Ενδεικτικό έργο μαθήτριας του Β3. Δυνατές γραμμές, έντονες φόρμες κι εντυπωσιακή διάκριση της κατάταξης των χρωμάτων
Ενδεικτικό σημερινό έργο μαθήτριας του Β3. Γενναίες γραμμές, έντονες φόρμες κι εντυπωσιακή εικαστική διάκριση της κατάταξης των χρωμάτων

Συνδιδασκαλία σήμερα 28.01.15/08.55΄-09.40΄ στο Β3 του 17ου ΔΣ Κοζάνης με τη δασκάλα των Εικαστικών.

Το μάθημα τιτλοφορούταν Η παλέτα των λουλουδιών. Ανήκει στην ενότητα Mικρός περίπατος στη φύση. Ευρίσκεται στα Eικαστικά A΄ & B΄ Δημοτικού, σ. 34 και στο συνοδευτικό του Eικαστικά A΄ & B΄ Δημοτικού, Tετράδιο Eργασιών, σ. 24.

Θρανία σε σχήμα Π, μολύβια, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές, Τετράδιο Εργασιών. Οι δάσκαλοι αφανείς υποστηρικτές.

Με όπλο τις γραμμές και τα χρώματα δημιούργησαν διάφορα λουλούδια. Τα υπάρχοντα πρότυπα των σχολικών βιβλίων καλέστηκαν να τα εκλάβουν ως αφετηρία μιας ελεύθερης φαντασιακής και συναισθηματικής διέγερσης. Εν πρώτοις κι ενδιάμεσα προκλήθηκε διάλογος για τη διάκριση των χρωμάτων σε ψυχρά και ζεστά.

Έπειτα έκαστος επέδειξε το έργο του στην ολομέλεια της τάξης εξηγώντας παράλληλα το δημιουργικό συγκείμενο -ορισμένοι μαθητές που δεν πρόλαβαν, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους την επόμενη φορά.

Εναλλακτικά το μάθημα μπορούσε να μετατεθεί στην άνοιξη, οπότε υπήρχε η δυνατότητα επίσκεψης σε ανθόκηπους ή οικίες με ανθισμένα φυτά, ως έναυσμα αλλά κι επιτόπιες δημιουργίες, δύο ή και τριών (με μικτή τεχνική) διαστάσεων.