Archive for 24 Απριλίου, 2011

Τι προκαλεί η Coca Cola. »

Η Κόκα Κόλα εφευρέθηκε το 1886 από τον Τζον Στιθ Πέμπερτον, αρχικά προοριζόμενη ως φάρμακο. Ο Πέμπερτον ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα αναζητώντας το ιδανικό μείγμα και το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, «γεννήθηκε» η πρώτη σταγόνα του πιο δημοφιλούς προϊόντος στον κόσμο. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν πίνετε αυτό το ρόφημα;

Tα πρώτα 10 λεπτά:

10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.

20 λεπτά:

Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης.. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).

40 λεπτά:

Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.

45 λεπτά:

Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.

60 λεπτά:

Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του ασβεστίου.

70 λεπτά:

Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι (σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλά σας, καθώς επίσης το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό…

80 λεπτά:

Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας πεθαίνει, θ’ αρχίσετε να έχετε στέρηση ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke , μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει ισχυρά κόκκαλα και δόντια.

Πληροφοριακά:

Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coke & Pepsi είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι αρκετά δυνατή να διαλύσει δόντια και κόκαλα! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει. Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία της πέτρας στα νεφρά.

Τα αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία (σε αντίθεση με τις βιταμίνες και το φυσικό νερό). Έχουν περισσότερη ζάχαρη, υψηλότερη οξύτητα και χρωστικά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα αναψυκτικό μετά από κάθε γεύμα.

Το αντίκτυπο;

Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 370 για την λειτουργία της χώνευσης των ενζύμων. Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να δημιουργεί stress στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται. Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία, αέρια, αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά, τα οποία απορροφούνται από τα έντερα, κι έτσι περνάνε μέσα στο αίμα απ’ όπου διοχετεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών.

Μερικά παραδείγματα:

Πριν μερικούς μήνες, έγινε ένας διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Delhi «Ποιος θα πιεί την περισσότερη Coke?’ Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική δόση «μελανικής διοξύνης» στο αίμα του και μη επαρκής οξυγονόσεως. Από τότε, ο πρύτανης απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του πανεπιστημίου.

Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε! Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από τον θάνατο μας.

Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερα σας και στο εσωτερικό του στομάχου σας που καταλήγει.

Πηγή: http://www.planitikos.com/2011/04/coca-cola.html

Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο με 3 νομοσχέδια »

ΤΗΣ ΠΙΚΙΑΣ ΓΑΛΑΤΗ

Τέλος εποχής για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα σηματοδοτεί το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 15 Μαΐου. Ο δημόσιος υπάλληλος, που πλέον μετονομάζεται σε «κρατικό υπάλληλο», από την 1η Ιουλίου -οπότε και αναμένεται να εφαρμοστεί η πλειοψηφία των αλλαγών που προωθούνται- θα δουλεύει, θα αμείβεται, θα αξιολογείται, θα προάγεται, αλλά και θα τιμωρείται… υπό νέο καθεστώς.

Ο χρόνος «παλαιότητας» κάθε εργαζομένου παύει να είναι καθοριστικό στοιχείο για αύξηση των αποδοχών και για βαθμολογική εξέλιξη. Η αξιολόγηση των εργαζομένων, σε τακτά χρονικά διαστήματα και με συγκεκριμένους δείκτες, θα έχει τον «πρώτο λόγο», ενώ σημαντικές αλλαγές έρχονται στον πειθαρχικό κώδικα που συνδέεται άμεσα με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός. «Οχημα» των αλλαγών στο Δημόσιο θα είναι τρία νομοθετήματα: το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ο πειθαρχικός κώδικας και ο κώδικας δημόσιων υπαλλήλων.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης που θα κατατεθεί για διάλογο αμέσως μετά το Πάσχα είναι:

– Αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

– Καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

– Σύνδεση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Καταργείται η «αυτόματη» ωρίμανση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων κάθε δύο χρόνια. Η αύξηση των αποδοχών λόγω «ωρίμανσης» και η εξέλιξη κάθε εργαζομένου στο Δημόσιο θα δίνονται μόνο ύστερα από αξιολόγηση κάθε τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι προσφέρει λιγότερο από τις δυνατότητές του, τότε δε θα λάβει την αύξηση που θα προκύπτει από τα νέα κλιμάκια που θα καθορίσει το ενιαίο μισθολόγιο. Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικό τρόπο και δε θα είναι «δικαίωμα του προϊσταμένου». Θα γίνεται βάσει μορίων και μετρήσιμων δεικτών για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

– Οι προϊστάμενοι θα επιλέγονται μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνέντευξης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που συγκροτήθηκε προχτές. Η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το 2012, θα γίνεται με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο και θα αποτελεί τμήμα του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών, στα τέλη του 2011 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη γραπτή εξέταση για την επιλογή προϊσταμένων στο ελληνικό Δημόσιο, την οποία θα διοργανώσει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Το ΕΙΣΕΠ με τη σειρά του θα επιλέξει τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε φορέα και υπηρεσία και τα ΣΕΠ θα επιλέξουν τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής τμηματαρχών σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα. Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία. Στις διαδικασίες επιλογής τους θα συνυπολογίζονται η μοριοδότηση για τα χρόνια προϋπηρεσίας, οι σπουδές, η γνώση ξένων γλωσσών, η εργασιακή – διοικητική εμπειρία, η υπηρεσιακή αξιολόγηση και οι ειδικές δραστηριότητες. Επίσης, θα συνυπολογίζεται η μοριοδότηση στο γραπτό διαγωνισμό (μέχρι 350 μόρια) και η συνέντευξη που θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ (μέχρι 300 μόρια), η οποία θα είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους και θα υπάρχει αιτιολογημένη βαθμολόγηση.

– Μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, θα ακολουθήσει και η θεσμοθέτηση της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου». Οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα θεωρούνται υπάλληλοι του υπουργείου που έχουν προσληφθεί, αλλά του κράτους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών. Ολοι οι υπάλληλοι του «στενού» δημόσιου τομέα θα είναι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να αυξηθεί η δυνατότητα κινητικότητας, αλλά και να μειωθούν οι 24.000 θέσεις προϊσταμένων κατά 20%.

– Θεσπίζονται νέα μέτρα για το πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων. Η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλάζει, καθώς δε θα συμμετέχουν σ’ αυτά οι συνδικαλιστές. Με το νέο σύστημα απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για οποιοδήποτε επίπεδο οργανικής μονάδας υπάλληλος στον οποίο έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή. Αν η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά η παραπομπή του προσμετράται αρνητικά στη σχετική μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τους δημόσιους υπαλλήλους που απέχουν συστηματικά από την εργασία τους, ενώ πειθαρχικό παράπτωμα θα αποτελεί η μη ανάρτηση των αποφάσεων στο «Διαύγεια».

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ

Στο τοπίο αυτό, αλλάζει και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ΑΣΕΠ. Αναλαμβάνει τον καθολικό έλεγχο των προσλήψεων, αλλά και τον έλεγχο των μετατάξεων και τον έλεγχο επιλογής των προϊσταμένων του Δημοσίου.
Μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη νομοθετική παρέμβαση για την ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο, θα δημοσιεύονται προκηρύξεις μετατάξεων για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν. Το σύνολο των διαδικασιών για την επιλογή των μεταταχθέντων (αιτήσεις, μοριοδότηση βάσει τυπικών και κοινωνικών κριτηρίων, τελική επιλογή) θα γίνεται από το ΑΣΕΠ.

Δημοσιεύτηκε: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση