Φ.Ε. 2 Απριλίου – Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου – webex (2 δ.ώ)

Η αφίσα για το 2021

Η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια μέρα Παιδικού Βιβλίου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, μέρα γενεθλίων του παγκοσμίου φήμης παραμυθογράφου Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

Από το αντίστοιχο άρθρο στο μπλογκ «Ξένια-στη τάξη» όπου είχα συγκεντρώσει αρχικά το διαδικτυακό υλικό συναδέλφων, χρησιμοποιήσαμε μια παρουσίαση sway από την Έλενα Φωτεινού με τίτλο «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω». Στους μαθητές είχε ανατεθεί από την προηγούμενη μέρα να διαλέξουν το αγαπημένο τους βιβλίο και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός φύλλου εργασίας που είχε ανέβει στην ψηφιακή μας τάξη στην e-me. Απαντώντας στις ερωτήσεις ουσιαστικά ετοίμασαν μια παρουσίαση του αγαπημένου τους βιβλίου για να την εκμεταλλευτούμε τη σημερινή μέρα.

Σκοποί του φύλλου εργασίας ήταν να γνωρίσουμε τη μέρα αυτή, να μοιραστούμε αυτά που αισθανόμαστε για τα βιβλία και γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο μέσα από αυτά που μας αρέσει να διαβάζουμε.

     1. Ως εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της μέρας, χρησιμοποιήθηκε ένα σύντομο βιντεάκι το οποίο είναι απόδοση του βιβλίου «ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ», του Lane Smith από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ο συγγραφέας και εικονογράφος Lane Smith στήνει έναν σπαρταριστό διάλογο ανάμεσα σε μια βιβλιόφιλη μαϊμού κι έναν γάιδαρο που είναι άσσος των νέων τεχνολογιών για το τι τελικά ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟ. Γίνεται ξεκάθαρη, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, η δύναμη του βιβλίου να μας χαρίζει ταξίδια κι ας μην έχει τεχνολογικά «γκατζετάκια».
     2. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να μελετάμε την συγκεντρωτική και όμορφα δομημένη παρουσίαση της Έλενας Φωτεινού με τίτλο «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω». Μέσα από αυτήν εξηγήσαμε γιατί επιλέχθηκε η σημερινή μέρα, ποιος ήταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θυμηθήκαμε κάποια από τα διάσημα παραμύθια του.
     3. Ακολούθως στην παρουσίαση είδαμε πού μπορούμε να βρούμε ένα βιβλίο, πώς φτιάχνεται, ποια είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται και παίξαμε ένα κουίζ πάνω στις παραπάνω γνώσεις.
     4. Ένα ακόμη παραμύθι, αυτή τη φορά των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Χατζηπλή Δίκαιου ήρθε –με μορφή αφήγησης- να μας εξηγήσει πώς όλες οι δανειστικές βιβλιοθήκες είναι στην πραγματικότητα, «χαριστικές» βιβλιοθήκες. Το παραμύθι έχει τίτλο «Χαριστική Βιβλιοθήκη».
     5. Στη συνέχεια εκμεταλλευτήκαμε μέσα από την παρουσίαση την ενότητα «Ρώτησαν κάποτε έναν βιβλιοφάγο γιατί αγαπά τα βιβλία» και κουβεντιάσαμε τους λόγους που τα αγαπάμε κι εμείς.
     6. Κι αφού εξηγήσαμε όλους μας τους λόγους ήρθε η σειρά μας να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας βιβλία. Το κάθε παιδί ξεκίνησε να μας παρουσιάζει το βιβλίο του και να μας λέει λίγα λόγια για αυτό χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις του φύλλο εργασίας (βλ. πιο κάτω). Στο τέλος δείχναμε και κάποιες σελίδες του. Λέω «δείχναμε» γιατί δεν κρατήθηκα και τους έδειξα κι εγώ τα δικά μου αγαπημένα.
     7. Το αφιέρωμά μας έκλεισε με ένα όμορφο βίντεο που μας παρουσιάζει με γλυκό τρόπο τι θα μπορούσαμε να ήμασταν αν ήμασταν βιβλίο. Το βίντεο τιτλοφορείται «Ο Andre Letria… μέσα από το ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ».

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ όλη τη διαδικασία και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα που μπόρεσαν να μοιραστούν τα αγαπημένα τους βιβλία. Επίσης, έδειχναν ενδιαφέρον για την παρουσίαση και επιθυμία για ενεργητική συμμετοχή.

Κλείσαμε το τηλεμάθημα με την υπόσχεση πως όταν γυρίσουμε στις σχολικές μας αίθουσες θα φέρουν και τα βιβλία τους για να δουλέψουμε από κοντά. Ήταν μια όμορφη μέρα για όλους μας.

Bonus fact στη μέρα μας η εικόνα του μικρού μου γιου πίσω μου να ξεφυλλίζει ένα παιδικό περιοδικό!!!

Τα βιβλία που διάλεξαν τα παιδιά

Το Φ.Ε. με τις ερωτήσεις:


Λήψη αρχείου

Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *