Σχολική Βιβλιοθήκη

Σχολικό έτος 2019-2020

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε  στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ;

Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο…                    Ο άνθρωπος έχει έμφυτο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει.

Με αφορμή την ημέρα της αποταμίευσης, οι εθελοντές της σχολικής βιβλιοθήκης ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα μικρό αφιέρωμα στους συμμαθητές τους.

Στο αφιέρωμα αυτό διαβάστηκε το βιβλίο «ΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικονογράφηση της Μυρτώ Δεληβοριά – 2012).

Οι εθελοντές καθώς και όλοι οι μαθητές πήραν το λόγο και εξέφρασαν την άποψή τους για την αποταμίευση.

Επίσης προβλήθηκαν οι ταινίες:

1. Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας του Αισώπου

2. Ένα σκουληκάκι την ημέρα   (δείτε εδώ τη μετάφραση)

3. Αν κάθε μέρα  του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Το αφιέρωμα τελέιωσε με παροιμίες για την αποταμίευση και ένα μικρό διαγωνισμό στον οποίο τα έπαθλα ήταν δύο σχολικές τσάντες με κουμπαράδες, μολυβοθήκες και τετράδια της αποταμίευσης.

 


 

 

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Λίγο πριν την παράδοση της σημαίας του σχολείου μας στους σημαιοφόρους της παρέλασης, οι εθελοντές της σχολικής βιβλιοθήκης δραματοποίησαν το κείμενο της Γαλάτειας Σουρέλη » Ασπρογάλανο πανί « (Ανθολόγιο Α΄δημοτικού). δείτε εδώ το κείμενο.

 

 

 

 

 

 


Σχολικό έτος 2018-2019

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΑΣ

 

Εβδομάδα «Βιβλιοφαγίας», από 8-12 Απριλίου 2019, διοργάνωσε το σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ( 23 Απριλίου)

Την εβδομάδα αυτή οι μαθητές του σχολείου διάβασαν βιβλία που δανείστηκαν από τη σχολική βιβλιοθήκη μας και στο τέλος της εβδομάδας τα παρουσίασαν, σε μια όμορφη εκδήλωση, στους συμμαθητές τους. Οι παρουσιάσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και περιελάμβαναν αφήγηση , κολάζ, δρώμενο και μουσική. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε στους μαθητές ΕΠΑΙΝΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ για την προσπάθεια και την ιδιαίτερη σχέση αγάπης που έχουν αναπτύξει με τα λογοτεχνικά βιβλία.

Στην εκδήλωση παρουσίασης αναφέρθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) γενέθλια ημέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2019, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Λιθουανίας. Έπειτα παρουσιάστηκε η αφίσα και διαβάστηκε το μήνυμα του Λιθουανού Κεστούτις Κασπαραβίτσιους (γεν.1954), διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα, που δημιουργήθηκαν γι΄ αυτό το σκοπό. Αναφέρθηκε επίσης και η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!

(Κεστούτις Κασπαραβίτσιους)

 

 

 

 

 


Letsdoitgreece

Την Τετάρτη και Πέμπτη η ομάδα εθελοντών σχολικής βιβλιοθήκης ευαισθητοποίησε τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας για την πρόσβαση και τα προβλήματά της στους χώρους του σχολείου.

 

 


 

Κανονισμός λειτουργίας της Σχολικής ΒιβλιοθήκηςΛήψη αρχείου