πείραμα το ζαχαρένιο φίδι από τον επιστήμονα της ημέρας Ευάγγελο
Τα υλικά μας: μια πιατέλα, άμμο θαλάσσης, άχνη ζάχαρη , μαγειρική σόδα , μπλε οινόπνευμα, αναπτήρας.
Ρίχνουμε την άμμο στην λεκανίτσα, ανακατεύουμε 4 μέρη άχνης κι ένα μέρος σόδας ( εμείς βάλαμε 0χτώ κουταλιές άχνη και ένα σακουλάκι σόδα ) , ανοίγουμε στο κέντρο της πιατέλας με την άμμο μια λακουβίτσα και βάζουμε το μίγμα της άχνης και της σόδας , ρίχνουμε λίγο μπλε οινόπνευμα , ανάβουμε φωτιά και βλέπουμε το ζαχαρένιο φίδι.
ΕΞΗΓΗΣΗ: καθώς καίγεται η σόδα παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (και η καύση της ζάχαρης παράγει διοξείδιο του άνθρακα αλλά όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες). Το διοξείδιο του άνθρακα λειτουργεί ως προωθητικό για το φίδι, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει. Το υλικό του φιδιού προκύπτει από την καύση της ζάχαρης και αποτελείται από ανθρακικά άλατα και καπνιά (δηλαδή άνθρακα) και γι’ αυτό έχει μαύρο χρώμα.
Δυστυχώς δεν φαίνεται πολύ καλά στο βίντεο και για αυτό επειδή ως επιστήμονες και πειραματιστές δεν πετυχαίνουν πάντα όλα τα πειράματα , ( η ποσότητα της σόδας ήταν μικρή σε σχέση με την ζάχαρη άχνη ) κι έτσι δώσαμε εναλλακτική επιλογή στον Βαγγέλη, ο οποίος έκανε και πειράματα μεταφοράς νερού με καλαμάκι
Οδηγίες του πειράματος από τον Βαγγέλη στο παρακάτω πείραμα