ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-

ΕΝΟΤΗΤΑ:ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Θέμα:Χρώματα-Σχήματα

Το ταξίδι μας συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα μαζί με τον φίλο μας τον Μόρφη στον κόσμο των χρωμάτων και των σχημάτων.

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια, ιστορίες, φύλλα εργασιών και χειροτεχνίες μιλάνε και γνωρίζουν τα σχήματα και τα χρώματα.

Τα αερόστατά μας πετάνε και μας ταξιδεύουν.

Ο Μόρφη το ελεφαντάκι έγινε κούκλα παλάμης

Η πολύχρωμη κάμπια

Ο κύκλος με πλαστελίνη

Ο κύκλος που έγινε ήλιος

Ο κύκλος που έγινε προσωπάκι

Ελεύθεριες δημιουργίες με χαρτοκολλητική

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι πρώτες εργασίες στο σχολείο μου

Στα πλαίσια προσαρμογής των παιδιών με το νηπιαγωγείο, μας επισκέφτηκε ένας φίλος διαφορετικός, ο Μόρφη το ελεφαντάκι .Ο Μόρφη θα μας κρατήσει συντροφιά όλο τον χρόνο και θα μας γνωρίσει τους φίλους του.Έτσι λοιπόν ξεκίνησε την γνωριμία με τον φίλο του τον Τσέστερ μέσα από το βιβλίο ΄΄ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΑΚΙ ΄΄, ένα βιβλίο που μας δείχνει ένα γλυκό και τρυφερό τρόπο πως να αμβλύνουμε τις αγωνίες και τους φόβους των παιδιών κατά τις πρώτες ημέρες του σχολείου.

«Το Μαγικό φιλί» «The kissing hand» της Audrey Penn, ένα παραμύθι αγγλικό.

«Ο ήρωάς μας είναι ο Τσέστερ, ένα μικρό ρακούν. Ο Τσέστερ που φοβάται να πάει στο σχολείο. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του παρακαλεί τη μαμά να τον αφήσει να μείνει μαζί της στη ζεστή αγκαλιά του σπιτιού με τα αγαπημένα του παιχνίδια του, τα βιβλία, την κούνια στο μεγάλο δέντρο. Η  μαμά πολύ γρήγορα με τα γλυκά της λογάκια θα τον κάνει να αισθανθεί όμορφα αποκαλύπτοντάς του ένα μυστικό, το δικό τους μυστικό, το μαγικό φιλί στην παλάμη που θα κάνει την αγάπη της μανούλας να ταξιδέψει και να φωλιάσει στην καρδούλα του, ένα μαγικό φιλί που δεν φεύγει με τίποτε, θα είναι συνεχώς κοντά του και θα τον συντροφεύει…»

Διαβάστε την ιστορία πατώντας επάνω στο σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/0B1Za-pqQUWnCLVdvUjd1LUcyS3c/view

Πηγή:Ένα παραμυθάκι για την πρώτη μέρα…

Αφού γνωρίσαμε τον Μόρφη το ελεφαντάκι και τον Τσέστερ το ρακούν τα παιδιά του βασικού τμήματος κατασκεύασαν τις δικές τους κάρτες βασισμένες στο παραμύθι που διαβάσαμε.

Σε άλλο χρόνο τα παιδιά του ολοημέρου ζωγράφισαν με νερομπογιές εικόνες από την όμορφη ιστορία.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

1η Πρόταση:

Ο Βύρων στην Ελλάδα έρχεται στην GNO TV

H μουσική παράσταση θεάτρου σκιών του Άθω Δανέλλη «Ο Βύρων στην Ελλάδα» φέρνει τον θρυλικό ήρωα των παιδικών μας χρόνων Καραγκιόζη και τις ελληνικές περιπέτειες του Λόρδου Μπάιρον στην οθόνη σας μέσω της GNO TV (Ίδρυμα Στύρος Νιάρχος).

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.culturenow.gr/o-vyron-stin-ellada-erxetai-stin-gno-tv/

2η Πρόταση:Μουσείο Ακρόπολης

Μια παράξενη βόλτα στην ακρόπολη:

https://www.acropolismuseumkids.gr/video/8-mia-parakseni-volta-stin-akropoli.html

3η Πρόταση: Μουσείο Ακρόπολης

Ψηφιακό παιχνίδι μνήμης:

Στον σύνδεσμό που ακολουθεί μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι.

https://www.acropolismuseumkids.gr/online_horse_memory_game_gr/index.html

 

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Ψάχνοντας τον Νέμο

Νέμο: Πρώτη μέρα στο σχολείο

Προτείνω για ένα ευχάριστω απόγευμα να δουν τα παιδιά την ταινία:“Νέμο: Πρώτη μέρα στο σχολείο”ια και η σημερινή μέρα ήταν ιδιαίτερη και για τα δικά μας παιδιά.Καινούριες εμπειρίες, νέες παρέες,καινούριοι κανόνες.Αφού δουν την ταινία μπορείτε να κουβεντιάσετε για το πως ένιωσε ο Νέμο,πως νιώσανε οι ίδιο σήμερα;Μπορούν επίσης σε ένα φύλλο Α4 χωρισμένο στα δύο στην μια πλευρά να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με την ταινία και στο άλλο μισό τις δικές τους εικόνες από την πρώτη μέρα και να το φέρουν στο νηπιαγωγείο.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Σήμερα Δευτέρα 13-9-2021 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο  αγιασμός έγινε στην αυλή του σχολείου με ένα διαφορετικό τρόπο, κρατώντας απόσταση και φορώντας όλοι μας τις μάσκες. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες αυτής της ημέρας:

 

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

   Οδηγίες σχετικά με την λειτουργία του Νηπιαγωγείου

Α.Γενικές οδηγίες λειτουργίας

 

Μπορείτε να διαβάσετε καλύτερα τους πίνακες πατώντας πάνω στις εικόνες ή στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Καλώς Ήρθες

Γενικές Οδηγίες Λειτουργίας 1

Γενικές Οδηγίες Λειτουργίας 2

ΠΗΓΗ:Ιστολόγιο Τάνια Μάνεση

Β.Πιο αναλυτικά για τις τσάντες και τροφές

■Η ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιλέγουμε μία τσάντα νηπιαγωγείου, ούτε πολύ μεγάλη αλλά ούτε και μικρή.

Τι μπορεί να περιέχει ;

  •  μικρή πετσέτα που το νήπιο θα χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια του πρωινού γεύματος. Αυτή η πετσέτα καλό είναι να έχει διακριτικό σημάδι έτσι ώστε το νήπιο να μπορεί να την ξεχωρίζει από τις πετσέτες των άλλων παιδιών
  • θήκη για το κολατσιό
  •  μπουκάλι ή παγούρι με νερό στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα του παιδιού-ποτήρι
  • πακέτο μωρομάντιλα, χαρτομάντιλα
  • μεταβατικό αντικείμενο
  • μια δεύτερη αλλαξιά σε περίπτωση που τα παιδί λερωθεί
  • βρακάκι•
  • 5 μάσκες υφασμάτινες ήμιας χρήσης•
  • Δύο σακουλάκια για τις μάσκες:ένα που θα περιέχει τις καθαρές και ένα που θα τοποθετούμε αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί

Κάθε νήπιο  έχει την  τσάντα του. Συνιστάται οι τσάντες να είναι χωρίς ροδάκια, ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο . Επιλέγουμε μία τσάντα νηπιαγωγείου -δεν χρειάζεται να είναι η μεγαλύτερη του ραφιού, αλλά προσέχουμε να μην πάρουμε κάποια που παραείναι μικρή.

Στη συνέχεια δίνουμε βάση στο μπουκάλι-παγούρι που θα διαλέξουμε, αλλά και το σκεύος για το φαγητό στα ολοήμερα τμήματα, εφόσον βέβαια πρέπει να στέλνουμε φαγητό από το σπίτι.Τα περισσότερα παγούρια της αγοράς είναι συνήθως… αμφίβολης ποιότητας, δεν καθαρίζονται εύκολα -ειδικά αυτά με το καλαμάκι- και τα πλαστικά τους σπανίως φέρουν ένδειξη ασφάλειας. Σε περίπτωση που επιλέξουμε πλαστικό παγούρι, καλό θα είναι να το αλλάζουμε ανά 3-4 μήνες.

Προσέχουμε πάντα το βάρος που έχουν οι τσάντες. Αυτό το βάρος δεν πρέπει να κουράζει και να επιβαρύνει την μέση των παιδιών. Ελέγχουμε καθημερινά τις τσάντες των παιδιών και καθαρίζουμε τα υπολείμματα των τροφών.

■Η ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

•Καλό είναι η τσάντα του ολοημέρου να είναι θερμοτσάντα για να διατηρεί το φαγητό στην κατάλληλη θερμοκρασία.

•Το κατάλληλο σκεύος φαγητού για να μην υπάρχει διαρροή.Καλό είναι το σκεύος φαγητού να βρίσκεται μέσα σε μια σακούλα του σούπερ μάρκετ για μεγαλύτερη ασφάλεια.

•Χαρτοπετσέτες-Πιρούνι ή κουτάλι-Πετσέτα φαγητού διαφορετική από την τσάντα του βασικού τμήματος

•Τέλος τα παιδιά του ολημέρου θα πρέπει να έχουν και ένα μαξιλαράκι μέσα σε θήκη ή σακούλα με το όνομά τους γραμμένο και στο μαξιλαράκι και στην σακούλα για την ώρα της χαλάρωσης.Σας παρακαλώ να φροντίσετε το μαξιλαράκι να είναι μικρό γιατί ο αποθηκευτικός μας χώρος είναι περιορισμένος.

■ΤΡΟΦΕΣ  ΠΟΥ  ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

  • Σάντουιτς με φρέσκα και υγιεινά υλικά ( τυρί, ντομάτα ή άλλα λαχανικά, αυγό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ζαμπόν ή ψάρι
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Τοστ
  • Άψητοι/ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Γιαούρτι ( κατά προτίμηση λευκό-χωρίς χρωστικές ή συντηρητικά)
  • Πίτες ( τυρόπιτα, σπανακόπιτα κτλ )
  • Φρέσκα φρούτα πολύ καλά πλυμένα και λαχανικά
  • Ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι ,καμιά φορά πραλίνες τύπου «μερέντα»
  • Δημητριακά ( κορν φλέικς )
  • Αυγό
  • Σπιτικό ριζόγαλο
  • Φρέσκο γάλα
  • οτιδήποτε έχουμε παρασκευάσει στο σπίτι(κέικ, κουλουράκια, γλυκά , κροαασάν,κα)

■ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

  • Κρουασάν του εμπορίου ( όλων των ειδών)
  • σνακ σοκολάτας
  • Τσιπς, γαριδακια ή άλλα συσκευασμένα σνακ, π.χ. αλμυρά μπισκότα ή κράκερ
  • Μπισκότα ή οποιοδήποτε άλλο επεξεργασμένο/τυποποιημένο τρόφιμο
  • Σοκολατούχο γάλα
  • Χυμοί του εμπορίου

    Γ.ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ SELF TEST ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

    •Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ο δεύτερος έλεγχος, συστήνεται να διενεργείται την 3η ημέρα μετά τον πρώτο.

    •Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες σε όλα τα τμήματα, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των νηπιαγωγείων.
    Για τα νήπια-προνήπια επισημαίνεται η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικείωσή τους με τη χρήση της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    •Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές.

  • Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΣΔ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οδηγίες εγγραφής μαθητή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) http://sch.grs.
Για να εγγραφείτε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)http://sch.gr  κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://register.sch.gr/students/
Για την εγγραφή θα χρειαστεί να συμπληρωθεί η φόρμα εγγραφής με τα στοιχεία του μαθητή/τριας όπως αυτά αναγράφονται στο βιβλίο Μητρώου. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται ο Αριθμός Μητρώου του μαθητή/τριας , το E-mail και το Τηλέφωνο του Γονέα/Κηδεμόνα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! το email του γονέα/κηδεμόνα.
Oδηγίες σε μορφή pdf:

https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf

Οδηγίες σε video:

 

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 13  Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. στο χώρο της αυλής του Νηπιαγωγείου μας θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Μετά τον αγιασμό θα ακολουθήσει ενημέρωση, από τις  νηπιαγωγούς του σχολείου, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του.
Παρακαλούνται τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να προσέλθουν φορώντας μάσκες.
Ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε.

Μη φοβάστε το ταξίδι, είμαστε όλοι δυνατοί!!!! Ακούστε το τραγούδι μας…..Σας περιμένουμε με ανυπομονησία!!!!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Σχολική προσαρμογή. Πώς βοηθούμε το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον

Λουΐζα Ιωαννίδου, Σχολική Ψυχολόγος

kids in kindergarten

Το ξεκίνημα του σχολείου οδηγεί το παιδί σε μια καινούρια πραγματικότητα. Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια δύσκολη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ο φόβος του αγνώστου, ο αποχωρισμός από τους γονείς, η νέα κατάσταση, η συνειδητοποίηση του παιδιού ότι χάνει τα «πρωτεία», η απώλεια της αίσθησης της μοναδικότητας που είχε στο σπίτι, η γνώση ότι θα πρέπει να δουλέψει και να κουραστεί για να ενταχθεί σε μια νέα ομάδα. Όλα αυτά αποτελούν για το παιδί πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες, που σηματοδοτούν το πέρασμά του από το σπίτι στο σχολείο. Και ενώ «κάθε αρχή και δύσκολη», ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο είναι διαφορετικός: από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες.

Μια άλλη επίσης αρκετά δύσκολη δοκιμασία για το παιδί είναι όταν χρειάζεται να αλλάξει σχολείο. Αλλαγή σχολείου γίνεται όταν το παιδί αλλάξει σπίτι και γειτονιά, όταν γίνει η μετάβαση από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και μετέπειτα στο γυμνάσιο και λύκειο, ή γιατί πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να στείλουν το παιδί τους σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Παρόλο που οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι προφανείς και φυσιολογικοί από τους γονείς, για το παιδί μια τέτοια αλλαγή αποτελεί ένα πλήγμα και το κλονίζει, έστω και παροδικά.

Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του σε νέα περιβάλλοντα. Έτσι, το κάθε παιδί, αναλόγως της προσωπικότητάς του, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζεται με διαφορετικό ρυθμό στο καινούργιο του σχολείο. Έρευνες διαπιστώνουν ότι μέχρι και το 80% των παιδιών παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης στο σχολείο.

Πώς βοηθάμε το παιδί να αποδεχτεί την νέα πραγματικότητα;

• Αρχικά, καταπολεμάμε τους δικούς μας φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Πόσο ανησυχούμε για το πώς θα τα πάει το παιδί μας, πόσες δυσκολίες βλέπουμε που μπορεί να το εμποδίσουν («Φοβάμαι γιατί βλέπω πόσο δυσκολεύεται να πειθαρχήσει» «Είναι σαν εμένα, δεν του αρέσει η πίεση, πώς θα αντεπεξέλθει» και άλλα παρόμοια) και στη συνέχεια κατά πόσο οι ανησυχίες αυτές έχουν πράγματι να κάνουν με το παιδί και κατά πόσο με τα δικά μας βιώματα, τους δικούς μας γονείς, τα δικά μας προβλήματα στο σχολείο; Μια τέτοια ανασκόπηση μπορεί να μην εξαφανίσει τις ανησυχίες μας αλλά τουλάχιστον μπορεί να μας βοηθήσει να τις κρατήσουμε «υπό περιορισμό».

• Αν δει εμάς ανήσυχους θα θεωρήσει το φόβο του δικαιολογημένο και δε θα κάνει καμία προσπάθεια να τον αντιμετωπίσει. Είναι σημαντικό η συμπεριφορά μας στις αντιδράσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του να είναι σταθερή και αποφασιστική. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερπροστατευτικοί γιατί αυτό ενισχύει τη συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού από εμάς και το γεμίζει ανασφάλεια στη νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει μόνο του.

• Πραγματοποιούμε μαζί με το παιδί μερικές επισκέψεις γνωριμίας στο σχολείο προτού ξεκινήσει για να εξοικειωθεί με το χώρο και του γνωρίζουμε τη δασκάλα του.

• Αντιμετωπίζουμε το γεγονός της έναρξης του σχολείου με ενθουσιασμό και πηγαίνουμε μαζί να διαλέξουμε τα σχολικά είδη. Διαμορφώνουμε τον χώρο του γραφείου του με χαρούμενα χρώματα.

• Συνοδεύουμε το παιδί την πρώτη ημέρα στο σχολείο, για να του δώσουμε θάρρος και να αισθάνεται άνετα. Του γνωρίζουμε και άλλα παιδιά που ξεκινάνε στο ίδιο σχολείο, ώστε να έχει τουλάχιστον μερικά γνώριμα πρόσωπα τις πρώτες ημέρες στην τάξη.

• Δείχνουμε την αντοχή μας στις αντιδράσεις των πρώτων ημερών. Ενθαρρύνουμε το παιδί να μας μιλήσει ανοικτά για τους φόβους του και σχεδιάζουμε μαζί του τους τρόπους αντιμετώπισης. Του θυμίζουμε καταστάσεις που φοβόταν παλαιότερα και έχει καταφέρει να τις ξεπεράσει.

• Βεβαιώνουμε το παιδί με λόγια και πράξεις για την επιστροφή του στο σπίτι. Του δίνουμε ένα φιλί ή του κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Δείχνουμε χαρούμενοι που έχει μεγαλώσει και πηγαίνει πια στο σχολείο.

• Του αγοράζουμε βιβλία που προετοιμάζουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τα διαβάζουμε μαζί, συζητώντας για τα αισθήματα των παιδιών την πρώτη φορά που ξεκινούν κάτι τόσο καινούργιο, αλλά και συναρπαστικό. Φτιάχνουμε μια ιστορία με τον αγαπημένο του ήρωα στην ίδια κατάσταση.

• Μιλάμε στο παιδί για τις δικές μας εμπειρίες από το σχολείο. Δεν διστάζουμε να ομολογήσουμε πως την πρώτη ημέρα είχαμε και εμείς άγχος και φόβο για το καινούργιο, συναισθήματα που είναι φυσιολογικά. Δίνουμε το παράδειγμα κάποιου άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί και αναφέρουμε πώς εκείνο ξεπέρασε τους φόβους του χωρίς να κάνουμε συγκρίσεις.

• Δίνουμε στο παιδί μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας που θα μπει από φέτος στη ζωή του. Του εξηγούμε πώς θα είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, του μιλάμε για το σεβασμό απέναντι στη δασκάλα του, για το διάλειμμα και τα παιχνίδια στο σχολείο.

• Του δίνουμε κίνητρα για να πάει σχολείο τονίζοντάς του τα θετικά στοιχεία, όπως τους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει, τα πράγματα που θα μάθει (θα διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες), τα ομαδικά παιχνίδια, τις εκδρομές.

Οι τρεις άξονες της επιτυχίας – Συμβουλές σε γονείς

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να βρει τη θέση του και να εξοικειωθεί με το καινούργιο του περιβάλλον προσέχουμε τα εξής:

• Η προσαρμογή στο σχολείο απαιτεί πρόγραμμα:
Αν μέχρι τώρα δεν υπήρχε, με την έναρξη του σχολείου χρειάζεται και στο σπίτι να μπει ένα πρόγραμμα για τα παιδιά. Το πρωινό ξύπνημα, οι ώρες μελέτης, ξεκούρασης-παιχνιδιού, τηλεόρασης-υπολογιστή και οπωσδήποτε ο ύπνος πρέπει να τηρούνται με αρκετή συνέπεια και αν χρειαστεί, αυστηρότητα. Παρατηρούμε λίγο τους ρυθμούς του παιδιού και σε συνεννόηση με την δασκάλα, καθορίζουμε πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει στη μελέτη. Παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού δεν νοείται να ασχολούνται επί τρεις και τέσσερις ώρες με τα μαθήματα, να έχουν τηλεόραση ή υπολογιστή στο δωμάτιο τους ή να πηγαίνουν για ύπνο στις 11 και στις 12!

• Κρατάμε μία στάση που αποτρέπει την δημιουργία «μετώπων»:
Η σχέση που θα δημιουργήσει το παιδί με την δασκάλα του είναι πρωταρχικής σημασίας για να έχει καλή προσαρμογή στο σχολείο. Για αυτό τηρούμε ουδέτερη στάση. Αν έχουμε αντιρρήσεις με τακτικές της δασκάλας είναι προτιμότερο να συγκρατηθούμε για να διαπιστώσουμε αν είναι πράγματι τόσο απαράδεκτες και σε αυτή την περίπτωση αναζητούμε την ίδια και συζητούμε μαζί της αντί να δείχνουμε στο παιδί τη δυσαρέσκεια ή ακόμη χειρότερα την αντιπάθειά μας για αυτήν. Επίσης, αν το παιδί κάνει παράπονα για την δασκάλα ή γενικότερα το σχολείο, προσπαθούμε καταρχήν να το ακούσουμε προσεκτικά χωρίς να πρέπει να πάρουμε θέση ή να δώσουμε λύση.

 Το σχολείο είναι πρωτίστως υπόθεση του παιδιού και για αυτό πρέπει να το βοηθήσουμε να αναπτύξει αυτονομία:
Όσο και αν είναι πιο εύκολο και πιο βολικό, δεν είναι καλό να βοηθάμε το παιδί φτιάχνοντάς του την τσάντα, παίρνοντας καθημερινά τηλέφωνα για να μας πουν τα μαθήματα επειδή δεν πρόσεχε ή λύνοντάς του τις ασκήσεις. Αν ζητάει τη βοήθειά μας αναζητάμε μαζί του τρόπους που θα το βοηθήσουν να τα κάνει όλα αυτά μόνο του. Του δείχνουμε έναν καλό τρόπο να τακτοποιεί την τσάντα, του παίρνουμε ένα μπλοκάκι για να σημειώνει τα μαθήματα, επιμένουμε στο να κάνει όλα τα μαθήματα μόνο του, έστω κι αν καμιά φορά δεν προλαβαίνει να τα τελειώσει. Του υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά ότι στο σχολείο δεν πάει για να τα κάνει όλα τέλεια αλλά για να μάθει πράγματα που δεν ξέρει.

Πηγή:paidiatros.com

Πρώτη φορά σχολείο: Συμβουλές για γονείς

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

αξιολάτρευτο παιδί παίζει με κατασκευή και κοιτώντας ψηλά στο νηπιαγωγείο - Φωτογραφία, εικόνα

Καλημέρα σε όλους σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την ευχή για καλή σχολική χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η έναρξη των μαθημάτων για όλα τα τα σχολεία θα γίνει Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κάπως διαφορετική, με πολλές αβεβαιότητες, αγωνίες δυσκολίες και φόβους για όλους μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την κάνουμε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά ξεπρνώντας τις αντιξοότητες με συνεργατική διάθεση και κατανόηση.
Μέχρι τότε καλό θα είναι να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά, μιλώντας τους για όλα τα καινούργια και διαφορετικά πράγματα που θα μάθουν στο σχολείο, για τους νέους φίλους που θα γνωρίσουν, για τα καινούργια παιχνίδια, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την προσαρμογή τους.
Στα πλαίσια αυτά, μπορούμε να διαβάσουμε στα παιδιά το βιβλίο ΄΄ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΑΚΙ ΄΄, το οποίο μας δείχνει ένα γλυκό και τρυφερό τρόπο για να αμβλύνουμε τις αγωνίες και τους φόβους των παιδιών κατά τις πρώτες ημέρες του σχολείου.

“Το Μαγικό φιλί” “The kissing hand” της Audrey Penn, ένα παραμύθι αγγλικό.

«Ο ήρωάς μας είναι ο Τσέστερ, ένα μικρό ρακούν. Ο Τσέστερ που φοβάται να πάει στο σχολείο. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του παρακαλεί τη μαμά να τον αφήσει να μείνει μαζί της στη ζεστή αγκαλιά του σπιτιού με τα αγαπημένα του παιχνίδια του, τα βιβλία, την κούνια στο μεγάλο δέντρο. Η  μαμά πολύ γρήγορα με τα γλυκά της λογάκια θα τον κάνει να αισθανθεί όμορφα αποκαλύπτοντάς του ένα μυστικό, το δικό τους μυστικό, το μαγικό φιλί στην παλάμη που θα κάνει την αγάπη της μανούλας να ταξιδέψει και να φωλιάσει στην καρδούλα του, ένα μαγικό φιλί που δεν φεύγει με τίποτε, θα είναι συνεχώς κοντά του και θα τον συντροφεύει…»

Διαβάστε την ιστορία πατώντας επάνω στο σύνδεσμο

https://drive.google.com/file/d/0B1Za-pqQUWnCLVdvUjd1LUcyS3c/view

Πηγή:Ένα παραμυθάκι για την πρώτη μέρα…

Εδώ το παραμύθι στα αγγλικά

Αφού διαβάσετε την ιστορία μας, τα παιδιά μπορούν να  τη ζωγραφίσουν και να φτιάξουν τις δικές τους καρδούλες με το μυστικό που θα έκανε τη μαμά χαρούμενη.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Επίσης, ένα ακόμη μεγάλο θέμα που προκύπτει, εφέτος, είναι και η υποχρεωτικότητα της μάσκας, που σίγουρα θα μας δυσκολέψει αλλά θα πρέπει να την αποδεχθούμε για την προστασία όλων μας. Καλό, λοιπόν, είναι να αρχίσετε και εσείς να προετοιμάζετε τα παιδιά για την σωστή χρήση της μάσκας και τα μέτρα προστασίας.Ακολουθούν σύνδεσμοι που μπορούν να βοηθήσουν στην σε όλη αυτή την προσπάθεια.
 1. ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Μαθαίνουμε ασφαλείς: Τα παιδιά τραγουδούν για τα μέτρα πρόληψης

https://youtu.be/PnR5wI4yzPA

2. VIDEO

Μαθαίνουμε ασφαλείς: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική:

https://youtu.be/-UTkSeo89WY

3. Αφίσα από το Υπουργείο Υγείας:

Ενημερωτικό υλικό για τη χρήση μάσκας

4. Με χιούμορ σας υπενθυμίζω κάποια πράγματα που θα πρέπει να μας γίνουν καθημερινή συνήθεια.

Πίσω στα θρανία με ασφάλεια και υγεία": Οι 10 εντολές που πρέπει να τηρούν ευλαβικά οι μαθητές στο σχολείο
Τέλος αφιερώνω σε μικρούς και μεγάλους το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού:
 “Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης”

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ

ΧΡΟΝΙΑ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων