Πιπερόριζα (τζίντζερ) ένα ωφέλιμο βότανο κατάλληλο για την βαρυστομαχιά, το κρυολόγημα, την χοληστερίνη, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη και τις δίαιτες

Τη βρήκα στην αγορά κατά τύχη ένα απόγευμα πρόσφατα, όταν χρειάστηκα να αγοράσω κάτι από το κοντινότερο κατάστημα ξηρών καρπών. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, την έβαλα κι αυτή στο καλάθι με τα ψώνια. Σ’αυτή  την μορφή ομολογώ πως δεν ήξερα πως κυκλοφορούσε. Την ήξερα ήδη και τη χρησιμοποιούσα στο τσάι μου σα σκόνη “αντικαταθλιπτική”, όποτε έβλεπα να με παίρνει η κάτω βόλτα ή σαν εναλλακτικό του πιπεριού όποτε είχα κέφια στη μαγειρική.

images (5)Ο λόγος για την πιπερόριζα σε μορφή αποξηραμένου φρούτου. Στην αρχή έκλαιγα το δίευρω γιατί με το που τόλμησα να βάλω την πρώτη μπουκίτσα στο στόμα, την έφτυσα αμέσως θυμίζοντας ινδιάνο που κατάπιε όλο το ινδικό κάρυ του πλανήτη. Ίσως και να έβγαλα και μερικούς καπνούς από τη μύτη και τ αυτιά! Έτσι την άδειασα σ’ ένα βαζάκι, και την έκρυψα πίσω από άλλα κουτιά. Στο σπίτι δε παίζουμε με τα καυτερά, ειδικά αν κάποιος από τους δικούς σου έχει θέμα. Κι ύστερα κι ύστερα …ήρθε η εβδομάδα της ξηροφαγίας και της χαζομαγειρικής λόγω πολλαπλών ασχολιών. Βρε δε δοκιμάζω κάτι να σπρώξει αυτή τη σκέτη μακαρονάδα; Και μετά αυτές τις φακές; Και μετά αυτή τη μπριζόλα, που την τρως αναγκαστικά αντί για ένα ωραιότατο παστίτσιο;

Η αποκάλυψη!

Τα φαγητά δε φαίνονταν πια στεγνά! Κι επειδή ειναι ψιλοκαυτερή, ε δεν προλαβαίνεις να τρως!

Λοιπόν και για να σοβαρευτούμε. Έψαξα και βρήκα τα εξής. Κατ’ αρχήν δεν είναι για όσους πάσχουν από πέτρα στη χολή ούτε για εγκύους καθώς μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη του τοκετού.

Όμως είναι ωφέλιμη

  • στο διαβήτη. Η Πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με βάση το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ένα συστατικό της ασιατικής ρίζας αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της γλυκόζης των μυών. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη μειώνεται.
  • Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Μια μελέτη το Σεπτέμβριο του 2011, αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τζίντζερ στην απορρόφηση λίπους. Αρουραίοι έλαβαν ημερήσιες δόσεις πιπερόριζας για οκτώ εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή διευκόλυνε την πέψη του λίπους και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας. Αυτές οι αλλαγές, εμπόδισαν τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα.
  • Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη:  Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.
  • Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. .
  • Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση
  • Για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://medlabgr.blogspot.com/2013/05/blog-post_22.html

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *