Archive for 1 Φεβρουαρίου, 2011

Κατέρριψαν το μύθο ότι οι γυναίκες δεν έχουν κλίση στα μαθηματικά »

Tης Κατερίνας Μυλωνά
Καταρρίπτουν το μύθο ότι οι γυναίκες δεν έχουν κλίση στα μαθηματικά
Γυναίκες ερευνήτριες στο ΠΚ μιλούν για το Συνέδριο με το ίδιο θέμα
Μύθος αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν κλίση στα μαθηματικά… Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διδάσκουν αρκετές γυναίκες ερευνήτριες.

Η σχέση των γυναικών με την έρευνα, και ιδιαίτερα τον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών, αποτελεί το αντικείμενο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας το διάστημα από 2 ως 5 Μαΐου. Διοργανωτές είναι το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Αρχιμήδειο Κέντρο για μοντελοποίηση, ανάλυση και υπολογισμούς.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει τα εφαρμοσμένα μαθηματικά στην Ελλάδα, γενικότερα, και ιδιαίτερα να δώσει κίνητρα σε νεαρές ερευνήτριες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα. Τις ημέρες του συνεδρίου, θα έρθουν σε επαφή μεγαλύτερες σε ηλικία και καταξιωμένες στο χώρο τους ερευνήτριες με νέες γυναίκες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιστήμη των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Για τους στόχους του συνεδρίου αλλά και τη σχέση των γυναικών με την επιστήμη μιλούν στην «Π» οι ερευνήτριες στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΜ, κ. Γεωργία Καραλή, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Χρυσούλα Τσόγκα.

Γυναίκες και εφαρμοσμένα μαθηματικά

Πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς συνεδρίων που διοργανώνονται στην Κρήτη από το Αρχιμήδειο Κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κέντρο (http://acmac.tem.uoc.gr) αποτελεί πόνημα του ΤΕΜ και στόχος είναι να καταστεί κέντρο αριστείας που θα προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν δέκα περίπου μήνες ενώ το επόμενο διάστημα, το Κέντρο θα έχει τη δική του στέγη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες.

Τον ερχόμενο Μάιο θα έρθουν στην Κρήτη σημαντικές ερευνήτριες από πολλά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πρόκειται για τις É. Bécache (Γαλλία), A. Ben Abda (Τυνησία), Κ. Χριστοφόρου (Κύπρος), P. Cook (ΗΠΑ), A. DeMasi (Ιταλία), D. Hilhorst (Γαλλία), M. Lukakova (Γερμανία), Δ. Μανουσάκη (Πολυτεχνείο Κρήτης), J. McLaughlin (ΗΠΑ), A. Millet (Γαλλία), B. Niethammer (Αγγλία), A. Novick-Cohen (Ισραήλ), E. Orlandi (Ιταλία), B. Pelloni (Αγγλία), M. Postel (Γαλλία), C. Prada (Γαλλία), Κ. Τριβιζά (ΗΠΑ), Θ. Ζαρειφοπούλου (Αγγλία).
ΠΑΤΡΙΣ

Πέθανε ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης »

Πέθανε ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης
«Έφυγε» σε ηλικία 95 ετών
Κηδεύεται αύριο στις 10 το πρωί από τον ιερό της του Θεού Σοφίας στην «αιώνια» γειτονιά του ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης, που «έφυγε» τα ξημερώματα σε ηλικία 95 ετών.

Γεννημένος το 1916 στη Θεσσαλονίκη (σσ. κατοικούσε στο ίδιο σπίτι σχεδόν από τη γέννησή του πίσω από την Αγία Σοφία), σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διορίστηκε ως δικηγόρος το 1940. Παρά ταύτα παρέμεινε έκτοτε αφοσιωμένος στην ποίηση. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1936, στο περιοδικό «Μακεδονικές Ημέρες», και πιο δυναμικά μία δεκαετία αργότερα, όταν εκδόθηκε το περιοδικό «Κοχλίας».

