H σούπα του Ιπποκράτη (Gerson)

4 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα
Hippocrates Soup min 4029924314

ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 μίσχους σέλινου

1 μέτρια ρίζα μαϊντανού ή ματσάκι

σκόρδο (1-2 σκελίδες)

2 μικρά πράσα

1-2 ντομάτες

1-2 μέτρια κρεμμύδια

1-2 καρότα

(1-2 πατάτες με τη φλούδα)

(μπορούν να προστεθούν ρίζα κουρκουμά και τζιντζερ)

 

Πλένουμε τα λαχανικά, δεν τα αποφλοιώνουμε και τα τεμαχίζουμε.

Προσθέτουμε καθαρό νερό ώστε να καλύψει τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για όση ώρα χρειάζεται (1,5 με 2 ώρες) με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε, αφού αφαιρέσουμε τις ίνες και τις φλούδες εάν επιθυμούμε η σούπα να γίνει βελουτέ.
Πολτοποιούμε τη σούπα ζεστή, αλλιώς θα σχηματίσει μια κολλώδη και αμυλούχα υφή όταν κρυώσει.
Αφήνουμε την σούπα να κρυώσει, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο.

Αυτή η σούπα είναι τονωτική και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και όλο το σώμα. 

Η πατάτα προστέθηκε από τον γιατρό Μax Gerson, ο οποίος πίστευε ότι οι ασθενείς του έπρεπε να καταναλώνουν τη σούπα αυτή 2 φορές την εβδομάδα. 

πηγή

KETO

4 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα
keto nutrition org

Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών πιστεύεται, τόσο από επιστήμονες όσο και από το ευρύ κοινό, ότι προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και πολλοί Αμερικανοί τηρούν τις διατροφικές οδηγίες που εστιάζουν στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και συνολικών λιπαρών, τα ποσοστά πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι κετογονικές δίαιτες, οι οποίες παρέχουν ≥ 70% των θερμίδων από λίπος, έχουν απορριφθεί ως δίαιτες απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι κετογονικές δίαιτες έχουν μακρά ιστορία στην κλινική ιατρική και την ανθρώπινη εξέλιξη. Σημειώνοντας ότι οι κετογονικές δίαιτες έχουν προκαλέσει διαμάχη, ο David Ludwig (Κέντρο Πρόληψης παχυσαρκίας του Ιδρύματος New Balance, Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ) παρέχει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, τεκμηριωμένων μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των κετογονικών δίαιτων για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας.

Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Εκτός από τις μειώσεις της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης που επιτυγχάνονται μέσω περιορισμού των υδατανθράκων, η χρόνια κέτωση μπορεί να προσφέρει μοναδικά μεταβολικά οφέλη με αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, νευροεκφυλιστικών καταστάσεων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μια καλά διατυπωμένη κετογονική δίαιτα δεν φαίνεται να έχει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια του ευρέος κοινού και μπορεί να θεωρηθεί προσέγγιση πρώτης γραμμής για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Μια κετογονική δίαιτα εξετάζεται επίσης για μια σειρά άλλων χρόνιων, μερικές φορές δυσεπίλυτων, καταστάσεων που σχετίζονται με μεταβολική δυσλειτουργία, όπως τύπου 1 διαβήτη,  στεατοηπατίτιδα, νευροεκφυλιστική νόσος και καρκίνο.

Χωρίς επαρκή προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων, οποιοδήποτε πρότυπο διατροφής που εστιάζει στα μακροθρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει δυσμενείς Αποτελέσματα. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος και μεταβολικό σύνδρομο. μια vegan διατροφή χωρίς επαρκή προσοχή σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της ανάπτυξης στα παιδιά. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία δεν αποθαρρύνουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με βάση τα φυτά, αλλά επικεντρώνονται σε μέτρα για την ενθάρρυνση υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφικών προτύπων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και μεγιστοποιήστε τα οφέλη

Οι υψηλής ποιότητας κλινικές δοκιμές κετογονικών δίαιτων θα προωθήσουν την επιστημονική κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και του πλήρους δυναμικού τους στην κλινική ιατρική. Βασικά ανεπίλυτα ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης περιλαμβάνουν: Πώς η αύξηση της LDL χοληστερόλης με περιορισμό υδατανθράκων επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έναντι της αύξησης των τριγλυκεριδίων με περιορισμό λίπους; Η μείωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα σε μια κετογονική δίαιτα βελτιώνει την αγγειακή υγεία; Υπάρχουν ευαίσθητοι πληθυσμοί ή καταστάσεις για τις οποίες αντενδείκνυται μια κετογονική δίαιτα; Ποια είναι η αποτελεσματικότητα μιας κετογονικής δίαιτας για μακροχρόνια απώλεια βάρους και αλλαγή συμπεριφοράς; Η χρόνια κέτωση παρέχει μοναδικά μεταβολικά οφέλη, πέρα από αυτά που λαμβάνονται από μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες;

Η κετογονική δίαιτα έχει προκαλέσει διαμάχη, εν μέρει επειδή η συμβατική διατροφική διδασκαλία εδώ και χρόνια τονίζει τις βλάβες από την πρόσληψη υψηλών συνολικών και κορεσμένων λιπών. Η πόλωση μπορεί επίσης να προέκυψε από την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι κετογονικές δίαιτες απαιτούν υψηλή πρόσληψη ζώων προϊόντα — προκαλώντας ανησυχία σε όσους υποστηρίζουν φυτικές δίαιτες για λόγους υγείας, ηθικούς ή περιβαλλοντικούς. Στην πραγματικότητα, μια κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι χορτοφαγική (που περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) ή vegan, με φυτικά λίπη (π.χ. αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, καρύδα, λινάρι, ελαιόλαδο), πρωτεΐνες (π.χ. τόφου, τέμπε, σεϊτάν, φασόλια λούπινου, πρωτεΐνη μπιζελιού), συγκεκριμένα λαχανικά και περιορισμένες ποσότητες φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όπως καταδεικνύεται από την Δίαιτα οικο-Άτκινς. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει την εξατομίκευση των διαιτητική επιλογή σε μια κετογονική δίαιτα για παχυσαρκία και διαβήτη.

References Ludwig DS. The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed. The Journal of Nutrition, Volume 150, Issue 6, June 2020, Pages 1354–1359, https://doi.org/10.1093/jn/nxz308.

Images credit: canva.com

 

 

ΑΝΘΕΚΤΙΚA ΑΜΥΛΑ

29 Σεπτέμβριος 2022  Με ετικέτα ,
starch

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας υδατάνθρακας που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και στις ζυμώσεις στο παχύ έντερο. Καθώς οι ίνες ζυμώνουν δρουν ως πρεβιοτικό και τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθεκτικού αμύλου. Ταξινομούνται με βάση τη δομή ή την πηγή τους. Περισσότεροι από ένας τύποι ανθεκτικού αμύλου μπορούν να υπάρχουν σε ένα μόνο τρόφιμο.

Οφέλη του ανθεκτικού αμύλου

Όταν τα άμυλα χωνεύονται συνήθως διασπώνται σε γλυκόζη. Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο, δεν αυξάνει τη γλυκόζη. Η υγεία του εντέρου βελτιώνεται καθώς η ζύμωση στο παχύ έντερο κάνει περισσότερα καλά βακτήρια και λιγότερα κακά βακτήρια στο έντερο. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. Άλλα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν αυξημένο αίσθημα πληρότητας, πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας, μείωση της χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται αργά, έτσι προκαλεί λιγότερο αέριο από άλλες ίνες.

Πηγές τροφίμων

Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο περιλαμβάνουν: Μπανάνες των Αντιλλών και πράσινες μπανάνες (καθώς μια μπανάνα ωριμάζει το άμυλο μετατρέπεται σε κανονικό άμυλο), Φασόλια, Mπιζέλια και Φακές (τα λευκά φασόλια και οι φακές είναι τα υψηλότερα σε ανθεκτικό άμυλο), Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης και του κριθαριού, Ρύζι.

Η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου αλλάζει με τη θερμότητα. Η βρώμη και οι πράσινες μπανάνες χάνουν μέρος του ανθεκτικού αμύλου τους όταν μαγειρεύονται. Ένας άλλος τύπος ανθεκτικού αμύλου κατασκευάζεται στη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης. Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει ψυχθεί είναι υψηλότερο σε ανθεκτικό άμυλο από το ρύζι που μαγειρεύτηκε και δεν ψύχθηκε.

Πώς να προσθέσετε ανθεκτικό άμυλο στη διατροφή σας

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε ρύζι, πατάτες, φασόλια και ζυμαρικά μια μέρα νωρίτερα και να βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Θα ξαναζεστάνετε το άμυλο πριν φάτε. Η αναθέρμανση δεν μειώνει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου. Στη θέση της μαγειρεμένης βρώμης, δοκιμάστε άψητη βρώμη εμποτισμένη με γιαούρτι, γάλα ή  γάλα καρπών και ψύξτε όλη τη νύχτα (συχνά ονομάζεται βρώμη διανυκτέρευσης). Προσθέστε φακές φυτρωμένες σε σαλάτα ή σούπα. Ως μερική αντικατάσταση αλεύρου δοκιμάστε πράσινο αλεύρι μπανάνας ή άμυλο πατάτας. Το ανθεκτικό άμυλο θα χαθεί όταν ψήνετε ή μαγειρεύετε με αυτά τα αλεύρια. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε με μια μικρή ποσότητα (1-2 κουταλάκια του γλυκού) πασπαλισμένη στο φαγητό σας. Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών να γίνεται σταδιακά, να μασάτε καλά  και να πίνετε άφθονο νερό για να μειώσετε τυχόν ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Θυμηθείτε ότι όλοι οι τύποι ινών έχουν οφέλη για την υγεία, οπότε τρώτε μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες.

Κριστίν ΜακΚίνεϊ, RD LDN CDE

Ref.: hopkinsdiabetesinfo.org

Τρια βήματα για πραγματικά υγιεινή διατροφή

28 Σεπτέμβριος 2022  Με ετικέτα ,
farma mpeka thessaloniki DSC 4534 823x549

Σπορέλαια και λίπη

Λόγω της εγγενούς ζημιάς που κάνουν τα σπορέλαια, δεν αρκεί μόνο να ενισχύσετε τα ωμέγα-3 σας, θέλετε να απαλλαγείτε από τα ωμέγα-6 σπορέλαια στη διατροφή σας. Τρια βήματα:

Καθαρίστε το ντουλάπι σας. Πετάξτε τα έλαια ηλίανθου, κανόλας, ελαιοκράμβης, κνήκου, καλαμποκιού, βαμβακόσπορου και φυστικιών. Είναι καταστροφικά για την υγεία σας, ανεξάρτητα από το τι λέει το AHA. Γενικά, τα καμένα, επεξεργασμένα λίπη είναι εξαιρετικά βλαβερά για το βασικό μηχανισμό των μιτοχονδρίων.

Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μια σημαντική πηγή εξαιρετικά επεξεργασμένων σπορελαίων.

Διαβάστε τις ετικέτες. Θα δείτε σπορέλαια σχεδόν σε όλα, από τσιπς έως αποξηραμένα φρούτα, κατεψυγμένα τρόφιμα και σάλτσες σαλάτας. Το ντρέσινγκ σαλάτας είναι απλό να γίνει – ελαιόλαδο, ξύδι κρασιού ή λεμόνι και καρυκεύματα.

Ομοίως, μειώστε την κατανάλωση τροφίμων εστιατορίων καθώς είναι φορτωμένα με σπορέλαια. Ακόμη και η “υγιεινή” σαλάτα σας είναι μολυσμένη με σάλτσες σπορέλαιου.

Προτιμάτε κρέας  βοδινό που τρέφεται με χόρτο αντί για ζωοτροφές που περιέχουν ανθυγιεινά έλαια. Δεν μπορείτε απαραίτητα να πείτε το ίδιο για το κοτόπουλο ή το χοιρινό κρέας, όπου η τροφή μπορεί να περιέχει τα ίδια έλαια που θέλετε να αποφύγετε, γεγονός που σας καθιστά αποθήκη υπεροξειδίων λιπιδίων και άλλων επιβλαβών υποπροϊόντων.

Υγιεινά λίπη

Ευτυχώς, υπάρχουν  υγιεινά λίπη για να διαλέξετε. Υπάρχει πάντα το ελαιόλαδο. Ψυχρής έκθλιψης ακόμα καλύτερα. Δοκιμάστε λάδι καρύδας ή κλασικό βούτυρο, όσο κι αν μας λένε να το αποφύγουμε. Το φρέσκο βούτυρο από κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων που δυναμώνουν τον οργανισμό και δεν προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως τα σπορέλαια και οι μαργαρίνες. Είναι δε και ανώτερα γευστικά.

