Archive for Νοέμβριος, 2010

Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ: Πώς μπορείτε να ταπεινώσετε έναν εργαζόμενο »


Απογευματινή
Ήταν 23-11 όταν δεσμευτήκαμε οι δημοσιογράφοι -εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάϊ 100,3 ότι δεν υπογράφουμε τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτούσε για τη μείωση της μηνιαίας μισθοδοσίας μας κατά 10%. Στη διάρκεια των επτά αυτών ημερών, έγιναν πολλές συνελεύσεις και συζητήσεις τόσο με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό όσο και με τη διοίκηση του σταθμού ή πιό σωστά του ομίλου, καθώς η αποκαλούμενη «τυφλή περικοπή» του 10% αφορούσε και την τηλεόραση και τους διοικητικούς.
Η διοίκηση του σταθμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής, άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, για να τους αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους. Κι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο και οι «επιτελάρχες» του σταθμού εργαζόταν υπερωριακά, με στόχο την εξώθησή τους στην υπογραφή, η ΕΣΗΕΑ, και για την ακρίβεια η πλειοψηφία της, επέλεγε το δρόμο της ηχηρής σιωπής και της «ευγένειας». Τις πιο δύσκολες ώρες, παρότι είχαν ενημερωθεί για το τέλος που ερχόταν, απουσίαζαν ..Δεν κηρύχθηκε καμία απεργία στον όμιλο για την κρίσιμη σημερινή ημέρα, ούτε στάση, ούτε καν συνέλευση. Κι όταν κλήθηκαν επιτακτικά να παραστούν από τους εργαζόμενους που αντιστεκόταν και δεν υπέγραφαν, παρά την εξάντληση των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί από τη διοίκηση του σταθμού, έμειναν απ΄ έξω από την πόρτα … Καθώς ο κ. Πάνος (σ.σ Σόμπολος) δεν αντέδρασε στην «πρόκληση» του Χρήστου όπως τον αποκάλεσε (σ.σ Παναγόπουλου) να απαγορεύσει την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Επί της ουσίας, συνάδελφοί μας (όπως μέλλουσες μητέρες και όχι μόνο) με τη διακριτική ενθάρρυνσή μας υπέγραψαν ή άλλοι με δάκρυα στα μάτια σύρθηκαν -τελευταίοι- ως το λογιστήριο για να υπογράψουν τη μη απόλυσή τους. Κάποιοι -λιγοστοί αντέχουν ακόμα. Ως άτομα. Γιατί ξέρουν ότι το σωματείο τους εξαντλήθηκε στο «Θα» και την κωλυσιεργία.
Δήμητρα Κουντή, Κώστας Δαυλός
Εκπρόσωποι των δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ στην ΕΣΗΕΑ

Wikileaks αναστατώνουν τον κόσμο »

Διπλωματική κρίση προκαλεί διαρροή εγγράφων από αμερικανικές πρεσβείες

The Guardian
Διπλωματική κρίση προκάλεσε η δημοσιοποίηση 250.000 τηλεγραφημάτων και εγγράφων από αμερικανικές πρεσβείες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Από την πρώτη «δόση» απόρρητων εγγράφων, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, αποκαλύπτεται ότι Αραβες ηγέτες ζήτησαν από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε από αέρος βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν την εντολή να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ.

Παρότι οι δύο παραπάνω αποκαλύψεις θα αρκούσαν για να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή, τα έγγραφα που κοινοποίησε η ιστοσελίδα Wikileaks αποκαλύπτουν επίσης την άποψη της Ουάσιγκτον για άλλα ευαίσθητα διεθνή θέματα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας, οι ανησυχίες στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενισχυόμενη αναταραχή στο Πακιστάν και η χρήση μη συμβατικών μεθόδων για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Αλλα ζητήματα που θίγονται στα τηλεγραφήματα και αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση είναι:

Οι σημαντικοί φόβοι της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για την ασφάλεια των πακιστανικών πυρηνικών όπλων, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης και ότι κυβερνητικοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να κλέψουν ικανές ποσότητες πυρηνικού καυσίμου, επιτρέποντας σε τρομοκρατική οργάνωση να κατασκευάσει δική της βόμβα.

Οι ατυχείς δηλώσεις του Αγγλου πρίγκιπα Αντριου για την ανικανότητα βρετανικής διωκτικής υπηρεσίας.

Οι υποψίες διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με ένα τηλεγράφημα να υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος Ζία Μασούντ πιάστηκε να μεταφέρει 52 εκατ. δολάρια σε μετρητά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Εμιράτα.

Καταγγελίες ότι η Ρωσία και οι μυστικές της υπηρεσίες αξιοποιούν αφεντικά της μαφίας για την πραγματοποίηση εγκληματικών πράξεων, με ένα τηλεγράφημα να αποκαλύπτει ότι η σχέση αυτή είναι τόσο στενή, που η χώρα έχει καταστεί «κράτος-εγκληματίας».

Εντονες επικρίσεις Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας στο Αφγανιστάν, με τα τηλεγραφήματα να αποκαλύπτουν την περιφρόνηση που νιώθουν οι Αμερικανοί για την αποτυχία των Βρετανών να αποκτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Χελμάντ.

Ενα από τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τη συμφωνία μεταξύ Υεμένης και Ουάσιγκτον για την προσφορά πολιτικής κάλυψης στην κυβέρνηση της Υεμένης για τη χρήση αμερικανικών βομβαρδιστικών σε βομβαρδισμούς στόχων της Αλ Κάιντα. Σε συνάντηση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους με τον πρόεδρο Σαλέχ της Υεμένης, ο πρόεδρος φέρεται να λέει: «Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας και όχι αμερικανικές».

Οδηγίες της Κλίντον

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πολιτική ζημιά, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον απέστειλε από το απόγευμα της Κυριακής σαφείς οδηγίες στις διπλωματικές αποστολές της χώρας, ώστε αυτές να προετοιμάσουν τις συμμαχικές κυβερνήσεις για τον καταιγισμό αποκαλύψεων, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την πρωτοβουλία του Wikileaks ως ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη ζωή Αμερικανών διπλωματών.

Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον σερ Κρίστοφερ Μάγερ εκτιμά ότι οι αποκαλύψεις του Wikileaks θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στη διπλωματία. «Δεν πρόκειται να περιορίσουν την ειλικρίνεια των διπλωματών. Οι διπλωματικές υπηρεσίες, όμως, θα πρέπει να επανεξετάσουν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους επικοινωνιών και αρχείων. Τέτοια ποσότητα εγγράφων σε χάρτινη μορφή δεν θα μπορούσε να έχει κλαπεί», είπε ο σερ Κρίστοφερ.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τις διπλωματικές τους αποστολές σε διεθνές δίκτυο κατασκοπείας, ζητώντας από απλούς διπλωματικούς υπαλλήλους όχι μόνο τη συλλογή πληροφοριών πολιτικού περιεχομένου, αλλά και τη μετάδοση εμπιστευτικών και προσωπικών πληροφοριών για κρατικά στελέχη και σημαίνοντα πρόσωπα ξένων χωρών.
kathimerini.gr

Κομισιόν: Χωρίς δουλειά 750.000 Έλληνες το 2011 »


Για μετά τον Ιούνιο του 2011 μετατίθεται η ανάκαμψη
Εκτίναξη της ανεργίας στο 15% το 2011 και ακόμη υψηλότερα, στο 15,2% το 2012, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 7,6% το 2012. Προβλέπει ύφεση 3% για το 2011 και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Βέβαια, η όποια ανάκαμψη δεν θα φανεί αρκετή στο να περιορίσει την έκρηξη της ανεργίας. Οι περιορισμένες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει ο δημόσιος τομέας (απομάκρυνση συμβασιούχων, ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις κλπ) θα οδηγήσει τον επίσημο δείκτη της ανεργίας στο 15%, ποσοστό στο οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2012.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι στη διετία 2011-2012 θα υπάρξει και μείωση του εργασιακού κόστους . Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα θα “προσαρμοστούν” στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον με τις απολύσεις και τη μείωση της ζήτησης. Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε μείωση μισθών, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι θα συμβάλλει στο να μετριαστούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα εκτιναχτεί στο 156% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει γύρω στο 7,5% τόσο το 2011 όσο και το 2012. Η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα γίνει -όπως φάνηκε και από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση- με τη λήψη μέτρων που αντιστοιχούν στο 5,75% του ΑΕΠ.

