Σχολική Τσάντα

 

 

14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 – 2020

Η ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 20 27
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 11 18
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 8 22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 6 13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 17 24
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 7 21
ΜΑΡΤΙΟΣ 13 20
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 3
ΜΑΪΟΣ 15 22
ΙΟΥΝΙΟΣ 5

 


 

14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας                                                   Καρδίτσα 22-01-2018

Αγαπητοί γονείς

Από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 θα αρχίσει να υλοποιείται και στη σχολική μας μονάδα η δράση «Η τσάντα στο σχολείο». Η συγκεκριμένη δράση που αφορά την παραμονή της σχολικής τσάντας για ένα τουλάχιστον Σαββατοκύριακο το μήνα στο σχολείο, υλοποιείται σε εφαρμογή της Υ.Α.  με αριθμ. πρωτ.:  Φ.7/219218/Δ1/13-12-2017, του ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Σκοπός της δράσης είναι ο χρόνος των παιδιών το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο να αξιοποιηθεί κατά τρόπο που να ικανοποιεί  τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική ανάπτυξη) και με στόχο να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών. 

Ταυτόχρονα να συμβάλλει στην γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι, σε σχέση με τον ελεύθερό τους χρόνο. Σημειώνεται ότι η δράση αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή των δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές/τριες μπορούν να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση.

Ο σύλλογος διδασκόντων, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, μετά από συζήτηση αποφάσισε το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί  στις ημερομηνίες που σημειώνονται παρακάτω.  Για την επιτυχία του θα πρέπει τη συγκεκριμένη ημέρα, οι γονείς και τα παιδιά, αλλά και οι εκπ/κοί, να ελέγχουν το περιεχόμενο της τσάντας ώστε να μην υπάρχουν κλειδιά, σκεύη φαγητού, ρούχα κ.ά. που μπορεί να χρειάζονται κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε συνεργασία με τους εκπ/κούς  θα πρέπει να δοθούν λύσεις,  ώστε να μην υπάρξει  πρόβλημα με τα βιβλία, τα τετράδια κ.λ.π. που θα χρειαστούν για το μάθημα της Δευτέρας.  

Με τη συνεργασία σας, ελπίζουμε να αρθούν οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν από την πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης.                   

Οι ημερομηνίες στις οποίες θα εφαρμοστεί η δράση είναι οι παρακάτω:

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου

Παρασκευή 27η Απριλίου

Παρασκευή 18 Μαΐου

Παρασκευή 8 Ιουνίου

      Εάν υπάρξει  αλλαγή σε  κάποια από τις παραπάνω ημερομηνίες, θα ενημερωθείτε έγκαιρα.                                                   

      Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

      Ο Δ/ντής του Σχολείου

      Ηλίας Παπασακελλαρίου


 

 

 

Πληροφορίες  και χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή της σχολικής τσάντας

  • Μερικές φορές ο δρόμος για το σχολείο μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα «ανηφορικός» για το παιδί σας, εξαιτίας του βάρους που μεταφέρει καθημερινά, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτει την κατάλληλη τσάντα ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Μια σχολική τσάντα μπορεί να ζυγίζει πολλά κιλά και για το λόγο αυτό το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως οσφυαλγία, κύφωση κτλ. (διαβάστε  το άρθρο)
  • Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Καρδίτσας Τρικάλων προτείνει (sx tsanta 1)
  • Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προτείνουν (sx tsanta 2)
  • Το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά σε έρευνα του 2007 συνέδεσε τις σχολικές τσάντες με μυοσκελετικές παθήσεις (διαβάστε την έρευνα)

Απόσπασμα από τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου μας

 …  3. Σχολική τσάντα

Το βάρος της σχολικής τσάντας σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πρέπει να είναι μικρότερο του 10% του βάρους του μαθητή.

Το Σχολείο μας διαθέτει σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας  ατομικά ράφια όπου οι μαθητές τοποθετούν τα σχολικά τους είδη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση του βάρους της σχολικής τσάντας. Οι μαθητές στο σπίτι προετοιμάζοντας την τσάντα τους προσέχουν ώστε να μη μεταφέρουν επιπλέον αντικείμενα που προσθέτουν βάρος. Οι γονείς φροντίζουν για την αγορά ελαφριάς τσάντας και ελέγχουν καθημερινά για το ορθό βάρος της.