ΑΝΟΙΞΗ:1ο ΜΕΡΟΣ

7

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

«πού πήγε όλη εκείνη η άνοιξη, / τα χωρατά των σπουργιτιών, σγουρά γέλια των θάμνων, / οι παπαρούνες σα γλυκά κόκκινα στόματα».(Τ. Λειβαδίτης)

ΑΝΟΙΞΗ

Oι μήνες της άνοιξης είναι: ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος. Αυτή την εποχή η φύση ολάνθιστη και καταπράσινη γιορτάζει τον ερχομό των χελιδονιών. Οι κήποι με την ευωδιά και τα χρώματά τους, καλούν τις μέλισσες και τις πεταλούδες να φτερουγίσουν πάνω από τα λουλούδια και τις πρασινάδες. Τα δέντρα πλημμυρίζουν από ανθάκια και στα κλαδιά τους κελαηδούν χαρούμενα πουλάκια. Ο παγωμένος αέρας του χειμώνα, γίνεται δροσερό αεράκι και η αγριεμένη θάλασσα ησυχάζει.

Την εποχή αυτή οι άνθρωποι ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Τη μεγάλη βδομάδα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, των Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού. Όλοι νηστεύουμε και οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια, ζυμώνουν ψωμιά και φλαούνες. Το Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού μας.

Η διπλή γιορτή της άνοιξης είναι η 25η Μαρτίου, κατά την οποία γιορτάζει η Παναγία και η Ελλάδα.

Την άνοιξη οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γελαστοί και τα παιδιά τρέχουν στους κάμπους και στα λιβάδια!

Το θέμα μας λοιπόν ζτο σημερινό μας ψηφιακό μάθημα ήταν η εποχή της Άνοιξης .Μάθαμε για τους μήνες της, για τις γιορτές και τα γενικά χαρακτηριστικά της.

Άνοιξη

-Πίνακες αναφοράς

●Μήνες

Πίνακες αναφοράς

Μάρτιος

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, που προέρχεται από την αρχαιότητα, είναι και η τοποθέτηση από τις μητέρες την 1η Μαρτίου ενός μικρού βραχιολιού από άσπρο και κόκκινο νήμα (που ονομάζεται Μάρτης) στο χέρι των παιδιών τους για να μην τα μαυρίσει ο Ήλιος. Ο «Μάρτης» θεωρείται ότι προστάτευε τις κοπέλες από το κάψιμο του ήλιου. Τον έβγαζαν την ημέρα της Λαμπρής και το έβαζαν στο αρνί για να μην καεί κατά το ψήσιμο. Ενώ ακόμη κατάλοιπο της αρχαιότητας είναι και το έθιμο που ήθελε τις ανύπαντρες κοπέλες να βάζουν των Αγίων Θεοδώρων κόλλυβα κάτω από το προσκέφαλό τους για να τους φανερώσουν τον άντρα που θα έπαιρναν. Επίσης κατά το μήνα αυτό συνηθίζονταν παλιά και το έθιμο της χελιδώνας.

Στη δημώδη παράδοση, ο λαός μας έχει δώσει στον Μάρτιο διάφορες ονομασίες που σχετίζονται κυρίως με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη διάρκειά του. Γι’ αυτό είναι γνωστός ως Κλαψομάρτης, αλλά και Πεντάγνωμος: «Ο Μάρτης ο Πεντάγνωμος, πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε», και «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», και «Κάλιο Μάρτης στις γωνιές, παρά Μάρτης στις αυλές». Παρ’ όλα αυτά ο Μάρτης θεωρείται ο καταλληλότερος μήνας για φύτεμα δένδρων και γι’ αυτό ονομάζεται και Φυτευτής, ενώ λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού ονομάζεται και Βαγγελιώτης. Τον Μάρτη πάντως ξεκινάει και η Άνοιξη, γι’ αυτό ονομάζεται και Ανοιξιάτης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η παροιμία «από Μαρτιού καλοκαιριά, κι απ’ Αύγουστο χειμώνας». Ο Μάρτης περιλαμβάνει επίσης και το κύριο μέρος της νηστείας της μεγάλης τεσσαρακοστής: «Δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Απρίλιος

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα ΑπρίληςΑπρίλες, και Λαμπριάτης από την συμπτωματικά μεγάλη θρησκευτική εορτή που τελείται συνήθως το μήνα αυτό. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης: “Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα“. Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά και από τον λαό μας: «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια. Για τις απριλιάτικες βροχές, για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης». Αναφέρεται, επίσης, και ως Αϊ-γεωργίτης λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 του μήνα, η οποία γιορτάζεται με διάφορους αθλητικούς και ιππικούς αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι, και οι Σαρακατσάνοι, θεωρούν τον Άγιο Γεώργιο προστάτη τους, ενώ στις παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια συνδέεται με τον αρχαίο μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας.

Μάιος

Παρ’ όλο που γενικά ο Μάιος θεωρείται ως ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι στην ουσία το μέσο της ανθοφόρας αυτής εποχής αφού το Καλοκαίρι δεν αρχίζει παρά δύο δεκαήμερα μετά το τέλος του, στις 21 Ιουνίου. Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα», όπως το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη. Οι λαϊκές προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο» γι’ αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκειά του, εξ ου και η παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει». Όλοι οι λαοί, πάντως, την Πρωτομαγιά γιόρταζαν την ανθοφορία της Φύσης και την απαρχή των «καλών καιρών». Κι ενώ οι λαϊκές παροιμίες, όπως, «Μάη μου, Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε» και «ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια», προσπαθούν να μας επαναφέρουν στην τάξη, οι παιδικές αναμνήσεις δεν μας το επιτρέπουν. Κι έτσι συνεχίζουμε να τραγουδάμε: «Ο Μάιος μας έφτασε/εμπρός βήμα ταχύ/να τον προϋπαντήσουμε/παιδιά στην εξοχή».

Οι άνθρωποι

Ζώα και φυτά

Παρουσίαση του μαθήματος

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να δει την παρουσίαση του μαθήματος στην ψηφιακή μας τάξη.

Παρουσίαση εποπτικό υλικό άνοιξη

Μαθαίνω για την άνοιξη(Picou picou)

Η άνοιξη σε πίνακες ζωγραφικής

Ciuseppe Arcimboldo
Sandro Botticelli

Περισσότερους πίνακες σχετικά με την άνοιξη υπάρχουν στους συνδέσμους που ακολουθούν:

https://www.lifo.gr/culture/eikastika/i-anoixi-sti-zografiki

https://www.elniplex.com/%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5/

Ζωγραφική

Τα παιδιά με αφορμή τους πίνακες ζωγραφικής που είδαν δημιούργησαν τον δικό τους πίνακα ζωγραφικής με θέμα:Άνοιξη.

Παραμύθι:”Η γυναίκα του Μάρτη” 

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε.
Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!

Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!

Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει.
Γι’ αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».

Σε άλλες περιοχές η παράδοση θέλει το Μάρτη νε έχει δύο γυναίκες, τη μια πολύ όμορφη και φτωχή και την άλλη πολύ άσχημη και πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται στη μέση και όταν γυρίζει κατά την άσχημη, κατσουφιάζει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως γυρίζει κατά την όμορφη, χαίρεται και γελάει, και ο καιρός είναι καλός. ζεστός με ήλιο. Τις περισσότερες φορές όμως γυρίζει κατά την άσχημη επειδή αυτή είναι η πλούσια που τρέφει και την φτωχή, την όμορφη.

Στο ιστολόγιο της Τ. Μάνεση μπορεί κανείς να το βρεί σε μορφή pdf για ανάγνωση.

https://drive.google.com/file/d/1e3wQGM5yMUeKYZddSWp89cfDDrBCJhf7/view

Ποιήμα

ΔΕ Μ’ ΑΚΟΥΣ;
Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.
Έλα ,έλα ,  κοριτσάκι,
μυρίζω πασχαλιά και μαντζουράνα.
Έλα ,έλα, αγοράκι,
κυλήσου στο χώμα,
κάνε κολοτούμπες στο γρασίδι,
αγκάλιασε σφιχτά τη γάτα σου,
ρίξε μια πέτρα στο χελιδόνι που σε κοιτά στο
συρματόπλεγμα,
βγάλε μια δυνατή φωνή να ξαλαφρώσεις,
δώσε μια κλωτσιά στη μπάλα σου, να φτάσει στα ουράνια.
Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.
Πάρε ένα τριαντάφυλλο απ’ τον κήπο του γείτονα,
γύρνα στη σούβλα το πασχαλιάτικο αρνί,
κόψε μια μαργαρίτα μ’ αγαπά-δε μ’ αγαπά,
φτιάξε μαγιάτικο στεφάνι
με παπαρούνες, χαμομήλια και πράσινα στάρια.
Έλα ,έλα, αγοράκι,
έλα ,έλα ,  κοριτσάκι.
Δε μ’ ακούς;
Είμαι η Άνοιξη.
                                                  Μάρω  Λοίζου

Τραγούδι

Γλώσσα

-Φύλλα εργασίας

 

Επανάληψη γραμμάτων-Συλλαβισμός

Το υλικό με τις καρτέλες που χρησιμοποιήθηκαν μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Μαθηματικά

-Επανάληψη των αριθμών 1-5

 

-Φύλλο εργασίας

●Προτάσεις

ΠΑΡΑΜΎΘΙ:

«Το κόκκινο παραμύθι» του Κ.Στοφόρου

Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε σε μορφή pdf για όσους επιθυμούν να το διαβάσουν και με αφήγηση για όσους επιθυμούν να το ακούσουν.