Τέλος, για το 2011 αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2%, καθώς θα σταματήσουν να επιδρούν τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2010 (αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ). Για το 2012, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διολισθήσει περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ.
enet.gr

Με νέες δικαστικές περιπέτειες απειλείται η Ελλάδα από τη Ευρωπαική Επιτροπή για τα πτυχία των νοσηλευτών -AΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΑΤΑΠ »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων νοσηλευτή. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα παρέβη τους κανόνες αυτούς, απαιτώντας από τους έλληνες νοσηλευτές που απέκτησαν τα επαγγελματικά προσόντα

τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών τους στην Ελλάδα πριν μπορέσει να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο οικείο μητρώο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τόσο τον ελληνικό τομέα της υγείας όσο και τους νοσηλευτές με τα κατάλληλα προσόντα που αναζητούν εργασία στην ίδια τη χώρα τους. Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΟΑΤΑΠ

Σύμφωνα με τον Ν. 3328/2005 και σχετική απόφαση της από 15-10-2010 συνεδρίας της Ολομέλειας του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ο Οργανισμός δεν δύναται να προβεί στην έκδοση βαθμολογικής αντιστοιχίας τίτλων σπουδών για τους οποίους έχει αναγνωρισθεί μόνο η επαγγελματική τους ισοτιμία από άλλους κρατικούς φορείς. Προκειμένου να εκδοθεί από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. η βαθμολογική αντιστοιχία ενός τίτλου σπουδών, απαιτείται η ακαδημαϊκή του αναγνώριση.

Τι προβλέπουν οι εν λόγω κανόνες;

Η ελευθερία εγκατάστασης και η ελευθερία παροχής υπηρεσιών είναι θεμελιώδεις αρχές της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Παρέχουν στις επιχειρήσεις και στα πρόσωπα το δικαίωμα να εγκαθίστανται και να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε επιθυμούν στην ΕΕ. Η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην ΕΕ είναι βασική αρχή για τη διευκόλυνση των ελευθεριών αυτών, αλλά και για τη διασφάλιση της ευελιξίας των αγορών εργασίας. Οι ενωσιακοί κανόνες επιτρέπουν στους επαγγελματίες με τα κατάλληλα προσόντα να μετακινούνται πέραν των συνόρων και να ασκούν το επάγγελμά τους σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, τα προσόντα που αφορούν ορισμένα επαγγέλματα, όπως του ιατρού, του νοσηλευτή, του οδοντίατρου, της μαίας, του κτηνίατρου, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα, είναι εναρμονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και, ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζονται αυτομάτως σε κάθε κράτος μέλος. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει τα προσόντα τους σε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούνται να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς να υποβάλλονται σε υπερβολικές και αδικαιολόγητες διοικητικές διατυπώσεις.

Με ποιον τρόπο δεν συμμορφώνεται η Ελλάδα με τους εν λόγω κανόνες;

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία (νόμος 3252/2004) παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 και το άρθρο 21 παράγραφος 1 της οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Οι εν λόγω διατάξεις ορίζουν ότι νοσηλευτές υπεύθυνοι για γενική περίθαλψη των οποίων η εκπαίδευση πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης και οι οποίοι απέκτησαν τίτλο σπουδών που εμφαίνεται στο παράρτημα της οδηγίας τυγχάνουν αυτόματης αναγνώρισης σε κάθε άλλο κράτος μέλος και έχουν δικαίωμα πρόσβασης και άσκησης του επαγγέλματος στο εν λόγω κράτος μέλος.

Ωστόσο, αντί να εφαρμόζει τις εν λόγω διατάξεις για την αυτόματη αναγνώριση, η Ελλάδα απαιτεί από τους νοσηλευτές που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση νοσηλευτή γενικής περίθαλψης σε άλλο κράτος μέλος να επιτυγχάνουν, ως προϋπόθεση εγγραφής τους στο οικείο μητρώο, την αναγνώριση του ακαδημαϊκού τίτλου τους στην Ελλάδα. Η εγγραφή αυτή είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή στην Ελλάδα.

Με ποιον τρόπο θίγονται οι πολίτες συνεπεία της κατάστασης αυτής;

Ενόσω η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες, οι έλληνες νοσηλευτές που είναι κάτοχοι πτυχίων τα οποία απέκτησαν αλλού κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν από περιττές γραφειοκρατικές και βραδείες διαδικασίες μέχρι να είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους να εργαστούν στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να στερηθεί τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την εμπειρία τους.

ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα για τον προσδιορισμό του θεσμού »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Αρχισε σήμερα η διαβούλευση για τον προσδιορισμό του θεσμού «Μέντορας νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού» σε σχέση με τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τα καθήκοντα, τη διάρκεια και γενικότερα το περιεχόμενο της

σχέσης μέντορα- νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Το κείμενο διαβούλευσης είναι αναρτημένο στην παρακάτω ιστοσελίδα:

http://www.opengov.gr/ypepth/?p=365 .

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Διαβούλευση από σήμερα μέχρι και 15 Ιανουαρίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ »


Ρεπορτάζ:esos.gr
Για να συνδεθείτε με τη σελίδα διαβούλευσης κάνετε κλικ εδώ

Αρχισε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για τις μεγάλες αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , η οποία θα διαρκέσει έως τις 15/01/2011.

Με γνώμονα την αυτοδιοίκηση, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών, την αύξηση των επιλογών και τη διεύρυνση των οριζόντων όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας καλεί

όλους τους φορείς και τους πολίτες σε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς δογματισμούς και ειλημμένες αποφάσεις.

Πανόραμα «ανωτάτου» παραλογισμού »



Tου Αποστολου Λακασα
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να κατεδαφίσει το σύστημα των πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ, που δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια -με ευρωπαϊκά κονδύλια- από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (δηλαδή, πρωτίστως από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ η «συμβολή» της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν μικρότερη). Συγκεκριμένα, περίπου 60 νέα πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν από το 1998 έως σήμερα, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν η διεύρυνση και των ΤΕΙ. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να λειτουργούν 24 πανεπιστήμια με 64 σχολές και 264 τμήματα και, παράλληλα, 16 ΤΕΙ με 76 σχολές και 200 τμήματα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πανεπιστήμια (π.χ. το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) των οποίων οι φοιτητές μόλις μέσα σε μια πενταετία αυξήθηκαν κατά 60%, χωρίς όμως να αυξηθεί αναλογικά και η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σωρεύονται. Ταυτόχρονα, μεγάλωσε η πίεση και προς τα κεντρικά ΑΕΙ, τα οποία δέχονται βροχή τα αιτήματα μετεγγραφών όσων εισάγονται στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Την αλόγιστη δημιουργία νέων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπαγόρευσαν κατά κύριο λόγο μικροκομματικοί στόχοι εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, με συνέπεια να εμπλακούν και να πιέσουν προς τον στόχο αυτό βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν άχρηστα τμήματα και να υπονομευθεί η οργάνωση των Ιδρυμάτων και η ποιότητα των πτυχίων που προσφέρουν τα ΑΕΙ.

Ο παραλογισμός με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται από τα στοιχεία των ίδιων των διδασκόντων στα ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά, πολλαπλασιάστηκε υπερβολικά ο αριθμός κάποιων Τμημάτων που ήταν ελκυστικά στην αγορά εργασίας (π.χ. στη Λευκάδα λειτουργούν δύο τμήματα με αντικείμενο την πληροφορική!) με αποτέλεσμα να κορεσθεί ο κλάδος, ενώ από την άλλη προέκυψαν Ιδρύματα με μικρό αριθμό τμημάτων (π.χ. το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας έχει δύο τμήματα και το Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο Αγρίνιο έχει τρία τμήματα), ενώ δημιουργήθηκαν παραρτήματα Ιδρυμάτων με ένα μόνο απομονωμένο Τμήμα (όπως για παράδειγμα το Τμήμα Οπτικής στο Αίγιο). «Η ίδρυση αρκετών πανεπιστημιακών τμημάτων ή και ολόκληρων πανεπιστημίων είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων ή εσωπανεπιστημιακών ισορροπιών και συσχετισμών δυνάμεων», επισημαίνει από την πλευρά της η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Αρα, όπως προκύπτει, για τη χωροταξιακή αναδιάρθρωση των ΑΕΙ υπάρχει συναίνεση τόσο από τα πανεπιστήμια όσο και από τα ΤΕΙ. Το ζήτημα είναι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ, αποφασίζοντας με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι με κομματικά, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της ίδρυσής τους. Ηδη, τα όργανα… άρχισαν καθώς παρασκηνιακά εκδηλώνεται από τοπικούς παράγοντες ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ΤΕΙ «της περιοχής μου»…
edugate.gr

Η συμβολή του Einstein στις επιστήμες »



Nίκος Λυγερός
Το 1879 στις 14 Μαρτίου γεννήθηκε ο Albert Einstein στην πόλη OULM της Γερμανίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μόναχο, όπου ο πατέρας του διηύθυνε μια μικρή ηλεκτρομηχανική επιχείρηση. Το 1896 σπουδάζει στο ομοσπονδιακό πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εκεί αφιέρωνε όλες τις ανάπαυλές του στη μελέτη προβλημάτων και ιδιαιτέρως στη στατιστική θεωρία της κίνησης , στην ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, βασισμένη στην υπόθεση ΚΒΑΝΤΑ του φυσικού PLANCK, στη θεωρία της περιορισμένης σχετικότητας που τροποποίησε τους νόμους της Νευτωνικής Μηχανικής και υπέδειξε την ισοδυναμία της Μάζας και της Ενέργειας. Από το 1916 άρχισε να δημοσιεύει τη θεωρία του της βαρύτητας και των γενικών νόμων, που το 1919 βρήκαν μια ένωση στη θεωρία της γενικής σχετικότητας. Το 1921 του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική. Η επιρροή του στη σύγχρονη φυσική είναι απέραντη. Η μεταβολή που προκάλεσε στην ιστορία της επιστήμης μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Νεύτωνα. Η θεωρία της σχετικότητας κλόνισε τη φιλοσοφική σκέψη εκείνης της εποχής. Οι θεωρίες του Einstein αποδεικνύουν ότι το δικό μας Σύμπαν έχει τέσσερις διαστάσεις, ότι είναι τελειωμένο, αλλά χωρίς όρια, ότι το διάστημα είναι κυρτωμένο από τη Μάζα, ότι σε ένα τέτοιο διάστημα δύο παράλληλες ευθείες κόβονται και ότι μία ευθεία γραμμή γυρίζει στο αρχικό της σημείο. Συχνά μπορούμε να ακούσουμε σε μία συζήτηση ότι ο Einstein είναι ένοχος για το έγκλημα της ατομικής βόμβας. Παρόλο ότι δεν είμαι σιωνιστής, πιστεύω ότι αυτή η μεγαλοφυΐα αδικείται με τούτα τα λόγια, διότι ο Einstein το 1945 αντιτάχθηκε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας και αποσύρθηκε επίσημα στην επιστημονική δραστηριότητα. Ελπίζω ότι αυτή η διευκρίνιση θα γίνει αποδεκτή από όλο τον κόσμο σαν μήνυμα της αθωότητας του Einstein, εκείνου του ανθρώπου που πάντα θέλησε να χρησιμοποιηθούν τα έργα του προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας που με πάθος αγάπησε ο Albert Einstein.

Τι αλλάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η κατηγορία του 10% αλλάζει το τοπίο »



Τoυ Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
Νέα δεδομένα θα βρουν στον δρόμο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011 οι περίπου 100.000 φετινοί υποψήφιοι, ενώ αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση της ημερομηνίας για την υποβολή της αίτησης- δήλωσης για το 6ο μάθημα. Οι αλλαγές στο Μηχανογραφικό Δελτίο, στους όρους επιλογής του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, στην κατηγορία του 10% μαζί με τις περσινές ρυθμίσεις στον τρόπο εξέτασης των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες), στις μετεγγραφές και στον τρόπο εισαγωγής υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις συνθέτουν ένα νέο τοπίο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις δεκάδες χιλιάδες των φετινών υποψηφίων
Οι έξι βασικές αλλαγές

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν από πέρυσι

Από πέρυσι η εξέταση κάθε ειδικού μαθήματος ξένης γλώσσας έχει γίνει ως εξής: όσον αφορά την κατανόηση του γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330-370 λέξεων. Δίνονται 8-10 ερωτήσεις επί του κειμένου. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων. Οσον αφορά τη γλωσσική επίγνωση, δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο της εξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο (2) μονάδες σε κάθε ερώτηση. Οσον αφορά την παραγωγή γραπτού λόγου, δίνεται στους υποψηφίους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180-200 λέξεων. Το θέμα της παραγωγής γραπτού λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια με το περιεχόμενο του κειμένου το οποίο δίνεται για την κατανόηση του γραπτού λόγου. Η παραγωγή γραπτού λόγου βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων από 3% σε 5% και έχουν επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων (σοβαρές καρδιακές παθήσεις, γλυκογονιάσεις, νόσος του Crohn κ.λπ.) οι ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ…

ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών θα υπαχθούν στην αναλογία 1 προς 5 »



Θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και θα υπάρξουν προσλήψεις 1 προς 5 σε αναλογία με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΘΝΟΣ και στο δημοσιογράφο Χρήστο Μαχαίρα.

Επίσης η υπ. Παιδείας διατύπωσε την αισιοδοξία της ότι οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πέντε χρόνια επίτροπος στις Βρυξέλλες, η Αννα Διαμαντοπούλου συνήθισε να βλέπει τα πράγματα από τα έξω προς τα μέσα. Το παραδέχεται άλλωστε και η ίδια όταν δηλώνει χωρίς περιστροφές «ευρωπαΐστρια» και όταν υπογραμμίζει ότι «μοναδική προοπτική για τη χώρα είναι η προοπτική της Ευρώπης».

Ποιας Ευρώπης, όμως; Της Ευρώπης του Ντελόρ, του Κολ και του Στρέντερ ή της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, που οραματίζεται η Ανγκελα Μέρκελ; Η υπουργός Παιδείας δεν τρέφει αυταπάτες. Ξέρει ότι οι μεγάλες προσωπικότητες που έδωσαν φτερά στην ευρωπαϊκή ιδέα είναι πια πολιτικό παρελθόν και ότι η Ευρώπη, αν δεν υπάρξει ένα ξέσπασμα της τελευταίας στιγμής, απειλείται με εξελίξεις που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες ακόμα και για τη συνοχή της.

Ξέσπασμα θεωρεί πως χρειάζεται και η Ελλάδα. Το αποκαλεί «σχέδιο ανόρθωσης». Και όταν ακούει ότι υπάρχουν συνάδελφοί της υπουργοί που αναπαύονται στη θαλπωρή της απραξίας, αφήνοντας τρεις – τέσσερις να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, εξεγείρεται, τονίζοντας ότι «η χώρα ζει σε συνθήκες ενός άλλου τύπου πολέμου».

Η πρώην επίτροπος δεν τσιγκουνεύεται τα λόγια της. Θεωρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο το απολύτως minimum για τη σωτηρία της χώρας και καλεί όποιον υπουργό «δεν θέλει να μείνει στην πρώτη γραμμή μέχρι το τελευταίο λεπτό, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση».

Εκείνη δηλώνει όχι μόνο ότι θα παραμείνει, αλλά ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους για να γυρίσει σελίδα ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξέλιξη που θεωρεί ότι υπερβαίνει τον ορίζοντα της κρίσης και εφοδιάζει τη χώρα με όπλα και εφόδια για το μέλλον. Οπως επισημαίνει, «με το μνημόνιο απλά στο τραπέζι, δεν βγαίνουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι αριθμοί του ίδιου του μνημονίου. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά και να πάει τώρα…».

«Η κρίση αναμοχλεύει κόμματα και πρόσωπα…»

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ…

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση