Δράσεις/Υλικό

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020 – 2021

 

 

Δράσεις μαθητών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Ιουνίου 2021: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2021)

 

 

Λίγα λόγια για την ημέρα:

Το 1972 θεωρείται το σημείο καμπής για την δημιουργία της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής. Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρώτο μεγάλο συνέδριο για περιβαλλοντικά θέματα. Μέχρι τότε τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά και εντοπίζονταν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τις περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Άλλωστε το περιβάλλον δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, όταν ιδρύθηκε το 1945, αμέσως μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ή Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε ως στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος από την διεθνή κοινότητα για την διατήρηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

 

Το θέμα για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)».

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:

  • Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
  • Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.
  • Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.
  • Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.
  • Οι τυφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.
  • Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/38

 

Δράσεις των μαθητών μας:

Τμήμα ολοημέρου: (Θετικές στάσεις και παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον )

Οι μαθητές  παρακολούθησαν και συζήτησαν σχετικά βίντεο:

Στη συνέχεια οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ανέλαβαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που θα μπορούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν στο σχολικό τους περιβάλλον με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την διασφάλιση των φυσικών πόρων.

Η ομάδα του νερού μας παρουσίασε τις ¨κακές¨ συνήθειες που έχουν πολλοί συμμαθητές τους να αφήνουν τη βρύση ανοιχτή μα αποτέλεσμα την σπατάλη πόσιμου νερού. Με μια ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του πόσιμου νερού οι μαθητές έστειλαν το μήνυμα ¨…για να μην πούμε το νερό νεράκι..¨

Η ομάδα της ενέργειας διέκρινε τη σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας που πολλές φορές γίνεται άσκοπα και μας συνέστησε να μην αφήνουμε σε χρήση ηλεκτρικές  συσκευές όταν δεν υπάρχει λόγος.

Η ομάδα της καθαριότητας μας θύμισε ότι ¨η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά¨ μιας και  υπάρχει η παιδική ανεμελιά που απερίσκεπτα ρυπαίνει το περιβάλλον με κάθε λογής σκουπίδι.

Η ομάδα της  ανακύκλωσης των μπαταριών μας έδειξε ότι στο σχολικό μας περιβάλλον υπάρχει ειδικό σημείο συλλογής μπαταριών για ανακύκλωση παρόλο που ο φορέας ανακύκλωσης μπαταριών δεν μας έχει προσφέρει ακόμη τον ειδικό κάδο.

 

Τμήματα Ε΄1-Ε΄2: (τοπικά οικοσυστήματα)

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 οι Ε΄1 – Ε΄2 τάξεις του σχολείου τίμησαν τη σπουδαία αυτή ημέρα με περιβαλλοντικές δράσεις. Οι μαθητές των παραπάνω τάξεων αρχικά παρακολούθησαν βίντεο για την αξία της ύπαρξης του δασικού οικοσυστήματος και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας σχετικό με  τη ανάπτυξη και την ωφέλεια των δέντρων. Στη συνέχεια γνώρισαν τα δέντρα που υπάρχουν στο πάρκο της πλατείας Ακαδημίας και συμπλήρωσαν το χάρτη των δέντρων του πάρκου. Οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά ζωγραφίζοντας από ένα δέντρο του πάρκου, ώστε να πραγματοποιήσουν μια έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο τους με θέμα: «Τα δέντρα του πάρκου Ακαδημίας».

 

Οι δράσεις έγιναν τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού covid-19

 

⇑ πήγαινε πάνω

 


1 Ιουνίου 2021: Παγκόσμια ημέρα γάλακτος και Παγκόσμια ημέρα Γονέων

Εργασίες μαθητών ολοήμερου τμήματος

⇑ πήγαινε πάνω

 

 

 


3 Δεκεμβρίου 2020 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Εργασία των μαθητών της Ε2 τάξης

«Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μουδώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία…

«Το 1992,η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3ηΔεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δελαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία,πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δεζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Πηγές:Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, UnitedNation, HumanRightsandDisabledPersons.

Πανεπιστήμιο Κύπρου – Υπηρεσία Ανθρωπίνου Δυναμικού – Τομέας Ασφάλειας και υγείας.

Σταύρη ΖήνωνοςΝοσηλευτική Λειτουργός Τομέας Ασφάλειας και Υγείας, ΥΑΔ

 

 

 

⇑ πήγαινε πάνω

 

 

 

 

 

 

 

 


ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 – 2020

 

Διαβάστε παρακάτω τα θέματα:

1.Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄τάξης από το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο «Διασώζω»

2.ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

3.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

4.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

 

 

 

6 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως ¨ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ¨

Η μαθητική ζωή είναι μια συναρπαστική διαδρομή γνώσης, εξέλιξης και ολοκλήρωσης, που περνά μέσα από δυνατές σχέσεις κατανόησης και στήριξης .
Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να στηριζόμαστε. Σε αυτή τη διαδρομή κάθε αντιπαλότητα που εκδηλώνεται με τρόπο επιθετικό και βίαιο δεν έχει θέση. Το σχολείο κλείνει την πόρτα στο φόβο και στη βία. Ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης ,
σεβασμού , φιλίας , στήριξης και ευγενούς άμιλλας. (από το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, για την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού).

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το σχολείο μας υλοποίησε εκδήλωση με τίτλο ¨ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ – ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ  ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ¨. Την  εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η Δ΄ τάξη και οι μαθητές της, η Σχολική Βιβλιοθήκη ¨vivlioθeto¨ και οι εθελοντές μαθητές της βιβλιοθήκης και η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κεντρωτά (τμήμα ένταξης) που πρόσφερε αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα από τα λάθη στη  συμπεριφορά τους, όταν αυτά εμφανίζονται στο χώρο του σχολείου. Αναλύθηκαν επίσης οι αιτίες και οι συνέπειες τέτοιων πράξεων καθώς και η επιρροή που έχει μια τέτοια κατάσταση στους μαθητές  αλλά και στις οικογένειές τους.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν μικρά ποιήματα που έγραψαν και πανό με συνθήματα. Οι εθελοντές μαθητές της βιβλιοθήκης διάβασαν αποσπάσματα από βιβλία σχετικά με το θέμα. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια, video, animation, video clip, εικόνες).  Στο τέλος όλοι οι μαθητές τραγούδησαν  το τραγούδι που συνέθεσε η Δ΄ τάξη ¨ Γιούπι για για γιούπι γιούπι για ΟΧΙ στα λόγια τα πικρά, ΝΑΙ στα λόγια τα γλυκά. Τη συζήτηση και το διάλογο με τους μαθητές συντόνιζε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κεντρωτά.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  της Δ΄τάξης για τη σχολική βία κια τον εκφοβισμό.

 

 

 

Προτείνουμε να ακούσετε:

Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου Για σένα που λατρεύω – OFFICIAL VIDEO CLIP

Μήλα γύρω-γύρω, στη μέση πορτοκάλι του Γιώργου Σακελλαρίδη, εκδόσεις POLARIS. Μια έμμετρη ιστορία για τη βία, το ρατσισμό και την απόρριψη.

 

Προτείνουμε να δείτε:

ΠΕΤΡΑ ΨΑΛΙΔΙ ΧΑΡΤΙ Μια ιστορία που τελειώνει με το σύνθημα “Δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι για να είμαστε μαζί“.

Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης. Μια διδακτική ιστορία για την αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Νίκησε τον Νταή Χωρίς να τον Αγγίξεις Μια ταινία μικρού μήκους (animation) η οποία αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βιώνουν σχολικό εκφοβισμό, και προτείνει έξυπνους τρόπους, χωρίς χρήσης βίας, για να αντιμετωπίσουν τους ¨”νταήδες”.

Anti Bullying ταινία μικρού μήκους για τη βια και τον εκφοβισμό.

Anti Bullying Film. Gets shorter by sharing (ελληνικοί υπoτιτλοι). Ένα σκληρό αλλά χαρακτηριστικό φιλμ κινουμένων σχεδίων που περιγράφει με ακρίβεια τον ψυχικό κόσμο και τα αδιέξοδα ενός παιδιού που υφίσταται bullying. Μιλήστε ανοιχτά για τον παιδικό εκφοβισμό. Μιλήστε ανοιχτά για όσους δεν αντέχουν ακόμα να μιλήσουν για τον εαυτό τους…

 

Προτείνουμε να διαβάσετε:

5 ΗΜΕΡΕΣ ΣΙΩΠΗΣ της Ελένη Καζάρα, εκδόσεις  Σαΐτα. Ένα ψηφιακό βιβλίο στο οποίο η ηρωίδα της ιστορίας πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Υποστηρικτής της γίνεται από ένα σημείο και μετά ο Φίλιππος, ένα αγόρι που στο παρελθόν είχε βιώσει και ο ίδιος κάτι αντίστοιχο.

Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους της Χρυσάνθη Κελεπούρη Τσιαμπαλή εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ένα βιβλίο το οποίο αναφέρετε στη λεκτική βία και τον εκφοβισμό που δέχεται ένας μαθητής στο σχολείο του από τους συμμαθητές του.

ΘΕΑΤΗΣ  Η΄ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ; του Preller James ,εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία στην οποία ένας ανήλικος γνωρίζει τη βία και τον εκφοβισμό από μια παρέα ¨συμμορία¨ αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να μπει στην ομάδα τους.

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΟΝΗΣΙ της ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ ,εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μια ιστορία στην οποία το θύμα εκφοβισμού μιας παρέας παιδιών εξαναγκάζεται να γίνει υποχείριό τους μετά  τις αλλεπάλληλες απειλές που δέχεται.

  ¨Ζωή μπροστά¨ Ένα ποίημα του Γιώργου Κατσέλη.

 

 

 

 

 

 


 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Κάθε χρόνο τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Το σχολείο μας και φέτος ήταν υποστηρικτής της Ημέρας αυτής  υλοποιώντας ανάλογες δράσεις με τη ΣΤ΄ τάξη, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε οδηγίες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων λογοτεχνικά βιβλία, που οι μαθητές/τριες της τάξης διάβασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.  Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αφού είναι οι προστάτες των γραμμάτων.

Ήταν ένα δημιουργικό δίωρο, στο οποίο οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν τα 31 βιβλία τους, το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον και αξία. Στο τέλος ο διευθυντής του σχολείου κ. Ηλίας Παπασακελλαρίου, αφού επαίνεσε τους μαθητές/τριες της τάξης για την αγάπη τους και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τη λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία, απένειμε στον καθένα τους το «Βραβείο της βιβλιοπαρουσίασης».

 

 

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις:

 

 

 

 


Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄τάξης από το Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο «Διασώζω»

Στα  πλαίσια  του  μαθήματος  της  Γλώσσας  και  με  αφορμή  την  4η ενότητα  «Τα ζώα  που  ζουν  κοντά  μας», οι  μαθητές  της  Ε΄ τάξης  είχαν  την  ευκαιρία  να  ενημερωθούν  από  μέλη  του  Φιλοζωικού  και  Πολιτιστικού  Σωματείου  «Διασώζω».

Η  κ. Κατερίνα  Γκανάτσιου  και  η  κ. Ερμιόνη  Γιαννακού  έπειτα  από  πρόσκληση  επισκέφθηκαν  το  σχολείο  μας  και  ενημέρωσαν  τους  μαθητές  για  τις  ανάγκες  των  ζώων, για  τις  υποχρεώσεις  μας  απέναντι  στα   κατοικίδια  και για  τα  αδέσποτα  ζώα  (δηλ. ποια πρέπει  να  είναι  η  συμπεριφορά  μας  και  πώς  μπορούμε  να  βοηθήσουμε  ώστε  να  περιοριστεί  ο  αριθμός  τους).

Οι  μαθητές  παρακολούθησαν  με  ενδιαφέρον  την  παρουσίαση  που  προβλήθηκε, διατύπωσαν  απορίες  και  αναφέρθηκαν  σε  εμπειρίες  τους.


 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 – 2019

 

 

Ετήσια εκδήλωση ΕΚΦΕ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.

ΣΤ΄1: Πειράματα σχετικά με το κεφάλαιο της Φυσικής, Μάζα – Όγκος – Πυκνότητα.

 

 

 


Letsdoitgreece

1η δράση:

Την Τετάρτη και Πέμπτη η ομάδα εθελοντών σχολικής βιβλιοθήκης ευαισθητοποίησε τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας για την πρόσβαση και τα προβλήματά της στους χώρους του σχολείου.

 

2η δράση:

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στα πλαίσια της δράσης,  έγινε καθαρισμός στην αυλή του σχολείου και τις παρακείμενες οδούς.

 

 

 

 


Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

6η Μαρτίου πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή το σχολείο μας  πραγματοποίησε την Τετάρτη και  την Πέμπτη 6 και 7 Μαρτίου εκπαιδευτικές συλλογικές δράσεις με τους μαθητές του με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Μια ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε, με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των συμμαθητών του. Η δράση αυτή είχε τίτλο «ήσουν κι εσύ εκεί;» και παρότρυνε τους μαθητές να μιλήσουν ανώνυμα μέσω του ερωτηματολογίου για πράξεις βίας ή εκφοβισμού που έχουν βιώσει ως παρατηρητές ή θύματα.

Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών μαθητών ερεύνησε μεταξύ των συμμαθητών τους  την αναγνώριση και μεταμέλεια λαθών που έχουν σχέση με το σχολικό εκφοβισμό και τη βία. Η δράση αυτή είχε τίτλο «κουτί κατά λάθος ή κατά λάθος κουτί» όπου με το λογοπαίγνιο αυτό παροτρύνονταν οι μαθητές να γράψουν ανώνυμα σε ένα χαρτί για κάποιο λάθος που έκανα και μετάνιωσαν ή διόρθωσαν και να το βάλουν μέσα σε ένα κουτί.

Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκαν στους μαθητές τα αποτελέσματα των δύο δράσεων και σχολιάστηκαν σε ανοιχτή συζήτηση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης ετοίμασαν και τραγούδησαν  για τη στιγμή αυτή ένα τραγούδι με δικούς τους στίχους και πρωτότυπη μουσική  με τίτλο «Ο φίλος». Κατόπιν όλοι οι μαθητές άκουσαν και τραγούδησαν  τα τραγούδια, «Διαφορετικοί» του συγκροτήματος Α.Μ.Ε.Α. «Αερικά» και το τραγούδι «Χέρια σαν κι αυτά» του συγκροτήματος Locomondo.  Επίσης δημιούργησαν αφίσα και φυλλάδια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα οποία αποτύπωσαν την άποψή τους ότι «αυτά τα χέρια…» ΜΟΝΟ ΒΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε ένα ομαδικό παιχνίδι με μπαλόνια εμπνευσμένο από το βιβλίο «Τα μπαλόνια της φιλίας» κατά το οποίο οι μαθητές έπρεπε να συνεργαστούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν με ασφάλεια και χωρίς να τους πέσει το μπαλόνι της φιλίας που μετέφεραν.

 

 

 

 


 

 

Ενημέρωση των μαθητών της Ε΄ τάξης για τον εθελοντισμό  και τις Α΄βοήθειες από το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

 

 

 

 

 

 

 


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΑΡΑΦΑ

Animation 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 78΄

Γαλλική ταινία των Ρεμί Μπεζανσόν και Ζαν-Κριστόφ Λι.

Ένας γέρος Αφρικανός αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του δεκάχρονου Μακί και της καμηλοπάρδαλης Ζαράφα από τις ερήμους της Αφρικής μέχρι την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και το Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα. (η βασική ιστορία είναι αληθινή)

δείτε το trailer

.. δείτε την ταινία με τα μάτια των μαθητών …

 

 

 

 

 

 


 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ2 ΤΑΞΗΣ

 

 

 

 

 

 

 


 

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 – 2019 ΤΡΙΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

 

 

 

 

 

 

 


ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 -2019

Τη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τα παιδιά της Α΄ τάξης με μουσική, χορό και τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Σχολείου, συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων και τα παιδιά της Α΄ τάξης βρέθηκαν μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά που σχηματίστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!

 

<