Σε μορφή pdf:

To kokkino paramythi_Kostas Stoforos

Με αφήγηση:

ΤΑΙΝΙΑ:

«Η θεά της Άνοιξης»

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Η Άνοιξη(Δ. ΣΟΛΟΜΩΣ-Μ. Θεοδωράκης)

ΠΑΖΛ ΤΗΣ  ΑΝΟΙΞΗΣ:

https://puzzlefactory.pl/el/puzzle/paichnidi/gia-paidia/175241-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%AE%CE%B4%CE%B7-%CF%86%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Για ένα ευχάριστο και δημιουργικό Σαββατοκύριακο μαζί με τα παιδιά ,σας προτείνω τις πιο κάτω δραστηριότητες βασισμένες στο θέμα:ΑΝΟΙΞΗ, που επεξεργαζόμαστε αυτό το διάστημα στην ψηφιακή μας τάξη.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

●ΠΑΡΑΜΎΘΙ:

“Το κόκκινο παραμύθι” του Κ.Στοφόρου

Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε σε μορφή pdf για όσους επιθυμούν να το διαβάσουν και με αφήγηση για όσους επιθυμούν να το ακούσουν.

Σε μορφή pdf:

To kokkino paramythi_Kostas Stoforos

Με αφήγηση:

ΤΑΙΝΙΑ:

“Η θεά της Άνοιξης”

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Η Άνοιξη(Δ. ΣΟΛΟΜΩΣ-Μ. Θεοδωράκης)

ΠΑΖΛ ΤΗΣ  ΑΝΟΙΞΗΣ:

https://puzzlefactory.pl/el/puzzle/paichnidi/gia-paidia/175241-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%AE%CE%B4%CE%B7-%CF%86%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Πηγή του άρθρου που ακολουθεί είναι η ιστοσελίδα: KìndyKids.gr.

ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΡΟΥΤΙΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ- Ή ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΙΟ ΕΎΚΟΛΗ!

Πολλές φορές οι γονείς βλέπουν τις καρτέλες που αναρτούμε στην τάξη και τους αρέσει η ιδέα να είχαν κάτι παρόμοιο για το σπίτι, όταν προσπαθούν να θέσουν κανόνες ή να πείσουν τα παιδιά για τις καθημερινές ρουτίνες. Και είναι αλήθεια ότι οι εικόνες πάντα βοηθάνε τα παιδιά μικρής ηλικίας να κατανοήσουν, να μιμηθούν, να ακολουθήσουν μια σειρά από ενέργειες. Για το λόγο αυτό οι παρακάτω καρτέλες μπορούν να αναρτηθούν στο σπίτι και να βοηθήσουν τους γονείς στην καθημερινότητά τους. Η καθημερινότητα μπορεί πολλές φορές να δυσκολεύει από τη γκρίνια, την άρνηση ή την κακοδιαθεσία των μικρών παιδιών να ακολουθήσουν τις παρακινήσεις των γονιών τους.

routines-spiti1routines-spiti2routines-spiti3routines-spiti4

«Είναι πρωί. Έχουμε ξυπνήσει και παλεύουμε να ξυπνήσουμε το μικρό μας ή τα μικρά μας. Αφού μετά από αρκετή ώρα καταφέρνει και ανοίγει τα μάτια αρχίζει η γκρίνια… Και η ώρα περνάει… Και εμείς βιαζόμαστε να ετοιμαστούμε να πάμε στη δουλειά, στις υποχρεώσεις , το ίδιο το παιδί στο σχολείο, εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί… Στην αρχή το παρακινούμε με γλυκόλογα και αγκαλιές. Με το ένα χέρι ντυνόμαστε, με το άλλο φτιάχνουμε το γάλα του και ταυτόχρονα το έχουμε κρεμασμένο επάνω μας να αρνείται να ντυθεί-πλυθεί-πιει το γάλα του-ετοιμαστεί για το σχολείο… Και κάπου εκεί τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο και είναι μόνο 7, 7μισι το πρωί… Τότε αρχίζουμε την άλλη προσέγγιση, στην αρχή απειλούμε, στη συνέχεια μάλλον φωνάζουμε και στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε όλοι μουτρωμένοι, το παιδί μας να πηγαίνει στο σχολείο με κακή διάθεση και μάλλον κόκκινα μάτια κι εμείς ήδη εξαντλημένοι πηγαίνουμε στη δουλειά μας για μια μέρα που μόλις ξεκίνησε…» Το δύσκολο είναι ότι μπορεί να επιστρέψουμε στο σπίτι και να έχουμε πάλι γκρίνια και κλάματα… Κι αυτό μας αποκαρδιώνει. Και τότε νιώθουμε ενοχές… Κι αναρωτιόμαστε τι κάνουμε λάθος…

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι κάνουμε λάθος, απλά μπορούμε να αλλάξουμε κάποια μικρά – αλλά πολύ σημαντικά – πράγματα στην καθημερινότητα μας που μπορούν όμως να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως γίνεται το παιδί του να γίνεται άλλο παιδί στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Πως γίνεται εκεί να ακολουθεί τους κανόνες και τις ρουτίνες ενώ στο σπίτι όχι. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό είναι πολλοί, παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες που εφαρμόζουμε στο νηπιαγωγείο προσαρμοσμένους για το σπίτι, ώστε να κάνετε τη ζωή σας και τη ζωή του παιδιού σας πιο εύκολη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Όσο πιο οργανωμένη κρατάμε τη ζωή του μικρού μας τόσο πιο εύκολο θα είναι να προσαρμοστεί και να ακολουθεί τις καθημερινές ρουτίνες. Τα ρούχα, καλό είναι να τα αποφασίζουμε από το προηγούμενο βράδυ και να μην έχουμε γκρίνια γι’ αυτό το πρωί. Επίσης, είναι σημαντικό να κρατάμε τις ώρες του παιδιού όσον το δυνατόν πιο σταθερές, πχ να τρώει περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, να κοιμάται την ίδια ώρα, να έχει καθημερινά ώρα για παιχνίδι κλπ. Όσο πιο «οργανωμένη κρατάμε την καθημερινότητα του παιδιού τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί θα αποδεχθεί και θα ακολουθεί το καθημερινό πρόγραμμα. Κι επειδή οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, όταν λέμε οργάνωση δεν εννοούμε «στρατιωτικό νόμο» αλλά μια καθημερινότητα με πρόγραμμα που θα μπορεί να «σπάει» σε ειδικές περιπτώσεις κατά χρονικά διαστήματα.

 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Είναι κουραστική, είναι βαρετή… Κι όμως είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει το αποτέλεσμα. Το να επαναλαμβάνουμε με σταθερή φωνή σε καθημερινή βάση αυτά που επιθυμούμε από το παιδί μας να κάνει είναι βασικό. Στο νηπιαγωγείο επαναλαμβάνουμε (ειδικά το πρώτο διάστημα) συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Μ’ αυτόν τον τρόπο εντυπώνονται στο μυαλό των παιδιών και από ένα σημείο και μετά τα ακολουθούν χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν επαναλαμβάνουμε κάτι με νεύρα, φωνές ή πάνω στη διαφωνία μας με το παιδί, αλλά με ήρεμη φωνή συζητώντας με το παιδί και αν είναι δυνατόν με τα ίδια λόγια κάθε φορά. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι αυτά που του επαναλαμβάνουμε δεν είναι ποινές ή τιμωρίες, αλλά πράγματα που του ζητάμε ευγενικά να κάνει αλλά και που δεν δεχόμαστε αντίρρηση σε αυτά.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα μέσα από παραμύθια και ιστορίες. Αν για παράδειγμα το παιδί μας δεν θέλει να πλύνει τα δόντια του μπορούμε να του διαβάσουμε ένα παραμύθι που πραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα και να το βοηθήσουμε μέσα από τους ήρωές του να αλλάξει τη γνώμη του. Για το παιδί είναι πιο εύκολο να ταυτιστεί με έναν ήρωα από μια ιστορία παρά να ακολουθήσει απλά αυτό που του ζητάμε. Το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε με τη διατροφή, τα ρούχα, το παιχνίδι κλπ. Τα παιδικά βιβλία πλέον καλύπτουν μια πολύ μεγάλη θεματολογία, οπότε δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε αυτό που μας απασχολεί.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Πολλές φορές ό,τι αδυνατούν να κάνουν τα λόγια και οι παραινέσεις το κάνουν οι εικόνες. Ειδικά για τα παιδιά μικρής ηλικίας η εικόνα όντως αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Σχηματοποιούμε λοιπόν αυτά που λέμε με λόγια και θα δούμε σύντομα πως το παιδί θα είναι σε θέση να τα κατανοεί αλλά και να τα ακολουθεί πιο εύκολα.

Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί οι παρακάτω καρτέλες. Μπορείτε να τις εκτυπώσετε να τις πλαστικοποιήσετε και να τις αναρτήσετε στο δωμάτιο του παιδιού. Αυτό εκτός ότι θα του θυμίσει κάτι από το νηπιαγωγείο, θα το βοηθήσει να κοιτάει εκεί κάθε φορά που ξεχνάει ή που δεν θέλει να κάνει κάτι.

routines-spiti1routines-spiti2

routines-spiti3routines-spiti4

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛΩΝ:

Αφού τις ετοιμάσουμε καθόμαστε με το παιδί σε μια στιγμή που και αυτό και εμείς είμαστε ήρεμοι. Συζητάμε μαζί του τις εικόνες και του εξηγούμε ότι αυτά περιμένουμε από αυτό. Αν ξεχνάει κάτι θα μπορεί να βλέπει τις εικόνες και να ακολουθεί τη σειρά τους. Αποφασίζουμε μαζί που θα το αναρτήσουμε και συμφωνούμε για την αμοιβή που θα έχει (αρχικά) όταν τηρεί αυτά που δείχνουν οι εικόνες.

Αν επιθυμούμε ένα πιο συστηματοποιημένο τρόπο, που να εμπεριέχει και αμοιβή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον πίνακα «Κάθε μέρα όλη μέρα». Αν το παιδί μας κάνει ό,τι πρέπει να κάνει στο τέλος της ημέρας θα παίρνει ένα αυτοκόλλητο. Αν στο τέλος της εβδομάδας συγκεντρώσει 7 αυτοκόλλητα θα παίρνει ένα μικρό δωράκι. Το σύστημα αυτό με την αμοιβή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κυρίως στην αρχή μέχρι να συνηθίσει το παιδί τις καθημερινές ρουτίνες. Στη συνέχεια θα το ακολουθεί χωρίς αμοιβή, αφού πια θα είναι συνήθεια και όχι κάτι υποχρεωτικό.

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τις καρτέλες για αν τις εκτυπώσετε:

ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΡΟΥΤΙΝΕΣ ΣΠΙΤΙ

 

 

pinakas-routines-spiti1pinakas-routines-spiti2

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τον πίνακα για να τον εκτυπώσετε:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ – ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

1821-2021:200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

200 ΧΡΟΝΙΑ: 1821-2021
Εύχομαι:
Χρόνια Πολλά
“Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ”

Η ΝΙΚΗ

Εδώ στο Ελληνικό το χώμα, το στοιχειωμένο και ιερό,

που το ίδιο χώμα μένει ακόμα απ’ τον αρχαίο τον καιρό,

 

στο χώμα τούτο πάντα ανθούνε κι έχουν αθάνατη ζωή

και μας θαμπώνουν, μας μεθούνε νεράιδες, ήρωες, θεοί.

                                           Κ. Παλαμάς

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:Πρόσκληση στην ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση”Εκφοβισμός και έκφραση βίας στις μέρες COVID-19″.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΒΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ COVID- 19 _signed-1

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 3ο ΜΕΡΟΣ

ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

“Ἔρχομαι νά προσφέρω τήν περιουσίαν μου διά τόν ἀγῶνα τοῦ Γένους… Ἑνώσωμεν τάς δυνάμεις μας μέ τάς δυνάμεις τῶν ἀδελφῶν μας πού πολεμοῦν αὐτήν τήν ὥραν διά τήν ἀναγέννησιν τοῦ Ἔθνους! Ἀποτινάξωμεν τόν ἀτιμωτικόν ζυγόν!… Μή χάνωμεν καιρόν. Ἐμπρός! Εἰς τήν θάλασσαν τά καράβια μας!”

Μ. Μαυρογένους

Οι γυναίκες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Σύζυγοι, μάνες, κόρες, αδελφές… ηρωίδες!

Ελληνίδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για την ελευθεριά και θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά και γυναίκες, που διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα και πέθαναν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Γυναίκες που έδωσαν ότι μπορούσαν στον αγώνα. Ποια να πρωτοϋμνήσει κανείς;Με ποια λόγια να περιγράψει τη λεβεντογενιά των ηρωίδων αυτών;

Γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Δόμνα Βιζβίζη και πολλές άλλες που μόνο μια λέξη τους ταιριάζει “ΑΘΑΝΑΤΕΣ”

Σήμερα λοιπόν θεώρησα χρέος μου να αφιερώσω το μάθημά μας σε όλες αυτές τις γυναίκες γνωστές και άγνωστες που πήραν μέρος στον αγώνα για την ελευθερία.Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισαν το σύνολο των γυναικών και κυρίως επικεντρώθηκα στις πιο φημισμένες γυναικείες μορφές μέσα στην ιστορία.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

●Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, που καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της εκρατείτο για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Στα 17 της παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, από τον οποίο ονομάζετο και Δημητράκαινα. Το 1797, ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές και η Λασκαρίνα σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία.

Το 1801 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Σπετσιώτη καραβοκύρη Δημήτριο Μπούμπουλη και έγινε έκτοτε γνωστή ως Μπουμπουλίνα (η γυναίκα του Μπούμπουλη). Και ο δεύτερος σύζυγός της σκοτώθηκε σε σύγκρουση με αλγερινούς πειρατές το 1811, μεταξύ Μάλτας και Ισπανίας. Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, την Σκεύω και τον Νικόλαο.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/257

●Μαντώ Μαυρογένους

Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα. Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της αντλούνται κυρίως από ξένους συγγραφείς, τους οποίους φαίνεται ότι είχε σαγηνεύσει με την προσωπικότητα και την ομορφιά της και όχι από τους συγχρόνούς της Έλληνες ιστορικούς και απομνηματογράφους, που αποσιώπησαν ή υποτίμησαν την προσφορά της στον Αγώνα.

Η Μαντώ (Μαγδαληνή το βαπτιστικό της όνομα) Μαυρογένους γεννήθηκε το 1796 ή το 1797 στην Τεργέστη, όπου ο πατέρας της Νικόλαος Μαυρογένης, γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων με καταγωγή από τις Κυκλάδες, ασχολείτο με το εμπόριο. Η μητέρα της Ζαχαράτη Χατζή Μπατή, γεννημένη στη Μύκονο, αλλά με καταγωγή από τη Σπάρτη, ήταν πολύγλωσση και κρατούσε τα κατάστιχα των εμπορικών δραστηριοτήτων του άνδρα της. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα στρατιωτικό και συγγραφέα Μαξίμ Ρεμπό (1760-1842), η Μαντώ γνώριζε γαλλικά και ιταλικά. Ήταν προικισμένη μ’ ένα γλυκύτατο χαρακτήρα, αλλά «όταν μιλάει για την ελευθερία της πατρίδας της, φλογίζεται, η συζήτηση ζωντανεύει και τα λόγια της κυλάνε με μια φυσική ευγλωττία που σου κρατούν την ανάσα».
Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο που ακολουθεί.
●Το Σούλι και οι Σουλιώτισσες
Το Σούλι

Σχετικά με την ιστορία του Σουλίου και τις μάχες των Σουλιωτών ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές και κυρίως ενάντια στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες από το έργο του Λαρισαίου αγωνιστή και συγγραφέα Χριστόφορου Περραιβού «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».

Το ιστορικό Σούλι της Ηπείρου απαρτιζόταν από τέσσερις οικισμούς, που συγκροτούσαν το Τετραχώρι. Οι τέσσερις αυτοί οικισμοί ήταν το Σούλι, η Κιάφα, η Σαμονίβα και ο Αβαρίκος. Η περιοχή του Σουλίου εκτεινόταν σε φυσικά οχυρή θέση, σε μία περιοχή με έντονο ανάγλυφο, ανάμεσα στα όρη της Παραμυθιάς και την κορυφογραμμή που σχηματίζουν τα όρη του Σουλίου, ενώ το βαθύ φαράγγι του Αχέροντα την καθιστούσε απροσπέλαστη από το νότο. Αργότερα, σε χαμηλότερο υψόμετρο δημιουργήθηκε το Επταχώρι, αποτελούμενο από επτά οικισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω.

https://geonews.gr/history-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA/

Αλή Πασά Τεπελενλή: Η ιστορία του

Ηγεμόνευσε γαι 32 χρόνια (1788-1822) στην Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας, τη Μακεδονία (μέχρι τη Θεσσαλονίκη), στην Πελοπόννησο (εκτος της Μάνης), στη βόρεια Εύοια, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και σε τμήματα των Σκοπίων (Μοναστήρι, Οχρίδα) Κυβέρνησε με σκληρότητα αλλα και με δικαιοσύνη. Στηρίχτηκε κατα βάση στους Έλληνες.

Η επίσημη γλώσσα του κράτους του ήταν η ελληνική και στην αυλή του θήτευσαν οι μετέπειτα ήρωές του 1821, Καραισκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Μάρκος Μπότσαρης, ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ελλάδας Άνθιμος Γαζής, Ιγνάτιος Ουγγροβλαχιάς κ. Α.

Στα χρόνια του τα Γιάννενα έγιναν διεθνές εμπορικό, οικονομικό και -κυρίως- πνευματικό κέντρο. Οι Άγγλοι και οι Γάλοι του Ναπολένοντα διαγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν τη συμμαχία του.

Σε μεγάλη ηλικία παντρεύτηκε -με χριστιανικό γάμο- τη θρυλική κυρα Βασιλική Κονταξή, η οποία τον εξουσίαζε απόλυτα. Κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του έχτισε δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες και κανένα τζαμί. Ανακύρηξε «Άγιο» τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό! Διέθεσε τεράστια ποσά για την Φιλική Εταιρία για τους δικούς του πολιτικούς υπολογισμούς. Δημιούργησε λιμάνια και δρόμους, αποξήρανε έλη, άνοιξε ορυχεία, οικοδόμησε αμέτρητες γέφυρες, έχτισε δεκάδες δημόσια κτίρια.

Το τέλος του ήταν τραγικό: Έδω στα κελία της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, δολοφονήθηκε, στις 5 Φευρουαρίου 1822, απο τους τούρκους. Του Αλή Πασά Τεπελενλή του «Λέοντα των Ιωαννίνων» ύμνησαν, μέσα απο τα έργα τους, κορυφαίες πενυματικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όπως οι Λόρδος Βύρων, Αλέξανδρος Δουμάς, Λαμαρτίνος, Βίκτορ Ουγκώ και Γκαίτε.

Το Κούγκι

ΟΣτις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι. Η αυτοθυσία ενός καλόγερου Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε έναν βραχότοπο. Ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;«. Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου…»….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/anatinaxi-sto-kougki-aftothisia-tou-kalogerou-samouil-ke-ton-soulioton/

Ο χορός του Ζαλόγγου

●Σούλι, αετοφωλιά των ελευθέρων

https://epanastasi1821.online/souli-h-aetofwlia-twn-eleytherwn

●Η παρουσίαση του μαθήματος

Την παρουσίαση του μαθήματος στην ψηφιακή τάξη μπορείτε να την δείτε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:”Παρουσίαση:Οι υπέροχες γυναίκες του 1821″

Παρουσίαση:Οι υπέροχες γυναίκες του 1821.pptx

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

●Περιήγηση στο μουσείο με τους πρωταγωνιστές του 1821

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

25η ΜΑΡΤΙΟΥ4ο ΜΕΡΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΕΙΡΗΝΗ  Γιάννης Ρίτσος

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη
Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα
είναι η ειρήνη

Η λέξη ειρήνη αναπαύει τις καρδιές όλων των ανθρώπων και εκείνων ακόμη που διέπρεψαν στα πολεμικά μέτωπα και απέσπασαν την παγκόσμια δόξα. Η ειρήνη σημαίνει όχι μόνο την ανυπαρξία των ένοπλων συγκρούσεων αλλά και την ενεργό φιλία που προϋποθέτει την συνεργασία των κρατών και κοινή προσπάθεια για δίκαιη διευθέτηση των διαφορών.
Όσοι δεν γεύτηκαν τον πόλεμο είναι σε θέση να φρίττουν καθώς διαβάζουν την ιστορία ή ακούν τα όσα συμβαίνουν σε πολέμους που σπαράζουν ακόμη και αυτή εδώ την στιγμή αρκετά έθνη. Η ειρήνη είναι η αρμονική και φιλική σχέση μεταξύ των ατόμων και λαών. Αποτελεί πανανθρώπινο αίτημα, προσφέρει πλήθος αγαθών και συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόοδο των ατόμων και κοινωνιών. Συντελεί στην αλληλογνωριμία και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Θέμα:Η ειρήνη

Γι’ αυτό λοιπόν αποφάσισα το σημερινό μας μάθημα να είναι αφιερωμένο στην σημασία της ειρήνης στη ζωή των ανθρώπων.

Αφορμή για την συζήτησή μας αποτέλεσε το παραμύθι :”Το κανόνι της ειρήνης”.

Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

to_kanoni_tis_eirinis

Αφού διάβασα το παραμύθι ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για το περιεχόμενο του παραμυθιού, για τα αρνητικά του πολέμου και τα θετικά της ειρήνης.

Στην συνέχεια κάναμε με χαρτοκολλητική το δικό μας κανόνι της ειρήνης χρησιμοποιώντας το πιο κάτω φύλλο εργασίας:

Για εκτύπωση:

Το κανόνι της ειρήνης

Τέλος ακούσαμε το τραγούδι:”Το παραμύθι” με τον Ν. Ξυλούρη.

Γλώσσα

Και σήμερα συνεχίσαμε με το γράμμα Μμ :

●Μέσα από τον γλωσσοδέτη του Ε. Τριβιζά.

●Βίντεο:”Ένα γράμμα μία ιστορία-Η μικρή μαϊμού

Φύλλο εργασίας

Για εκτύπωση:

Το γράμμα Μμ

Συλλαβισμος

Μαθηματικά

Επανάληψη των αριθμών από το 1-5

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Οι αριθμοί 1-5

Φύλλο εργασίας για τον αριθμό 5

Για εκτύπωση:

Ο αριθμός 5

Πρόταση

Το γράμμα Μμ μέσα από έναν τροχό

https://wheelofnames.com/el/utk-c9g

●Παιχνίδι:Χτύπα το ποντίκι για να παίξεις με το γράμμα Μμ

https://wordwall.net/el/resource/1275051/%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%BC

Δραστηριότητες για το γράμμα Μμ

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 

 

 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2οΜΕΡΟΣ

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, η Επανάσταση πέτυχε τελικώς το στόχο της. Μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, ως το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της έστω και με περιορισμένα σύνορα. Η ελεύθερη εθνική ζωή ξεκίνησε και τέθηκαν νέοι εθνικοί στόχοι.

Για το πώς και πού ξεκίνησε, στον ελλαδικό χώρο, η Επανάσταση του ’21, έχουν γραφτεί πολλά. Η «επίσημη» άποψη, είναι ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με πρόκριτους και αγωνιστές, μετά από δοξολογία που έγινε στη Μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου 1821, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης.

Στο προηγούμενο μάθημά μας κάναμε μια αναδρομή σε ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα λοιπόν μαζί με τα παιδιά επικεντρωθήκαμε στον αγώνα των Ελλήνων και στους πρωταγωνιστές του 1821.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

●Πίνακες-Εικόνες με ιστοικά γεγονότα από τους αγώνες στην στεριά

●Εκόνες από τα άρματά τους

●Πίνακες-Εικόνες από τον αγώνα στη θάλασσα

●Οι πρωταγωνιστές του αγώνα

●Οι άνθρωποι των γραμμάτων

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1789 (έτος του μαρτυρίου του Ρήγα) και πέθανε στην Κέρκυρα το 1859, δυο χρόνια πριν γεννηθεί ο Παλαμάς. Ο πατέρας του Νικόλαος Σολωμός ήταν πλούσιος άρχοντας και κόμης, ενώ η μητέρα του, Αγγελική Νίκολη, ήταν γυναίκα του λαού. Έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία, αλλά τα άφθονα οικονομικά μέσα του επέτρεψαν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σε ηλικία δέκα χρονών, συνοδευόμενος από τον οικοδιδάσκαλό του καθολικό αββά Σάντο Ρόσσι, πήγε στη Βενετία και συνέχισε πανεπιστημιακές σπουδές στην Κρεμόνα και την Παβία της Ιταλίας.

Φύλλο εργασίας

Με αφορμή τον Δ. Σολωμό τα παιδιά δούλεψαν πάνω στο πιο κάτω φύλλο εργασίας που αποτέλεσε και αφορμή να διαβάσουμε τον Εθνικό Ύμνο και να τον μάθουμε.

Για εκτύπωση

Εθνικός Ύμνος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρακάτω ακολουθεί η παρουσίαση του μαθήματος ολοκληρωμένα σε pdf, έτσι όπως πραγματοποιήθηκε στην τηλεκπαίδευση.Πατώντας επάνω μπορείτε να την δείτε.

Παρουσίαση Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.pptx

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Τα παιδιά ακούσανε το παραμύθι της Ε. Φακίνου :“Τα ελληνάκια”

Πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να το διαβάσετε.

τα ελληνάκια(3)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο “Θούριος” του Ρ. Φεραίου από τον Ν. Ξυλούρη

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Τα παιδιά με χαρτοκολλητική δημιούργησαν το Κρυφό Σχολείο, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα χρησιμοποίησαν τα πιο κάτω φύλλα εργασίας.

Τα χρωμάτισαν, τα έκοψαν και στην συνέχεια τα κόλλησαν πάνω σε χαρτόνι ζωγραφίζοντας και ότι άλλο θέλανε σχετικά με το θέμα της εργασίας.

Για εκτύπωση:

Εκκλησία

Κρυφό Σχολείο

ΓΛΩΣΣΑ

Συνεχίσμε με το γράμμα Μμ.

Καρτέλες με το Μμ

Video

Φύλλο εργασίας

Για εκτύπωση:

Το γράμμα Μμ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Διδασκαλία του αριθμού 5.

Καρτέλες του αριθμού 5

Φύλλο εργασίας για το 5

Για εκτύπωση:

Ο αριθμός 5

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

●Video

●Δραστηριότητες για το γράμμα Μμ

http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/glossa/games/grammatakia-parea-i%20(CD)/index.html

●Παιχνίδι για το 1821

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

21  ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του.
Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος,
μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο»

Nelson Mandela

  Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

VIDEO

Δύο video κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η ιστορία της

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η ιστορία της
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

Η Ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της Υπερηφάνειας

Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996)
Βραβείο Νόμπελ 1963

2 Ο ποιητής αηδόνι, όμως αηδόνι μεταφυσικό.
Μέσα στο στίχο λυτρώνομαι από ό,τι με πνίγει στη ζωή.
Κερδίζω από την τέχνη ό,τι χάνω από τα πράγματα.Κωστής Παλαμάς (1859-1943)
3 Πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε,
ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία,
τη χρειάζεται την ποίηση.
Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, και τι θα γινόμασταν
αν η πνοή μας λιγόστευε;
Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης και ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας
δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης…Γιώργος Σεφέρης (1900-1971)
Βραβείο Νόμπελ 1963

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟ:”ΠΡΩΪΝΟ ΑΣΤΡΟ”

Γιάννης Ρίτσος, Πρωινό Άστρο (απόσπασμα)

Στην κόρη μου Έρη

…Κοριτσάκι μου,
θέλω να σου φέρω
τα φαναράκια των κρίνων
να σου φέγγουν στον ύπνο σου.

Κοιμήσου κοριτσάκι.
Είναι μακρύς ο δρόμος.
Πρέπει να μεγαλώσεις.

Είναι μακρύς
μακρύς
μακρύς ο δρόμος.

Το παιδί μου κοιμήθηκε
κι εγώ τραγουδάω…

Δύσκολα είναι, κοριτσάκι,
στην αρχή.

Τι να πεις, δεν ξέρεις.
Δύσκολα είναι στην αρχή.

Γιατί δεν είναι, κοριτσάκι,
να μάθεις μόνο
εκείνο που είσαι,
εκείνο που έχεις γίνει.

Είναι να γίνεις
ό,τι ζητάει
η ευτυχία του κόσμου,
είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι,
την ευτυχία του κόσμου.

“ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ” Γ. ΡΙΤΣΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ:Ε.ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