Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε ο Εσθονός εικονογράφος Jüri Mildeberg, που γεννήθηκε στο Ταλίν το 1965. Έχει εικονογραφήσει ως τώρα 20 βιβλία κι έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Οι εικονογραφήσεις του εκπέμπουν ζεστασιά, χιούμορ και μυστήριο

Με αφορμή τον εορτασμό, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του. Τα παιδιά έχουν μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.

 

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
                           �
Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ,
με τα βιβλία είμαι ό,τι επιθυμώ!
Λέξεις κι εικόνες, μύθοι και ποιήματα,
στη Γη με περπατάνε δίχως βήματα.

Τη χώρα που ‘χει το κρυμμένο θησαυρό,
τα λυχνάρια, τα χαλιά τα μαγικά
τα τζίνια, τα φαντάσματα, τα ξωτικά
στις Σεχραζάντ τα παραμύθια θα τα βρω!

Με τις σελίδες του βιβλίου φτερουγίζω,
στο χώρο και στο χρόνο ταξιδεύω
κι ενώ απ’ όπου είμαι δε σαλεύω,
φανταστικές στεριές και θάλασσες διασχίζω!

Κι όσο πιο πολύ διαβάζω,
τόσο νιώθω μια χαρά,
που ποτέ δεν την αλλάζω.
Βιβλίο μου είσαι τέλεια συντροφιά!

Με αφορμή την ημέρα αυτή μιλήσαμε για την αξία των βιβλίων και τη σωστή συμπεριφορά μας προς αυτά.Είπαμε ότι μέσα από το βιβλίο μαθαίνουμε πολλά πράγματα,ονειρευόμαστε,ταξιδεύουμε.Διαβάσαμε το παρακάτω  ποίημα  του Ντ. Χατζηνικολάου και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε την σημασία του.Τα παιδιά είπανε ότι τα βιβλία δεν έχουν στόμα ,έχει όμως αυτός που τα γράφει και είναι σαν να μας μιλάει και να μας λέει αυτά που σκέφτεται.

Φτιάξαμε κι εμείς το δικό μας βιβλίο ζωγραφίζοντας μια εικόνα από το αγαπημένο μας βιβλίο , μαζί με το παρακάτω ποίημα.Βάλαμε εξώφυλο και σελιδοδίκτη

και γράψαμε το δικό μας μύνημα.”ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.”

 

 

ΒΙΒΛΙΑ
Βιβλία αγαπημένα,
τι θησαυρός για μένα!
Στην κάθε σας σελίδα
τι γνώρισα και είδα
και τι θα μάθω ακόμα
απ’ το δικό σας στόμα!

Βιβλία αγαπημένα,
σας παίρνω ένα ένα
με δέος στα δυο μου χέρια
κι υψώνομαι ως τ’ αστέρια…
Δροσοσταλιά και ελπίδα
η κάθε σας σελίδα.

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=179&cnode=154&cuser=