Δημοσίευσε 22 ποιητικές συλλογές. Το έργο του μεταφράσθηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και ο ίδιος μετέφρασε Γάλλους, Ισπανούς και λατινοαμερικανούς ποιητές. Ήταν μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ποιητών και επισκέφθηκε, ως επίσημος καλεσμένος, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Είχε λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ Ποίησης, ενώ παρευρέθηκε και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε παγκόσμια συνέδρια και σε διεθνείς συναντήσεις συγγραφέων. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, το Α΄Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Ουράνη, το Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης Φερνάντο Ριέλο, τον τίτλο του Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και το ευρωπαϊκό Βραβείο Χέρντερ. Το 1995 εκλέχθηκε μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Μιχαήλ Εμινέσκου, που εδρεύει στην Ρουμανία, και του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκέντρωσε, στα 70 και πλέον χρόνια της ενασχόλησής του με την ποίηση, τις περισσότερες ίσως διακρίσεις, που έχουν δοθεί σε Έλληνα ποιητή. Ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (σσ. ο ίδιος, παρά τις πολλαπλές του διακρίσεις, δεν κατάφερε να βραβευθεί με τον Νόμπελ ποίησης, παρότι υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος) τον είχε χαρακτηρίσει «βαθύ γνώστη της λυρικής τέχνης».

Από το 1999 υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
newsbeast.gr

Aναζητώντας τη «δίδυμη αδελφή» της Γης »

Oι αστρονόμοι θα δημοσιοποιήσουν τη λίστα των 400 πιο φωτεινών άστρων
The New York Times
Ενα σημάδι που θα μαρτυρά την ύπαρξη ζωής μακριά από τον δικό μας πλανήτη αναζητούν οι πανίσχυροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA. Ολόκληρο το εικοσιτετράωρο υπολογίζουν ξανά και ξανά τη φωτεινότητα χιλιάδων αστέρων, προσπαθώντας να εντοπίσουν το λαμπύρισμα μακρινών Ηλιων. Τα στοιχεία που αναλύονται συλλέγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διαστημικά προγράμματα. Αύριο οι αστρονόμοι του προγράμματος θα δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 400 πιο φωτεινά αστέρια που έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής και τα οποία ίσως να έχουν, σε μικρή απόσταση, πλανήτες σαν τη Γη.

Ο πατέρας του προγράμματος, ο Ουίλιαμ Μπορούκι, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το Κέπλερ είναι πολύ σημαντικότερο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ, επειδή μας δίνει απαραίτητες πληροφορίες για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εποικίσουμε το Διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό, είναι αλήθεια, γεννήθηκε από τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο Μπορούκι στο Διάστημα και τα μυστικά του. Ετσι σπούδασε Φυσική στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν κι εργάστηκε στο πρόγραμμα Απόλλων, όπου ειδικεύθηκε στις ακριβείς μετρήσεις φωτός. Ηδη από το 1984 πρότεινε τη χρήση τέτοιων μετρήσεων για την ανεύρεση πλανητών, που δεν μπορούν να εντοπιστούν αλλιώς. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1993, μαζί με τους συνεργάτες του πρότεινε την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου το οποίο θα κάνει τέτοιες ακριβώς μετρήσεις.

Ομως η NΑSΑ δυσκολεύτηκε να πειστεί και η κατασκευή του Κέπλερ έγινε δεκτή μόλις το 2001. Στις 6 Μαρτίου 2009 το Κέπλερ εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Σήμερα μετράει τη φωτεινότητα 156.000 αστέρων κάθε μισή ώρα, αναζητώντας τις επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις της, γεγονός που μαρτυρά ότι από μπροστά του διέρχεται κάποιος πλανήτης, ίσως ο δίδυμος αδελφός της Γης μας.

Επανειλημμένοι έλεγχοι

Οι άνθρωποι του Κέπλερ πιστεύουν ότι θα βρουν αρκετούς πλανήτες που θεωρητικώς θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή. «Η ανεύρεση της νέας Γης είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ανησυχούμε για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία ανακοίνωση εάν δεν ελέγξουμε επανειλημμένως ότι γνωρίζουμε για τι μιλάμε», λέει ο Μπορούκι. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ανακοινώσεις των ανακαλύψεων του Κέπλερ θα έχουν περισσότερο στατιστική μορφή. Οι ερευνητές θα λένε ότι «βλέπει 100 πλανήτες για τους οποίους είμαστε 80% βέβαιοι».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -Τι προέκυψε από τη διαβούλευση για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ-ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Συνολικά συμμετείχαν με απόψεις και προτάσεις 359 φορείς και άτομα στη δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ , η οποία έληξε στις 14 Ιανουαρίου , ανακονώθηκε σήμερα απ το υπ. Παιδείας . Τα σχόλια που κατατέθηκαν βασίστηκαν

σε τέσσερα κείμενα, ένα αρχικό εισαγωγικό κείμενο και τρία ακόλουθα που ανέλυαν τους τρεις βασικούς άξονες της προτεινόμενης πρότασης. Ειδικότερα, οι θεματικές των τεσσάρων κειμένων ήταν ως εξής:

1. Η πρόκληση των αλλαγών στην εκπαίδευση.
2. Νέα ταυτότητα με νέα ηγεσία και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Νέα σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία και την κοινωνία, με λογοδοσία και ευθύνη.
3. Πτυχία με αντίκρισμα: νέα οργάνωση της μάθησης και των προγραμμάτων σπουδών που διευκολύνουν την κινητικότητα και ενισχύουν τη διεπιστημονικότητα.
4. Ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των ιδρυμάτων, σε άμεση σύνδεση με το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας: ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΘΕΜΑ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗΣ: Η πρόκληση των αλλαγών στην εκπαίδευση

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΩΝ: 156 σχόλια κατατέθηκαν στο συγκεκριμένο κείμενο

Το παραπάνω κείμενο σχετικά με την πρόκληση των αλλαγών στην εκπαίδευση, αποτέλεσε μια εισαγωγή στις προτάσεις του Υπουργείου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό δικαιολογεί το εύρος και την ποικιλία των εμφανιζόμενων σχολίων.

Αρκετοί σχολιαστές εστίασαν σε ζητήματα που αφορούν την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ: επεσήμαναν την ανάγκη αξιολόγησης των καθηγητών, προκειμένου να προωθηθεί η αριστεία και αξιοκρατία στα πανεπιστήμια. Το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ με θέσεις εξωπανεπιστημιακές, η ανάγκη τακτικής αξιολόγησης, οι εξουσίες των πρυτάνεων, η μετακίνηση των αδιάφορων καθηγητών, είναι ενδεικτικά σχόλια του προβληματισμού, που αναπτύχθηκε σχετικά με τα ζητήματα της απόδοσης-αξιολόγησης των μελών ΔΕΠ.

Μια άλλη παράμετρος που τέθηκε αφορούσε την κομματοκρατία στα ΑΕΙ και την ανάγκη απαλλαγής από αυτήν. Αρκετοί επεσήμαναν το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και παρατάξεων με το πανεπιστήμιο και τις αρνητικές συνέπειες, όπως αναξιοκρατία και φαυλοκρατία, που συνεπάγονται τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Η οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σημειώθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανασύνταξης των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προτάσεις που κατατέθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνουν τη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την παραγωγή και την αγορά, την καταβολή χαμηλών διδάκτρων από προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές όπως και την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος.

Παρατηρήσεις σε επιμέρους σημεία του κειμένου έστειλαν πολλοί άλλοι σχολιαστές. Για παράδειγμα, συμμετέχοντες στη διαβούλευση έθιξαν την ανάγκη κατάργησης ή συγχώνευσης τμημάτων, την ανανέωση των συγγραμμάτων, τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, τις υποτροφίες, την Ειδική Αγωγή κ.λπ.

Σημαντικός τέλος αριθμός προτάσεων κατατέθηκε από διάφορους συλλόγους εργαζομένων πανεπιστημιακών ή διοικητικών. Ειδικότερα τις θέσεις τους απέστειλαν οι παρακάτω σύλλογοι:

* Γ.Σ του Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών
* Γ.Σ. του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
* Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης Πάτρας (ΚΙΠΑΝ)
* Σύλλογος Ε.Τ.Ε.Π. Π. Κ.
* Ο.ΣΥ.Ε.Ε.ΔΙ.Π Κλάδου Ι
* Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΕΕΔΙΠ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ “ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ”
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
* Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία – ΕΣΑμεΑ
* Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Τι ισχύει για τους μαθητές που πιάνονται να αντιγράφουν στις εξετάσεις »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Παιδείας για τους αντιγραφείς των πανελλαδικών εξετάσεων και των μαθητών που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην ΅οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υ

ποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής.

Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

β) Αν πρόκειται για μάθημα που εξετάζεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου και μετά από εισήγηση των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα, το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα

αναφέρονται στο εδάφιο α της παρούσας παραγράφου. Όπου στο εδάφιο α αναφέρεται λυκειακή επιτροπή νοείται ο Διευθυντής του Λυκείου, οι επιτηρητές και οι διδάσκοντες το εξεταζόμενο μάθημα.

Ποια πτυχία οδηγούν σε διορισμό στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης »

Αντιστοιχίες ΑΕΙ »
Ποια πτυχία οδηγούν στο διορισμό στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης
(Με βάση τις προκηρύξεις 2Π και 3Π για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών το 2008).
Α. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ
Κλάδος ΠΕ 60 Νηπιαγωγών: [Κωδικός: ΠΕ 60.00]

Πτυχίο Παιδαγωγικού Τµήµατος Νηπιαγωγών ή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ή Επιστηµών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή Επιστηµών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ή Παιδαγωγικού Τµήµατος Προσχολικής Εκπαίδευσης ή Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών ή Επιστηµών Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασµού ή Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης, ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα ή πτυχίο Σχολών Νηπιαγωγών ή πτυχίο των τµηµάτων εκπαίδευσης νηπιαγωγών, που λειτούργησαν στις παιδαγωγικές Ακαδηµίες, της ηµεδαπής ή ισότιµο και αντίστοιχο τίτλο της αλλοδαπής ή Επιστηµών της Αγωγής-Προδηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου της Κύπρου
Κλάδος ΠΕ 70 ∆ασκάλων: [Κωδικός: ΠΕ 70.00]

Πτυχίο Παιδαγωγικού ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης ή Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης, ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα ή Πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδηµίας ή Επιστηµών της Αγωγής – ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου της Κύπρου.
Β. ∆ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ
Κλάδος ΠΕ 01 Θεολόγων: [Κωδικός: ΠΕ 01.00]

Πτυχίο Θεολογίας ή Κοινωνικής Θεολογίας ή Ποιµαντικής ή Ποιµαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
Κλάδος ΠΕ 02 Φιλολόγων: [Κωδικός: ΠΕ 02.00]

Πτυχίο Φιλοσοφικού Τµήµατος Φιλοσοφικής Σχολής ή Φιλολογίας ή Ελληνικής Φιλολογίας ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας µε κατευθύνσεις Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Ιστορίας ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ή Φιλοσοφίας, ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµο και αντίστοιχο ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Φιλοσοφίας ή Ιστορίας Αρχαιολογίας ή Κλασσικών Σπουδών ή Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Κύπρου.
Κλάδος ΠΕ 03 Μαθηµατικών: [Κωδικός: ΠΕ 03.00]

Πτυχίο Μαθηµατικών ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Μαθηµατικών ή Μαθηµατικών και Στατιστικής του Πανεπιστηµίου της Κύπρου ή πτυχίο της Σχολής Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράµµατος Σπουδών της κατεύθυνσης Μαθηµατικού Εφαρµογών ή πτυχίο του Τµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Κρήτης
Κλάδος ΠΕ 04 Φυσικών – Ειδικότητες: Φυσικών, Χηµικών, Βιολόγων και Γεωλόγων: [Κωδικός: ΠΕ 04.00]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση