Ανάπτυξη εφαρμογής για iOS με C++/Qt

Δεν το κρύβω, τα τελευταία χρόνια η C++ είναι η αγαπημένη μου γλώσσα προγραμματισμού, και το Qt είναι το framework/toolkit για GUI (και όχι μόνο) που προτιμώ! Παράδειγμα μικρής αλλά λειτουργικής εφαρμογής που έχω φτιάξει είναι το QGreatstAtzenta (πρόκειται για ελεύθερο λογισμικό).

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια άλλη χρήση της C++/Qt (ονομάζω έτσι το συνδυασμό της γλώσσας με το framework) για τη δημιουργία εφαρμογών για iOS (δηλαδή για iPhone, iPad, iPad mini, iPod touch). Πρόκειται για preview οπότε απλά θα δούμε μια εφαρμογή που τρέχει στο σχετικό simulator για iOS που παρέχει το XCode σε έναν υπολογιστή Mac.

Χρησιμοποίησα υπολογιστή Mac mini (late 2009) με OS X Mountain Lion 10.8.4, με εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Xcode με όλες τις σχετικές αναβαθμίσεις.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκουμε στο άρθρο του Morten Johan Sørvig στο

http://blog.qt.digia.com/blog/2013/03/05/qt-for-ios-preview/

ανοίγουμε στον Mac μας ένα τερματικό (Εφαρμογές, Βοηθήματα, Τερματικό) και δίνουμε τις παρακάτω εντολές:

git clone git://gitorious.org/qt/qtbase.git qtbase-ios

cd qtbase-ios/

git checkout dev

git checkout ios

./configure -xplatform unsupported/macx-ios-clang -developer-build -nomake examples -nomake tests -release -sdk iphonesimulator

make

cd

git clone git://github.com/msorvig/qt-ios-demo.git

cd qt-ios-demo

../qtbase-ios/bin/qmake

open qt-ios-demo.xcodeproj

και ανοίγει το XCode project που έχει δημιουργηθεί για το qt-ios-demo στο XCode όπου μπορούμε να το τρέξουμε στον simulator μιας iOS συσκευής (πχ: iPhone simulator) και βλέπουμε ότι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

qt-ios-demo

Δοκίμασα επίσης να δημιουργήσω μια C++/Qt εφαρμογή δημιουργημένη με το Qt Creator με το τρέχον (Qt 5.0.2) SDK και στη συνέχεια να την δοκιμάσω και αυτήν με το simulator. Το αποτέλεσμα ήταν σε γενικές γραμμές πετυχημένο και πάλι!

Οπότε, δεν μένει παρά να έχουμε την τελική έκδοση του Qt SDK όπου θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα (ανάπτυξη εφαρμογών για iOS αλλά και Android) όχι ως preview / technical preview αλλά πλήρως. Θα επανέλθω τότε με νέες εκτενέστερες δοκιμές.

Σχετικά με Σταύρος Φιλιππίδης

Ο Δρ. Σταύρος Κ. Φιλιππίδης είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής & Μαθηματικών. Ενδιαφέρεται έντονα για τις νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού, τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, και το filmmaking.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ (2008), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης Ιατρικής Πληροφορικής ΑΠΘ (2002), πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ (2000), και πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ (1996).
Έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας – διδάσκων βάσει του Π.Δ. 407/80 στο τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ (2010), ως ειδικός επιστήμονας – διδάσκων βάσει του Π.Δ. 407/80 στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ (2009), ως εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2003-2008), ως εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2005-2006), και ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2006-2009).
Είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2001-σήμερα), και από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής Πιερίας.
Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Qt framework, Ανάπτυξη λογισμικού, Γλώσσα Προγραμματισμού C++. Ετικέτες: , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *