Archive for 21 Φεβρουαρίου, 2011

Ο ντετέκτιβ Γιάννης Πρετεντέρης, η εισαγγελέας Όλγα Τρέμη και ο αστυφύλακας Μανώλης Καψής, η ειδική ομάδα του «Νόμος και τάξη» του MEGA »

Αναδημοσίευση από http://antistachef.wordpress.com/


Law & Order (Νόμος & Τάξη) κύκλος 2011

Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία εγκλημάτων, που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση: είναι τα εγκλήματα κοινωνικής ανυπακοής. Τι είναι αυτό που μετατρέπει έναν άνθρωπο από υπάκουο τηλεθεατή σε εγκληματία απεργό; Ποια εμπειρία ματώνει την ψυχή και οπλίζει το χέρι; Και πάνω απ’ όλα: Τι κάνει η αστυνομία;

Ο ντετέκτιβ Γιάννης Πρετεντέρης, η εισαγγελέας Όλγα Τρέμη και ο αστυφύλακας Μανώλης Καψής, η ειδική ομάδα του «Νόμος και τάξη» του MEGA, δεν διστάζουν να ακτινογραφήσουν και να αναλύσουν τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα. Απεργίες, πορείες, καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, “δεν πληρώνω” και ότι άλλο κινείται. Χωρίς να κάνουν εξαιρέσεις και χωρίς συναισθηματισμούς. Αδιαφορούν για τα κίνητρα όταν οι εγκληματίες στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου των εργολάβων, βιομηχάνων, τραπεζιτών και άλλων αθώων πολιτών. Αφουγκράζονται τις επιθυμίες των εργοδοτών τους, πλάθουν τα γεγονότα και συναρμολογούν την τελική εικόνα της κάθε υπόθεσης, αναζητώντας πάντα την αλήθεια ζωντανή ή νεκρή. Τα «Γιατί;» έχουν άμεση και πάντα την ίδια απάντηση και απαραιτήτως κάποιον για υποκινητή. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Το «Νόμος & Τάξη»συγκαταλέγεται στις πέντε πιο δημοφιλείς σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τηλεοπτικών βραβείων: Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου και καλύτερης εκπομπής μαγειρικής. Ο Γ. Πρετεντέρης και η Ο. Tρέμη έχουν κερδίσει βραβεία πρώτου δραματικού ρόλου, ενώ ο Μανώλης Καψής το πρώτο παιδικού κωμικού ρόλου. Η εκπομπή έχει αποσπάσει και πολλούς κυβερνητικούς επαίνους. Καρέ-καρέ στο MEGA, ο ολοκαίνουριος κύκλος της θρυλικής πλέον αστυνομικής σειράς, που θα αντικαταστήσει και επισήμως πια την επιτυχημένη σειρά “MEGA Γεγονότα” στην prime time ζώνη των 8 μ.μ.
alfavita.gr

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί Τρίτη και Τετάρτη »

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με κοινή απόφαση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποδοχών τους, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, αλλά και τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ”…

ΦΡΕΝΟ επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε όλες τις προσλήψεις και τους διορισμούς μέχρι νεωτέρας. »

Ξαφνική εντολή Ραγκούση μέχρι νεωτέρας, για να ελεγχθεί η εφαρμογή τού 5 προς 1 ΣΤΟΠ σε όλες τις προσλήψεις! Μπαίνουν στο ψυγείο και οι 1.800 που έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ «Προσωπάρχες» μαζί με Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να τηρηθεί απαρέγκλιτα το «πέντε φεύγουν ένας μπαίνει» ΦΡΕΝΟ επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε όλες τις προσλήψεις και τους διορισμούς μέχρι νεωτέρας.
Στόχος είναι να μην ξεφύγει η αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» σε κανένα δημόσιο οργανισμό και να ελέγξει συνολικά τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2011. Ζητεί αιφνιδίως με εγκύκλιό του να μην εκδοθεί ή δημοσιευτεί καμία απόφαση διορισμού μέχρι τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να καθορίσουν όχι μόνο τον αριθμό των προσλήψεων, αλλά και την κατανομή των θέσεων ανά φορέα και υπηρεσία σε όλο το Δημόσιο. Πρώτα θύματα της εγκυκλίου Ραγκούση, περίπου 1.800 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που περιμένουν από πέρυσι το διορισμό τους. Πρόκειται για 621 εκπαιδευτικούς, 500 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 660 νοσηλευτές.

Πλήρες θέμα…

Αναθεώρηση του πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις και σαρωτικές μετακινήσεις στο δημόσιο »

Η αναθεώρηση του πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις θα ξεκινήσει μετά την οριστικοποίηση του ενιαίου μισθολογίου. Μέχρι τέλος του χρόνου οι αλλαγές. Το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες με ελλείψεις

Τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο θα φέρει η οριστικοποίηση του ενιαίου μισθολογίου το καλοκαίρι, με στόχο να αναπτυχθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.
«Κλειδί» για τις επερχόμενες μετατάξεις θα αποτελέσει η καταγραφή των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα
«Κλειδί» για τις επερχόμενες μετατάξεις θα αποτελέσει η καταγραφή των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα

Οι μισθολογικές διαφορές που υφίστανται σήμερα μεταξύ υπαλλήλων που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία, αλλά έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία αποτελούν τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη μετακίνηση και την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στο Δημόσιο θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο.

Παράλληλα, μετά τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις (αξιολόγηση από τις 16 ομάδες καταγραφής που έχουν οριστεί ανά υπουργείο και κατόπιν από τον ΟΟΣΑ), θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και θα περιγραφούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, τα οποία θα είναι κοινά για όλο τον δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι η μείωση που θα επέλθει στις οργανικές θέσεις και κυρίως στις θέσεις προϊσταμένων κατά 30% θα επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του χρόνου.

«Κλειδί» για τις επερχόμενες σαρωτικές μετατάξεις θα αποτελέσουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ηδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις των οργανισμών, την απογραφή του υπάρχοντος προσωπικού και των πραγματικών αναγκών σε υπαλλήλους, καθώς και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας.

Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος» στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού. Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι για να μη διαταραχτεί η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.

Το υπ. Εσωτερικών εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Ομάδες Διοίκησης Εργου σε διυπουργικές «ομάδες κρούσης», οι οποίες θα αποτελούνται από στελέχη με εξειδικευμένη μόρφωση και θα μπορούν να μετακινηθούν σε όλα τα υπουργεία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας ειδικά έργα. Η ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο αναμένεται να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των προσλήψεων. Θα επιφέρει, δε, σημαντικές επιπτώσεις και στις διαδικασίες προσλήψεων. Οι διαγωνισμοί του μόνιμου προσωπικού θα γίνονται μία φορά τον χρόνο ή τη διετία από το ΑΣΕΠ.

ΝΕΑ ΕΝΝΟΙΑ
«Κρατικός υπάλληλος»

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», που ουσιαστικά θα σπάει τον δεσμό που «ταυτίζει» τον υπάλληλο με το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο.

Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.

Εκτιμήσεις για αποχώρηση 100.000 υπαλλήλων
Τα κίνητρα και τα εμπόδια για τις μετατάξεις

«Ενας υπάλληλος γνωρίζοντας ότι θα λάβει τις ίδιες αποδοχές και θα διατηρήσει τον βαθμό του εάν μετακινηθεί σε αντίστοιχη θέση άλλης υπηρεσίας, θα είναι πιο δεκτικός στην προοπτική μίας μετακίνησης ανά πενταετία, που θα βελτιώσει τη θέση του και θα ανανεώσει την καριέρα του», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους έως και 40%. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται συνολικά να αποχωρήσουν περίπου 100.000 υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την πραγματοποίηση των μετατάξεων στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, για τους υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές. Στη χώρα μας, ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεταθέσεις προσωπικού σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για αποσπάσεις που αφορούν συνυπηρέτηση δύο συζύγων, όταν ο ένας μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολη έως και αδύνατη η μετακίνηση του υπαλλήλου εντός των ορίων του νομού της παραμεθορίου περιοχής αν δημιουργηθούν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες. Ο καθορισμός των κοινωνικών κριτηρίων για την πραγματοποίηση μετάταξης δεν είναι γενικός και επαφίεται κυρίως στα υπηρεσιακά συμβούλια των οργανισμών.

Η μεταφορά των κονδυλίων για τη μισθοδοσία ενός μετατασσόμενου υπαλλήλου αποτελεί χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να πάρει και αρκετούς μήνες μέχρι να υλοποιηθεί.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο επίπεδο της εξέλιξης, των μισθών και των ωραρίων εργασίας, όπως παρατηρείται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ μετά τις μετατάξεις του «Καλλικράτη». Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να αμβλύνουν και αυτές τις ανισσότητες με την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΘΝΟΣ, 21/2/2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Φρένο στους διορισµούς »

Φρένο σε κάθε διορισµό στο Δηµόσιο βάζει ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προκειµένου να διασφαλιστεί απαρέγκλιτα η τήρηση του κανόνα «µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

ολοι οι φορείς του Δηµοσίου καλούνται µε εγκύκλιο του υπουργού εσωτερικών να µην προβούν σε διορισµό ή πρόσληψη προσωπικού µέχρις ότου εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισµό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη αναγκών καθώς και των θέσεων που θα εγκριθούν τελικώς ανά φορέα και υπηρεσία.

άπό τα υπουργεία και άλλους φορείς έχουν ήδη υποβληθεί αιτήµατα για περίπου 16.000 θέσεις µόνιµου προσωπικού, εκ των οποίων θα ικανοποιηθεί η κάλυψη µόνο 10.600 θέσεων, σύµφωνα µε τον κανόνα.

Σηµειώνεται πως στον κανόνα τού «ένα προς πέντε» περιλαµβάνονται εκτός από τις νέες προσλήψεις και οι µετατάξεις, οι διορισµοί επιτυχόντων σε διαγωνισµούς του ΆΣΕΠ – που βάσει νοµοθετικής ρύθµισης γίνονται πλέον σταδιακά – καθώς και οι διορισµοί που επιτάσσονται από ειδικές διαδικασίες (π.χ. δικαστικών αποφάσεων).

Για τον λόγο αυτό, η εγκύκλιος ορίζει πως οι φορείς οφείλουν «να µην προβούν στην έκδοση και δηµοσίευση αποφάσεων διορισµού/πρόσληψης προσωπικού (διοριστέων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΆΣΕΠ µε οριστικά αποτελέσµατα) καθώς επίσης και οποιασδήποτε άλλης απόφασης διορισµού προσωπικού (µονίµου και αορίστου χρόνου) βάσει ειδικών διατάξεων, πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του υπουργού εσωτερικών και του υπουργού οικονοµικών».

παράλληλα, επισηµαίνεται πως στον κανόνα υπάγονται και οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης, για τα Σώµατα άσφαλείας, για το Λιµενικό Σώµα καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τοµέα υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Όλα όσα ισχύουν για τις συντάξεις του δημοσίου – Ενας πλήρης οδηγός »

Όλα όσα ισχύουν για τις συντάξεις του δημοσίου – Ενας πλήρης οδηγός

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση