΑΔ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 – 2020
Διαβάστε παρακάτω τα θέματα:
1.Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄τάξης από το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο “Διασώζω”
2.ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
3.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
4.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
6 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως ¨ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ¨
Η μαθητική ζωή είναι μια συναρπαστική διαδρομή γνώσης, εξέλιξης και ολοκλήρωσης, που περνά μέσα από δυνατές σχέσεις κατανόησης και στήριξης .
Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να στηριζόμαστε. Σε αυτή τη διαδρομή κάθε αντιπαλότητα που εκδηλώνεται με τρόπο επιθετικό και βίαιο δεν έχει θέση. Το σχολείο κλείνει την πόρτα στο φόβο και στη βία. Ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης ,
σεβασμού , φιλίας , στήριξης και ευγενούς άμιλλας. (από το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, για την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού).
Με αφορμή την ημέρα αυτή, το σχολείο μας υλοποίησε εκδήλωση με τίτλο ¨ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ – ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ¨. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Δ΄ τάξη και οι μαθητές της, η Σχολική Βιβλιοθήκη ¨vivlioθeto¨ και οι εθελοντές μαθητές της βιβλιοθήκης και η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κεντρωτά (τμήμα ένταξης) που πρόσφερε αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα από τα λάθη στη συμπεριφορά τους, όταν αυτά εμφανίζονται στο χώρο του σχολείου. Αναλύθηκαν επίσης οι αιτίες και οι συνέπειες τέτοιων πράξεων καθώς και η επιρροή που έχει μια τέτοια κατάσταση στους μαθητές αλλά και στις οικογένειές τους.
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν μικρά ποιήματα που έγραψαν και πανό με συνθήματα. Οι εθελοντές μαθητές της βιβλιοθήκης διάβασαν αποσπάσματα από βιβλία σχετικά με το θέμα. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια, video, animation, video clip, εικόνες). Στο τέλος όλοι οι μαθητές τραγούδησαν το τραγούδι που συνέθεσε η Δ΄ τάξη ¨ Γιούπι για για γιούπι γιούπι για ΟΧΙ στα λόγια τα πικρά, ΝΑΙ στα λόγια τα γλυκά. Τη συζήτηση και το διάλογο με τους μαθητές συντόνιζε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κεντρωτά.
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ της Δ΄τάξης για τη σχολική βία κια τον εκφοβισμό.
Προτείνουμε να ακούσετε:
Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου Για σένα που λατρεύω – OFFICIAL VIDEO CLIP
Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι του Γιώργου Σακελλαρίδη, εκδόσεις POLARIS. Μια έμμετρη ιστορία για τη βία, το ρατσισμό και την απόρριψη.
Προτείνουμε να δείτε:
ΠΕΤΡΑ ΨΑΛΙΔΙ ΧΑΡΤΙ Μια ιστορία που τελειώνει με το σύνθημα “Δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι για να είμαστε μαζί“.
Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης. Μια διδακτική ιστορία για την αναγνώριση της διαφορετικότητας.
Νίκησε τον Νταή Χωρίς να τον Αγγίξεις Μια ταινία μικρού μήκους (animation) η οποία αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βιώνουν σχολικό εκφοβισμό, και προτείνει έξυπνους τρόπους, χωρίς χρήσης βίας, για να αντιμετωπίσουν τους ¨”νταήδες”.
Anti Bullying ταινία μικρού μήκους για τη βια και τον εκφοβισμό.
Anti Bullying Film. Gets shorter by sharing (ελληνικοί υπoτιτλοι). Ένα σκληρό αλλά χαρακτηριστικό φιλμ κινουμένων σχεδίων που περιγράφει με ακρίβεια τον ψυχικό κόσμο και τα αδιέξοδα ενός παιδιού που υφίσταται bullying. Μιλήστε ανοιχτά για τον παιδικό εκφοβισμό. Μιλήστε ανοιχτά για όσους δεν αντέχουν ακόμα να μιλήσουν για τον εαυτό τους…
Προτείνουμε να διαβάσετε:
5 ΗΜΕΡΕΣ ΣΙΩΠΗΣ της Ελένη Καζάρα, εκδόσεις Σαΐτα. Ένα ψηφιακό βιβλίο στο οποίο η ηρωίδα της ιστορίας πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Υποστηρικτής της γίνεται από ένα σημείο και μετά ο Φίλιππος, ένα αγόρι που στο παρελθόν είχε βιώσει και ο ίδιος κάτι αντίστοιχο.
Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους της Χρυσάνθη Κελεπούρη Τσιαμπαλή εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ένα βιβλίο το οποίο αναφέρετε στη λεκτική βία και τον εκφοβισμό που δέχεται ένας μαθητής στο σχολείο του από τους συμμαθητές του.
ΘΕΑΤΗΣ Η΄ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ; του Preller James ,εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία στην οποία ένας ανήλικος γνωρίζει τη βία και τον εκφοβισμό από μια παρέα ¨συμμορία¨ αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να μπει στην ομάδα τους.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΟΝΗΣΙ της ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ ,εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μια ιστορία στην οποία το θύμα εκφοβισμού μιας παρέας παιδιών εξαναγκάζεται να γίνει υποχείριό τους μετά τις αλλεπάλληλες απειλές που δέχεται.
¨Ζωή μπροστά¨ Ένα ποίημα του Γιώργου Κατσέλη.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Κάθε χρόνο τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Το σχολείο μας και φέτος ήταν υποστηρικτής της Ημέρας αυτής υλοποιώντας ανάλογες δράσεις με τη ΣΤ΄ τάξη, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020.
Διαβάστε οδηγίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου εδώ.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων λογοτεχνικά βιβλία, που οι μαθητές/τριες της τάξης διάβασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αφού είναι οι προστάτες των γραμμάτων.
Ήταν ένα δημιουργικό δίωρο, στο οποίο οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν τα 31 βιβλία τους, το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον και αξία. Στο τέλος ο διευθυντής του σχολείου κ. Ηλίας Παπασακελλαρίου, αφού επαίνεσε τους μαθητές/τριες της τάξης για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τη λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία, απένειμε στον καθένα τους το «Βραβείο της βιβλιοπαρουσίασης».
Οι βιβλιοπαρουσιάσεις:
Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄τάξης από το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο “Διασώζω”
Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και με αφορμή την 4η ενότητα «Τα ζώα που ζουν κοντά μας», οι μαθητές της Ε΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από μέλη του Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Σωματείου «Διασώζω».
Η κ. Κατερίνα Γκανάτσιου και η κ. Ερμιόνη Γιαννακού έπειτα από πρόσκληση επισκέφθηκαν το σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές για τις ανάγκες των ζώων, για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα κατοικίδια και για τα αδέσποτα ζώα (δηλ. ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους).
Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση που προβλήθηκε, διατύπωσαν απορίες και αναφέρθηκαν σε εμπειρίες τους.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019
Ετήσια εκδήλωση ΕΚΦΕ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.
ΣΤ΄1: Πειράματα σχετικά με το κεφάλαιο της Φυσικής, Μάζα – Όγκος – Πυκνότητα.
1η δράση:
Την Τετάρτη και Πέμπτη η ομάδα εθελοντών σχολικής βιβλιοθήκης ευαισθητοποίησε τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας για την πρόσβαση και τα προβλήματά της στους χώρους του σχολείου.
2η δράση:
Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στα πλαίσια της δράσης, έγινε καθαρισμός στην αυλή του σχολείου και τις παρακείμενες οδούς.
Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!
Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
6η Μαρτίου πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Με αφορμή την ημέρα αυτή το σχολείο μας πραγματοποίησε την Τετάρτη και την Πέμπτη 6 και 7 Μαρτίου εκπαιδευτικές συλλογικές δράσεις με τους μαθητές του με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Μια ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε, με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των συμμαθητών του. Η δράση αυτή είχε τίτλο «ήσουν κι εσύ εκεί;» και παρότρυνε τους μαθητές να μιλήσουν ανώνυμα μέσω του ερωτηματολογίου για πράξεις βίας ή εκφοβισμού που έχουν βιώσει ως παρατηρητές ή θύματα.
Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε μεταξύ των συμμαθητών τους την αναγνώριση και μεταμέλεια λαθών που έχουν σχέση με το σχολικό εκφοβισμό και τη βία. Η δράση αυτή είχε τίτλο «κουτί κατά λάθος ή κατά λάθος κουτί» όπου με το λογοπαίγνιο αυτό παροτρύνονταν οι μαθητές να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτί για κάποιο λάθος που έκανα και μετάνιωσαν ή διόρθωσαν και να το βάλουν μέσα σε ένα κουτί.
Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκαν στους μαθητές τα αποτελέσματα των δύο δράσεων και σχολιάστηκαν σε ανοιχτή συζήτηση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ετοίμασαν και τραγούδησαν για τη στιγμή αυτή ένα τραγούδι με δικούς τους στίχους και πρωτότυπη μουσική με τίτλο «Ο φίλος». Κατόπιν όλοι οι μαθητές άκουσαν και τραγούδησαν τα τραγούδια, «Διαφορετικοί» του συγκροτήματος Α.Μ.Ε.Α. «Αερικά» και το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά» του συγκροτήματος Locomondo. Επίσης δημιούργησαν αφίσα και φυλλάδια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα οποία αποτύπωσαν την άποψή τους ότι «αυτά τα χέρια…» ΜΟΝΟ ΒΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε ένα ομαδικό παιχνίδι με μπαλόνια εμπνευσμένο από το βιβλίο «Τα μπαλόνια της φιλίας» κατά το οποίο οι μαθητές έπρεπε να συνεργαστούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν με ασφάλεια και χωρίς να τους πέσει το μπαλόνι της φιλίας που μετέφεραν.
Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄ τάξης για τον εθελοντισμό και τις Α΄βοήθειες από το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ
Animation 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 78΄
Γαλλική ταινία των Ρεμί Μπεζανσόν και Ζαν-Κριστόφ Λι.
Ένας γέρος Αφρικανός αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του δεκάχρονου Μακί και της καμηλοπάρδαλης Ζαράφα από τις ερήμους της Αφρικής μέχρι την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και το Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα. (η βασική ιστορία είναι αληθινή)
δείτε το trailer
.. δείτε την ταινία με τα μάτια των μαθητών …
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ2 ΤΑΞΗΣ
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 – 2019 ΤΡΙΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 -2019
<
- Αρχική
- Κανόνες κολύμβησης
- eTwinning
- ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Ψηφιακές αίθουσες Εκπαιδευτικών
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Α΄ ΤΑΞΗ
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Β΄ ΤΑΞΗ
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Γ΄ ΤΑΞΗ
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Δ΄ ΤΑΞΗ
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Ε΄ ΤΑΞΗ
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΣΤ΄ ΤΑΞΗ
- Αξιολόγηση σχολικής μονάδας
- ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ
- Ανακοινώσεις
- Εργασίες μαθητών Δ΄ τάξης
- Επικοινωνία
- Σύλλογος Γονέων
- Αρχική
- Παλαιότερα Θέματα
- Σχολική Βιβλιοθήκη
- Εκπαιδευτκές επισκέψεις
- Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
- Εκπαιδευτικό υλικό
- Η ιστορία του σχολείου μας
- ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
- Σχολική Τσάντα
- Η λειτουργία του σχολείου
- Για εκπ/κούς
- Το σχολείο μας
- Προσωπικό
- Δράσεις/Υλικό