Εδώ παρουσιάζεται το πρόγραμμα που εκπονείται κατά το έτος 2024-25και αφορά τη θεματική ενότητα “Ενεργώ” σε Γ’ τάξη. Θα ασχοληθούμε με την έννοια της συμπερίληψης και την αποδοχή της διαφορετικότητας, κατανοώντας την ανάγκη της αποδοχής διάφορων κοινωνικών ομάδων, όπως οι αλλόθρησκοι, οι άνθρωποι με αναπηρία/ αυτισμό/ ΔΕΠΥ/ διατροφικές αλλεργίες/ διαβήτη τύπου 1/ κώφωση.
Τον αρχικό σχεδιασμό του εργαστηρίου μπορείτε να βρείτε στο: Σχέδιο – Ενεργώ – Εγώ κι εσύ μαζί.
Κάθε τίτλος των υποεργαστηρίων είναι ενεργός σύνδεσμος που σας παρουσιάζει με πιο αναλυτικό τρόπο τον τρόπο διεξαγωγής των δράσεων.
1ο εργαστήριο: Το κρυφτό
Το υποεργαστήριο επικεντρώνεται στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Οι μαθητές συμμετέχουν σε δράσεις που προωθούν την κατανόηση των συναισθημάτων και την αίσθηση αισιοδοξίας. Μέσα από συζητήσεις και ομαδικές ασκήσεις, οι μαθητές εξερευνούν τρόπους ενίσχυσης της συλλογικότητας.
Σκοποί μας εδώ είναι να έχουν τα παιδιά μια πρώτη επαφή με την εικόνα των ατόμων με αναπηρία, να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τους, να δημιουργήσουμε ερωτήματα για να προχωρήσουμε σε σχέδιο επίλυσής τους, να μάθουμε με ενεργητικό και συλλογικό, ομαδικό τρόπο.
2ο εργαστήριο: Οι βαλίτσες του Άουσβιτς
Το υποεργαστήριο προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να στοχαστούν τη σημασία της διαφορετικότητας και της ιστορικής μνήμης. Μέσα από τη μελέτη σχετικού βιβλίου, την επεξεργασία ανάλογων πηγών και τη συμβολική αναπαράσταση βαλιτσών που ανήκαν σε θύματα του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές συζητούν για τις αξίες της ενσυναίσθησης και της πολιτισμικής συνείδησης. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με ομαδική εργασία και συζήτηση.
Επιμέρους στόχοι της δράσης αποτελούν η καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, η γνωριμία με άλλη κοινωνική ομάδα και η κατανόηση σημαντικών ιστορικών γεγονότων.
3ο εργαστήριο: Το τζάτζαλο
Το υποεργαστήριο επικεντρώνεται στη γνωριμία με τη συνθήκη της ΔΕΠΥ μέσα από την ανάγνωση σχετικού κειμένου, την προβολή και επεξεργασία έγκυρων διαδικτυακών πηγών και ολοκληρώνεται με ατομική αναπαράσταση των “Τζατζάλων” που στη συνέχεια ζωντανεύουν μέσα σε ένα χορευτικό κείμενο με τη βοήθεια εφαρμογής AI. Οι ζωγραφιές στη συνέχεια αναρτώνται σε σημεία της τάξης.
4ο εργαστήριο: Το κορίτσι που σκεφτόταν με εικόνες
Μέσα από αυτή τη δράση, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη δύναμη της διαφορετικής αντίληψης και έκφρασης. Με αφορμή την ιστορία ενός κοριτσιού που επικοινωνεί μέσα από εικόνες, συμμετέχουν σε ασκήσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συζητούν για τη σημασία της ενσωμάτωσης και της αποδοχής ατόμων με διαφορετικές ικανότητες, ενώ γίνεται προσπάθεια κατανόησης του αυτισμού.
5ο εργαστήριο: Ένα τραπέζι γεμάτο NAI!
Το υποεργαστήριο προωθεί τη θετική επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά για να καταγράψουν ιδέες και εμπειρίες που προάγουν την κατανόηση και τη συνεργασία. Μέσα από παιχνίδια και συμβολικές ασκήσεις, εξερευνούν τρόπους ενίσχυσης των θετικών σχέσεων στην καθημερινότητά τους.
Αφορμή για τα παραπάνω είναι η επαφή τους με κείμενο που κάνει εισαγωγή στις διατροφικές αλλεργίες, τη συμπτωματολογία τους και τους κοινωνικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Τα παιδιά γνωρίζουν για τις διατροφικές αλλεργίες μελετώντας 3 βασικούς άξονες: αλλεργιογόνες τροφές, συμπτώματα και αντιμετώπιση.
6ο εργαστήριο: Γνωρίζοντας τον παιδικό διαβήτη
Αυτό το υποεργαστήριο εστιάζει στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1. Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν παρουσιάσεις, συμμετέχουν σε συζητήσεις και δραστηριότητες που προάγουν την κατανόηση των αναγκών και της καθημερινότητας των ατόμων με διαβήτη. Η δράση ενισχύει την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.
7ο εργαστήριο: Χόρεψε μαζί μου
Το υποεργαστήριο “Χόρεψε μαζί μου” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την επικοινωνία και την έκφραση των κωφών ατόμων μέσω του χορού. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάγνωση σχετικού βιβλίου, την παρακολούθηση βίντεο με κωφούς χορευτές και συζητήσεις για τη σημασία της νοηματικής γλώσσας. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, οι μαθητές βιώνουν προκλήσεις στην επικοινωνία χωρίς ήχο, ενώ με πειράματα αντιλαμβάνονται πώς οι κωφοί χορευτές αισθάνονται τις δονήσεις της μουσικής. Το υποεργαστήριο ενισχύει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση της διαφορετικότητας, προάγοντας τη συμπερίληψη και την αποδοχή.
Αξιολόγηση του εργαστηρίου:
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ως τις αρχές Δεκέμβρη. Οι στόχοι που τέθηκαν αρχικά, θεωρώ πως εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, καθώς το σύνολο των μαθητών/τριών έδειχνε επιθυμία για συμμετοχή και διάθεση για έρευνα και διάλογο. Επιπλέον, το παραγόμενο υλικό των παιδιών, αποδεικνύει πως τα παιδιά κατανόησαν τις έννοιες που διαπραγματευτήκαμε & έδωσαν σημασία στα πρόσωπα αλλά και τα γεγονότα τα οποία είχαμε μελετήσει. Τέλος, στις δραστηριότητες που τους ζητήθηκε να εκπληρώσουν στο σπίτι –λόγω περιορισμένου χρόνου- υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση.
Τέλος, κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί πως το θεατρικό για την 28η Οκτωβρίου με αφορμή τις “βαλίτσες του Άουσβιτς” χρειάστηκε επιπλέον ώρες για να στηθεί και οργανωθεί, οι οποίες δε συνυπολογίστηκαν στη διάρκεια του παρόντος εργαστηρίου.