RSS Feed for This PostCurrent Article

Τρία εμπόδια στο δρόμο για το πανεπιστήμιο

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Πρόκειται για τον αριθμό εισακτέων που φέτος αναμένεται να κυμανθεί σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα», όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο πλαίσιο των οποίων ανακοινώθηκε την Πέμπτη ακόμη και μετατροπή «υποβαθμισμένων ΤΕΙ σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης», και για τις δεύτερες πανελλαδικές εξετάσεις που θα κληθούν να δώσουν από το 2012 όσοι εισαχθούν στο πρώτο έτος σπουδών στο πανεπιστήμιο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας, κι ενώ καθυστερεί δραματικά φέτος η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό εισακτέων, «ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για τη χρονιά 2011-12 αναμένεται να πέσει ακόμη και κάτω από τις 80.000, παρουσιάζοντας μείωση περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (88.165)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φέτος το υπουργείο Παιδείας θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις εισηγήσεις των πρυτάνεων, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι υπάρχουν εισηγήσεις για δραστική μείωση των εισακτέων έως και 56%. Κατά μέσο όρο προτείνεται μείωση κατά 31% των θέσεων στα ΑΕΙ και 43% στα ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις προτιμήσεις των υποψηφίων, εκτοξεύοντας τις βάσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα για μία ακόμη φορά στα ύψη.

Η μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχει προταθεί από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έχει ζητηθεί να πέσει ο αριθμός των εισακτέων στους 1.870 για το 2011, έναντι των 3.590 που ήταν το 2009-10. Επίσης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν αποκλείεται φέτος να απορροφήσει λιγότερους φοιτητές, και μάλιστα κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”…

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση