Archive for 15 Φεβρουαρίου, 2011

Τι είπε η υπ. Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων, αριθμό μαθητών ανά τάξη, Ερευνητικά Κέντρα και Μουσικά Σχολεία »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ για θέματα παιδείας, η υπ. Παιδείας Αννα Διμαντοπούλου είπε τα εξής:

Ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνενώσεις σχολείων.

Υπουργός: Σε αυτή την προσπάθεια για τις συνενώσεις, περιμένω ως συμμάχους τους εκπαιδευτικούς και τους Δήμαρχους. Πολλά χρόνια τώρα, θα δείτε ότι υπάρχουν Δήμαρχοι ή Νομάρχες, αλλά ακόμα και τοπικές οργανώσεις δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, έχουν παλέψει να μην υπάρχουν μονοθέσια σχολεία, να μην υπάρχουν διθέσια σχολεία, να μην υπάρχουν μικρά σχολεία στα οποία τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν την ποιότητα και όλες τις επιλογές εκπαίδευσης που έχουν σε άλλα μεγάλα σχολεία. Όπως και η εξέλιξη των παιδιών είναι διαφορετική. Ο στόχος λοιπόν που γίνονται οι συνενώσεις -και γίνονται κάθε χρόνο, δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο φέτος, ούτε υπάρχει καμία αλλαγή Νόμου- είναι και η αντιμετώπιση δημογραφικών ζητημάτων. Υπάρχουν περιοχές όπου αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία. Εκτός από συνενώσεις έχουμε και ιδρύσεις σχολείων. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες έχουμε μεγάλη αύξηση πληθυσμού και σε άλλες στις οποίες δεν υπάρχει. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε εγκύκλιο που αναρτήσαμε και στο διαδίκτυο, τη στείλαμε και στους φορείς, ώστε να έχουμε προτάσεις για το θέμα των συνενώσεων. Τώρα γίνεται συζήτηση με όλες τις περιφέρειες, ώστε να έχουμε τις προτάσεις τους. Θέλω να τονίσω ότι είναι παιδαγωγικοί οι λόγοι των συνενώσεων με σημαντικά αποτελέσματα. Να σας πω ότι στην Αθήνα, με το που συνενώσαμε δύο σχολεία με λίγα παιδιά καταφέραμε να κλείσουμε το θέμα της διπλοβάρδιας, δηλαδή να είναι όλα πρωινά αντί να είναι πρωί –απόγευμα.

Δημοσιογράφος: Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη;

Υπουργός: Αυτό δεν αλλάζει, λοιπόν, να το κάνουμε απολύτως σαφές. Δεν αλλάζει καθόλου το θέμα των παιδιών ανά τάξη. Ισχύει ο νόμος. Το ζήτημα είναι να συνενωθούν σχολεία με λίγα παιδιά, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη σοβαρούς παράγοντες όπως η απόσταση. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα και να ταξιδεύουν τα παιδιά 40 χλμ. Όταν έχουμε σε ένα χωριό ένα σχολείο με 20 παιδιά και 22 καθηγητές και στο διπλανό χωριό, με απόσταση μικρότερη από 15-20 χλμ, έχουμε πάλι ένα μικρό Γυμνάσιο, με 20-25 παιδιά, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να γίνουν ένα σχολείο. Και αυτό γιατί έτσι τα παιδιά θα έχουν περισσότερες δυνατότητες. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, θα ζητηθεί βέβαια η άποψη και των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών. Επαναλαμβάνω ότι το εύκολο πάντοτε είναι το να μένουμε στο σήμερα και να πούμε «όχι, πάνω από το πτώμα μας»! Το σημαντικό όμως είναι να δούμε τι συμφέρει τα παιδιά. Είναι καλύτερα τα μεγάλα σχολεία στα οποία οι μαθητές έχουν πολλές δυνατότητες -και όταν λέω μεγάλα σχολεία, εννοώ πάλι με όρια, 300, 400 παιδιά. Το θέμα είναι να ενωθούν δύο σχολεία που να έχουν λίγους μαθητές, όχι τμήματα, δηλαδή πουθενά δεν θα είναι πάνω από το νόμιμο όριο, πουθενά δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Ερώτηση σχετική με τα ερευνητικά Κέντρα.

Υπουργός: Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Υπάρχουν στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στα Ερευνητικά Κέντρα ζητήματα πόρων και προϋπολογισμού για την πληρωμή κυρίως των ωρομισθίων. Σε πολλά από αυτά έχουμε πρόβλημα υπέρβασης προϋπολογισμών από την προηγούμενη χρονιά. Βεβαίως είναι άνθρωποι, οι οποίοι δούλεψαν και θα πρέπει να πληρωθούν. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα μπορέσουμε να λύσουμε έστω τα ζητήματα του προϋπολογισμού τους.

Ερώτηση για το αν πρόκειται να κλείσει το ΕΛΚΕΘΕ.

Υπουργός: Φυσικά όχι! Το ΕΚΛΕΘΕ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά Ινστιτούτα που έχουμε στη χώρα, μας κάνει περήφανους, με σοβαρό εξοπλισμό και πολύ καλούς ερευνητές. Δεν έχει μπει τέτοιο ζήτημα, μου κάνει εντύπωση και μόνο που τίθεται.

Ερώτηση για την απορρόφηση των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων και των Ωδείων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ.

Υπουργός: Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, από όπου και αν τελειώνει ο καθένας, θα έχει αναγνώριση και σε επίπεδο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ακόμα και αν είναι Ιδιωτικοί χώροι, όπως είναι τα Ωδεία. Θα υπάρχει μία πιστοποίηση, ώστε να κατατάσσονται όλοι σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, έχουμε κάνει σαφές από πέρυσι με τον νόμο για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ότι προϋπόθεση είναι το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Δηλαδή, πέρα από τις σπουδές του καθενός, πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Σήμερα στην εκπαίδευση, οποιοσδήποτε τελειώνει, οτιδήποτε τελειώνει, δηλώνει αδιόριστος εκπαιδευτικός. Όλοι θεωρούν ότι υπάρχει μία θέση για αυτούς στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία βεβαίως έχουμε 144 ειδικότητες. Αυτό όμως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για αυτό και αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί φτάσαμε να βλέπουμε πώς πρέπει να εξυπηρετήσουμε ειδικότητες για να μπουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όχι τι χρειάζεται η εκπαίδευση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Οι μαθητές των καταργηθέντων αθλητικών τμημάτων μπορούν να φοιτήσουν σε Τμήματα της Γενικής Παιδείας ή ΕΠΑΛ-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι μαθητές που έχουν εγγραφεί και φοιτούν στα τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) και Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ) Λυκείων τα οποία δεν θα λειτουργήσουν δύνανται :

α. να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Τμήματα της Γενικής Παιδείας στο ίδιο σχολείο ή

β. να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο Σχολείο επιθυμούν. Οι δε μαθητές των (Ε.Τ.Α.ΔΛυκείων) μπορούν να μετεγγραφούν και σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.).

Τα παραπάνω ορίζει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πρόστιμο 9,5 δισ. δολάρια στη Chevron για τη μόλυνση του Αμαζονίου »

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron καταδικάστηκε από δικαστή του Ισημερινού να καταβάλει αποζημίωση οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικές ζημίες που προκάλεσε μεταξύ του 1964 και του 1990 η Texaco, την οποία η Chevron εξαγόρασε το 2001.

Μαζί με τις επανορθώσεις, ο κόστος της αποζημίωσης φθάνει τα 9,5 δισ. δολ.

Η Texaco καταδικάσθηκε επειδή ξεφορτώθηκε δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών υλικών σε λάκκους και ποτάμια του Αμαζονίου. Οι κατηγορίες ήταν για καταστροφή σοδειών, θανάτωση ζώων σε πολλές φάρμες και αύξηση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.

“Ο δικαστής καταδίκασε την Chevron να καταβάλει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικές ζημίες” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος των εναγόντων, Πάμπλο Φαγιάρντο. Συμπλήρωσε, δε, πως πρόκειται για θρίαμβο της δικαιοσύνης κατά της οικονομικής ισχύος και των εγκλημάτων της Chevron, λέγοντας ωστόσο πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση γιατί θεωρούν πως οι ποινές δεν επαρκούν για τις ζημιές που προκάλεσε η πετρελαϊκή εταιρία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας για την Λατινική Αμερική Τζέιμς Κρεγκ, επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση. “Θα ασκήσουμε έφεση” δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία χαρακτήρισε την απόφαση “παράνομη και μη εφαρμόσιμη”, ισχυριζόμενη ότι είναι αποτέλεσμα “απάτης”.
enet.gr

ΑΕΙ – ΤΕΙ : Προς µείωση εισακτέων λόγω µετεγγραφών »

Μείωση Του αριθµού εισακτέων κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, λόγω των µετεγγραφών που εκτινάσσουν τον τελικόπραγµατικό αριθµό των φοιτητών, µελετά το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση για τον εφετινό αριθµό εισακτέων αναµένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτό το διάστηµα τα ιδρύµατα αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο. Στις προτάσεις αυτές τα περισσότερα ιδρύµατα ζητούν έως και τους µισούς εισακτέους σε σύγκριση µε πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν περισσότερους λόγω οικονοµικής δυσπραγίας. Επιπλέον οι κεντρικές σχολές επικαλούνται τις µετεγγραφές που διογκώνουν κάθε χρόνο τον αριθµό των σπουδαζόντων. Για παράδειγµα, στο Τµήµα Εµπορίας και ∆ιαφήµισης του περιζήτητου ΤΕΙ της Αθήνας, στους µόλις 85 αρχικούς εισακτέους προστέθηκαν πέρυσι άλλοι 174 από µετεγγραφές, µε αποτέλεσµα να σπάσει ρεκόρ επιβάρυνσης κατά 204%! Σε καλύτερη θέση µε… 132% επιβάρυνση, ήταν το Τµήµα Προσχολικής Αγωγής του Αριστοτελείου.

Ενας ακόµα λόγος που συνηγορεί στην περικοπή είναι ο επικείµενος «Καλλικράτης» των πανεπιστηµίων, µε συγχωνεύσεις και λουκέτα ιδίως σε τµήµατα της περιφέρειας όπου παράτην κατάργηση της βάσης του δέκα, έµειναν κενές θέσεις λόγω απροθυµίας των υποψηφίων να τα δηλώσουν. Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 88.000 εισακτέοι, αλλά τελικά έµειναν σχεδόν 5.000 θέσεις κενές στα τµήµατα αυτά, που πρέπει πλέον να αλλάξουν γνωστικό αντικείµενο, να συγχωνευθούν ή ακόµα και να κλείσουν.

TA NEA,

Σωσίβιο για το εφάπαξ στο Δημόσιο »

Λύση στο πρόβλημα της καταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση. Στόχος του σχεδίου, που περιλαμβάνει τέσσερις κινήσεις, είναι η συγκέντρωση 600 εκατ. ευρώ

Διαβάστε το άρθρο στη σελίδα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”…

Αστεροειδής σε τροχιά σύγκρουσης με τη ΓΗ! »


O 99942 Αποφις είναι ένας αστεροειδής ο οποίος ανήκει στην οικογένεια ΝΕΟ (Νear Εarth Οbject), δηλαδή ένα διαστημικό αντικείμενο που κινείται στην ευρύτερη διαστημική γειτονιά της Γης. Εντοπίστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2004 και έξι μήνες αργότερα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών έδειχναν ότι το 2029 είναι πιθανόν να φτάσει στην περιοχή μας και ίσως να πέσει πάνω στη Σελήνη ή τη Γη. Οι παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν τότε έδειξαν ότι οι πιθανότητες να πέσει πάνω στη Γη ο Αποφις το 2029 ήταν εξαιρετικά μικρές και πιο συγκεκριμένα 4 στο 1.000.000.

Τώρα όμως ρώσοι επιστήμονες επανέρχονται υποστηρίζοντας ότι η τροχιά του Αποφη είναι τέτοια που μπορεί το 2029 να είναι απίθανο να προσκρούσει στη Γη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί επτά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ο Αποφις θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη και άρα είναι πιθανόν να μας… επισκεφτεί στις 13 Απριλίου του 2036. Στην ανακοίνωση των ρώσων επιστημόνων αντέδρασαν άμεσα αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μελετώντας τους υπολογισμούς των συναδέλφων τους ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι και το πέρασμα του Αποφη το 2036 είναι ουσιαστικά ακίνδυνο, αφού οι πιθανότητες να πέσει στον πλανήτη μας είναι 1 στις 250.000.

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε ο αστεροειδής σήμανε συναγερμός και οι δύο μεγαλύτερες διαστημικές υπηρεσίες, ΝΑSΑ και ΕSΑ, αποφάσισαν να οργανώσουν έναν διαγωνισμό στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα κατέθεταν προτάσεις για μια εξερευνητική αποστολή. Τον διαγωνισμό κέρδισε η βρετανική εταιρεία Αstrium, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας. Η προτεινόμενη αποστολή ονομάζεται Αpex (Αpophis Εxpendition) και σε περίπτωση που τελικά οι δύο υπηρεσίες αποφασίσουν να την υλοποιήσουν η Αstrium θα κατασκευάσει ένα εξερευνητικό σκάφος που θα ξεκινήσει από τη Γη και θα πλησιάσει τον αστεροειδή. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σκάφος θα ξεκινήσει το 2013, θα φτάσει στον αστεροειδή το 2014 και θα τον μελετά επί τρία χρόνια στέλνοντας στη Γη πληροφορίες για το μέγεθος, τη σύνθεση, τη θερμοκρασία, την κίνηση και την τροχιά του. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αποφη για να διαπιστώσουν αν και τι είδους κίνδυνο κρύβει για εμάς.

Εφιαλτικό σενάριο

Ο Αποφις έχει διάμετρο 390 μέτρων και σε περίπτωση που πέσει στη Γη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απελευθερώσει 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το παρατηρητήριο Κitt Ρeak Νational Οbservatory της Αριζόνας των ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου του 2004. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις ο Αποφις θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη σε απόσταση 36.350 χλμ. από το κέντρο της Γης. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν αποτέλεσμα τον συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τον πλανήτη μας. Στην αιγυπτιακή μυθολογία ο Αποφις ήταν το αρχαίο πνεύμα του κακού και του ολέθρου που προσπαθούσε αδιάκοπα να βυθίσει τον κόσμο στο αιώνιο σκοτάδι.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ, cretalive.gr

Tο “δεν πληρώνω” έριξε τη… Θάτσερ – Tο παράδειγμα κινήματος ανυπακοής στη Μεγάλη Βρετανία »


Δεν Πληρώνω.. το παράδειγμα κινήματος ανυπακοής στη Μεγ. Βρετανία
Ιστορικό παράδειγμα κινήματος ανυπακοής στη Μεγ. Βρετανία
Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η κυβέρνηση θάτσερ στη βρετανία αποφάσισε να επιβάλλει ένα νέο φόρο στα νοικοκυριά, ο οποίος έμεινε με το όνομα poll tax. Πρακτικά το ποσό που αναλογούσε σε κάθε οικογένεια προέκυπτε από το πόσα άτομα έμεναν σε ένα σπίτι, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημά τους.

Σχεδόν αμέσως προέκυψε ένα κίνημα πολιτών που αρνήθηκαν συντεταγμένα να πληρώσουν. Ξεκίνησε από τη Σκωτία και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νόμου να μην πληρώσει περίπου το 30% των φορολογούμενων (διευκρινίζεται πως η άρνηση αφορούσε ΜΟΝΟ τον poll tax – ή community charge επίσημα).

Η αντίδραση της θάτσερ ήταν τυπική. Απειλές, διαστρέβλωση, επιλεκτικές δίκες και καταδίκες και απόπειρα καταστολής του κινήματος όπου έβγαινε στο δρόμο. Αποκορύφωμα του κινήματος η τεράστια πορεία του της 31ης Μαρτίου του 1990, όταν πάνω από 300.000 άνθρωποι συγκρούστηκαν στο Λονδίνο με την αστυνομία, η οποία και έχασε τον έλεγχο της πόλης. Μετά τα επεισόδια οι εργατικοί και η πιο επίσημη αριστερά (δηλαδή το militant) καταδίκασαν τα επεισόδια (ο “εργατικός” κίνοκ είπε πως τα έκαναν αναρχικοί χούλιγκαν). Το κίνημα όμως απλώς διογκωνόταν μέρα με τη μέρα,
οπότε κάποια στιγμή οι κατά τόπους αστυνομίες και δικαστικές αρχές να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να καλούν σε δίκη άλλους πολίτες, μιας και τα δικαστήρια και η αστυνομία είχαν κατακλυστεί.
Η αποτυχία του poll tax έριξε τελικά τη θάτσερ. Με τη λαϊκή αγανάκτηση (ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της) να βαράει κόκκινα και το νόμο ουσιαστικά να έχει γίνει κωλόπανο, οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι της έχωσαν μια καλή τρικλοποδιά και την ανάγκασαν σε παραίτηση. Και παρόλο που οι τόρυδες ξαναπήραν την εξουσία στις επόμενες εκλογές, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μαίητζορ (ο νέος αρχηγός των τόρυδων) ήταν να αποσύρει τον poll tax.

sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση