Τροφή και διάθεση

12 Μάρτιος 2024  Με ετικέτα
boost-brain-power-food-gettyImages-544340831-1024×576

Πώς αυτό που τρώτε επηρεάζει το πώς αισθάνεστε; Επηρεάζει την κατάθλιψη και το άγχος; Προσεγγίζονται ολιστικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να θρέψουμε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Η διατροφή επηρεάζει τη σωματική υγεία αλλά επηρεάζει και τη διάθεση, τα συναισθήματα και την ψυχολογική ανθεκτικότητα. Τα τρόφιμα  μπορεί να παρέχουν ζωτική υποστήριξη για τη χημεία του εγκεφάλου, τις ορμόνες και την ικανότητα αντιμετώπισης των πιέσεων της ζωής. Συγκεκριμένα, η υγιεινή διατροφή με φρέσκα και καθαρά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες φαίνεται να προστατεύει από τα συναισθήματα άγχους, θλίψης και κατάθλιψης. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα γρήγορα τρόφιμα φαίνεται να υπονομεύουν την ψυχική υγεία. Όσο περισσότερο βάζουμε στο πιάτο φυσικά, υγιεινά γεύματα, τόσο καλύτερα νιώθουμε.

Οι πιθανοί λόγοι για αυτή τη σύνδεση «τροφής-διάθεσης» περιλαμβάνουν επιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα (κοιλιακός εγκέφαλος) και τη φλεγμονή, σταθεροποιώντας  επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Ενώ χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες, μια προσέγγιση βασισμένη στη διατροφή για την πρόληψη και την ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Εξάλλου, τα τρόφιμα είναι πληροφορίες που επηρεάζουν βαθιά κάθε κύτταρο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων!

Παρατηρήστε πως  αισθάνεστε μετά από διαφορετικά γεύματα (σαλάτα έναντι μακαρόνια ή γλυκά) και δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα έτοιμα και γρήγορα τρόφιμα με πιο σπιτικά πιάτα χρησιμοποιώντας φρέσκα, αγνά, τοπικά υλικά.

Τρώτε αργά, ήρεμα, απολαύστε κάθε μπουκιά και θα δείτε τη διαφορά στη διάθεση και στο φυσικό σώμα.

Αλκαλική Διατροφή

19 Οκτώβριος 2022
alkaline diet plan to reduce acidity reflux planet ayurveda 542bd7fadc96c w1500

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στη λογική ότι η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει το pH του σώματος μας.

Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής των τροφών σε ενέργεια,  περιλαμβάνει αρκετές  χημικές αντιδράσεις ώστε να διασπαστούν οι τροφές .Αυτές οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας είναι αργές και ελεγχόμενες. Οι τροφές που καταναλώνουμε αφήνουν κάποια “υπολείμματα” που είναι γνωστά ως κατάλοιπα του μεταβολισμού.

Αυτά τα κατάλοιπα του μεταβολισμού μπορεί να είναι αλκαλικά, ουδέτερα ή όξινα. Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το pH του σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν τρώτε τροφές που αφήνουν όξινα κατάλοιπα, το αίμα σας γίνεται πιο όξινο. Αν οι τροφές που τρώτε αφήνουν αλκαλικά κατάλοιπα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό.

Τα συστατικά των τροφών που αφήνουν όξινα κατάλοιπα περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες, το φωσφορικό άλας και το θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Τα επίπεδα του pH στο σώμα:

  • Το 0 είναι πολύ όξινο
  • Το 7 είναι ουδέτερο
  • Το 14 είναι πολύ αλκαλικό

Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε στην αλκαλική διατροφή;

Η συγκεκριμένη διατροφή οργανώνεται σύμφωνα με το pH των τροφών. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή, θα καταναλώνετε τροφές όπως αυτές που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα, θα αποφεύγετε τις καθαρά όξινες τροφές, θα περιορίσετε ή θα αποφεύγετε τις ουδέτερες τροφές και θα επικεντρωθείτε στις αλκαλικές τροφές.

Όξινες τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε:

  • Κρέας (ειδικά το παστό βοδινό, το κρέας σε κονσέρβα, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το βοδινό)
  • Πουλερικά
  • Ψάρια
  • Τυρί cottage
  • Γάλα
  • Τυρί (ειδικά η παρμεζάνα, το τσένταρ και τα σκληρά τυριά)
  • Γιαούρτι
  • Παγωτό
  • Αυγά (ειδικά των κρόκο των αυγών)
  • Σιτηρά (καστανό ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, ψωμί σικάλεως, ψωμί ολικής άλεσης)
  • Αλκοόλ
  • Σόδα
  • Φακές
  • Φιστίκια και καρύδια
  • Επεξεργασμένες τροφές

Τροφές  με ουδέτερο pH που πρέπει να περιορίσετε:

  • Φυσικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το γάλα
  • Άμυλο
  • Ζάχαρη

Αλκαλικές τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε:

  • Φρούτα
  • Χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη
  • Σταφίδες
  • Μαύρες σταφίδες
  • Λαχανικά (ειδικά σπανάκι)
  • Πατάτες
  • Κρασί
  • Μεταλλικό νερό
  • Τροφές με σόγια
  • Όσπρια
  • Φύτρες
  • Ξηροί καρποί

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της διατροφής, εδώ είναι ένα παράδειγμα.

Ημέρα 1: Φρούτα και λαχανικά. λάχανο με πέστο και αβοκάντο. κολοκυθάκι με ψητά λαχανικά

Ημέρα 2: Φρέσκα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά. σαλάτα με λαχανικά και ελαιόλαδο.  γλυκοπατάτα με μπρόκολο στον ατμό

Ημέρα 3: Απεριόριστα φρούτα και λαχανικά. ποτήρι κόκκινο κρασί και σαλάτα σπανάκι, φρουτοσαλάτα με φρέσκο χυμό λάιμ

Ημέρα 4:  φρούτα και λαχανικά.  κολοκυθάκια και λαδολέμονο. γλυκοπατάτα με λίγο βούτυρο

Ημέρα 5:  φρούτα και λαχανικά. σούπα ζωμού λαχανικών και σαλάτα σπανάκι,  καρότα

Ημέρα 6:  φρούτα και λαχανικά. ψιλοκομμένο κουνουπίδι με ψητά λαχανικά και ελαιόλαδο. πράσινο smoothie και ψητά λαχανικά

Ημέρα 7:  φρούτα και λαχανικά. χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη, smoothie φρούτων. ψιλοκομμένα αγγούρια και ντομάτες με ελαιόλαδο

 

Ημέρα 1η Πρωινό: Μήλα και κανέλα Μεσημεριανό: Σαλάτα κήπου με ψητά λαχανικά, με γέμιση λεμονιού Δείπνο: Γλυκοπατάτα και σοταρισμένο σπανάκι

Ημέρα 2η Πρωινό: Smoothie φρούτων Μεσημεριανό: Σαλάτα σπαράγγια και σπανάκι στον ατμό Βραδινό: καρότα με σάλτσα , με σοταρισμένα μανιτάρια

Ημέρα 3η Πρωινό: Αχλάδια, ροδάκινα και καφές Μεσημεριανό: Χούμους λαχανικών με καρότα, σέλινο και ντοματίνια Δείπνο: Μανιτάρια σχάρας, πιπεριές και κρεμμύδια με ήπια σάλτσα

Πηγή: www.therapia.gr

www.verywellfit.com

”Τι έφαγε το φαγητό σου”;

13 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα

Παίζει μεγάλο ρόλο το τι τροφοδότησε την τροφή σου πριν καταλήξει να γίνει η τροφή σου. Με λίγα λόγια που αναπτύχθηκε, πως, με τι ανατράφηκε. Σε ένα έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά ή σε σκόνη με χημικά λιπάσματα; Σε αυτή τη βάση δίνεται έμφαση στην ποιότητα του εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η Αναγεννητική Γεωργία αντί της συμβατικής καλλιέργειας με τα χημικά και την εξουθένωση του πρότερα ζωντανού εδάφους.

Τι είναι η Αναγεννητική Γεωργία;

Το Regenerative Agriculture (RA) είναι ένα σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και να αποκαταστήσει το έδαφος, να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να προστατεύσει το νερό και να αξιοποιήσει τις φυσικές ικανότητες δέσμευσης άνθρακα των φυτών καλλιεργειών, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και τελικώς την κερδοφορία των αγροτών.

Η αναγεννητική γεωργία επιδιώκει να θεραπεύσει την επιζήμια, εξορυκτική σχέση μεταξύ της βιομηχανικής γεωργίας και της γης. Στην κλίμακα των μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων, το κάνει αυτό δημιουργώντας πολύπλοκα αγρο-οικοσυστήματα όπου τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και άλλοι πόροι εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών καλλιεργειών, ζώων και φύσης αντί να χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως χώρο απόρριψης για επιπλέον απόβλητα και λιπάσματα. Όταν γίνει σωστά, η αναγεννητική γεωργία μπορεί να αποκαταστήσει περιοχές που έχουν απογυμνωθεί από βλάστηση, έδαφος και βιοποικιλότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η παραγωγή τροφίμων μπορεί να συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω ζημιές.

Bασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές. Επειδή οι συνθήκες του εδάφους και του κλίματος ποικίλλουν πολύ ανά τον κόσμο, οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους εφαρμόζονται οι αρχές της ΡΑ αναπόφευκτα θα διαφέρουν από τόπο σε τόπο. :

  • Η ελαχιστοποίηση της διαταραχής του εδάφους ωφελεί το έδαφος και το κλίμα

Πρακτική: Καλλιέργεια χωρίς άροση ή χαμηλή άροση

  • Η φυτική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ωφελεί την υγεία του εδάφους

Πρακτική: Η χρήση καλλιέργειες κάλυψης

  • Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών έχει πολλαπλά οφέλη

Πρακτικές: Συνεχής αμειψισπορά, φύτευση ακριβείας, διασπορά, φύτευση αναμετάδοσης και «απογύμνωση λιβαδιού»

  • Βελτιστοποίηση της επιλογής σπόρων και ελαχιστοποίηση της εφαρμογής βιολογικών και χημικών εισροών

Πρακτική: Γεωργία ακριβείας

  • Η κτηνοτροφία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου υγείας του εδάφους

Πρακτική: Διαχειριζόμενη βοσκή

Πηγές: Agronews, Footprint.org

Κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία (CSA)

13 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα
pop

Η κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία αναφέρεται σε μια γεωργική επιχείρηση στην οποία καλλιεργητές και  καταναλωτές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν τους κινδύνους και τα οφέλη της παραγωγής τροφίμων.

Λειτουργία:  Αν και κάθε λειτουργία CSA είναι διαφορετική, η γενική ιδέα μοιάζει κάπως έτσι: τα άτομα αγοράζουν “μετοχές” από τον αγρότη ή τους ανθρώπους που λειτουργούν το αγρόκτημα. Τα μέλη δεσμεύονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για τη συντήρηση της εκμετάλλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, συχνά επενδύοντας στο αγρόκτημα πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή πληρώνοντας σε μηνιαία βάση. Σε αντάλλαγμα, κάθε άτομο λαμβάνει την ίδια ποσότητα φρέσκων προϊόντων όλο το χρόνο. Έτσι, βασικά, τα μέλη κατέχουν τη γεωργική επιχείρηση και μερικές φορές μοιράζονται ακόμη και τη γη.

Προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικές αλλά και ανοικτές σε άτομα από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, πολλές εκμεταλλεύσεις της CSA προτείνουν ένα μέσο τέλος για την αύξηση του απαιτούμενου ποσού, αλλά ακολουθούν μια στρατηγική «πληρώστε ό,τι μπορείτε». Επίσης, συνήθως ενθαρρύνουν τα μέλη τους να βοηθήσουν στο αγρόκτημα, από τη φύτευση σπόρων έως το πότισμα των καλλιεργειών, τη συγκομιδή και τη διανομή των προϊόντων. Όλα αυτά όμως είναι εθελοντικά. Με αυτόν τον τρόπο, η CSA δίνει έμφαση στις ατομικές ικανότητες και περιστάσεις και προάγει την κοινωνική ισότητα.

Το να γίνετε μέλος ενός αγροκτήματος σημαίνει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τον κίνδυνο να έχετε λιγότερες “αποδόσεις” στην επένδυσή σας από ότι ελπίζατε, επειδή στη γεωργία, δεν μπορείτε να προβλέψετε με απόλυτη βεβαιότητα πόσο καλά θα πάει κάθε καλλιέργεια. Με αυτή την έννοια, ένα μειονέκτημα είναι σαφώς ότι μπορεί να μην παίρνετε  ακριβώς αυτό που πληρώνετε. Αλλά και το αντίθετο δηλ. μπορεί  να πάρετε περισσότερα από ότι περιμένατε.

Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται η απόδοσή σας, εξακολουθείτε να επενδύετε σε μια βιώσιμη μέθοδο καλλιέργειας που δεν βλάπτει το οικοσύστημά μας και ακολουθεί μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο μέλλον.

Η γεωργία που υποστηρίζεται από την κοινότητα προμηθεύει ολόφρεσκα τρόφιμα που είναι εποχιακά, τοπικά και βιολογικά και έτσι συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

 

https://www.ams.usda.gov/local-food-directories/csas

 

 

Μεσογειακή Διατροφή

11 Οκτώβριος 2022
mediterranean diet for kids beautiful the mediterranean diet formula of mediterranean diet for kids

https://blogs.sch.gr/periv-deyterobathmia/files/2022/02/guide_local_authorities.pdf

Κτηνοτροφία

6 Οκτώβριος 2022
ardin rixi gr

”Σε όλο τον κόσμο, η αγορά κτηνοτροφικών προϊόντων αυξάνεται δραματικά. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η ποσότητα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών που καταναλώνονται υπερτριπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού και στην αύξηση των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων παραγόντων”.

”Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ζωική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο βιώσιμης διαχείρισης, και μάλιστα μπορεί να συμβάλει θετικά στα οικοσυστήματα. Τα ζώα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφικής ποικιλομορφίας και της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

https://arcg.is/1nPK8C

https://www.junex.gr/index.php/el/nea/86-ktinotrofia

H σούπα του Ιπποκράτη (Gerson)

4 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα
Hippocrates Soup min 4029924314

ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 μίσχους σέλινου

1 μέτρια ρίζα μαϊντανού ή ματσάκι

σκόρδο (1-2 σκελίδες)

2 μικρά πράσα

1-2 ντομάτες

1-2 μέτρια κρεμμύδια

1-2 καρότα

(1-2 πατάτες με τη φλούδα)

(μπορούν να προστεθούν ρίζα κουρκουμά και τζιντζερ)

 

Πλένουμε τα λαχανικά, δεν τα αποφλοιώνουμε και τα τεμαχίζουμε.

Προσθέτουμε καθαρό νερό ώστε να καλύψει τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για όση ώρα χρειάζεται (1,5 με 2 ώρες) με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Κατεβάζουμε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε, αφού αφαιρέσουμε τις ίνες και τις φλούδες εάν επιθυμούμε η σούπα να γίνει βελουτέ.
Πολτοποιούμε τη σούπα ζεστή, αλλιώς θα σχηματίσει μια κολλώδη και αμυλούχα υφή όταν κρυώσει.
Αφήνουμε την σούπα να κρυώσει, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο.

Αυτή η σούπα είναι τονωτική και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και όλο το σώμα. 

Η πατάτα προστέθηκε από τον γιατρό Μax Gerson, ο οποίος πίστευε ότι οι ασθενείς του έπρεπε να καταναλώνουν τη σούπα αυτή 2 φορές την εβδομάδα. 

πηγή

KETO

4 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα
keto nutrition org

Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών πιστεύεται, τόσο από επιστήμονες όσο και από το ευρύ κοινό, ότι προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και πολλοί Αμερικανοί τηρούν τις διατροφικές οδηγίες που εστιάζουν στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και συνολικών λιπαρών, τα ποσοστά πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι κετογονικές δίαιτες, οι οποίες παρέχουν ≥ 70% των θερμίδων από λίπος, έχουν απορριφθεί ως δίαιτες απώλειας βάρους. Ωστόσο, οι κετογονικές δίαιτες έχουν μακρά ιστορία στην κλινική ιατρική και την ανθρώπινη εξέλιξη. Σημειώνοντας ότι οι κετογονικές δίαιτες έχουν προκαλέσει διαμάχη, ο David Ludwig (Κέντρο Πρόληψης παχυσαρκίας του Ιδρύματος New Balance, Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ) παρέχει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, τεκμηριωμένων μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των κετογονικών δίαιτων για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας.

Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Εκτός από τις μειώσεις της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης που επιτυγχάνονται μέσω περιορισμού των υδατανθράκων, η χρόνια κέτωση μπορεί να προσφέρει μοναδικά μεταβολικά οφέλη με αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, νευροεκφυλιστικών καταστάσεων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μια καλά διατυπωμένη κετογονική δίαιτα δεν φαίνεται να έχει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια του ευρέος κοινού και μπορεί να θεωρηθεί προσέγγιση πρώτης γραμμής για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Μια κετογονική δίαιτα εξετάζεται επίσης για μια σειρά άλλων χρόνιων, μερικές φορές δυσεπίλυτων, καταστάσεων που σχετίζονται με μεταβολική δυσλειτουργία, όπως τύπου 1 διαβήτη,  στεατοηπατίτιδα, νευροεκφυλιστική νόσος και καρκίνο.

Χωρίς επαρκή προσοχή στην ποιότητα των τροφίμων, οποιοδήποτε πρότυπο διατροφής που εστιάζει στα μακροθρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει δυσμενείς Αποτελέσματα. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος και μεταβολικό σύνδρομο. μια vegan διατροφή χωρίς επαρκή προσοχή σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της ανάπτυξης στα παιδιά. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία δεν αποθαρρύνουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με βάση τα φυτά, αλλά επικεντρώνονται σε μέτρα για την ενθάρρυνση υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφικών προτύπων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και μεγιστοποιήστε τα οφέλη

Οι υψηλής ποιότητας κλινικές δοκιμές κετογονικών δίαιτων θα προωθήσουν την επιστημονική κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και του πλήρους δυναμικού τους στην κλινική ιατρική. Βασικά ανεπίλυτα ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης περιλαμβάνουν: Πώς η αύξηση της LDL χοληστερόλης με περιορισμό υδατανθράκων επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έναντι της αύξησης των τριγλυκεριδίων με περιορισμό λίπους; Η μείωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα σε μια κετογονική δίαιτα βελτιώνει την αγγειακή υγεία; Υπάρχουν ευαίσθητοι πληθυσμοί ή καταστάσεις για τις οποίες αντενδείκνυται μια κετογονική δίαιτα; Ποια είναι η αποτελεσματικότητα μιας κετογονικής δίαιτας για μακροχρόνια απώλεια βάρους και αλλαγή συμπεριφοράς; Η χρόνια κέτωση παρέχει μοναδικά μεταβολικά οφέλη, πέρα από αυτά που λαμβάνονται από μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες;

Η κετογονική δίαιτα έχει προκαλέσει διαμάχη, εν μέρει επειδή η συμβατική διατροφική διδασκαλία εδώ και χρόνια τονίζει τις βλάβες από την πρόσληψη υψηλών συνολικών και κορεσμένων λιπών. Η πόλωση μπορεί επίσης να προέκυψε από την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι κετογονικές δίαιτες απαιτούν υψηλή πρόσληψη ζώων προϊόντα — προκαλώντας ανησυχία σε όσους υποστηρίζουν φυτικές δίαιτες για λόγους υγείας, ηθικούς ή περιβαλλοντικούς. Στην πραγματικότητα, μια κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι χορτοφαγική (που περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) ή vegan, με φυτικά λίπη (π.χ. αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, καρύδα, λινάρι, ελαιόλαδο), πρωτεΐνες (π.χ. τόφου, τέμπε, σεϊτάν, φασόλια λούπινου, πρωτεΐνη μπιζελιού), συγκεκριμένα λαχανικά και περιορισμένες ποσότητες φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όπως καταδεικνύεται από την Δίαιτα οικο-Άτκινς. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει την εξατομίκευση των διαιτητική επιλογή σε μια κετογονική δίαιτα για παχυσαρκία και διαβήτη.

References Ludwig DS. The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed. The Journal of Nutrition, Volume 150, Issue 6, June 2020, Pages 1354–1359, https://doi.org/10.1093/jn/nxz308.

Images credit: canva.com

 

 

ΑΝΘΕΚΤΙΚA ΑΜΥΛΑ

29 Σεπτέμβριος 2022  Με ετικέτα ,
starch

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας υδατάνθρακας που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και στις ζυμώσεις στο παχύ έντερο. Καθώς οι ίνες ζυμώνουν δρουν ως πρεβιοτικό και τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανθεκτικού αμύλου. Ταξινομούνται με βάση τη δομή ή την πηγή τους. Περισσότεροι από ένας τύποι ανθεκτικού αμύλου μπορούν να υπάρχουν σε ένα μόνο τρόφιμο.

Οφέλη του ανθεκτικού αμύλου

Όταν τα άμυλα χωνεύονται συνήθως διασπώνται σε γλυκόζη. Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο, δεν αυξάνει τη γλυκόζη. Η υγεία του εντέρου βελτιώνεται καθώς η ζύμωση στο παχύ έντερο κάνει περισσότερα καλά βακτήρια και λιγότερα κακά βακτήρια στο έντερο. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. Άλλα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν αυξημένο αίσθημα πληρότητας, πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας, μείωση της χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται αργά, έτσι προκαλεί λιγότερο αέριο από άλλες ίνες.

Πηγές τροφίμων

Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο περιλαμβάνουν: Μπανάνες των Αντιλλών και πράσινες μπανάνες (καθώς μια μπανάνα ωριμάζει το άμυλο μετατρέπεται σε κανονικό άμυλο), Φασόλια, Mπιζέλια και Φακές (τα λευκά φασόλια και οι φακές είναι τα υψηλότερα σε ανθεκτικό άμυλο), Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης και του κριθαριού, Ρύζι.

Η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου αλλάζει με τη θερμότητα. Η βρώμη και οι πράσινες μπανάνες χάνουν μέρος του ανθεκτικού αμύλου τους όταν μαγειρεύονται. Ένας άλλος τύπος ανθεκτικού αμύλου κατασκευάζεται στη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης. Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει ψυχθεί είναι υψηλότερο σε ανθεκτικό άμυλο από το ρύζι που μαγειρεύτηκε και δεν ψύχθηκε.

Πώς να προσθέσετε ανθεκτικό άμυλο στη διατροφή σας

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε ρύζι, πατάτες, φασόλια και ζυμαρικά μια μέρα νωρίτερα και να βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Θα ξαναζεστάνετε το άμυλο πριν φάτε. Η αναθέρμανση δεν μειώνει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου. Στη θέση της μαγειρεμένης βρώμης, δοκιμάστε άψητη βρώμη εμποτισμένη με γιαούρτι, γάλα ή  γάλα καρπών και ψύξτε όλη τη νύχτα (συχνά ονομάζεται βρώμη διανυκτέρευσης). Προσθέστε φακές φυτρωμένες σε σαλάτα ή σούπα. Ως μερική αντικατάσταση αλεύρου δοκιμάστε πράσινο αλεύρι μπανάνας ή άμυλο πατάτας. Το ανθεκτικό άμυλο θα χαθεί όταν ψήνετε ή μαγειρεύετε με αυτά τα αλεύρια. Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε με μια μικρή ποσότητα (1-2 κουταλάκια του γλυκού) πασπαλισμένη στο φαγητό σας. Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών να γίνεται σταδιακά, να μασάτε καλά  και να πίνετε άφθονο νερό για να μειώσετε τυχόν ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Θυμηθείτε ότι όλοι οι τύποι ινών έχουν οφέλη για την υγεία, οπότε τρώτε μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες.

Κριστίν ΜακΚίνεϊ, RD LDN CDE

Ref.: hopkinsdiabetesinfo.org

Τρια βήματα για πραγματικά υγιεινή διατροφή

28 Σεπτέμβριος 2022  Με ετικέτα ,
farma mpeka thessaloniki DSC 4534 823x549

Σπορέλαια και λίπη

Λόγω της εγγενούς ζημιάς που κάνουν τα σπορέλαια, δεν αρκεί μόνο να ενισχύσετε τα ωμέγα-3 σας, θέλετε να απαλλαγείτε από τα ωμέγα-6 σπορέλαια στη διατροφή σας. Τρια βήματα:

Καθαρίστε το ντουλάπι σας. Πετάξτε τα έλαια ηλίανθου, κανόλας, ελαιοκράμβης, κνήκου, καλαμποκιού, βαμβακόσπορου και φυστικιών. Είναι καταστροφικά για την υγεία σας, ανεξάρτητα από το τι λέει το AHA. Γενικά, τα καμένα, επεξεργασμένα λίπη είναι εξαιρετικά βλαβερά για το βασικό μηχανισμό των μιτοχονδρίων.

Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μια σημαντική πηγή εξαιρετικά επεξεργασμένων σπορελαίων.

Διαβάστε τις ετικέτες. Θα δείτε σπορέλαια σχεδόν σε όλα, από τσιπς έως αποξηραμένα φρούτα, κατεψυγμένα τρόφιμα και σάλτσες σαλάτας. Το ντρέσινγκ σαλάτας είναι απλό να γίνει – ελαιόλαδο, ξύδι κρασιού ή λεμόνι και καρυκεύματα.

Ομοίως, μειώστε την κατανάλωση τροφίμων εστιατορίων καθώς είναι φορτωμένα με σπορέλαια. Ακόμη και η “υγιεινή” σαλάτα σας είναι μολυσμένη με σάλτσες σπορέλαιου.

Προτιμάτε κρέας  βοδινό που τρέφεται με χόρτο αντί για ζωοτροφές που περιέχουν ανθυγιεινά έλαια. Δεν μπορείτε απαραίτητα να πείτε το ίδιο για το κοτόπουλο ή το χοιρινό κρέας, όπου η τροφή μπορεί να περιέχει τα ίδια έλαια που θέλετε να αποφύγετε, γεγονός που σας καθιστά αποθήκη υπεροξειδίων λιπιδίων και άλλων επιβλαβών υποπροϊόντων.

Υγιεινά λίπη

Ευτυχώς, υπάρχουν  υγιεινά λίπη για να διαλέξετε. Υπάρχει πάντα το ελαιόλαδο. Ψυχρής έκθλιψης ακόμα καλύτερα. Δοκιμάστε λάδι καρύδας ή κλασικό βούτυρο, όσο κι αν μας λένε να το αποφύγουμε. Το φρέσκο βούτυρο από κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων που δυναμώνουν τον οργανισμό και δεν προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως τα σπορέλαια και οι μαργαρίνες. Είναι δε και ανώτερα γευστικά.

 

Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση