Δράσεις/Υλικό

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 – 2020

 

 

Επίσκεψη των μαθητών της Ε΄τάξης  στη  Λαϊκή  Βιβλιοθήκη  «Η  Αθηνά»

Οι  μαθητές  της  Ε΄ τάξης, στα  πλαίσια  του  μαθήματος  της  Γλώσσας και  με  αφορμή την  9η  ενότητα  «Βιβλία-Βιβλιοθήκες»  επισκέφτηκαν  τη  Δευτέρα, 10/2/2020 ,  τη  Λαϊκή  Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά»  που  συστεγάζεται  με  τη  Δημοτική  Βιβλιοθήκη  στο  2ο  όροφο του  Δημαρχιακού  μεγάρου.

Είχαν  έτσι  την  ευκαιρία να  ενημερωθούν  από  την  υπεύθυνη  της  βιβλιοθήκης  κ.  Παρασκευή  Σδρόλια. Η  κ.  Σδρόλια  αναφέρθηκε   στο  σκοπό ίδρυσης της  βιβλιοθήκης, στο  μεγάλο  αριθμό  των  βιβλίων  που  διαθέτει,   στο  τρόπο  λειτουργίας  της , στους  κανόνες  δανεισμού.

Οι  μαθητές  έθεσαν  ερωτήματα,  εξερεύνησαν  το  χώρο  της  βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν  βιβλία  και τέλος  κάποιοι  μαθητές  έγιναν  μέλη  της  αφού  δανείστηκαν  το  βιβλίο  που  τους  κίνησε  το  ενδιαφέρον.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων λογοτεχνικά βιβλία, που οι μαθητές/τριες της τάξης διάβασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.  Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αφού είναι οι προστάτες των γραμμάτων.

Ήταν ένα δημιουργικό δίωρο, στο οποίο οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν τα 31 βιβλία τους, το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον και αξία. Στο τέλος ο διευθυντής του σχολείου κ. Ηλίας Παπασακελλαρίου, αφού επαίνεσε τους μαθητές/τριες της τάξης για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τη λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία, απένειμε στον καθένα τους το «Βραβείο της βιβλιοπαρουσίασης».

 

 

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις:

 

 

 

 


Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄τάξης από το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο «Διασώζω»

Στα  πλαίσια  του  μαθήματος  της  Γλώσσας  και  με  αφορμή  την  4η ενότητα  «Τα ζώα  που  ζουν  κοντά  μας», οι  μαθητές  της  Ε΄ τάξης  είχαν  την  ευκαιρία  να  ενημερωθούν  από  μέλη  του  Φιλοζωικού  και  Πολιτιστικού  Σωματείου  «Διασώζω».

Η  κ. Κατερίνα  Γκανάτσιου  και  η  κ. Ερμιόνη  Γιαννακού  έπειτα  από  πρόσκληση  επισκέφθηκαν  το  σχολείο  μας  και  ενημέρωσαν  τους  μαθητές  για  τις  ανάγκες  των  ζώων, για  τις  υποχρεώσεις  μας  απέναντι  στα   κατοικίδια  και για  τα  αδέσποτα  ζώα  (δηλ. ποια πρέπει  να  είναι  η  συμπεριφορά  μας  και  πώς  μπορούμε  να  βοηθήσουμε  ώστε  να  περιοριστεί  ο  αριθμός  τους).

Οι  μαθητές  παρακολούθησαν  με  ενδιαφέρον  την  παρουσίαση  που  προβλήθηκε, διατύπωσαν  απορίες  και  αναφέρθηκαν  σε  εμπειρίες  τους.


 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

 

 

Ετήσια εκδήλωση ΕΚΦΕ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.

ΣΤ΄1: Πειράματα σχετικά με το κεφάλαιο της Φυσικής, Μάζα – Όγκος – Πυκνότητα.

 

 

 


Letsdoitgreece

1η δράση:

Την Τετάρτη και Πέμπτη η ομάδα εθελοντών σχολικής βιβλιοθήκης ευαισθητοποίησε τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας για την πρόσβαση και τα προβλήματά της στους χώρους του σχολείου.

 

2η δράση:

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στα πλαίσια της δράσης,  έγινε καθαρισμός στην αυλή του σχολείου και τις παρακείμενες οδούς.

 

 

 

 


Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

6η Μαρτίου πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή το σχολείο μας  πραγματοποίησε την Τετάρτη και  την Πέμπτη 6 και 7 Μαρτίου εκπαιδευτικές συλλογικές δράσεις με τους μαθητές του με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Μια ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε, με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των συμμαθητών του. Η δράση αυτή είχε τίτλο «ήσουν κι εσύ εκεί;» και παρότρυνε τους μαθητές να μιλήσουν ανώνυμα μέσω του ερωτηματολογίου για πράξεις βίας ή εκφοβισμού που έχουν βιώσει ως παρατηρητές ή θύματα.

Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε μεταξύ των συμμαθητών τους  την αναγνώριση και μεταμέλεια λαθών που έχουν σχέση με το σχολικό εκφοβισμό και τη βία. Η δράση αυτή είχε τίτλο «κουτί κατά λάθος ή κατά λάθος κουτί» όπου με το λογοπαίγνιο αυτό παροτρύνονταν οι μαθητές να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτί για κάποιο λάθος που έκανα και μετάνιωσαν ή διόρθωσαν και να το βάλουν μέσα σε ένα κουτί.

Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκαν στους μαθητές τα αποτελέσματα των δύο δράσεων και σχολιάστηκαν σε ανοιχτή συζήτηση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ετοίμασαν και τραγούδησαν  για τη στιγμή αυτή ένα τραγούδι με δικούς τους στίχους και πρωτότυπη μουσική  με τίτλο «Ο φίλος». Κατόπιν όλοι οι μαθητές άκουσαν και τραγούδησαν  τα τραγούδια, «Διαφορετικοί» του συγκροτήματος Α.Μ.Ε.Α. «Αερικά» και το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά» του συγκροτήματος Locomondo.  Επίσης δημιούργησαν αφίσα και φυλλάδια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα οποία αποτύπωσαν την άποψή τους ότι «αυτά τα χέρια…» ΜΟΝΟ ΒΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε ένα ομαδικό παιχνίδι με μπαλόνια εμπνευσμένο από το βιβλίο «Τα μπαλόνια της φιλίας» κατά το οποίο οι μαθητές έπρεπε να συνεργαστούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν με ασφάλεια και χωρίς να τους πέσει το μπαλόνι της φιλίας που μετέφεραν.

 

 

 

 


 

 

Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄ τάξης για τον εθελοντισμό  και τις Α΄βοήθειες από το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

 

 

 

 

 

 

 


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ

Animation 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 78΄

Γαλλική ταινία των Ρεμί Μπεζανσόν και Ζαν-Κριστόφ Λι.

Ένας γέρος Αφρικανός αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του δεκάχρονου Μακί και της καμηλοπάρδαλης Ζαράφα από τις ερήμους της Αφρικής μέχρι την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και το Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα. (η βασική ιστορία είναι αληθινή)

δείτε το trailer

.. δείτε την ταινία με τα μάτια των μαθητών …

 

 

 

 

 

 


 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ2 ΤΑΞΗΣ

 

 

 

 

 

 

 


 

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 – 2019 ΤΡΙΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

 

 

 

 

 

 

 


ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 -2019

Τη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τα παιδιά της Α΄ τάξης με μουσική, χορό και τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Σχολείου, συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων και τα παιδιά της Α΄ τάξης βρέθηκαν μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά που σχηματίστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!

 

<