 

Μακροβιοτική διατροφή

22 Σεπτέμβριος 2022  Με ετικέτα
Macrobiotic Diet 01 768x3335

Μακροβιοτική διατροφή, μια διατροφή που στηρίζεται στην ισορροπία διαφορετικών μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), τροφίμων που έχουν διαφορετικές ενεργειακές ιδιότητες και ενός ευρέος φάσματος βιταμινών και μετάλλων από τα φυτά. Αυτή η προσέγγιση στη διατροφή πιστεύεται ότι υποστηρίζει καλύτερα τη γεωργία, την τοπική γεωργία, την πέψη και ακόμη και την ψυχική ευεξία. Άλλες συστάσεις για την κατανάλωση μακροβιοτικών περιλαμβάνουν την αγορά τοπικών προϊόντων, την αγορά βιολογικών τροφίμων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικά φυτοφάρμακα, τρώγοντας τρόφιμα που είναι στην εποχή τους, καταναλώνοντας κυρίως φρέσκα και ωμά τρόφιμα και δίνοντας έμφαση στα φυτικά τρόφιμα έναντι του κρέατος, των γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων.

Ωστόσο, επειδή η ραφιναρισμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα / συσκευασμένα τρόφιμα δεν αποτελούν μέρος του μακροβιοτικού σχεδίου, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι «πολύπλοκοι», εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών και γεμάτοι αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

50+ τοις εκατό των θερμίδων που προέρχονται από σύνθετους υδατάνθρακες (μερικές φορές ακόμη και έως και 80 τοις εκατό), 15 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό υγιή λίπη και 10 τοις εκατό έως 20 τοις εκατό πρωτεΐνες. Παρόλο που οι υδατάνθρακες καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αποφεύγονται οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και η ζάχαρη.

Ένα υψηλό ποσοστό των υδατανθράκων σε μακροβιοτικές δίαιτες (περίπου 25 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων) προέρχεται από φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό λαμβάνοντας υπόψη πόσο χαμηλά σε θερμίδες είναι φυσικά τα λαχανικά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, το κεχρί, η βρώμη και το οργανικό (μη ΓΤΟ) καλαμπόκι καταναλώνονται επίσης συχνά, αποτελώντας περίπου το 30 τοις εκατό έως 40 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων.

Τα λαχανικά της θάλασσας είναι βασικό στοιχείο στις περισσότερες μακροβιοτικές δίαιτες, αποτελώντας περίπου το 5 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων. Ένα μικρό ποσοστό, περίπου το 5 τοις εκατό των θερμίδων, τείνουν να προέρχονται από ψάρια ή θαλασσινά (συνήθως καταναλώνονται αρκετές φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο).

Οφελη για την υγεία

  1. Υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής Το 2015, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέμφις δημοσίευσε ευρήματα από μια μελέτη που διερεύνησε το αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικό δυναμικό των μακροβιοτικών διατροφών. (7) Η μελέτη συνέκρινε τη θρεπτική σύνθεση ενός μακροβιοτικού προγράμματος διατροφής σε σύγκριση με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις (ΣΗΔ) με βάση την Εθνική Έρευνα Για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES). Μια βασική σύγκριση ήταν η αξιολόγηση της προσέγγισης που σημείωσε υψηλή βαθμολογία στον διατροφικό δείκτη φλεγμονής (DII), εκτός από τη σύγκριση των επιπέδων συνολικών θερμίδων, μακροθρεπτικών συστατικών και 28 μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το μακροβιοτικό πρόγραμμα διατροφής είχε χαμηλότερο ποσοστό ενέργειας από λίπος, υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και υψηλότερες ποσότητες των περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών. Τα θρεπτικά συστατικά στη μακροβιοτική διατροφή συχνά πληρούσαν ή υπερέβαιναν τις συστάσεις της ΣΗΔ, με εξαίρεση τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο. Με βάση τις βαθμολογίες DII, η μακροβιοτική δίαιτα βρέθηκε να είναι «πιο αντιφλεγμονώδης σε σύγκριση με τα δεδομένα NHANES» και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συνολικά ευρήματα έδειξαν δυνατότητα πρόληψης ασθενειών όταν ακολουθούν μια μακροβιοτική διατροφική προσέγγιση.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς Ορισμένες μελέτες έχουν βρει στοιχεία για δίαιτες μακροβιοτικού τύπου που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία – ιδίως μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στον ορό και μειώνοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη πόσα υψηλά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα ενθαρρύνονται σε μια μακροβιοτική διατροφή. Για παράδειγμα, η μακροβιοτική διατροφή είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φασόλια και μη επεξεργασμένα αρχαία δημητριακά. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω πολλαπλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των λιπιδίων, της ρύθμισης του σωματικού βάρους, του βελτιωμένου μεταβολισμού της γλυκόζης, του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης της χρόνιας φλεγμονής. (8)
  2. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους και σχέσης με το φαγητό Όπως και εκείνοι που τρώνε τον τρόπο της Οκινάουα, οι υποστηρικτές της μακροβιοτικής διατροφής επικεντρώνονται όχι μόνο στην κατανάλωση των σωστών τροφίμων, αλλά και στην κατανάλωσή τους στις σωστές ποσότητες. Η προσεκτική κατανάλωση, η επιβράδυνση και η απόλαυση των γευμάτων, η προσοχή στις σωματικές αισθήσεις (που ονομάζεται επίσης βιοανάδραση) και η σχολαστική μάσηση των τροφίμων τονίζονται στη μακροβιοτική διατροφή. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα πόσο τρώτε, να σας δώσει περισσότερη απόλαυση από το να έχετε λιγότερα, να σας διδάξει να αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό από πλήξη ή άλλα αρνητικά συναισθήματα και να επιτύχετε κορεσμό πιο εύκολα. Αντί να προσπαθείτε να χάσετε βάρος μόνο με την εξάλειψη πολλών τροφίμων ή την κατανάλωση λιγότερων τροφών, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει να αισθάνεστε υπερβολικά πεινασμένοι και στερημένοι, το να τρώτε προσεκτικά και να επιλέγετε τρόφιμα με σύνεση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε περισσότερο σε επαφή με τις ανάγκες του σώματός σας.
  3. Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γλουτένη και συσκευασμένα τρόφιμα Όπως και άλλες δίαιτες με βάση ολόκληρα τρόφιμα που εξαλείφουν τα πρόχειρα φαγητά, τα συσκευασμένα προϊόντα, τα εμφιαλωμένα ποτά, τα τηγανητά τρόφιμα και τα γρήγορα τρόφιμα, η μακροβιοτική διατροφή είναι πολύ χαμηλή σε ζάχαρη, κενές θερμίδες και τεχνητά συστατικά. Αυτό το καθιστά μια πολύ θρεπτική διατροφή, πλούσια σε πράγματα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, αλλά συνολικά χαμηλή σε θερμίδες. Μπορεί επίσης να είναι δυνητικά ευεργετικό για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες, καθώς εξαλείφει τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σχεδόν όλη η γλουτένη και τα νυχτολούλουδα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα και σημείο κριτικής είναι ότι οι μακροβιοτικές δίαιτες τείνουν να περιλαμβάνουν πολλά αλμυρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κυρίως από πράγματα όπως σάλτσα σόγιας, προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και θαλασσινά λαχανικά.

Τα τρόφιμα που θεωρούνται μακροβιοτικά περιλαμβάνουν: Όλα τα είδη φρέσκων λαχανικών εκτός από νυχτολούλουδα, ειδικά ραπανάκια daikon, μαγειρεμένα ή φρέσκα φυλλώδη χόρτα όπως bok choy, λάχανο, μανιτάρια, κρεμμυδάκια, πράσα, μπρόκολο, καρότα, τεύτλα, διάφορες ποικιλίες κολοκύθας, νεροκάρδαμο και κουνουπίδι Φρέσκα βότανα, όπως τζίντζερ, σκόρδο, κόλιαντρο κ.λπ., καθώς και σάλτσα σόγιας, tamari, σάλτσα ψαριού, σιρόπι καστανού ρυζιού και μέλι για γλύκανση ή αρωματισμό Θαλασσινά λαχανικά/φύκια Φασόλια και όσπρια, τόφου, τέμπε, φασόλια adzuki, μαύρα φασόλια και edamame Καρποί με κέλυφος και σπόροι, συμπεριλαμβανομένου του σουσαμιού, της κολοκύθας, των αμυγδάλων και των κάσιους Αρχαίοι, μη επεξεργασμένοι κόκκοι – αυτό περιλαμβάνει όλους τους τύπους ρυζιού (ειδικά καφέ), κεχρί, κριθάρι, φαγόπυρο, αμάραντο, κινόα, σίκαλη, βρώμη και καλαμπόκι βιολογικής καλλιέργειας Noodles από καστανό ρύζι, σόμπα και άλλους κόκκους Miso ή καρυκεύματα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση (και σούπα miso) Ανεπεξέργαστα έλαια από πράγματα όπως σουσάμι ή σπόρους κολοκύθας Τσάι, όπως πράσινο, μαύρο, γιασεμί, πικραλίδα,κ.α. βότανα.

τρόφιμα για να αποφύγετε μια μακροβιοτική δίαιτα: Συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα Προϊόντα ημερολογίου Κρέας Αυγα Ραφιναρισμένη ζάχαρη και γλυκαντικά Σοκολάτα ή προϊόντα κακάο Τα περισσότερα φρούτα, ειδικά τα τροπικά φρούτα Καφές Ισχυρά ή καυτερά μπαχαρικά Λαχανικά νυχτολούλουδου: Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή σκουρόχρωμων λαχανικών, όπως μελιτζάνα, ντομάτες, πατάτες και πιπεριές. Πώς και, ίσως αναρωτιέστε; Αν και τα νυχτολούλουδα δεν αποτελούν πρόβλημα για ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων, ορισμένοι εμφανίζουν πεπτικά συμπτώματα κατά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αλλεργιών, διαρροών στο έντερο και αυτοάνοσων αντιδράσεων. Ωστόσο, η εξάλειψη αυτών των λαχανικών σε όλους τους τομείς είναι μια κοινή κριτική της μακροβιοτικής διατροφής, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Γενικά:

Μαγειρέψτε φρέσκα τρόφιμα στο σπίτι πιο συχνά, ειδικά πάνω από μια σόμπα αερίου, μειώνοντας την ποσότητα των υπολειμμάτων και των τροφίμων μικροκυμάτων, κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων τροφίμων που καταναλώνετε. Κάντε τα φυτά το κέντρο των γευμάτων σας, καταναλώνοντας μόνο φρέσκα, άγρια θαλασσινά (και ειδικά κρέας ή γαλακτοκομικά) σε περιορισμένες ποσότητες. Στόχος είναι να τρώτε μια ποικιλία από χρωματιστά φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, καθώς διαφορετικά χρώματα υποδεικνύουν διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Προσπαθήστε να μασάτε καλά τα τρόφιμα για να βελτιώσετε την πέψη και επίσης να επιβραδύνετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Θα πρέπει ιδανικά να στοχεύσετε σε έως και 50 μασήματα σύμφωνα με τη θεωρία μακροβιοτικής διατροφής. Χρησιμοποιήστε γυαλί για να αποθηκεύσετε τρόφιμα και νερό αντί για πλαστικά προϊόντα. να ανοίγετε τα παράθυρά σας καθημερινά για να έχετε καθαρό αέρα, να κρατάτε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, να περπατάτε έξω, να τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου / αφύπνισης, να ασκείτε ευγνωμοσύνη καθημερινά, να μαθαίνετε να μαγειρεύετε στο σπίτι πιο συχνά, να φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, να κάνετε ζεστό τρίψιμο πετσετών ή βούρτσισμα δέρματος για αποτοξίνωση και να μασάτε καλά τα τρόφιμα όταν τρώτε.

 

Ιδέες:

Για πρωινό: ένα πράσινο smoothie, χυλό καστανού ρυζιού με ξηρούς καρπούς και σπόρους ή ένα αλμυρό, παραδοσιακό πρωινό σούπας miso, λαχανικών και οσπρίων.

Για μεσημεριανό: σούπα miso με λαχανικά της θάλασσας, μικρή ποσότητα άγριων ψαριών, σοταρισμένα λαχανικά και μια μερίδα μη επεξεργασμένων σπόρων, όπως καστανό ρύζι.

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να καταναλωθεί όλη την ημέρα.

Για δείπνο: παρόμοιο με το μεσημεριανό γεύμα, όπως σούπα με soba noodles και λαχανικά, φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση ή tempeh για πρωτεΐνη με σαλάτα φυκιών ή ένα stir-fry φτιαγμένο με λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα μακροβιοτικά υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα που έχουν διαφορετικές ενεργειακές ιδιότητες και κυρίως φυτική διατροφή είναι καλά για την υγεία (ειδικά το πεπτικό σύστημα) και επίσης το οικοσύστημα. Η έμφαση στα τοπικά, εποχιακά, φρέσκα φυτικά τρόφιμα πιστεύεται ότι υποστηρίζει τη γεωργία, την τοπική γεωργία και την ψυχική ευεξία. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, να προωθήσει τη μακροζωία και να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Σημαντικές πρακτικές κατά την κατανάλωση μακροβιοτικών περιλαμβάνουν την αγορά τοπικά καλλιεργημένων βιολογικών προϊόντων, το μαγείρεμα συχνά στο σπίτι, την αποφυγή συσκευασμένων τροφίμων, την κατανάλωση ζυμωμένων και ωμών τροφίμων και τον περιορισμό των γαλακτοκομικών και ζωικών προϊόντων. Ενώ μια μακροβιοτική δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, ορισμένες ανησυχίες είναι ότι οι μακροβιοτικές δίαιτες είναι πλούσιες σε αλάτι αλλά σχετικά χαμηλές σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά από φρούτα, βιταμίνη D, ασβέστιο και μερικές φορές βιταμίνες Β.

 

Τα αρώματα της φύσης

14 Δεκέμβριος 2021  Με ετικέτα ,
λήψης 1

Τα αρώματα της φύσης

Τα αρωματικά βότανα και τα αιθέρια έλαια στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Compost / Λιπασματοποίηση, όπως ανακυκλώνει η φύση

8 Δεκέμβριος 2021  Με ετικέτα ,
G. Kados Kompostopoihshs 02a

Σημειώσεις για κομποστοποίηση (ανακύκλωση οργανικών υπολειμμάτων) στο σχολείο και τη δημιουργία σχολικού λαχανόκηπου

Τοπίο και ευημερία

28 Σεπτέμβριος 2021  Με ετικέτα
IMG_20210427_183507

Τοπίο και ευημερία

Ένα ελκυστικό τοπίο συμβάλλει στην υγεία των ανθρώπων.

Από την άποψη της προαγωγής της υγείας, η δημοφιλής γενική δήλωση για το τοπίο προκαλεί ερωτήσεις σχετικά με τους πιο συγκεκριμένους δεσμούς μεταξύ υπαίθριων χώρων και  υγείας. Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει πώς το τοπίο μπορεί να προωθήσει την υγεία στις διάφορες διαστάσεις της, δηλαδή τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία;

Τα τοπία που προάγουν την υγεία συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική και συναισθηματική χαλάρωση. Δεύτερον, τα τοπία που προάγουν την υγεία προωθούν την απόκτηση πόρων για την υγεία.

Τα τοπία έχουν τη δυνατότητα προώθησης της ψυχικής ευεξίας μέσω της αποκατάστασης της προσοχής , της μείωσης του στρες και της επίκλησης θετικών συναισθημάτων. Η σωματική ευεξία μέσω της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή, καθώς και στον ελεύθερο χρόνο και μέσα από διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον βελτιώνουν και την κοινωνική ευημερία μέσω της κοινωνικής ένταξης, της κοινωνικής συμμετοχής καθώς και μέσω της κοινωνικής στήριξης και της αίσθησης ασφάλειας.

 

Διαδρομές στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού (Ευρυτανία)

16 Δεκέμβριος 2020  Με ετικέτα
A

 

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Το έξυπνο πουλί πιάνεται απ’τη διατροφή

27 Μάιος 2020  Με ετικέτα
brain boost & threats

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Η απάντηση για πολλούς είναι μία και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Πόσο ρόλο παίζει η διατροφή στη λειτουργία του νευρικού συστήματος;

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση