Archive for 20 Νοεμβρίου, 2010

Το Υπουργείο ζητά από τους γονείς την ευθύνη της μετακίνησης »

Γονείς σε… αδιέξοδο με τη βούλα του υπουργείου Παιδείας

Τους ζητά να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν να φοιτούν τα παιδιά τους στο Αθλητικό Σχολείο και αν ναι, να τα μετακινούν οι ίδιοι
Της Σ. Μαργαριτίδου
Αποκαλυπτικό ήταν το επείγον έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που έλαβαν οι γονείς των 50 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Συκεών. Σύμφωνα με αυτό, καλούνται οι γονείς άμεσα να αποφασίσουν αν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτούν στο Αθλητικό Σχολείο, ενώ με άλλη υπεύθυνη δήλωση καλούνται εγγράφως να δηλώσουν αν θα μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους με δικά τους μέσα, ώστε να συνεχίσουν να κάνουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Δεκάδες γονείς αθλητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο βρίσκονται τώρα σε αδιέξοδο, αφού στη μέση της χρονιάς καλούνται να λύσουν οι ίδιοι το πρόβλημα μετακίνησης των παιδιών τους, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε αθλητικό σχολείο. “Θα πρέπει δηλαδή τα παιδιά να φοιτούν όχι σε αθλητικό σχολείο, στο οποίο έκαναν μέχρι τώρα τα μαθήματά τους και τα αθλήματα, αλλά να κάνουν μάθημα σε κανονικά σχολεία και να μετακινούνται με το αστικό λεωφορείο κάθε φορά που θα πρέπει να συμμετέχουν στα υποχρεωτικά αγωνίσματα”, εξηγεί γονέας που έλαβε την επιστολή. Το πρόγραμμα των μαθητών που φοιτούν σε αθλητικά σχολεία περιλαμβάνει καθημερινά συμμετοχή σε διάφορα αγωνίσματα, τα οποία, όπως φαίνεται, θα γίνονται πλέον εκτός των ειδικών σχολείων.

Τι κρύβεται πίσω από την επιστολή και την υπεύθυνη δήλωση
Οι 50 μαθητές του Αθλητικού Σχολείου Συκεών συστεγάζονται με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Συκεών. Μέχρι τώρα όσοι ανήκαν στο Αθλητικό Σχολείο χρησιμοποιούσαν ειδικό λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους, αφού ήταν μαθητές που προέρχονταν από πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι μαθητές του Αθλητικού Σχολείου Συκεών έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ και έχουν τιμηθεί με πολλές άλλες διακρίσεις.
Όπως εξηγεί ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος γονέας μαθητή-αθλητή που φοιτά στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών, “ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας μάς δείχνει τον δρόμο της εξόδου από το σχολείο, αφού θα πρέπει μόνοι μας πλέον να αναλαμβάνουμε τις μετακινήσεις των παιδιών μας”.
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, σε απόσταση αναπνοής από τις διακοπές των Χριστουγέννων πλέον, δεν έχουν γίνει τοποθετήσεις γυμναστών και προπονητών στα αθλητικά σχολεία της χώρας, και όλα δείχνουν πως χιλιάδες μαθητές και γονείς οδηγούνται ουσιαστικά σε αδιέξοδο, αφού δεν υπάρχει πλέον πρόβλεψη ούτε για τη μεταφορά αυτών των μαθητών.
Επικαιρότητα | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ |

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Λουκέτο» στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας , λόγω οικογενειοκρατίας –ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας και την απάλειψή του από το Μηχανογραφικό Δελτίο προτείνει το υπ. Παιδείας με έγγραφο που απέστειλε σήμερα προς της Σύγκλητο του Ιδρύματος ( ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΡΤΟΥ ΚΑΝΕΤΕ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και ζητά τη γνώμη του εντός 30 ημερών ,εξαιτίας , μεταξύ άλλων :

Ακραίων φαινομένων οικογενειοκρατίας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο ως άνω τμήμα και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό του προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

-Χορήγησης διδακτορικών διπλωμάτων σε τέκνα Καθηγητών του Σώματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας,

Της ύπαρξης διπλών πρακτικών εκλογών, από τα οποία απεστάλησαν στο ΤΠΔΒΜΘ προς έλεγχο νομιμότητας των σε αυτά αναφερομένων εκλογών μελών ΔΕΠ, τα μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα.

Πιέζει για αναγνώριση των κολεγίων η τρόικα »

Μια αιφνιδιαστική επίσκεψη

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, την επαγγελματική αναγνώριση, το υπουργείο ήταν έτοιμο να απαντήσει στους εκπροσώπους της Επιτροπής ότι από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. Η ακαδημαϊκή, όμως, αναγνώριση τους είναι ένα θέμα το οποίο η Ελλάδα αρνείται να διαπραγματευτεί, επικαλούμενη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Κι ας είχαν αποστείλει σχετικό έγγραφο οι εκπρόσωποι της Κομισιόν την προηγουμένη της επίσκεψής τους, κάνοντας λόγο για τη διεξαγωγή συζητήσεων για «αµοιβαία ακαδηµαϊκή αναγνώριση» των κολεγιακών πτυχίων.

Στη χθεσινή τους, πάντως, σύντομη επίσκεψη στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της επιτροπής επέλεξαν να μην πιέσουν για ακαδημαϊκή αναγνώριση. Αναφέρθηκαν μόνο στο θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης, την οποία και αποδέχεται η Ελλάδα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005. Ζήτησαν, λοιπόν, πλήρη αναφορά για τις ενέργειες της χώρας μας για ενσωμάτωση της οδηγίας αυτής στο ελληνικό δίκαιο και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αναγνώρισης. Οπότε απλά τους δόθηκε ο σχετικός φάκελος.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων της Κομισιόν στο υπουργείο Παιδείας εντάσσεται στο πλαίσιο των οδηγιών της τρόικας για πλήρη εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου από όλα τα υπουργεία. Στο Μνηµόνιο, δηλαδή, περιλαµβάνεται και η υποχρέωση τήρησης της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας για τα κολέγια.

Επαγγελματική αλλά όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις οι οποίες θα αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων. Την ίδια, όμως, στιγμή, ορισμένα κολέγια και απόφοιτοι έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας και ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους.
Τη δημοσίευση αποφάσεων με τις οποίες για πρώτη φορά θα γίνεται επαγγελματική αναγνώριση πτυχιούχων των κολεγίων περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού γραµµατέα Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, κ. Β. Παπάζογλου. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 20 με 30 αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν από το νεοσύστατο Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Το συμβούλιο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη κι έχει ως τώρα δεχθεί 182 αιτήσεις αναγνώρισης, ενώ εκκρεμούν ακόμη 600.
Σε πρακτικό επίπεδο η επαγγελματική αναγνώριση των κολεγίων σημαίνει ότι οι απόφοιτοί τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, και εγγραφής σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους του κλάδου τους. Επιπλέον, μπορούν να διεκδικήσουν, προβάλλοντας τα πτυχία τους, αυξήσεις αμοιβών και προαγωγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πάντως η διαδικασία αναγνώρισης, ακόμη και στην περίπτωση της επαγγελματικής αναγνώρισης, των δικαιωμάτων των αποφοίτων αναμένεται να κρατήσει καιρό. «Ο ΔΟΑΤΑΠ, ο οργανισμός που αντικατέστησε το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, προχωρά σε αναγνώριση και αντιστοίχιση των πτυχίων του εξωτερικού με πολύ αργούς ρυθμούς. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο ένας πτυχιούχος από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να περιμένει έως και ένα χρόνο για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών του. Στόχος μας είναι να κάνουμε την ισοτίμηση των πτυχίων του εξωτερικού σε μία ή δύο μέρες» δήλωσε σχετικά ο κ. Παπάζογλου, τονίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του αρμόδιου οργάνου.

Αλλά και όσον αφορά το θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης αναμένονται εξελίξεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται σύντομα η δηµοσίευση απόφασης του ∆ιοικητικού Εφετείου της Αθήνας µε την οποία υποχρεώνεται ο ∆ΟΑΤΑΠ να εξετάσει σχετική αίτηση αποφοίτου κολεγίου. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ των Νέων, η κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μόλις δημοσιευτεί η απόφαση αυτή.
Πηγή: tvxs.gr

Οι αλλαγές υποβαθμίζουν τα ΤΕΙ »


Την αντίδρασή τους στο προς διαβούλευση κείμενο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τριμελούς γραμματείας ΤΕΙ, «παρά την κατ’ αρχήν θετική διάθεσή των, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΤΕΙ διαπίστωσαν ότι το κείμενο όχι μόνο δεν εντάσσει τα ΤΕΙ στον Ενιαίο Χώρο της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πρακτική, αλλά με ρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας θίγονται και υποβαθμίζονται ΤΕΙ, τόσο θεσμικά όσο και λειτουργικά. Παράδειγμα, οι διορισμοί 300 μελών ΔΕΠ έναντι ουδενός στα ΤΕΙ».

Η Σύνοδος διαμαρτύρεται επίσης για την αναστολή εκτέλεσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που δίνουν κύρος στα ΤΕΙ αλλά και στους πτυχιούχους τους και καταγγέλλει όσους δρουν αντίθετα προς την πολιτική της μιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Επίσης οι πρόεδροι των ΤΕΙ εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην «αναγνώριση πτυχίων που απονέμονται μέσω συμφωνιών δικαιοχρησίας, μέσα από την πολιτική που προωθεί και εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας υπό την κάλυψη δεσμεύσεων σχετικών με το Μνημόνιο. Αυτή η πολιτική ωθεί τούς νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ παράλληλα απαξιώνει τα ΤΕΙ, τα οποία αγωνίζονται να αποκτήσουν την ακαδημαϊκή υπόσταση και τη θεσμική τους ολοκλήρωση. Ζητήματα τα οποία το κείμενο διαβούλευσης ουδόλως εγγυάται».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση